Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése / Nyaki gerincsérv kezelése

Nyaki gerincsérv kezelése műtét nélkül

 • Zsibbad a karja?
 • Nyakkörzés közben nagy fájdalmat érez?
 • Vagy nem is tudja mozgatni már a nyakát?

Panaszait a nyaki gerincsérv is okozhatja.

nyaki gerincsérvA nyaki sérv a nyaki gerinc túlzott mértékű, egyoldalú terhelése miatt alakul ki az évek sőt évtizedek hosszú során. Nem egy adott rossz mozdulat váltja ki a panaszokat, hanem sokkal inkább a porckorongok rostos gyűrűjének túlzott terhelése miatti megsérülése, elhasználódása okozza a sérvesedés kellemetlen panaszait.

Nem véletlen, hogy az ágyéki gerincrész mellett a nyaki gerinc az, ahol a leginkább fenyeget a porckorongok sérvesedésének veszélye. Ez azért van, mert a gerincünket ezen a két szakaszon éri a legnagyobb terhelés.

 • Az ágyéki gerincszakasz adja testünk tartását.
 • A nyaki gerincrész pedig a fej tartásán túl még a fej állandó mozgatásában is fontos szerepet játszik. Ezt az aktív mozgásban betöltött szerepét a nyaki gerinccsigolyák ráadásul jóval kisebb csigolyákkal és közöttük elhelyezkedő porckorongokkal végzik el. Ezért nem véletlen, hogy a fokozott igénybevétellel járó elhasználódásnak bizony ára van.

Ha a porckorongok kiboltosulása olyan helyen történik, ahol nincs ideg, akkor különösebb fájdalmat nem érez. Ha viszont a kitüremkedés gerincvelőből kilépő ideget nyom, akkor bizony jelentkeznek a tünetek.

Mik a nyaki porckorongsérv kialakulásának okai?

nyaki porckorongsérvAz öröklött tényezők is befolyásolják azt, hogy milyen erős a porckorongok rostos gyűrűjének burka, vagyis, hogy mennyire képes megtartani a porckorongok belső kocsonyás magját.

Emellett pedig az évtizedek múlásával a porckorongok kocsonyás belső részének valamint a rostos gyűrűknek a rugalmassága, víztartalma fokozatosan csökken. Ezzel nem tud mit kezdeni, ezt el kell fogadnia.

Az évek múlása tehát nemcsak a porckorongok kocsonyás belső részének víztartalmát, hanem a rostos gyűrű folyadéktartalmát és rugalmasságát is csökkenti. Ez pedig azzal jár, hogy a rostos gyűrűk tartása, ellenállóképessége egyre kisebb lesz.

 • Ha pedig a porckorongok rostos gyűrűjének gyengülő rugalmassága a gerinccsigolyákat összetartó kisízületektől is egyre kisebb segítséget kap azok gyengesége, elsatnyulása miatt, akkor még nagyobb a veszélye a sérvesedésnek a nyaki részen.
 • Ha pedig ezt még a nyaki gerincre fokozott terhet rakó fej állandó előrebukásával terheli meg ülőmunkája révén évtizedeken át, akkor bizony nem kell azon csodálkozni, hogy a csigolyák között lengéscsillapítóként funkcionáló porckorongok bizony elhasználódnak, és a gyengülő, terhelésre megsérülő rostos gyűrűkön át a porckorongok belső, kocsonyás része kitüremkedik. Ilyenkor pedig nyomni kezdi a csigolyák közötti réseken a gerincvelőből kilépő ideggyököket, amelyek a vállat és a kart idegzik be a nyaki gerinc területén.

A genetikai adottságokon, a porckorongok folyadékvesztésén, és az ülőmunka miatti rendszeres túlterhelésén túl az életkor előrehaladásával együtt ezt a folyamatot még a csigolyákra rakódó meszes lerakódások is megfejelik. Ugyanis ezek a lerakódások is szűkítik a gerinccsatornát. A csigolyák kopása pedig rontja a csigolyák tartását, mozgását és ez pedig még tovább növeli a gerincvelőből kilépő idegek nyomódásának, a sérvesedésnek a veszélyét.

Mi következik ebből a nyaki sérv kialakulásának elkerülésére?

Legfőképpen az, hogy nem az a csoda, ha a folyadékvesztésből, kopásból, elhasználódásból és sérvesedésből származó tünetek jelentkeznek, hanem az, ha nyaki gerince rendszeres tornáztatása, és a helyes tartásra figyelése nélkül nem jelentkeznek.

Ugyanis az a csoda, ha akkor is panaszmentes, ha nem tesz gerince épségének megőrzéséért szinte semmit.

 • Mivel ezt az oldalt tanulmányozza, ezért Önnél ez a csoda szemmel láthatólag nem következett be.
 • Éppen ezért Önnek tennie kell azért, hogy visszaállítsa nyaki gerince tünetmentességét, épségét, és újra panaszmentesen élje az életét.

Nyaki porkorongsérv hol alakul ki a leggyakrabban?

A 7 nyakcsigolyánál leggyakrabban az 5. és 6. valamint a 6. és 7. gerinccsigolya közötti porckorongok kitüremkedésénél alakul ki a nyaki sérv. Miért van ez?

 • A fokozottabb veszélyeztetettség nem véletlen, ugyanis  a nyaki részen ezek a legalsó nyaki porckorongok vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve.
 • Persze a fentebb található porckorongok is sérvesedhetnek, mégis inkább ez a két alsó nyaki porckorong van a legnagyobb veszélyeztetettségnek kitéve.

Nyaki gerincsérv tünetei mik lehetnek?

 1. nyaki sérv tüneteiGyakori tünet a nyakfájdalom, amely összefügg az előrebukó fej mozgatásának és állandó tartásának nehézségével. Jellemző, hogy a fej kölönböző tartásainál eltérő a nyakfájás jellege és erőssége.
 2. A nyaki részen a gerinc mozgása is egyre kisebb tartományra korlátozódik.
 3. A nyaki gerincből kilépő idegek lefutása mentén zsibbadás, érzékelés kiesése, különféle fájdalmak, és súlyosabb esetekben az izmok gyengesége is tapasztalható a beidegző ideg terheltsége miatt. Emiatt a kéz és az ujjak egyre ügyetlenebbé válnak.
 4. Fejfájás, szédülés is gyakran tapasztalható a tarkóba kisugárzó fájdalomnál.
 5. A nyaki gerincből kilépő idegek nyomódása miatt gyakori tünet a vállba, karba és a kéz ujjaiba kisugárzó fájdalom. Attól függően, hogy hol érezhető ez a kisugárzó fájdalom, megállapítható, hogy melyik nyaki porckorong türemkedik ki, és nyomja az adott testrészt beidegző ideget.
  • A nyaki porckorongsérv jellegétől függően nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököket, vagy akár magát a gerincvelőt is, a nyomódásnál érzékeléskiesést, gyulladást okozva. A nyomódó ideg begyullad, megduzzad, és a gyulladás, duzzadás hatására még jobban nyomódik az ideg. A nyomódás okozta fájdalom, zsibbadás kisugárzik az érintett nyomódó ideg által beidegzett testrészre is.
  • A nyak felső részén kialakuló nyomódástól a leggyakrabban a tarkótályra sugárzik ki a fájdalom. Ezeken a felső csigolyák közötti porckorongokon azonban ritkán alakul ki sérülés, még a nyak túlzott terhelésének hatására is.
  • Jóval gyakrabban előfordul az, amikor a nyaki sérv valamelyik lentebbi porckorongon keletkezik, és ilyenkor a vállakba, a hátra vagy pedig a karba sugárzik ki a fájdalom.
  • Ezért van az, hogy a kisugárzó fájdalom alapján következtetni lehet a megsérült porckorongra.

Ha a sérv nagy, akkor nemcsak a gerinccsigolyákon kilépő ideggyököt, hanem magát a gerincvelőt is nyomhatja. A gerincvelő nyomódása miatt pedig nemcsak a felső végtag, hanem a gerinc vagy akár még az alsó végtag mozgása és érzékelése is károsodhat.

A nyak merevsége, elfekvése miatt nyaki fájdalmai szinte mindenkinek vannak időnként. Ha ezek a nyak mozgatására, masszírozására elmúlnak, akkor nem kell különösebben aggódnia.

Ha viszont nyakfájása rendszeres vagy rendszeresen visszatérő, és vállába, karjába kisugárzó fájdalmai is vannak, akkor feltétlenül keresse fel háziorvosát, vagy pedig egy reumatológus szakorvost.

 • A szakorvos a megfelelő vizsgálatokkal meg tudja állapítani, hogy tünetei milyen kezelést illetve további vizsgálatokat igényelnek.

Nyaki porckorongsérv kezelésére milyen lehetőségei vannak?

A nyaki gerinc fájdalmának kivizsgálása a reumatológusi vagy neurológusi kivizsgálás során a fizikai vizsgálatokon túl a nyaki gerinc röntgenezését és MR (mágneses rezonancia) vizsgálatát is jelentheti.

 • A röntgen megmutatja a csigolyák, a csontos területek állapotát, kopását, esetleges kinövéseit, meszesedéseit.
 • Az MR vizsgálat a lágyrészek, a porckorong, a gerincvelő és a kilépő ideggyökök állapotát mutatja a szakorvos számára.

A nyaki részen a sérvesedés oka, helye, módja és mértéke szinte mindenkinél más és más. Éppen ezért a kezelés is mindenkinél személyre szabott kell, hogy legyen.

A fájdalom és zsibbadás csillapítása

A jelentkező fájdalom és zsibbadás esetén a fájdalmat kell csillapítani gyulladást csökkentő gyógyszerekkel, injekciókkal.

Személyre szabott gyógytorna, McKenzie torna

A fájdalom megszüntetése azonban még nem oldja meg az igazi problémát, a ideg nyomódását, a nyaki porckorong belső, kocsonyás részének kitüremkedését a porckorong megsérült rostos burkán át.

Ezért a kitüremkedő rész visszahúzódásáért, a tünetmentesség biztosításáért személyre szabott gyógytorna gyakorlatokkal meg kell erősíteni annyira a nyaki gerinc csigolyáit összekötő kisízületeket és izmokat, hogy ezek a megerősített izmok és ízületek külső oldalról, a porckorong rostos burkának megfelelő tartást adjanak ahhoz, hogy a korábban kitüremkedő rész visszahúzódjon, és ne nyomja a gerinccsigolyák résein keresztül kiinduló nyaki ideggyököket, és ne okozzon panaszokat.

A rendszeres gyógytorna mellett kifejezetten hasznos lehet például az úszás, amely kifejezetten a felsőtest, a kar és a nyaki gerinc izmait és ízületeit mozgatja és erősíti meg, és nem terheli az alsó végtag ízületeit.

Helyes tartás kialakítása

A helyes testtartás a gerinc egészének stabilitása szempontjából fontos. A nyaki gerinc esetében azonban kiemelt fontossága van a túlzottan előredőlő fejtartás korrigálásának, ami sok más egyéb eset mellett leginkább az ülőmunka során rosszul, túlságosan alacsonyra beállított képernyőknek, monitoroknak köszönhető. Persze nem jobb a helyzet a mobiltelefonok képernyőjének állandóan lefelé néző bámulásával sem.

Ezek a túlzottan előre helyezett fejtartások többszörös terhet raknak a nyaki gerinc csigolyáira, ami a gerinc túlterhelésén túl a nyaki izmok és a szalagok zsugorodásával is járnak.

A nyaki gerinc helyes tartásának kialakítása és az itt található ízületek, kisízületek rendszeres tornáztatása szintén hozzájárul a nyaki sérv kezeléséhez.

Nyaki gerincsérv műtét, ha már nincs más mód

De csak akkor, ha már nincs más mód.

Szerencsére a nyaki sérv nagyon jól kezelhető, és tünetmentessé tehető műtét nélküli kezeléssel. A porckorongsérves panaszok jelentős része, mintegy 90%-a kezelhető műtét nélkül. Nyaki porckorongsérv esetén még jobb ez az arány, mert itt kisebb a terhelés, és a nyaki részen még jobb eredményeket lehet elérni a nyaki kisízületeket megerősítő gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésével.

Igazából 2 olyan eset van, amikor nincs más megoldás, és nyaki porckorongsérv műtétre lehet szükség:

 • Egyrészt akkor, ha a rendszeresen végzett McKenzie gyógytorna sem szünteti meg az érzett fájdalmat és zsibbadást.
 • Másrészt pedig akkor, amikor a nyaki csigolyák közül kilépő ideggyökök már olyan mértékű nyomás alatt vannak, amikor már a bénulás jelei jelentkeznek az idegek által beidegzett területen, vagyis a vállban, lapockán vagy a karban.
 • Minden más esetben előbb mindenképp meg kell próbálni a panaszmentesség elérését a nyaki gerinc kisízületeinek célzott megerősítésével, gyógytornájával.

Nyaki porckorongsérv műtét milyen lehet?

A megsérült nyaki porckorong sérvesedésének megszüntetésére több műtéti megoldás is lehetséges. Az Ön esetében a legoptimálisabb megoldást kell kiválasztani problémája műtéti megoldására.

 1. A nyaki gerincszakaszon a legtöbb műtétet a leginkább biztonságos elülső-oldalsó feltárásban végezhetik el. Ezen az úton lehet a legbiztonságosabban eljutni a sérült porckoronghoz úgy, hogy a feltárás közben nem veszélyeztetnek életfontosságú idegeket. Ennél a műtétnél a sérvvel együtt a megsérült porckorongot is eltávolítják.
 2. Az eltávolított nyaki porckorong pótlására végzik el protézis beültetésével a mozgást megtartó műtétet, vagy
 3. a mozgást nem megtartó fúziós műtétet, amikor az eltávolított porckorong körüli két csigolyatest összecsontosodását remélik biztosítani a műtéttel. A gerinc mozgását a nyaki részen is a gerinccsigolyák együttes mozgása biztosítja, és a megsérült porckorong eltávolítása után a két szomszédos csigolya közötti mozgás megszüntetése még nem fogja okozni a nyaki gerinc mozgástartományának érezhető mértékű csökkenését. Sokkal előnyösebb a megsérült porckorong eltávolításával elmúló fájdalom és zsibbadás megszűnése, mint a mozgás esetleges korlátozódása a nyaki részen.

A műtét után is kiemelkedő fontossága van a műtött terület rehabilitálását elősegítő gyógytornának, a gyakorlatok rendszeres végzésének, valamint a műtött terület kímélésének illetve a korábban megszokott terhelés megfelelő ütemű visszaállításának.

 • A nyaki gerinc területén egyébként is kisebb terhelés éri a gerincet, mint az ágyéki szakaszon. Éppen ezért megfelelő műtét utáni gyógytornával gyorsabb a felépülés.

Mikor sikeres a nyaki sérv műtét?

Az elvégzett műtétet akkor értékelheti sikernek, ha a műtét után állapota jelentősen javul. Ha megszünnek a panaszai, és tünetmentes lesz a műtétet követő rehabilitáció után, akkor valóban sikeresnek tekintheti a műtétet.

 • Erre azonban előzetesen nincs garancia, ezért érdemes megelőznie a műtétet, hacsak teheti.

A nyaki porckorongsérv műtét minden lehetséges úton való elkerülése azért is fontos, mert a műtét elvégzése és sikere sem jelent garanciát arra, hogy a jövőben már nem fog kiújulni újra a sérv.

 • Márpedig ha ez megtörténik, akkor kezdheti előlről a sérvesedéssel szembeni küzdelmét.
 • Ekkor azonban már egy adott gerincszakaszi műtétet követően teszi mindezt. Azért ez bizony nem mindegy.

Mit tehet a nyaki gerincsérv megelőzéséért?

A nyaki gerinc kisízületeinek rendszeres mozgása, tornája, az ízületek megerősítése és rugalmasságának növelése a megelőzésben is a legfontosabb.

A nyak rendszeres tornája nemcsak azért fontos, hogy a porckorongok rostos gyűrűi nagyobb tartást kaphassanak a megerősödött csigolyák közötti kisízületektől, hanem azért is, mert a rendszeres mozgással a csigolyák kopását és meszesedését is meg tudja előzni, vagy legalábbis csökkenteni, késleltetni a meszesedés, kopás ütemét.

A rendszeres mozgás mellett a megfelelő munkakörülmények biztosítása is sokat jelent a nyaki porckorongsérv kialakulásának megelőzésében. Ha az irodában jól van beállítva az íróasztal, a szék és a monitor, vagyis nem görnyed a háta a széken, és nem bukik előre a feje, akkor a nyaki gerinc megfelelő tartása sokat segít a sérvesedés elkerülésében.

Ha pedig még arra is odafigyel, hogy munkája közben időnként álljon fel az íróasztal mellől, és átmozgassa a munka közben nem vagy alig használt ízületeit – különös figyelemmel a nyaki gerinc, a fej és a váll, valamint a kar területét, akkor még inkább jó esélyei vannak a nyaki porckorongsérv elkerülésére, megelőzésére.

Eljön hozzánk nyaki sérve panaszmentességéért?

 • Panasza megszüntetéséről kérdezni szeretne munkatársunktól?
 • Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal?
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja nyaki gerincét, és teljes körűen tájékoztatja Önt gerince, gerincsérve állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és/vagy gyógytornát javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A legjobb kezelés még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.