Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Kineziológiai tapasz felhelyezése / Kineziológiai tapasz felhelyezése lábra / Kineziológiai tapasz felhelyezése combra

Kineziológiai tapasz felhelyezése combra és csípőre

Fáj a dereka?
A lábába kisugárzik a fájdalom?

Kineziológiai tapasz a comb tájékon fájdalom oldás, izom vagy ideg regeneráció céljából helyezhető fel. Addig, amíg a gyógytorna  fájdalma miatt nem kezdhető el, vagy pedig a megkezdett gyógytorna hatása még nem jelentkezik.

Mikor segíthet a kineziológiai tapasz combra felragasztása?

Lumbágó / isiász / ülőideg zsába okozta fájdalom enyhítése kineziotape-pel

Ha hasonló diagnózissal látják el lábába sugárzó fájdalmát, Önnek is segíthet a kineziotape.

Derekából vagy fenék tájékról kiinduló fájdalom hasít végig combja hátsó oldalán?

Vett már részt orvosi kivizsgáláson alsó gerincszakasza épségével kapcsolatban? Előfordulhat, hogy alsóvégtagi idege becsípődött, nyomás vagy gyulladás alá került. Ilyenkor amennyiben a gerinc állapota lehetővé teszi, hogy csak konzervatív eljárásokkal kezeljék, szerephez jut a kineziotape.

A szaknyelven nervus ichiadicusnak nevezett ülőideg a derék alatti keresztcsonti szakaszon lép ki a gerincből, és látja el mozgási parancsokkal a hátsó comb izmait. Lejjebb szétágazva és más elnevezésekkel a lábszár és talp területére is kiterjed. Rajta keresztül jutnak vissza ugyanezen testrészektől az agy felé az érzékelések is. Épp ezért ha fájdalmat vagy gyengeséget tapasztal, azt az ülőidege érzékeli, vagy ha zsibbadást, érzéskiesést tapasztal, akkor éppen az érzékelés hiányának tüneteit tapasztalja.

A kineziotape bőr alatti szöveti nyomást képes enyhíteni hála emelő erejének. Így az izmok által vagy a gyulladás folyadék halmozódása okozta ideg nyomások enyhülnek. Ehhez csupán annyi szükséges, hogy az ideg lefutása mentén ragassza fel a terapeuta a csíkot, egy már nyújtási pozícióban elhelyezve a végtagot.

Mivel ez az ideg a keresztcsontja magasságából indul, és combja hátsó felén fut, ezt a területet kell előkészítenie a ragasztáshoz.

Farpofája, illetve attól lefelé a sugárzó fájdalom érzet végéig a teljes bőrfelület legyen szőrtelen, a comb oldalain és hátul, szükség esetén a lábszár hátsó területein is. Ennek hiányában a tape nem fog napokig, de még órákig sem fent maradni, és Ön kidobhatja a ragasztást, és mehet vissza újra a szakemberhez.

Természetesen a Centrumban is van lehetősége a borotválásra, hiszen rendelkezünk zuhanyzóval, ezt azonban még a foglalt időpontja előtt kérjük, tegye meg, különben a konzultáció és ragasztás felhelyezés idejéből fogyaszt.

A bőr zsírtalanítása elegendő a ragasztás előtt, alkoholos bőrfertőtlenítővel végzi a szakember, a sikeres ragasztás érdekében.

A kineziotape a derekától fog indulni, és azon a végtagon, amelyen a zsibbadást tapasztalja, egy hosszú egyenest fog felragasztani Önre a szakember. A ragasztás során várhatóan az alábbi testhelyzetben lesz, amennyiben nem okoz intenzív fájdalmat: Hason fekszik a kezelőágyon, zsibbadó lábát lelógatja.

 • Ezzel a teshelyzettel érhető el az ideg megnyújtása, valamint a fartájéki bőrredők kisimulása.
 • Egyenes testhelyzetben ragasztva a feneket később a bőrt irritálná az ülő testhelyzet felvétele. Ezért aztán ha a láb lelógatása intenzív fájdalmat okoz Önnek, akkor a csípőízület hajlítását csak a fartájékon való ragasztás pár másodpercére kell elvégeznie.

Jogosan merül fel Önben a kérdés, hogy akkor teljesen le kell vetkőznie deréktól lefelé?

 • Természetesen ez elkerülhető. Mi azt szoktuk javasolni, hogy bő alsóneművel érkezzen a kedves vendég a ragasztásra, azt hagyja fent, és amíg a deréktól a csípőig eljut a szakember, segítse a textília megemelését, hogy a szalag átférjen alatta.

Combizom túlterheltség és részleges rost sérülések védelme érdekében felhelyezett kineziotape

A combcsontot minden irányból vaskos erőteljes izomrostok veszik körül. Ezek felelősek a térd és a csípőízület mozgatásáért. Előfordul azonban, hogy hiányos bemelegítés vagy sorozatosan elmaradó nyújtások miatt meghúzódik valamely izom. Lehet a belső comb közelítő, vagy külső comb távolító izom csoportja, és lehet a hátsó csípő feszítő azaz térdhajlító, és az elülső csípő hajlító azaz térd feszítő izom csoportja.

Ezen izomrostok túlterheltsége esetén az izomösszehúzódás támogatására van szükség. A kineziotape az izom két csontos tapadási végét összekötve húzóerejével alkalmas erre a feladatra. Segíti a csontvégek közelítésére irányuló izommunkát, és fokozza a ragasztott izom keringését. Mindeközben a legyengült izom lazítását, megnyújtását is elősegíti. Utóbbi annak köszönhető, hogy az ellentétes elmozdulási munkáért felelős izom nagyobb ellenállással találja szembe magát, ami az idegrendszerben egy ellenoldali relaxációs utasítást indít el.

Magyarázat példával:

hátsó combizom ragasztásaHátulsó combizmát túlerőltette az edzőteremben mert túl nagy súllyal végezte a térdhajlítást. A térd hajlítása futáskor most fájdalmas Önnek, és jólesően előre hajolni sem tud a hátsócombjába sugárzó fájdalomtól. Kap egy kineziotape-et combja hátulsó felére az izomlefutásnak megfelelően. Ez segíti gyengült izma munkáját, keringését.

Elülső combizma térd nyújtáskor a súlyával, a kineziotape-el és hátulsó comb izmai feszességével szemben kell elvégezze munkáját, ami fokozottabb ellenállás, mintha csak az hátsó izomzat feszülése és testsúly állna ellen. Ezért agya a testét a túlterhelt térdhajlító izomrostok lazítására utasítja. Ez az idegrendszeri reflexmechanizmus, amit a kineziotape elősegít.

Hogyan történik a kineziológiai tapasz combra ragasztása?

A kikérdezés és alapos vizsgálat után az alsó testfelet szabaddá kell tegye a ragasztáshoz.

Fontos tudnivaló comb esetén, hogy a bőrt elő kell készíteni. Combtöve és térde, valamint a teljes köztes bőrfelület érintett izomnak megfelelően a comb oldalain, hátul, vagy elöl zsírtalan és szőrtelen állapotban legyen a sikeres ragasztás érdekében. Ennek hiányában a tape nem fog napokig, de még órákig sem fent maradni, és Ön kidobhatja a ragasztást, és mehet vissza újra a szakemberhez.

Természetesen a Centrumban is van lehetősége a borotválásra, hiszen rendelkezünk zuhanyzóval. Ezt azonban még a foglalt időpontja előtt kérjük, tegye meg, különben a konzultáció és ragasztás felhelyezés idejéből telik az értékes idő.

Feszülő érzet a comb külső oldalán, kívülre húzódó térdkalács okozta fájdalom enyhítése kineziológiai tapasszal

Iliotibialis területi ragasztás vagy térdfeszítő izomrostok funkcionális egyensúlyának visszaállítása

Futóknál gyakori jelenség, ám senki sem védett a következő izomfeszességből eredő fájdalomtól:

 • A comb külső oldala feszes, árkosan behúzódik, fájdalom jelenik meg guggoláskor, elrugaszkodáskor.

Az emberi szervezetben vannak vastagabb, inasabb területek. Ilyen a deréktájék, a csukló, a térd, és és a comb külső fele. Az ott található tractus iliotibialis nevű csípő combcsonti szalag zsugorodásra hajlamos, és nyújtása kifejezetten nehéz.

Gondolja csak végig, milyen mozdulatokat tudna felsorolni, amikor combja külső felét nyújtja?

 • A belső combra valljuk be, több ötlete van mindenkinek, akinek nem a mozgás a szakmája, vagy nem űzi a sportot verseny szerűen.
 • A csípő-combcsonti szalag azonban közel fut és összekapaszkodik pár izommal is, amelyekre szintén hatással van. Az oldalsó farizomra, a medence előrebillentésében szerepet játszó széles combpólya feszítő izommal, és még a térdfeszítő izomcsoport külső rövid szárával is. Tapadási helye ráadásul a térd alatt közvetlenül a lábszár külső oldalán van, tehát rövidülése még a térdízületben is tud fájdalmat generálni.

Miért gond ez?

 • Mert összetett tüneteket hoz létre, és az ember összevissza keresi a problémát csípő és térdízületben, miközben csak egy kiadós nyújtás vagy masszázs kellene a combon. Eleinte.
 • Aztán persze a fájdalom hosszú távú fennállása valóban képes eredményezni kopásokat. Például a felborult izomegyensúly a térdfeszítő quadriceps izomban. A külső izom erősebben dolgozik, a belső izom gyengébben. Az izom inazata közrefogja a térdkalácsot, mielőtt a lábszár felső elülső részén tapadna. Minél jobban eltolódik az egyensúly az izomban, annál inkább külső irányba tolódik a térdkalács. Márpedig neki a combcsont közepén, a számára kijelölt áronban kellene siklania minden térd mozgáskor. Ha oldalra csúszik, fájdalmas kopásos tüneteket fog okozni.

A kineziotape-el elérhetjük, hogy a külső inas izmos szövetek lazuljanak, ami átmeneti fájdalom oldás áldását hozza pár napig. Ez alatt meg kell kezdeni a masszázs, vagy SMR henger és a célzott gyógytorna kombinációjával a helyreállító munkálatokat. Nem lehet ugyanis hosszú távon alkalmazni a tape-et. A szervezet ahhoz is képes hozzászokni. Meg kell tanulnia tudatosan megvédenie szervezetét a bajtól.

A comb külső felén alkalmazott ragasztásnál a csípőcsonttól a lábszár felső részéig, a külső, térdkalács panaszok esetén a comb elülső felén is elő kell készíteni a bőrt. Ide fognak több hosszanti lefutás csíkot ragasztani Önre, a vizsgálatkor érintettnek vélt ínak és izmok mentén.

Kineziotape szakember általi felragasztásával megszabadulna combfájdalmától?

 • Reszegi Bettina gyógytornászEljön hozzánk combfájdalma megszüntetéséért?
 • Beszélni szeretne kineziológiai szalagokat felragasztó gyógytornászunkkal fájdalma  enyhítéséről?
 • A fájdalmas combja, csípője kineziotape ragasztására előzetes bejelentkezés alapján várja tape specialista gyógytornászunk a combfájdalma enyhítésére legalkalmasabb szalag felragasztásával.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk tájékoztatja Önt.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét! Kollégánk visszahívja Önt.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.