Harmónia Centrum
Eljön ízületei egészségéért?
(+36-1)269-2946
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Artrózis, porckopás kezelése

Artrózis, az ízületi porckopás kezelése személyre szabottan

Az ízületek leggyakrabban előforduló megbetegedése az ízületi porckopás, másképpen az artrózis. A porc párnaként borítja az ízületekben a csontokat, és az ízületi folyadékban biztosítja azok súrlódásmentes mozgását. Ha a porcréteg elkopik, és az ízületi folyadék  eltűnik, akkor elillan a súrlódásmentesség, és a porc helyett a csontok dörzsölik az ízületek szélét. Ez azért nagy probléma, mert a dörzsölődő csontok sokkal kevésbé bírják a terhelést, mint a porc, és ezért gyorsabban kopnak a porcnál, illetve azért, hogy bírják a terhelést, a csontok megvastagodnak. A térdízület emiatt szélesedik, deformálódik. Amíg korábban problémamentesen elfért az ízületi tokban, most már bizony nem fér el a megvastagodott csonttömeg. Ez bizony gyulladással és merevséggel járhat.

Az artrózis nem válogat. A porckopás minden ízületet veszélyeztet, leginkább a térd, a csípő, a gerinc, valamint a kéz és a láb ízületeit. A térd és a csípő azért kifejezetten veszélyes ebből a szempontból, mert teherhordó ízület, amelyre testünk súlya nehezedik.

 • Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a veszélye az artrózis kialakulásának. Ismereteink szerint a felnőttek 15-20%-a (minden hatodik felnőtt) küszködik porckopásos panaszokkal. 60 éves kor felett már minden második embernek van valamilyen szintű porckopása.
 • Gyakrabban szenvednek a porckopástól a nehéz fizikai munkát végzők, mert náluk az ízületek állandóan erős terhelés alatt állnak.
 • Az ízületi kopás előfordulásában az örökletes tényezők is szerepet játszanak, azonban a megfelelő testsúly tartásával és rendszeres mozgással jelentősen csökkenthető a kockázata.

Már fiatal korban is előfordulhat artrózisos megbetegedés az ízület gyulladása, sérülése vagy túlterhelése miatt, illetve pl. cukorbetegség következtében is. A porckopás azonban elsősorban az idősebbeket fenyegeti.

 • Ön is artrózisos fájdalmat tapasztal magán?
 • Hívja munkatársainkat a 06-1-269-2946-os számon, és segítenek Önnek.

Melyek a porckopás jellegzetes tünetei?

 • porckopás a térdbenA legfontosabb tünet az ízület merevsége, a fájdalom. A megkopott porc miatt a csonttömeg megvastagszik, az ízület megduzzad, ropog. Legtipikusabb jele ennek, amikor egy hosszabb egy helyben ülés után az elindulás fájdalmas. Később a fájdalom egyre hosszabban jelentkezik és állandósul.
 • Az ízületek alakja is deformálódhat. Csontkinövések, sarkantyúk alakulhatnak ki. Ezt az elkopott porcok újraképződése okozza, ami később elcsontosodik, deformálódik. Ezután jelentkezik majd az ízületet stabilizáló izmok gyengülése.
 • A porckopás jellegzetes tünete a mozgás korlátozottsága.
  • Az ízületi kopás akadályozza a mozgást, pl. a térd behajlítását és kinyújtását.
  • A csípőízületek kopásáról árulkodó jel lehet az, ha nem tudja a hasához felhúzni a combját.
  • Ha az ujjait nem tudja behajlítani és kinyújtani, akkor az ujjízületek kopásától kell tartania.

A térd porckopás a nőket fenyegeti

A térdkopás leggyakrabban a változás korán túljutott, elhízott nőket fenyegeti. A porc kopása sújthatja a comb- és a lábszárcsontot, a térdkalácsot külön-külön és akár egyszerre is.

A kopás előrehaladásával mozgás közben a térdízületben érezhető fájdalom erősödik, és akár még mozgásképtelenséget is okozhat.

Az artrózis kezelése személyre szabottan

A porckopás kezelése nem könnyű, és életmód váltásra van szüksége. Ha túlsúlyos, akkor az ízületek kímélése érdekében fogyni kell, és kerülni a nehéz munkát.

Az artrózis kezelése a kopás stádiumától is függ. Nagyon fontos, hogy a tünetek első jelentkezésekor forduljon ortopéd orvoshoz, amikor a kezelés még kíméletes módszerek alkalmazásával végezhető:

Centrumunkban az ízületi fájdalmak kezelését konzervatív (nem sebészeti) módszerekkel kezdjük. Ha nem segít a problémás ízület pihentetése, jegelése, fizioterápiás kezelése vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata, akkor a sérült ízület injekciózása jelenthet megoldást a beteg számára.

Lehetőség van a kopás kezdeti stádiumában a porcpótló készítmények alkalmazására is szájon át szedve vagy injekció formájában. Annak megállapításához, hogy Önnek milyen fajta készítmény szedése vagy alkalmazása ajánlott, szükséges az orvossal folytatott konzultáció.

 • A konzultáción a megelőző leletek alapján a szakember feltérképezi betegsége eddigi lefolyását.
 • Elvégzi az alapos orvosi vizsgálatot.

Az artrózis kezelése injekcióval

Az ízületbe adható szteroid tartalmú injekció a gyulladásos folyamatokat leállítja. Az injekció a fájdalmat gyorsan, de csak átmenetileg képes enyhíteni. Ezeknek az injekcióknak a használata a befecskendezett anyag mellékhatásai miatt csak alkalomszerűen javasolt.

 • Az ízületbe adott szteroid negatívan befolyásolja immunrendszere működését.
 • Ha cukorbeteg, akkor különösen körültekintően kell eljárni, mert a szteroid injekció általános tapasztalat szerint átmenetileg emeli a vércukor szintet.

A természetes ízületi folyadékot is lehet injekció segítségével pótolni. A hialuronsav a porc egyik fő alkotórésze. Hialuronsav injekciózáskor ízületi súrlódást csökkentő kenőanyagot juttatunk a problémás ízületbe. A hialuronsav injekció hatékonyan csökkenti a gyulladást, és elősegíti az ízületek súrlódás nélküli és ezáltal fájdalommentes mozgékonyságának visszanyerését. Ennél a kezelésnél a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkkel szemben sokkal kevesebb mellékhatás tapasztalható.

Sajátvér terápia porckopás kezelésére

A harmadik lehetőség a vérlemezkékben gazdag vérszérum (PRP), mely alkalmas enyhe és közepesen előrehaladott ízületi kopás kezelésére.

 • A PRP kezeléssel előállított vérszérum azért hatásos a porckopásra, mert egyedülálló módon segíti az ízületi porcok kopása esetén az öngyógyulás megindítását, a porcsejtek további károsodásának megállításával és új porcsejtek képzésével.
 • Ez egy új, az eddigiekhez képest óriási reményekkel kecsegtető konzervatív kezelési módszer.
 • Az eredményessége mellett a másik fő előnye, hogy a saját vérét használja fel gyógyító szerként, ezért nincsenek mellékhatásai.

Injekciózásra általában a nagy terhet cipelő ízületek, például csípő- vagy térdízületek fájdalma esetén van szükség. Sportolóknál előfordul még a váll, könyök, esetleg a boka gyulladásos területeinek is ezzel a módszerrel való gyógykezelése.

Sajnos, az injekciózás sem garantálja mindig, hogy az adott területen megszűnik a fájdalom. Ha a kopás előrehaladottabb stádiumban van, mint ahogy azt előzőleg remélte az orvos és a páciens, akkor műtéti megoldás javasolt.

Teljesebb, egészségesebb életet szeretne élni porckopása ellenére is?

 • Előzze meg azt a helyzetet, amikor már csak az ízületi protézis beépítése segíthet.
 • Mi ebben szeretnénk segíteni Önnek, hogy az esetleg elkerülhetetlen műtét minél későbbi időpontra tolódjon, és fájdalmait addig is enyhítsük, megszüntessük esetleg kiegészítve alternatív természetes, kíméletes terápiákkal.

Lépjen most, hogy később is lépni tudjon!

Konzultálni szeretne ortopéd szakorvosunkkal porckopása kezeléséről?

 • Dr. Hargitai Gergely ortopédus, traumatológus sebészSzakorvosunk várja a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Munkatársaink hamarosan visszahívják Önt.
 • Az első konzultáción ortopédusunk megkérdezi Önt panaszairól. Alaposan megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt porckopása állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Ezt követően a kezelés eredményességét és biztonságát szem előtt tartva ortopédusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő kezelés meghatározásához kérjük, hozza magával röntgen vagy MR (mágneses rezonancia vizsgálat) felvételét és leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most!

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.