Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Sarokfájdalom kezelése / Sarokcsont sarkantyú kezelése / Sarkantyú műtét helyett

Sarkantyú kezelése műtét nélkül

Sarkán két helyen alakulhat ki sarkantyú.

 • talpi sarkantyúA sarok talpi részén a talpi bőnye sarokcsonthoz tapadásának helyén a calcaneus vagy talpi sarkantyú. Ezt látja a képen is a pirossal jelzett területen.
 • A sarokcsont hátsó részén a lábszárizom ínjának, az Achilles-ínnak a sarokcsonthoz tapadási helyén pedig a hátsó sarkantyú vagy Haglund sarok.

A sarkantyú az izmok inakkal való csonthoz tapadásánál kialakuló csontkinövés. Ez a csontkinövés nyomás, dörzsölés, folyamatos irritáció hatására alakul ki. Folyamatos külső dörzsölésre, vagy az ín hosszan tartó feszülésének hatására az ín tapadási pontján a sarokcsont növekedésnek indulhat. Lerakódás alakulhat ki rajta, és a rendszeres dörzsölés vagy az állandó feszülés hatására a sarokcsontot borító csonthártya és a környező szövetek begyulladnak, illetve begyulladhatnak.

Sarkantyú műtét a legtöbbször nem jelent megoldást

A sarkantyú műtét a legtöbbször azért túlzott mértékű, és tényleges megoldást nem jelentő beavatkozás sarka fájdalmának megszüntetésére, mert nem az esetlegesen megjelenő csontlerakódás okozza a fájdalmat, hanem a túlzott terhelés miatti gyulladás által okozott állandó fájdalom.

A sarok talpi részén illetve hátsó részén megjelenő sarkantyú kialakulásának gyakori okai:

 • Legfontosabb ok a talpat illetve a sarkat állandóan dörzsölő, nyomó, nem megfelelő cipő, papucs viselése. Ugyanúgy gondot jelent a sarok nélküli és a túl magas sarkú cipők túlzott viselése.
 • Jelentős túlsúly, ami állandó túlzott terhet rak a sarokra.
 • A sarokhoz tapadó izmok a talpi bőnye illetve a lábszárizom túlzott megerőltetése.
 • A lábboltozat különféle deformitásai, leggyakrabban a lúdtalp és a bokasüllyedés, amelyek a talpi inak túlzott terhelésével, folyamatos feszülésével járnak.

Kifejezetten nagy terhelést jelent egyenletlen eloszlásban terhelődő talpára, sarkára, ha

 • túlzott mértékű testsúlya
 • lábboltozatának deformitása és /vagy a talpi ín gyengesége miatt
 • egyenletlen eloszlásban terheli nem megfelelően alátámasztásztott talpát.

Hiába végezteti el tehát a sarkantyú műtétet, ha a fájdalmát okozó túlsúly, lábboltozatának deformitása vagy pedig a nem megfelelő kérgű, talpú és sarkú cipő viselése továbbra is kiváltják majd sarka fájdalmát.

Sarok fájdalma megszüntetéséhez nem a tünetet, a fájdalmat kell elnyomni fájdalomcsillapítóval, műtéttel, hanem a fájdalmas tünetet kiváltó lehetséges okot kell megszüntetni, és akkor nem fog jelentkezni a tünet, a fájdalom.

Sarok sarkantyúnál arra gondol talán, hogy sarka kellemetlen fájdalmát a sarokcsontot érő lerakódás, csontkinövés okozza. A legtöbbször azonban ez nem így van. Ugyanis nem maga a csont fáj, hanem az állandó irritáció hatására feszülő, húzódó begyulladt csonthártya, és a feszülés miatt begyulladt inak és kötőszövetek.

 • Az irritáció, a dörzsölés, a talpi ín feszülésének okát kell megszüntetnie fájdalommentességéhez.

A túlzott terhelés okozta gyulladás miatt állandó égő fájdalmat érez, minden egyes lépésnél. Különösen reggel, felkelés után jelentkezik ez a fájdalom.

A sarok irritált részén megjelenő csontosodást, csontlerakódást röntgen vizsgálat mutathatja ki, a lágyrészek gyulladását pedig MR (mágneses rezonancia) vizsgálat.

Sarkantyú műtét

Talpi ín feszülése miatti talpi sarkantyúnál a műtét során a feszülő patella ínon egy bemetszést végeznek el azért, hogy ne feszüljön, ne húzódjon annyira. Ezt a talpi ín nyújtásával, rendszeres tornáztatásával is elérheti az esetek többségében, és nincs szükség a fájdalmas műtétre. A tornával pedig nemcsak nyújthatja, hanem meg is erősítheti a talpi ínt, és ezzel nem lesz szükség a műtétre.

 • A talpi részen tehát a sarkantyú eltávolítása szóba sem kerül. Nem az esetleges csontlerakódást távolítják el a sarkantyú műtét során, hanem a feszülő ín feszülését szüntetik meg a bemetszésével.

Másrészt pedig, ha a talpi ín feszülését lúdtalpa, bokasüllyedése okozza, akkor nem is műtétre, hanem talpboltozatát megfelelően alátámasztó talpbetétre és rendszeres talptornára van szüksége.

A csontkinövés esetleges eltávolítására csak hátsó sarkantyú, a Haglund sarok esetén kerülhet sor. Arra is csak akkor, ha a megnagyobbodott csontos rész már annyira nagy, hogy az állandó fájdalmat a túlzott csontosodás, a meszes lerakódás okozza cipője kérgének állandó dörzsölése miatt. Ilyenkor nem a csonthártya és a kötőszövetek feszülése okozza a fájdalmat.

 • Azt azonban tudnia kell, hogy nem a csontlerakódás, a dörzsölt sarokcsont meszesedése okozza a gyulladást, hanem a gyulladás okozza a csontosodást. Tehát először mindig sarka hátsó részén a csonthártya, valamint az Achilles-ín állandó feszülése miatti gyulladás okozza fájdalmát, és ha ezt a gyulladást nem kezelteti, akkor ez vezet majd el a csontosodáshoz. Mit jelent ez?
 • Ez azt jelenti, hogy a csonthártya, és az ínak gyulladnak be először, és ha ezt a gyulladást kezelteti, akkor a csontkinövés nem fog kialakulni. Ha viszont annyira elhanyagolta a lágyrészeknek a gyulladását, hogy ez már csontosodáshoz vezetett a gyulladt területen, akkor a hátsó sarokcsont kinövésének levésése, még nem fogja véglegesen megszüntetni a fájdalmát. Ugyanis a fájdalmas műtét után is fenn fog állni az az ok, ami hónapok, évek alatt a sarok csontosodásához vezetett.
  • Például túlsúly, megerőltető terhelés, sarkát dörzsölő cipőkéreg, magas sarkú cipője túlzott viselése miatt megrövidülő vádli. Ha ezt a csontosodást kiváltó okot nem szüntetni meg, akkor a fájdalmas műtét után is elkezd nőni újra a rossz cipő miatti dörzsölés, vagy az Achilles-ín feszülése miatti gyulladás hatására.
  • A gyulladást kiváltó okot kell tehát megszüntetni, és nem a tünetet, a következményt megműttetni fájdalma végleges megszüntetéséhez.

Vagyis a tüneti kezelést jelentő fájdalmas sarkantyú műtét helyett oki kezelésre, a fájdalmát kiváltó ok megtalálására, és megszüntetésére van szüksége. Ehhez pedig nem azonnali sarkantyú műtétre, hanem sarokfájdalma lehetséges kiváltó okát feltáró 41 kérdésre kell pontos választ adnia.

Sarkantyú műtét helyett fájdalommentes láb

A sarkantyú kialakulásának, sarokfájdalmának megelőzésére:

 1. Hordjon kényelmes, bokáját tartó, sarkát nem dörzsölő, talpát rugalmasan alátámasztó, 3-5 cm-es sarkú megfelelő lábbelit!
  • A 3-5 cm-es sarok talpa elülső részére, a lábujjak környékére, a lábujjpárnákra helyezi át testsúlya egy részét, és ezzel egyenletesebb terheléseloszlást biztosít sarka és lábfeje, talpa között.
 2. Ha szükséges, akkor személyre szabott talpbetéttel.
 3. Ne hordjon se túl magas, se túl lapos sarkú, illetve sarok nélküli cipőt!
 4. Rendszeresen tornáztassa lábfejét! Biztosítsa a talpi ín rugalmasságát rendszeres nyújtással és az ín megerősítésével.

Ha viszont sarkantyú fájdalmának kialakulását nem sikerült megelőznie, akkor 10 éves tapasztalatunk szerint Fájdalommentes láb szolgáltatás csomagunk 98%-os eséllyel fájdalmas sarkantyú műtét nélkül biztosíthatja sarka panaszmentességét.

Sarokfájdalma megjelenésekor még hetekig nem fenyegeti sarka csontosodásának a veszélye. Van ideje felkeresni megfelelő szakembert. Ha ekkor megszünteti a gyulladást, akkor nincs mitől tartania, nem lesz sarkantyú kinövése.

 1. Lúdtalp illetve bokasüllyedés esetén a hosszboltozatát illetve harántboltozatát a megfelelő helyeken a megfelelő mértékben alátámasztó egyedi talpbetétje biztosítani fogja talpa megfelelő alátámasztását, és korrigálja lába deformitásából eredő panaszait.
 2. Ha jelentős túlsúllyal küzd, akkor egészségesebb étrendre való áttéréssel, és a térd és csípőízületeit nem terhelő rendszeres mozgással, tornával csökkentheti a térdére, talpára nehezedő túlsúlyt.
 3. Túlterhelés miatt begyulladt talpi ína vagy Achilles-ína és a sarok csonthártya gyulladását kimagasló (80%-os) eredményességgel, mellékhatások nélkül megszüntetheti lökéshullám terápiával már a kezeléssorozat végére. Fájdalma csökkentésére nincs szüksége a különféle mellékhatásokat okozó gyógyszerekre.
 4. Talpi bőnye és Achilles-ína rugalmasságát javíthatja Önre szabott lazító és nyújtó gyakorlatok rendszeres végzésével. A nyújtással megszűnik az ín feszülése, és ezzel megszűnik a csonthártya rendszeres húzódása, irritációja, és ezzel elmúlik a gyulladását kiváltó ok. A torna gyakorlatokkal a nyújtás mellett meg is erősítheti annyira, hogy terhelés hatására sem fog már olyan könnyen begyulladni.
 5. A sarkát stabilan tartó, talpát alátámasztó, 3-5 cm-es sarokkal rendelkező rugalmas és puha talpú cipője pedig segíteni fogja talpa egészséges mozgását, és a kérge nem dörzsöli majd sarka hátsó részét.

Ezekkel a kezelésekkel 100 fájdalmas sarokból 98 sarok fájdalommentességét hosszú távon is lehet biztosítani, és nincs szükség a fájdalmas sarkantyú műtét elvégzésére.

Ha van 5x15 perce, akkor műtét nélkül megszüntetjük sarkantyú fájdalmát

 • Sarka gyógyuljon meg műtét nélkül a leghatásosabb kezeléssorozattal!
 • Munkaidőben hívja munkatársunkat 06-1-346-0325-ös telefonszámon, hogy részletesebben tájékoztassa gyógyulása lehetőségeiről!
 • Vagy töltse ki az űrlapot! Kollégáink hamarosan visszahívják Önt.
 • Megtesz ennyit sarkantyú fájdalma megszüntetéséért?
 • Jöjjön el hozzánk sarka panaszmentességéért, és a kezeléssorozat végén fájdalma nélkül engedjük útjára!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.