Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Lábfekélyek gyógyítása / Lábszárfekély gyógyítása / Nedvedző lábszárfekély kezelése

16 éves nedvedző lábszárfekély gyógyítása a Harmónia Centrumban

A nedvedző lábszárfekély, illetve általában a lábszárfekély kezeléséről sokat lehet hallani, olvasni. Arról is, hogyan lehet gyógyítani a lábszárfekélyt, és milyen praktikák vannak a fekélyes seb gyors és szép gyógyulása érdekében. Olykor ezek az információk félrevezethetik a betegeket és ronthatnak az állapotukon. A nedvedző lábszárfekély hatékony gyógyításához elengedhetetlen

 • a szakértelem,
 • az egyénre szabottság,
 • a megfelelő gyógyító eljárás megválasztása és annak helyes alkalmazása.

Ezért döntöttem úgy, hogy egy esettanulmányon keresztül mutatom be azt a terápiát, amely Magyarországon egyedüli és speciálisan kifejlesztett. Centrumunkban immár 2012 óta alkalmazzuk sikeresen a lábszárfekélyek gyógyításánál. Egyénre szabott terápiánkkal rengeteg szenvedéstől szabadítjuk meg betegeinket. Közben pedig begyógyítjuk sebeiket.

Hogyan alakult ki a nedvedző lábszárfekély Balázsnál?

Balázs, 67 éves páciensünk, saját szavaival mesélte el fájdalmas és küzdelmes 16 évét, amit a lábszárfekélye okozott. Egy szomorú, de nagyon tanulságos történet következik.

16 éve egy ártatlan balesettel kezdődött

„2003 nyarán a kertemben tevékenykedtem, mikor egy csont beleállt a bal lábszáramba. Nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, a csontdarabot kihúztam és folytattam munkámat. 2-3 hónap múlva a sérülés helye fájdalmas és duzzadt lett, ahol seb alakult ki, amely egyre csúnyább lett.

Azonnal felkerestem háziorvosomat, aki a sebészeti szakrendelőbe utalt. Ráadásul nagyon megijesztett azzal a mondatával, hogyha nem kapok azonnali ellátást, le fogják vágni a lábamat.

Azt hittem a bőrgyógyász szakrendelésen meggyógyítanak

A szakrendelésen fertőtlenítették az érintett területet, majd a bőrgyógyászatra irányítottak át. A bőrgyógyász szakorvos Betadine kenőcsöt, jalugélt, hagyományos kötszert írt fel, és fáslit ajánlott.

Sebemet otthonomban kezeltem mindennap kétszer. Először szappanos vízzel lemostam, majd betadine krémet kentem a seb köré, és a sebbe jalugélt tettem. Steril lappal lefedtem, és a magam tudása szerint befásliztam.

A bőrgyógyászatra kontroll céljából nem rendeltek vissza, viszont a sebem nem javult, sajnos rosszabb és rosszabb lett. A fájdalom erősödött, napi egyszer fájdalomcsillapítót használtam.

Többször visszamentem panaszaimmal a bőrgyógyászatra, de ugyanazt a terápiát javasolták, továbbra is otthonra. Aztán a fájdalom és duzzanat mellé társult egy kellemetlen bűzös váladékozás, ami megváltoztatta az életemet.

 • Emberek közé nem mertem menni, mert szégyelltem a szagokat.
 • Volt, hogy a váladék, a sebemből a cipőmbe folyt. Borzasztó érzés.

A nedvedző lábszárfekély életem elrontója lett

Ha véletlenül társaságba kellett mennem (tagja vagyok a hagyományőrző csoportnak, ekkor még aktívan jártam heti egyszer), friss kötést tettem sebemre, zoknimra dezodort fújtam. Azonban még így is feszélyezve éreztem magam. Annak ellenére is, hogy a körülöttem lévő barátok, rokonok tudtak a betegségemről.

A fájdalom egyre nagyobb lett:

 • Ekkor már napi háromszor szedtem fájdalomcsillapítót, és
 • muszáj volt négyszer átkötni a sebemet.

Édesanyám próbálta lábam masszírozásával enyhíteni fájdalmaimat. Hiszen ő is tudta, mit érzek. Neki is hatalmas lábszárfekélye volt, bokától térdig, amit én kezeltem 10 éven keresztül haláláig. Mégpedig ugyanazzal a módszerrel, amit a bőrgyógyász számomra is javasolt. Muszáj volt tartanom magam. Az otthoni napi tevékenységek és édesanyám ápolása az én feladatom volt.

Egyre nehezebben tudtam helytállni a fájdalmaim miatt. Mintha mázsás súlyok húzták volna lábamat, minden lépés egy kín volt. Az éjszakai fájdalmak kihatottak a mindennapjaimra, fáradt voltam.

5 éven keresztül jártam orvostól orvosig, ezzel az egy sebbel. Azon kívül, hogy felírták a szokásos kötszert és kenőcsöt, semmi más kezelést nem kaptam, maradt az otthoni kezelés.

Kiderült, hogy cukorbeteg lettem

Aztán szép sorjában jöttek a további sebek. A bal belbokámon keletkezett egy bőrkeményedés, amit körmömmel lekapartam és kialakult belőle egy kisebb seb. Majd jobb bel- és külbokámon keletkeztek új sebek. Nem voltak olyan nagyon-nagyok és fájdalmasak, mint az első. Így már négy sebet kezeltem tovább otthonomban. Itt merült fel háziorvosomnál, hogy sebeimet kezeletlen cukorbetegség okozhatja.

A laborvizsgálat igazolta orvosomat, így diabéteszemre gyógyszert és diétás tanácsadást kaptam.

 • Otthonomban a vércukrot nem ellenőriztem, pedig van vércukormérőm.
 • Laborba is csak évente egyszer-kétszer jártam vérvételre.
 • Mivel rengeteg jót hallottam a bioptron lámpa hatékonyságáról, én is megvásároltam, és azzal próbáltam kezelni sebeimet. A várva várt javulás nem jött.

Közben a bal külső sebem egyre nagyobb lett, a fájdalom és a bűzös váladékozás fokozódott. Akkor már naponta többször vettem be fájdalomcsillapítót. Hol ilyet, hol olyat, ami épp kéznél volt. Sebemet ekkor már naponta hétszer kötöztem a megszokott módon. A lábszáram olyan volt, mint a combom, pedig mindennap vízhajtót szedtem, és fásliztam, bőröm lilás és tarjagos lett.

Érsebészetre nem küldtek, de magamtól elmentem egy vizsgálatra, ahol érsebészetileg mindent rendben találtak. A jobb belbokámon lévő seb elkezdett borzasztóan fájni, főleg amikor megütöttem, akkor csillagokat láttam.

8 év után kerültem kórházba lábszárfekéllyel

Végül 8 év eltelte után a bőrgyógyász kórházba küldött, lábszárfekély kezelés céljából – ami zuhanyoztatásból és napi egyszeri kötözésből állt. Cukorbetegségemre új gyógyszert kaptam, de a sebeim nem gyógyultak. A kórházban egy szakembertől hallottam, hogy a sós tengervíz jót tesz a sebeknek, és be is gyógyítja azokat. Javasolta, utazzak el az Adriai-tengerhez. Viszont én úgy döntöttem, hogy otthonomban kezelem tengeri sóban áztatva, naponta kétszer harminc percig.

Ennek hatására fájdalmam minimálisan csökkent egy ideig. Sebeim egyre nagyobbak lettek. Ennek ellenére az találtam ki, hogy a gyógyvizes fürdők jobbulásomat eredményezik, ezért több gyógyfürdőt is felkerestünk. Bevallom nagyon zavart, hogy a fürdőkben az emberek meghökkenve nézik a lábamon lévő sebeket. Amikor azonban már a vízben voltam túltettem magam ezen. A fürdőzés sem hozott pozitív eredményt.

Tanácstalan és elkeseredett voltam. Úgy éreztem, ebből már nincs kiút, ráadásul a sors hozott egy családi tragédiát, ami stresszt és idegeskedést okozott. A lábam egyre jobban fájt, égett, mintha valami marná, rágná a csontot.

 • Itt már kapkodtam a fájdalomcsillapítókat, szinte marékszám.
 • Éjszakánként semmit nem aludtam.
 • Mindennap nagyon fáradt voltam.
 • Nem volt célom, az életkedvem is elment, még az öngyilkosság is eszembe jutott.

Nehezen volt erőm. Nem haladtam egyről a kettőre az otthoni teendőkkel. A rengeteg gyógyszertől és fájdalomtól le voltam tompulva, azt sem tudtam, hol vagyok. Nagyon el voltam keseredve, nem bírtam menni. Csak csoszogtam. Ez maga volt a kín. Fiam egyik látogatása során panaszoltam el, hogy nem bírom tovább, véget vetek ennek az egésznek.

Kínszenvedésemre mi jelentette a megoldást?

Gyermekem nem hagyta annyiban. Azonnal a számítógéphez ült, és keresni kezdte a megoldást. Azt az intézményt kereste, ahol az én bajommal foglalkoznak, majd határozottam közölte, megtalálta. Azonnal hívjam fel, és jelentkezzek be a Harmónia Centrumba, ahol speciálisan és eredményesen gyógyítják a fekélyes területeket. Már kezembe is nyomta a telefont. A bejelentkezés nem volt nehéz, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Elég hamar kaptam időpontot.

Alkalmas vagyok lábszárfekély kezelésre a Harmónia Centrumban

2019. szeptember 10-én volt az első vizit. Nagy bizalommal jöttem ide, úgy éreztem, ez az utolsó lehetőség, hogy valamit kezdjek fájdalmas lábaimmal. Beléptem a váróba, a kedves fogadtatás nagy önbizalmat adott, hogy jó helyen járok. Igaz, a vizsgálattól tartottam, hogy azt fogják mondani, nincs segítség, de az érzés megmaradt, jó helyen vagyok.

A kezelőben mosolygós, kedves emberek fogadtak. Dr. Hartmann Edina orvos, és Hegedűs Mónika sebkezelő, és türelmesen végighallgatták panaszaimat. Végre a kérdéseimre érthető válaszokat kaptam. Nagyot sóhajtottam, amikor a doktornő közölte, hogy alkalmas vagyok lábszárfekély kezelésre a Harmónia Centrumban.

Az első kezelést rögtön meg is kaptam

Nem volt kellemes, sőt igen fájdalmas volt.

 1. Viszont nagyon alaposan megtisztították a sebeimet, amikben állati szőr is megtalálható volt.
 2. Amíg a sebkezelő folyamatosan dolgozott, a doktornő érthetően elmagyarázta a kezelés menetét. Legfőképpen azt, hogy mire kell szigorúan odafigyelnem. Felhívta a figyelmemet, hogy rendszeresen járjak diabetológiai ellenőrzésre. Amire még visszaemlékszem, és erőt adott, az a folyamatos bíztatás, hogy gondoljak arra, jobb lesz, és meg fogok gyógyulni.
 3. Majd megtanították a helyes kompresszió (fásli) felhelyezését, ami nagy szerepet játszik a sebek gyógyulásában. Nagyot néztem és hitetlenkedve hallgattam, hogy egy hét múlva kell vissza jönnöm ezzel a kötéssel.

De hisz én naponta hétszer kötöztem a sebeimet, hogyan fogja kibírni hét napig?
Megnyugtattak, hogy minden rendben lesz, de ha mégis nagyon váladékozna, telefonáljak, és jöhetek kezelésre hamarabb.

Hihetetlen, de a kezelés utáni első éjszakát végre át tudtam aludni. Most eltelt több mint egy hónap. Rendszeresen, hetente egyszer járok a Harmónia Centrumba kezelésre. Teljesen megváltoztatták az életemet.

Fájdalmaim megszűntek, sebeim negyedére csökkentek

 • Nincs váladék, nincs bűzös szag. A nedvedző lábszárfekély már a múlté.
 • Az éjszakákat alvással töltöm.
 • Lábam könnyebb, más lett a komfortzónám, vannak életcéljaim, és már tudok mosolyogni.

Köszönöm az egész Harmónia Centrum csapatának a kedvességet, figyelmet, türelmet, a precíz és szakmailag kiváló munkát! Külön köszönet fiamnak, aki segítette utamat, hogy a Harmónia Centrum páciense legyek! Fekélyem folyamatos gyógyulásával visszakaptam az életem, amiért nagyon hálás vagyok. Mindenkinek csak ajánlani tudom, remek szakemberek egy csapatban! Köszönöm!”

Nedvedző lábszárfekély kezelésében miért lehet tanulságos Balázs esete?

Sebkezelőként sok pácienssel találkozom, mégis kivétel nélkül minden első találkozás megmarad bennem. Balázs 2019. szeptember 10-én érkezett hozzánk az első vizitre, akkor egy megtört, fájdalomtól eltorzult arcú férfit kísértem be a kezelőbe.

Egy órán keresztül tisztítottuk a sebeit, melyek macska szőrrel szennyezettek voltak. A státusz, amit megállapítottunk az első vizit alkalmával:

 • „jobb belbokán és külbokán 2-2 cm átmérőjű,
 • bal külbokán 6 x 10 cm átmérőjű,
 • bal belbokán 4 cm átmérőjű lepedékes fekély, bűzös váladék.
 • Bal lábszár ödémás, ujj benyomatot tartja.”

Orvosunk, Dr. Hartmann Edina felállította páciensünk kezelési tervét:

 • Speciális kezelés heti egyszer addig, amíg a beteg sebei alkalmasak nem lesznek a lökéshullám terápiára.
 • Alkalmasnak azok a sebek minősülnek, melyek
  • felülete tiszta, nem váladékozik, nem lepedékes, és
  • a csontszerkezetben nincs eltérés. Balázs sebei 2019. október 16-án lettek alkalmasak a lökéshullám terápiára.

Etikailag tilos elrettentően csúnya sebekről fotót ide illeszteni. Ezért a gyógyulási folyamatnál készült képeket szeretném bemutatni. A képeken látszódnak a kiindulási pontok, melyeket már új bőr fed, illetve a jelenleg is fennálló, de már negyedére csökkent sebek.

Nedvedző lábszárfekély képek az első lökéshullám terápia után:

Húzza rá az egeret a képekre, és ismerje meg röviden a sebgyógyulást.

Lábszárfekély bal külboka az első lökéshullám kezelés utánA friss bőr méretéből látszik a fekélyes seb gyógyulásaBal belboka lábszárfekély seb az első lökéshullám kezelés utánjobb belboka lábszárfekély sebJobb külboka az első lökéshullám kezelés után már szinte gyógyultan

A seb gyógyulása már az első lökéshullám kezelés után látható volt

Balázs 2019. október 25-én a második lökéshullám kezelést is megkapta

A második kezelésen készített fotók már egészen gyógyult szövetállományt mutatnak:

Jobb külboka a második lökéshullám kezelés után már teljesen gyógyultA gyógyult jobb külboka seb ekkora volt kezdetbenJobb belboka a második lökéshullám kezelés utánBal külboka a második lökéshullám kezelés utánBal belboka a második lökéshullám kezelés után

Páciensünk sebei rohamosan gyógyulnak:

 • Ahogy láthatják a képeken is, sebei látványosan kisebbek lettek. Ha pedig ráhúzzák az egeret a képekre, akkor röviden el is olvashatják.
 • A legfontosabb azonban, hogy Balázs már nem az a céltalan és megtört ember, aki több mint egy hónapja belépett rendelőnk ajtaján.

Vidáman, mosolyogva érkezik a kezelésre, néha még viccelődik is a recepción. A kezelések közben pedig jót beszélgetünk családról, időjárásról, és véletlenül sem a fájdalomról. Azért, mert a fájdalom már elmúlt. Balázs arca kisimult, vannak céljai, újult erőbedobással tevékenykedik otthon, és segít, ahol tud, ismerőseinek, rokonainak. Mindemellett rendszeresen – havonta – jár diabetológushoz. És ez nagyon fontos, mert az ő problémáját alapvetően a cukorbetegsége okozza.

Nekünk, a Harmónia Centrum dolgozóinak az az igazi boldogság és öröm, hogy látjuk Balázs arcát, ahogy visszatér az életbe, fájdalommentesen, gyógyultan. A Centrumban ezen dolgozunk mindennap, türelemmel, mosolyogva és szakmai hozzáértéssel.

Kedves Balázs!
Mi együtt örülünk Önnel. Köszönjük, hogy bízott bennünk, hogy még hitt a gyógyulásában a rengeteg negatívum ellenére. Nagyon fontos, hogy az eredmény, az Ön érdeme is, hiszen minden kérésünket betartotta. Kezeléseinkre 140 kilométer távolságból is jár.

Külön köszönet, hogy időt és energiát szánt élete kritikus szakaszának ismertetésére, remélve, hogy sok hasonló problémával küzdő embernek segített most. Reményt ad a gyógyuláshoz, reményt ad az életbe való visszatéréshez. - Együtt, egy csapatban, a gyógyulásért, Harmónia Centrum.

2019. december 23-án e-mailt kaptunk Balázstól

"Kedves Mónika! Engedje meg,hogy hálás szívvel mondjak köszönetet azért az önzetlen, nagy tudással végzett munkáért, amit megtapasztaltam. Engedje meg, hogy azok munkáját is megköszönjem, akik Önnel együtt dolgoznak a gyógycentrumban. Hálát adok a jó Istennek és Mónikának, hogy 16 éves sebeim begyógyultak. Minden elismerésem az Öné! A szeretet ünnepéhez közeledvén kívánok Önnek és kedves családjának valamint a gy.centrum minden dolgozójának szeretetteljes karácsonyi ünnepeket, és békés boldog Új  esztendőt, szeretettel Almádi Balázs József." - 2019. december 23-án 10 óra 58 perckor érkezett e-mail

Balázs 16 éves nedvedző lábszárfekélye gyógyulásáról készült esettanulmányt készítette:

Hegedűs Mónika sebkezelőHegedűs Mónika, sebkezelő

Kedves Balázs!

 • Mi együtt örülünk Önnel. Köszönjük, hogy bízott bennünk, hogy még hitt a gyógyulásában a rengeteg negatívum ellenére. Nagyon fontos, hogy az eredmény, az Ön érdeme is, hiszen minden kérésünket betartotta. Kezeléseinkre 140 kilométer távolságból is jár.
 • Külön köszönet, hogy időt és energiát szánt élete kritikus szakaszának ismertetésére, remélve, hogy sok hasonló problémával küzdő embernek segített most. Reményt ad a gyógyuláshoz, reményt ad az életbe való visszatéréshez. - Együtt, egy csapatban, a gyógyulásért, Harmónia Centrum.

Lábszárfekély gyógyításával foglalkozó orvosaink:

 • Dr. Fekete László, sebészeti osztályvezető főorvos, szakmai vezető
 • Dr. Hartmann Edina, orvos
 • Dr. Figura Bálint, orvos

Nedvedző lábszárfekélye kezeléséről és gyógyításáról Balázshoz hasonlóan Ön is szabad akaratából dönt, és választ a 2 lehetőség közül

1. Bejelentkezem a lábszárfekélyt lökéshullám kezeléssel és mezoterápiás kezeléssel gyógyító csapat orvosának vizsgálatára. Mindezt azért teszem, hogy ha sebem alkalmas a kezelésre, akkor 100%-os eséllyel begyógyuljon fekélyes sebem. Megértettem azt is, hogy a lökéshullám sem alkalmazható mindig. Ebben az esetben azonban az orvosi vizsgálat után el sem kezdik a kezelést, és tájékoztatnak a lehetőségeimről. Kérem, hogy tájékoztassanak a további részletekről.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.

2. Nem jelentkezem sebkezelésére. Ezzel kijelentem, hogy lemondok az eddigi tapasztalatok szerint 100%-os gyógyulást biztosító korszerű kezelésről. Teszem ezt még annak árán is, hogy a panaszaim nem szűnnek meg, és nedvedző, fekélyes sebem továbbra is fájni fog.