Allergiás a tejre?
A tejallergia a tejben lévő fehérjékkel szembeni érzékenység, ezért pontosabban fogalmazva tejfehérje allergiáról van szó. Ilyenkor a tejfehérjét a szervezet tévesen allergén anyagként azonosítja. Ezért tej fogyasztásakor az immunrendszer védekezik a tejfehérje ellen antitestek termelésével.
A tejfehérje allergia gyerekeknél okoz elsősorban komoly problémát, de felnőttkorban is kialakulhat. A tejallergia a leggyakoribb ételallergia. Tudta, hogy a gyermekek 5-6%-a szenved tejallergiában?
A tejallergia tünetei az emésztőrendszert és a légutakat is érinti, valamint a bőrön is jelentkezhetnek a tünetek.
A leggyakoribb emésztőrendszeri panaszok a tejfehérje allergiától tej vagy termékek fogyasztásakor:
Légúti panaszok kialakulása légzési nehézséggel. Asztmás tünetek is jelentkezhetnek.
Száj és torok viszketés, az ajkak és a gége megdagadása.
Bőrproblémák, viszketés, vöröses elszíneződés, csalánkiütés, ekcémás tünetek is jelentkezhetnek.
Tejfehérje allergia esetén anafilaxiás sokkot is okozhat a tej fogyasztása. Az anafilaxiás roham a tejfehérje allergia legsúlyosabb formája. Azonnali orvosi ellátást igényel, mert életveszélyes tünetekkel jár.
Tejtermék fogyasztásakor milyen tüneteket tapasztal?
Laktóz intolerancia (magyarul laktóz érzékenység, tejcukor érzékenység) esetén emésztőrendszere a tejcukrot, a laktózt nem tudja megemészteni rendesen. A tejcukor érzékenység a tejcukor lebontását végző laktáz enzim hiánya miatt alakul ki. Ilyenkor egyszerűen arról van szó, hogy a laktáz - ami a tejcukor lebontását végző enzim - a szükségesnél kisebb mértékben termelődik a vékonybélben, vagy pedig egyáltalán nem termelődik.
Ennek az a következménye, hogy a tejcukor nem bontódik le megfelelően, és lebontatlanul kerül a vékonybél alsó szakaszaiba és a vastagbélbe. Ezért a szervezet kénytelen a tejcukrot a vastagbélben lebontani. A vastagbél azonban nem a legalkalmasabb tejcukor lebontására.
Azért mert a vastagbélben már a baktériumok bontják le a tejcukrot, és nem szőlőcukorrá, hanem hidrogéngázzá és zsírsavakká. Ezért vékonybélben nem lebontott tejcukor vastagbélbeli lebontása nem kívánatos gázképződéssel jár. A vastagbélben jelentkező gázképződés hasi görcsöket és puffadást okoz. Ráadásul a le nem bontott tejcukor vizet szív a bélrendszerbe, ami hasmenést okoz.
A laktáz enzim hiánya miatt a laktóz intolerancia már gyerekkorban is előfordulhat, de később is kialakulhat. Súlyossága alapvetően a szervezetben termelődő, emésztést segítő laktáz enzim mennyiségétől függ. Kialakulásának többféle oka lehet:
Leggyakrabban 20 és 40 éves kor között jelentkezik a tejcukor érzékenység, azonban idősebb korban is kialakulhat.
Laktóz érzékenység esetén a tejcukor nem tud felszívódni a vékonybélben. Nem emésztődik meg, ezért a vastagbélben
A tünetek értékelésénél lényeges még az is, hogy az elfogyasztott tejtermék mennyiségétől is függ a panaszok súlyossága.
A laktózérzékenység tünetei gyötrik Önt is?
A laktózérzékenyek közé tartozik?
Tejallergiánál az immunrendszer védekezik a tejek fehérjéivel szemben. Az állati eredetű tejek ellenanyag termelésre késztetik az immunrendszert, és ez komoly allergiás tüneteket okoz. Általában az anyatejről a tehéntejre való átálláskor alakul ki a piciknél. Már a legkisebb elfogyasztott tehéntej mennyiségtől is. Ezért nem ajánlott semmiképpen az, hogy a pici gyereknek (6 hónapos korban, egy éves kör előtt) tehéntejet adjanak az anyatej pótlására.
A tejallergiát a tejfehérje fogyasztása váltja ki.
Tudja, hogy Ön vagy a gyereke tejallergiától szenved, vagy laktóz intoleranciája van?
Többek között erre a kérdésre is válaszol Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, gyermekorvos, gyermek és felnőtt tüdőgyógyász főorvos a következő tejallergiáról és laktóz intoleranciáról szóló interjúban:
Ha Önnek vagy a gyerekének tejallergiája van, akkor nemigen tud mást tenni. A panaszmentesség érdekében el kell hagynia a tej és tejtermékeket az étrendjéből, vagy természetesen gyereke étrendjéből.
A tej nálunk az egyik alapélelmiszer, ezért nem könnyű teljesen kiiktatni az étrendünkből. Leginkább azért, mert a tejfehérje nemcsak a tejtermékekben található meg, hanem számos más élelmiszerben is. A panaszmentesség érdekében azonban bizony minden tejfehérjét tartalmazó élelmiszer fogyasztását kerülni kell.
Az összes olyan élelmiszer fogyasztását mellőzni kell, ami akár csak nyomokban is tejfehérjét tartalmazhat. Ilyenek a pékáruk, a sós és édes sütemények, a csokoládék, a lekvárok. Az olyan rágcsálnivalók, mint a chips és a ropi. A sonkák, a felvágottak, a szalámik, kolbászok, virslik és az összes félkész és késztermék tartalmazhat tejfehérjét. A levesporok és ételízesítők fogyasztásával is vigyázni kell.
A diétánál arra ügyeljen, hogy ne alakuljanak ki a hiánybetegségek. A tejtermékek fontos kalcium és D-vitamin források. Az állati fehérjét pótolja növényi fehérjével. Egyen több zöldséget és például halat, amelyeknek szintén magas a kalciumtartalma. A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, amit a bőr alakít át D-vitaminná. Télen azonban kevés napfény ér bennünket.
Szerencsére a D-vitamin zsírban oldódó vitaminként 2-3 hónapig eltárolódik a szervezetünkben. Januárra azonban az emberek 90%-a már D-vitamin pótlásra szorul. Sok D-vitamin van az olajos húsú halakban, az állati belsőségekben, a tojásban és egyes gombákban. Érdemes ezeket nagyobb arányban fogyasztani. Hamar tapasztalni fogja, hogy megfelelően összeállított étrendje panaszai enyhülését, majd elmúlását okozza.
Ha Ön a gyereke egészségéért aggódik, akkor jó hír, hogy gyerekeknél az időben észrevett, és tejfehérjementes diétával kezelt tejallergia kinőhető. 10-ből 9 kisgyerek három éves korára kinövi a tejallergiát. Minél előbb észreveszi gyereke tejallergiáját, annál nagyobb az esélye annak, hogy kinövi a gyerek.
További jó hír, hogy ha nem tejallergiája van, hanem „csak” laktóz érzékenységtől szenved, akkor nem biztos, hogy minden tejterméket száműzni kell az étrendjéből. Könnyen lehet, hogy például kefirt és joghurtot ehet. Laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat. Emellett pedig egyéni érzékenységtől, a szervezetében termelődő laktáz enzim mennyiségétől is függ az, hogy mit és mennyit ehet a tejet tartalmazó élelmiszerekből.
Ennek eldöntésekor azonban legyen körültekintő. Ugyanis a laktóz érzékenység mellett több emésztési zavarnak lehetnek hasonló tünetei.
Érdemes figyelnie az étrendjére, és körültekintően feljegyezni mindent. Tejallergia esetén érdemes étkezési naplót vezetni, amiben felírja, hogy mikor mit evett. Ez saját magának is fontos emlékeztető, és a gasztroenterológusnak is fontos információt jelent a pontos diagnózis felállításához.
Centrumunkban Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, gyerekorvos, gyermek és felnőtt tüdőgyógyász főorvos rendelésén 30 perc gyógyító figyelem 30 év szakmai tapasztalatával várja.
A magánrendelésen 30 perc van a gasztroenterológusunkkal való konzultációra. Ezalatt doktornőnk kizárólag az Ön allergiájával, laktózérzékenységével foglalkozik.
Tünetmentes lenne? Beszélni szeretne a gasztoenterológus főorvos asszonnyal panaszairól és tünetmentessé válásáról?
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.