Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Ficam és rándulás kezelése / Bokaficam kezelése

Bokaficam kezelése bokája teljes felépüléséért

A bokaízület a lábat -köznyelven lábfejét - kapcsolja össze a lábszárával és igen gyakran megsérül. A bokaficam egy természetellenes csavaró mozdulattal következik be, leggyakrabban a boka befelé fordulásával. A bokasérülés bekövetkezhet akkor, amikor a lábat a talajra ügyetlenül teszi le, ha a talaj egyenetlen, vagy ha egy szokatlanul nagy erő behatás éri az ízületet. Ilyen ín és szalag sérülések történhetnek sportolás közben, futás, gyaloglás közben, de akár olyan egyszerű, mindennapi szituációban is, mint a reggeli ágyból kikelés, vagy a lépcsőn való közlekedés.

bedagadt bokaA bokasérülések rendkívül fájdalmasak lehetnek. A kificamodott boka megnehezíti napi rutinfeladatainak a végzését, hiszen a helyváltoztatás egyik alaptéglája a stabilan terhelhető, és mozgékonyan alkalmazkodó boka sérül meg.

A boka ficama esetén a kimozdult bokaízület, az ugrócsont nem tér vissza a szárkapoccsont és sípcsont által alkotott vápába, ezért amilyen hamar csak lehet, a kimozdult ugrócsontot helyre kell tenni. Ezzel nemcsak a bokaízület fájdalma, hanem a bokaficamtól megnyúlt, meglazult, akár részlegesen vagy teljesen elszakadt bokaszalagokra eső terhelés is jelentősen csökken. A kificamodott boka helyrerakásához minden esetben megfelelő szakemberre van szükség. Ezért bokaficamával a lehető leggyorsabban keresse fel a baleseti sebészetet.

 • A kificamodott boka helyretétele után az ízületet rögzíteni kell, nyugalomba kell helyezni.

Melyek lehetnek a bokaficam okai?

A szalagok, amelyek összekapcsolják a bokaízületben résztvevő csontokat, akkor sérülnek, ha a normál nyújtásnál nagyobb erő hatás éri őket. Ez legtöbbször akkor történik, amikor a láb befelé fordul. Erre szoktuk azt mondani: „amikor a boka alánk fordul” Ez a következő esetekben történhet:

 • Ügyetlenül helyezi a lábat, amikor fut, sétál, fel vagy lelép valahonnan, vagy csak egyszerűen kikel az ágyból.
 • Egyenetlen felületre lép, például belelép egy gödörbe.
 • Sportolás közben pl. kosárlabdánál az egyik játékos úgy érkezik le, hogy a másik lábára lép, és így a láb befelé fordul, megtörve a bokaízületet.

A bokaficam tünetei mik lehetnek?

 • bokaficam, bokaszalag szakadás tüneteiLegszembetűnőbb tünet a boka duzzanat a gyulladás miatt fellépő folyadékszaporulat hatására, ami a megsérült bokaízület környékén alakul ki.
 • Jellemző tünet a fájdalom az igen érzékeny érzőidegek miatt.
 • Pirosság és melegség, amelyet a megnövekedett véráramlás okoz. Súlyosabb esetben bevérzés is kialakulhat.

Bokasérüléssel mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha súlyosabb a probléma, mint például a bokatörés vagy a bokaszalagok szakadása, akkor ennek a következő jelei lehetnek, amivel mindenképp keressen fel minket, illetve megfelelő szakorvost, baleseti sebészetet.

 • A fájdalom elviselhetetlen, és nem csillapul a fájdalomcsillapítók, a felpolcolás és a jegelés hatására sem.
 • Nem tud sétálni, vagy nagyfokú fájdalmat érez a legkönnyebb séta közben is.
 • 5-7 napon belül nem javul az állapota. A fájdalomnak nem kell teljesen eltűnnie, de csökkennie kell.
 • A bokasérülés után a kificamodott bokát 1-2 hétig érdemes után követni, és érdemes rugalmasság megtartásáért nyújtani, és erősítő gyakorlatokkal edzeni.

Mennyi a bokaficam gyógyulási ideje?

„A bokaficam meddig tart? Meddig kell kímélni a kificamodott bokát?” kérdezi szinte mindenki, akinek kificamodott a bokája. Biztos, hogy Ön is kíváncsi rá, hogy meddig fog fájni a bokája a fájdalmas ficam után. Erre azonban nehéz általános választ adni, mert a gyógyulási idő függ a ficam mértékétől, az izmok, inak és szalagok sérülésétől, a duzzanattól, a boka bevérzésétől, és természetesen az alkalmazott rehabilitációtól is.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy 6-8 hét alatt gyógyul a kificamodott boka szakszerű kezelés mellett. Azonban a fájdalmat még ennél is hosszabb ideig érzi a sérülése után, és a boka duzzanata sem biztos, hogy elmúlik ennyi idő alatt. A teljes gyógyulás jóval hosszabb ideig is eltarthat. A bokarögzítő viselése sokat segít a megnyúlt, elszakadt szalagú boka stabilitásának növelésében.

 • Mindig sebész, ortopéd szakorvostól vagy gyógytornásztól kérjen tanácsot arra, hogy mikortól és milyen ütemben és terheléssel kezdheti meg a kificamodott boka fokozatos terhelését a regenerálódás érdekében.

Mit tud otthon Ön tenni a kificamodott boka gyógyulási idejének lerövidítéséért?

külső ortézisA gyulladás csökkentése a cél, amit a pihentetéssel, jegeléssel, kompresszióval és felpolcolással érhet el.

 1. A pihentetés során érdemes bokasínt vagy bokamerevítőt feltenni. Ez megvédi a bokáját az újrasérüléstől. Ennek a viselésével sem lehet azonban terhelni a sérült bokát. Kiválasztásában kérje orvosa, gyógytornásza segítségét.
 2. A jegelést közti anyaggal, 5 perc erejéig érdemes rátenni majd pihentetni a bőrt, és ezt váltogatva ismételni.
 3. A kompresszióra is alkalmasak a rögzítők, mint például a bokasín vagy bokamerevítő.
 4. A felpolcolás pedig segít a sérült boka keringésének optimalizálásában. A felpolcolás a vízszintesnél magasabb helyzetben legyen, de ügyelve arra, hogy a csípőben ne legyen kisebb a szög, mint 60°.

Mit tudunk mi tenni rehabilitációja lerövidítéséért?

 1. boka lökéshullám kezeléseA gyulladás és fájdalom csökkentésére 11 éves tapasztalatunk szerint a már többezerszeresen bizonyított lökéshullám terápia kiválóan használható. A gyulladás csökkentésével a fájdalom és a duzzanat is csökkenni fog.
 2. Kinesio-tape felhelyezésével is csökkenteni tudjuk bokája duzzanatát, és emellett a meggyengült szalagok stabilizáló funkciójának megtámogatására is felhelyezünk a bokaízület köré. Így kificamodott bokáját biztonságosabbnak érzi járás során, és a tapasz segít csökkenteni a félelmet abban, hogy nehogy még egyszer „kimenjen” a bokája.
 3. Gyógytorna segítségével pedig az izmok rugalmasságának és erősségének, a szalagok idegrendszeri proprioceptivitásának visszanyerését érjük el. Ezáltal növeljük a boka stabilizáló funkcióit.

Hogyan tudja megelőzni a bokaficamot?

A bokaficam megelőzésére egyszerű módszerek is nagyszerűek lehetnek. Ilyen lehet például a megfelelő cipő felvétele. Sokat tud segíteni azonban a ficam megelőzésében egy sportolónál az egyensúly fejlesztése egyensúlygyakorlatok segítségével.

 • flossingTartsa a bokaízületben résztvevő szalagokat rugalmasan és erősen. A boka körüli izmokat is meg kell erősíteni, hogy támogassák a szalagok funkcióit.
 • Viseljen mindig megfelelő cipőt, amely a boka számára megfelelő támogatást nyújt. A magassarkú vagy a telitalpú cipők nem a legjobb választások, ha el akarja kerülni a bokaficamot.
 • Ha sportol, érdemes egy külső támogatást, például fáslit vagy rugalmas bokarögzítőt használni, illetve különös gonddal figyelnie a bemelegítésre, erőfejlesztésre és a nyújtásra.
 • Ha lehetősége van rá, távolítsa el a gödröket és a felesleges akadályokat az otthonában, illetve udvarában, a talajon, ahol éppen sétál/sportol/játszik. Ha erre nincs lehetősége, figyeljen oda haladás közben.
 • Alternatív technikák bevetésére is szükség lehet sportolók esetén, például a Flossing technikára.

Lökéshullámmal gyorsítaná bokaficama gyógyulását?

 • Kificamodott bokája gyorsabb felépülésével bokaspecialista gyógytornászunk, Tanos-Bognár Dia várja Önt konzultációra előzetes bejelentkezés alapján.
 • Érdeklődni és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Munkatársaink hamarosan visszahívják Önt.
 • A konzultáción gyógytornászunk a bokasérülése kezeléséről hozott leletei, valamint sérült bokája állapota alapján lökéshullám kezeléssel segíti sérült bokája gyorsabb gyógyulást, valamint személyre szabott boka torna gyakorlatsort állít össze Önnek.
 • Eljön hozzánk a Harmóniába kificamodott bokája gyorsabb regenerálódásáért, és fájdalommentessége visszaszerzéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.