Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Magas vérnyomás kezelése / Magas vérnyomás ellen stresszcsökkentéssel

Stresszellenes stratégiák magas vérnyomás ellen

Magas vérnyomás ellen sokan kapkodják be a vérnyomáscsökkentőket. Pedig ezek a gyógyszerek káros mellékhatásokat okozva csak a tünetet, a magas vérnyomást csökkentik. Nem szüntetik meg, nem számolják fel a magas vérnyomást kiváltó tényezőt.

Mit gondol? Nem lenne jobb, ha a tüneteit mellékhatásokkal terhelten elnyomó gyógyszerek helyett magas vérnyomása kiváltó okát az állandó stresszelést venné kezelés alá?

 • Persze most mondhatja azt, és joggal, hogy persze könnyű azt mondani, hogy kerüljem el a stresszes helyzeteket. De hogyan?
 • Élete átszervezésével, kicsit jobb megszervezésével erre is lenne módja.

Most azonban nem azt mondom Önnek, hogy kerülje el a stresszt okozó helyzeteket. Dehogy mondom. Sokkal inkább azt javasolom, hogy tanulja meg kezelni a stresszt különféle stresszkezelő technikák elsajátításával.

A stressz csökkentése segít a vérnyomás mérséklésében is. Nem a véletlen műve ez. Ha nem stresszelünk, nem vagyunk idegesek, akkor a vérnyomásunk sem emelkedik meg különösebben. Ezt nem nehéz belátni.

A stressz, az állandó elfoglaltság, a felgyorsult élettempó napjaink egyre inkább megszokott velejárója. A munkahelyen a megfelelési kényszer, a határidők szorítása, vagy éppen a főnök mindent látó és mindent tudni akaró tekintete frusztrálja az embereket. De ha vége a munkaidőnek, akkor sem dőlhet hátra, mert akkor pedig a legtöbbünknek kezdődik otthon a második műszak.

Különösen így vannak ezzel a családanyák, akik a munkahelyről mennek vagy éppen rohannak a gyerekért az iskolába. Ha pedig nincs a gyerekért rohanás, akkor mennek bevásárolni, és utána jönnek sorban az otthoni mindennapos teendők. Gondoljon csak bele abba, hogy a főzés, mosás, takarítás feladatait még kiegészítik a gyerekekkel kapcsolatos programok, a „mi történt az iskolában” megkérdezése, a házi feladat elvégzésének felügyelete, az esetleges edzésekre, különórákra járás számontartása, hogy például a számlák rendszeres befizetését, és a menet közben váratlanul bekövetkező egyéb teendők hosszú sorát még ne is említsük meg.

Nem csoda, hogy sokszor előfordul az, hogy a többgyerekes családanyáknak alig-alig jut idejük magukra, egy kis pihenésre. Ez az állandó elfoglaltság, munkában levés, készültségben állás pedig nem tesz jót akkor, ha az elfoglalt családanya ezt nem örömmel, felszabadultan, hanem egyre fokozódó frusztrációban, egyre nagyobb teherként megélve éli meg.

Eddig pedig még nem is említettünk olyan nehéz élethelyzeteket, amelyek különösen megviselhetik az embereket. Gondoljon csak bele egy esetleges válás traumájába, vagy ami hosszú távon még talán rosszabb, egy rossz házasság kilátástalan helyzetébe éveken át. Egy-egy betegség a családban, vagy éppen a munkahely vagy a lakóhely változtatása is átmeneti kisebb-nagyobb nehézségekkel jár. A családban vagy a közeli hozzátartozóknál előforduló haláleset is képes nagyon megviselni a lelkünket rövidebb-hosszabb ideig.

Ezek pedig mind-mind olyan élethelyzetek, amelyek egyike-másika mindegyikünkkel előfordul előbb-utóbb. Márpedig ezek az élethelyzetek rövidebb-hosszabb ideig kisebb-nagyobb mértékben mindenkit megviselnek.

Nem csoda hát, ha a vérnyomásunk is megérzi ezt.

Mi az összefüggés a stressz és a magas vérnyomás között?

Egyértelműen kimutatható összefüggés az állandó stressz és a krónikus magas vérnyomás között nincs. Tagadhatatlan azonban, hogy nem kedvez az állandó rohanás a vérnyomásunknak.

A stresszes helyzeteket nem tudjuk elkerülni az életünkben, ezért sokkal jobban járunk akkor, ha megtanuljuk kezelni ezeket.

Minél nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, annál könnyebben képes megbírkózni a felmerülő nehézségekkel is. Ennek persze a fordítottja is igaz. Minél könnyebben képes megbírkózni a felmerülő akadályokkal, nehézségekkel, annál nagyobb magabiztosságra tesz szert, és ez pedig segít abban, hogy megőrizze kiegyensúlyozottságát. A stressz, a nehéz élethelyzetek eredményes kezelése nagy segítséget jelent ebben.

Azt az összefüggést is látnunk kell azonban, hogy ha kiegyensúlyozottak vagyunk, ha úgy érezzük, hogy urai vagyunk a helyzetnek, akkor ez segít abban is, hogy higgadtabban gondolkozzunk, hogy jobban be tudjuk osztani az időnket, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni a sürgős és fontos dolgokat, hogy több időnk legyen a fontos feladatokra. Ha pedig ez így van, akkor ez hosszú távon azzal is jár, hogy kiegyensúlyozottsága abban is kifejezésre jut, hogy egészségesebben táplálkozik, több időt tud fordítani a rendszeres testmozgásra, és ekkor pedig már nem is olyan egyértelmű annak az eldöntése, hogy azért van rendben a vérnyomása, mert egészségesebben táplálkozik, rendszeresen mozog, vagy pedig azért, mert kevesebbet stresszel, és kiegyensúlyozott az élete.

Valójában azonban talán nem is olyan fontos, hogy mi volt előbb, és mi az ok, és mi az okozat. A legfontosabb az, hogy olyan életet él, amely kiegyensúlyozottá teszi. Odafigyel az étkezésére, jut ideje rendszeresen mozogni, és úgy tudja irányítani az életét, hogy a céljai felé halad. Ezek pedig kétségtelenül segítik abban, hogy kiegyensúlyozottabb legyen, és ne is legyen oka arra, hogy magas legyen a vérnyomása.

Ilyenkor nincs is különösebb, akár valós vagy vélt oka arra, hogy csak úgy egyen egy-egy koleszterinbomba csokit feszültségoldóként, vagy rágcsáljon egy túlsózott chipset, vagy rágyújtson egy nikotinbombára. Ugyanis nincs miért.

Ha viszont nem ilyen kiegyensúlyozott, és úgy érzi, hogy egyre nehezebben bírja az egyre nagyobb hajtást és nyomást, akkor már korántsem ilyen fényes a helyzet. Egy lefelé vivő, negatív spirálba kerül, és ebből pedig már nagyon nehéz, és egyre nehezebb kiszállni.

Milyen személyiségjegyek tehetik fogékonyabbá a stresszre?

Minden olyan dolog, ami kizökkenti az életét megszokott kerékvágásából feszültséget okozhat, és ezzel együtt pedig alkalmas lehet arra, hogy stresszes legyen tőle az élete.

Számos kiváltó, de nem közvetlenül összefüggésbe hozható oka lehet az elsődleges magas vérnyomásnak. Vagyis azoknak a magas vérnyomásos eseteknek, amikor a háttérben nem tudunk egyértelműen azonosítani valamilyen kiváltó betegséget a magas vérnyomás okozójaként.

Ilyen ok lehet például a vágyaikat, érzelmeiket elfojtó embereket fokozatosan őrlő frusztráció is. Ez az állandó belső feszültség ugyanis állandóan ott motoszkál az agyban, és már tudat alatt is gyengítheti az immunrendszert. Ami pedig nem kedvez szervezet védekező mechanizmusainak.

A kutatók vizsgálják a magas vérnyomással küzdők személyiségét is. A vizsgálatok során megállapították, hogy a magas vérnyomástól szenvedők szorongóbbak, depresszióra hajlamosabbak, mint a normális vérnyomással élők.

A legtöbbször azonban nem feltétlenül kell a háttérben valamilyen mélyen elfojtott vágyat, érzelmet vagy szorongásra való hajlamot keresni. Éppen elég okot szolgáltatnak a mindennapi élet felgyorsult élettempójában elénk tornyosuló megoldandó feladatok, tornyosuló nehézségek és bosszantó frusztráltságok. Például sokaknak jelentenek nehézségeket a pénzügyi gondok, a magánéleti válságok, a munkahelyi nehézségek, az egyre nehezebben kibírható munkatársak vagy az egyre jobban uralkodó főnök az állandó értekezletekkel és a határidők alig-alig tartható szorításával. És ekkor még nem is beszéltünk az egyre gyakoribb forgalmi dugókról, a hozzá nem értő és lelkiismeretlen szolgáltatókról és a türelmetlen és lelketlen ügyfélszolgálatokról. Ugye ismerősek ezek a helyzetek?

Ha egy helyzetet feszültségként, stresszként élünk meg, akkor az agyunk azonnal felszabadítja és a vérünkbe juttatja a stresszhormonokat, az adrenalint és a kortizont. Márpedig ezek a hormonok a normális ütem kétszeresére vagy háromszorosára is felgyorsíthatják a szívverésünket és beszűkitik az artériákat. Ez pedig megemeli a vérnyomást. Minél gyakrabban, és minél állandóbban kerül erre sor, annál nagyobb a veszély.

A megemelkedett vérnyomás mellett a stressz fokozódása az izmainkra és a légzésünkre is hat. Ha veszélyt érzünk, akkor a vér a felszíni szövetekből karunk és lábunk főbb izmaiba terelődik át, hogy felkészülhessünk egy esetleges gyors mozgásra, reakcióra. Felgyorsul a légzésünk is, szaggatottá válik, és a szemünk is kitágul, a pupillánk beszűkül, hogy élesebben lássunk. Ezek pedig értelemszerűen felborítják testünk megszokott működését.

Ezzel a stresszhelyzetre adott ösztönös reakcióval készül fel a szervezetünk az „üss vagy fuss”, harcolj vagy menekülj el helyzetre. Ezzel leszünk képesek gyorsabban futni, nagyobbat ütni vagy magasabbra ugrani. Vagyis felkészül a testünk arra, hogy élesebben reagáljon a megváltozott helyzetre.

Miért nem tudjuk megoldani a stresszes helyzeteket?

Modern életünkben természetesen nem arról van szó, hogy az életünket kell megvédenünk ezekben a stresszes helyzetekben. Arról azonban igenis van szó, hogy a megszokottól eltérő módon, vagy másként értékelve kell meghoznunk bizonyos szituációkban bizonyos döntéseket, elvégezünk bizonyos cselekedeteket.

Az igazi gondot ezeknek a stresszes helyzeteknek a túlságos mértékben megszaporodott száma, és a helyzetek normalizálódási idejének elhúzódása okozza. Az életünket ugyanis csak nagyon ritkán fenyegeti közvetlen veszély, de az egyik határidő nehéz teljesítése után akár azonnal ott van a másik határidő, vagy az egyik otthoni veszekedést rövid időn belül követi a másik, és ugyanúgy feszültnek, frusztráltnak érezzük magunkat ezektől is.

Ez pedig kimerültté tesz bennünket. Ugyanis ha a streszt okozó helyzet nem szűnik meg, a probléma nem oldódik meg, akkor az állandó feszültség egyre több testi reakciót vált ki. Megjelenik  illetve megjelenhet a fejfájás, a nyakfájás, az émelygés, a gyomorideg, a gyomorégés, vagy akár az álmatlanságtól hánykolódás vagy a szorongás és a depresszió is. És igen megjelenhet előbb-utóbb a vérnyomás emelkedése is.

A stressz kezelésében a stresszt okozó helyzet megoldása helyett megoldást hozhat a felgyülemlett stressz levezetése is. Erre azonban sokszor nincs lehetőség. A gyerekünkkel vagy a házastársunkkal veszekedve ugyanis akár ki is ordíthatjuk magunkat, és ettől átmenetileg akár meg is nyugodhatunk. Az persze meggondolandó, hogy ezzel a kirohanásunkkal a másikat nemigen győztük meg, és a helyzetet nemigen oldottuk meg. Átmenetileg azonban akár le is vezettünk a feszültségünket.

Idegenekkel szemben azonban még ezt a feszültséglevezetést sem engedhetjük meg magunknak. Az üzletben udvariatlan eladót nem küldhetjük el melegebb éghajlatra, és a hanyag munkát végző szolgáltatónak sem mondhatjuk meg úgy istenigazából a véleményünket, mert akkor akár keresztet is vethetünk arra, hogy talán valamilyen úton-módon képesek leszünk meggyőzni arról, hogy javítsa ki a felelőtlenül elkövetett hibáit. Társadalomban élve, ilyen helyzetekben bizony inkább elfojtjuk a mérgünket, és magunkban őrüljük a problémát ahelyett, hogy rázúdítanánk a másikra.

A legnagyobb gondot ezeknek a stresszt okozó helyzeteknek az állandósulása okozza. Vagy is a sokasodó feladatok, apró-cseprő bosszúságok, nehézségek ahelyett, hogy megoldódnának, enyhülnének inkább sokasodnak.

Az állandó, krónikus stressz nemcsak egyre feszültebbé, hanem frusztrálttá és döntésképtelenné is tesz bennünket. Ahelyett tehát, hogy próbálnánk megoldani a problmáinkat, egyre inkább képtelenebbé válunk a problémák megoldására.

Stresszellenes stratégiák. Mit tegyünk a stressz ellen?

A stressz ellen követett eredményes statégiánk alapvetően a személyiségünktől függ. Valójában tehát arról van szó, hogy számos olyan módszer van, amit eredményesen lehet használni a stressz ellen, a stressz csökkentésére. Ahhoz azonban, hogy kiválaszthassuk a számunkra eredményesen használhatót olyan módszert kell választanunk, amelyik összhangban van az érdeklődésünkkel, amelyet szívesen használunk, szívesen tökéletesítünk, gyakorlunk addig, amíg tényleg eredményesen tudunk használni a stessz ellen.

Tehát valójában arról van szó, hogy a lehetőségek közül ki kell választanunk a nekünk szimpatikusnak tűnőket, és ezek közül azt célszerű alkalmazunk, amelyik rokonszenves számunkra, és eredményesen tudjuk használni a stressz leküzdésére. Ehhez pedig meg kell ismernünk ezeket, ki kell próbálnunk, és a kipróbálásuk után tudunk majd választani.

A stressz eredményes kezelésének és leküzdésének első feltétele a stresszes helyzetek felismerése. Annak a felismerése, hogy a stressz problémát okoz nekünk. Ugyanis mások is vannak olyan helyzetben mint mi, de ha nekik szemmel láthatóan egy helyzet nem okoz felszültséget, hanem inkább jóleső izgalmat éreznek, és felszabadító kihívást látnak egy lehetőségben, ami mi problémaként élünk meg, akkor ez a nekünk stresszt okozó helyzet számukra nem jelent stresszt. Számukra ez a helyzet nem jelent gondot. Nekünk viszont igen, és ezt fel kell ismerni.

Az optimista nem tart a stressztől

A fentebb elmondottakból következik az is, hogy nem egy-egy adott helyzet, hanem a látásmódunk, a helyzetre adott reakciónk határozza meg azt, hogy egy helyzet stresszt vált-e ki belőlünk, vagy pedig nem.

 • A született optimisták ugyanis sokkal kevésbé veszítik el a hitüket, és a dolgoknak mindig a jó oldalát, a pozitív összetevőit keresik.
 • Ezzel szemben a pesszimista beállítottaságúak szerint a pohár sokkal gyakrabban inkább félig üres, mintsem félig tele lenne, ezért ők hamarabb válnak feszültté, hamarabb veszítik el a hitüket. Ebből persze azonnal következik az is, hogy a pesszimista emberek sokkal inkább hajlamosabbak a magas vérnyomásra, mint az optimisták. Nem meglepő tény, hogy a pesszimisták rövidebb ideig élnek, mint optimista embertársaik. Akik szerint a pohár félig tele van azok nemcsak könnyebben meglátják az élet napos oldalát, hanem tovább is élvezhetik azt. Kettős előnyük is van tehát a pesszimistákkal szemben.
  • Tovább élnek, és hosszabb életük alatt még jobban is érzik magukat.
  • Érdemes lehet optimistának lenni, és inkább meglátni az élet szép dolgait, a problémákkal szemben.

Ebből pedig már adódik az egyik legeredményesebb stresszkezelő technika. A pesszimista ember jól teszi, ha negatív, önmarcangoló gondolatait megtanulja, hogyan kell,  hogyan tudja lecserélni pozitív, az élet szépségeit jobban meglátó, észrevevő gondolatokra.

Pesszimista ember Ön?

Ha igen, akkor egyre inkább keresse és találja meg magában optimista jegyeit!

A pesszimista ember már azzal is sokkal jobban kezelni tudja a stresszes helyzeteket, ha módszeresen keresi az egyes helyzetek pozitív elemeit. Ennek során érdemes egy 4 lépésből álló technikát alkalmaznia:

 1. Ha stresszben érzi magát, akkor azonosítsa azt, álljon meg egy pillanatra, de ne hagyja, hogy negatív gondolatai eluralkodjanak rajta.
 2. Vegyen egy nagy levegőt, lélegezzen mélyeket.
 3. Lazítsa el az izmait, oldja a feszültséget.
 4. Tünődjön el negatív gondolatain is. Fogadja el azokat, és elemezze. Logikusak, helytállóak ezek a gondolatok?
  • Ne álljon meg azonban itt, hanem azonnal lépjen tovább. Lehet ugyanis a dolgoknak egy másik oldala, egy másik értelmezése, egy pozitívabb kimenetele is. Keresse ezt tudatosan.
  • Ha elég időt gyakorol, akkor előbb-utóbb egyre nagyobb rutinnal, egyre hamarabb képes lesz ezekben a helyzetekben is meglátni a jót, az előrevivő lehetőséget. Ha pedig meglátja ezeket a lehetőségeket, akkor máris ezeken kezdhet el gondolkodni. Vagyis a pesszimista beállítottsága egyre inkább a múlté lesz, hisz máris a lehetőségeken, a jó dolgokon gondolkodik.

Testmozgással a stressz ellen

A feszültségtől, a felgyülemlett stressztől a legkönnyebben és leggyorsabban testmozgással szabadulhat meg.

A felgyülemlett adneralintól és kortizontól a leghamarabb mozgással tud megszabadulni. Bármelyik kedvelt mozgás jó. Gyalogolhat, futhat, úszhat, kerékpározhat, kondizhat. Ezek mindegyike alkalmas arra, hogy kiízzadja magából a feszültséget.

Arra azonban figyeljen oda, hogy ne versengjen közben, mert a versengés a feszültség oldása helyett az agressziót is fokozhatja. Ezért nem jó például ilyen feszültségoldást igénylő helyzetben a tenisz, mert a bennünk felgyülemlett feszültség a másik iránti agresszióba is átmehet. Ha ez megtörténik, akkor a másik nem igazán tudja hova tenni, hogy mi történik velünk, és nagyon hamar arra az elhatározásra jut, hogy inkább nélküle próbáljuk levezetni az agresszivitásunkat, és ne rajta.

Az aerob, erőfeszítést kivánó testmozgások nemcsak az adneralin és a kortizon levezetésére szolgálnak, hanem növelik a vérben az endorfin boldogsághormonok és a fájdalomcsillapító hormonok arányát is. Ezzel pedig csökkentik a feszültséget, és javítják a hangulatunkat is.

Egy kiadós edzés után mélyebben és pihentebben tud aludni is. Ez pedig hozzájárul a regenerálódásához, a stresszes helyzet feldolgozásához, leküzdéséhez.

Az is általános tapasztalat, hogy eredményesebben és könnyebben tudnak egy-egy nehéz helyzetet megoldani azok, akik előtte egy kiadós edzést csináltak. Ennek nemcsak az az oka, hogy megnyugodtak, és képesek reálisabban látni a helyzetet, hanem az is, hogy nyugodtabb állapotban kevésbé támadjuk a másikat, és inkább törekszünk a helyzet értékelése utáni megoldás keresésére.

 • Ebben a helyzetben pedig a másik fél is sokkal inkább hajlandó együttműködni a helyzet megoldásában, a kiút keresésben. Még akkor is így van ez, ha egyébként ellentétesek az érdekek.
 • Ha nem a másikat támadjuk, hanem a megoldást keressük, akkor a másiknak nem kell az állásait védeni, nem kell szembe helyezkednie velünk, és nagyobb tere van a megoldás keresésének.

A szénhidrátok is megnyugtatnak

Sokan stresszes helyzetekben édességeket kezdenek el majszolni. Ebben van is ráció, mert az édességben lévő cukor hamar képes megnyugtatni.

Arra azonban figyeljen oda, hogy egy-egy csoki megnyugtató bekapása ne forduljon át mértéktelen nassolásba, mert ez már nem jár a megnyugtatás előnyével.

Érdemes arra is figyelnie, hogy a mivel a folyadékok gyorsabban szívódnak fel, ezért egy szelet csoki bekapása helyett jobb lehet egy csésze kakaót meginni.

Zene is megnyugtat

Feszült helyzetben a zenehallgatás csökkentheti a vérnyomást, és a szívverést is. Emellett még az a jótékony hatása is megvan, hogy a feszült izmokat is ellazítja.

A lassú, csendes, nyugtató zene képes megnyugtatni a háborgó elmét és a lelket.

Megoldás lehet az alvás is

Főleg akkor jelent megoldást egy kiadós alvás, ha a tartós kialvatlanság miatt egyre fáradtabb, és ezért egyre feszültebbnek, fáradtabbnak érzi magát, és nehezen bírkózik meg a feszült helyzetekkel.

Bizonyított tény az is, hogy azok, akik rendszeresen kialusszák magukat nyugodtabbak, és stresszmentesebbek, mint azok, akik keveset alusznak.

Nincs mindenkinek egyformán meghatározott alvásigénye. Saját magához képest érzi mindenki, hogy most éppen kipihent és eleged aludt, vagy bizony vannak az alvással kapcsolatban adósságai.

Jobban tud aludni akkor, ha rendszeres időközökben alszik, vagyis ha mindig ugyanabban az időben  feszik le, és kel fel.

Fontos az is, hogy a lefekvés előtti néhány órában már ne igyon kávét és alkoholt sem. A dohányzók is rosszabb alvók nemdohányzó társaiknál. Ezért hacsak teheti, akkor szokjon le a dohányzásról. Ennek nemcsak a tüdejére lesz kedvező hatása, hanem alvására és vérnyomása alakulására is.

A meditáció az ellazulás is segít

A meditáció, az ellazulás is megnyugat, és ezzel is csökkenti a stressz hatását, a stresszhormonok szintjét, ezzel együtt pedig a szívverés gyorsaságát és a vérnyomást is. Emellett megnyugatja az elmét is, és az agyhullámok lelassulása elvezet a megnyugtató és regeneráló alfa állapot eléréséhez.
Nem véletlenül nevezik sokan a meditációt mellékhatások nélküli nyugtatónak.

Stresszes helyzetben lélegezzen mélyeket!

Amikor feszült és stresszel, akkor hajlamos felszínesen, szaporán venni a levegőt. Ilyenkor csak mellkasa felső része telítődik a beszívott friss levegővel, és ez nem segíti a helyzet megoldását.

Ilyenkor ugyanis ez a felszínes légzés csökkenti a vérben áramló oxigén mennyiségét. Ez pedig a sejtek egészséges működését rontja. Erre pedig a szív úgy reagál, hogy erőteljesebben kezdi el pumpálni a vért a sejtekhez, hogy több oxigént juttasson el a sejtekhez, szövetekhez. Ez pedig értelemszerűen megemeli a vérnyomást.

Ezért nemcsak a vérnyomását tudja normális értéken tartani, hanem a stresszel is jobban meg tud bírkózni, ha mélyebben lélegzik. A hasi légzés ugyanis oxigénnel telíti a vért, csökkenti az izmok feszültségét, és nyugodtabbá is válik tőle.

Szerezzen barátokat és nevessen többet!

Az ember alapvetően társas lény, és a nehéz helyzeteket is könnyebben képes feldolgozni, ha meg tudja beszélni valakivel vagy valakikkel. Sokszor már az is segít, ha valaki meghallgatja, és ki tudja beszélni magából a gondját-baját. Sokszor még az sem kell, hogy a másik tényleges segítséget nyújtson vagy használható tanácsot adjon. Elég az is, hogy kibeszéli magából, és rendezi a gondolatait. Sokszor már ettől is tisztábban látja a helyzetét, és előre tud lépni a megoldás felé.

Ha pedig a másik még ténylegesen használható tanácsot is tud adni, akkor pedig különösen érdemes keresni ilyen helyzetben egy barát vagy ismerős társaságát, és nem magunkba fordulni, és emészteni magunkat.

A nevetés felszabadít, és oldja a feszültséget. Nemcsak ellazítja az izmokat, hanem megkönnyíti a lelkünket is. Ezzel pedig csökkenti a vérnyomást, és csökkentheti a felgyűlt stresszhormonok szintjét is.

Stressz leküzdésével az optimális vérnyomás értékét szeretné elérni?

És tartósan meg is tartaná normális vérnyomását Benke Rita természetgyógyász, reflexológus támogató segítségével?

 • Stresszt csökkentő, állapotfelmérő konzultációjára előzetes bejelentkezés alapján, 30 év tapasztalatával várja természetgyógyászunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk rövidesen visszahívja Önt.
 • Stresszes életét felmérő állapotfelmérő konzultációján rohanó életének egészségével kapcsolatos mérföldkövei alapján alapos állapotfelmérésre kerül sor. Állapotának felmérése alapján
  • kialakítjuk az új, stresszes helyzeteket kezelő, megelőző életmódját a rendszeres mozgás, az ásványi anyagokban gazdag és sószegény táplálkozás, az esetlegesen szükséges fogyás valamint a stresszlevezetési technikák elsajátításával, valamint
  • elkezdődik a fülakupunktúrára és talpreflexológiára alapozott kezeléssorozat is amely mellékhatások nélkül, a stressz kezelésével lesz hatásos magas vérnyomása csökkentéséért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.