Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Emésztési zavarok / Aranyér kezelése / Külső aranyér kezelése

Külső aranyér kezelése természetes gyógymódokkal és életmód váltással

Hazánkban az aranyér betegség minden harmadik embert érint. Ez azt jelenti, hogy három emberből egynek már volt életében aranyeres csomókkal kapcsolatos panasza.

Nem véletlen ez, hisz az aranyér tipikus civilizációs betegség, amely összefügg modern, XXI. századi életünkkel. Mégpedig azzal, hogy egyre többen végzünk ülő munkát, és emellett pedig alig-alig mozgunk.

Mozgásszegény életmódunk mellett még információs társadalommá fejlődött ipari társadalmunk vívmányként súlykolja belénk a feldolgozott élelmiszerek kényelmének áldását. Pedig ez az, ami egyszerűen nem igaz, amikor az egészségünkről van szó. Ugyanis ezekben a túlságosan feldolgozott élelmiszerekben egyszerűen nincsenek meg az emésztést elősegítő, egyébként emészthetetlen rostanyagok, és emiatt a székelés sok embernek egyre ritkábban jelentkezik ingerként, illetve amikor pedig jelentkezik, akkor túlságosan nagy erőlködéssel jár a széklet ürítése.

Márpedig ez a túlságosan nagy erőlködés a túl sokat ülő ember végbelének környékén elhelyezkedő vénák működésében előbb-utóbb helyrehozhatatlan vénatágulatokat okoz. Ezek a vénatágulatok pedig aranyeres csomók megjelenésében jelentkeznek.

Az aranyeres csomóknak két fajtája van.

 • külső aranyérA végbél nyílásának külső részén a bőr alatt jelenhetnek meg a külső aranyeres csomók. Ezeket a bőr alatti dúzzanatokat a kitágult vénákban pangó vér táplálja, ezért bármilyen dörzsölésre, érintésre, vagy egyszerűen csak a bőr feszülésére is nagyon érzékenyek, és igen fájdalmasak lehetnek.
 • A belső aranyeres csomók a végbélnyílás mögötti végbél nyálkahártyájának kötőszöveti érhálózatában jelentkezhetnek, amikor ezek a vénák a pangó véroszlop feszítésének hatására kitágulnak megduzzadnak. Ezek a végbél nyálkahártyájának kötőszövetében nem okoznak fájdalmat, és mivel a végbélnyíláson belül találhatók ezért nem is fedezhetők fel könnyen. Még tapintással sem érzékelhetők, csak a végbéltükrözés képes kimutatni kezdeti szakaszukban.

A végbél vénás érrendszerének az a sajátossága, hogy az itt futó vénákban nincsenek az elhasznált vérnek a szív felé áramlását megkönnyítő vénabillentyűk. Ezért ha a túl keveset mozgó, és ülőmunkája miatt állandóan csak a fenekén csücsülő ember még egészségtelenül táplálkozva túl kevés rostot fogyaszt, amely megkönnyítené a széklet ürítését, akkor bizony csak idő kérdése a székrekedéssel és székelési nehézségekkel együtt az aranyeres panaszok megjelenése.

A vénás pangást többféle tényező váltja ki:

 • Fokozott hasüregi nyomás, a székrekedés és a székelési nehézségek.
 • A nehéz fizikai munkavégzés valamint a nagy súlyok emelése miatti fizikai megerőltetés.
 • Májkárosodás és/vagy hasmenés is okozhatja.
 • Fokozottan veszélyeztettek a nők a terhesség idején, és a szülés után elsősorban a felszedett plusz kilók súlytöbblete miatt.
 • Kialakulhat a túl sok köhögéstől, hányástól, helytelen étrendtől, amelynek során túl sok rostszegény ételt, illetve túl sok túlságosan feldolgozott ételt fogyaszt valaki.
 • Ugyanilyen problémát jelent a túl kevés folyadék fogyasztása.
 • Emellett fokozott veszélyt jelent az ülőmunka és a mozgásszegély életmód.

Külső aranyeres csomó

külső aranyérA külső aranyeres csomó szabad szemmel is jobban látható és kézzel is jobban tapintható a belső aranyérnél. A végbél külső záróizmán kívül található a végbélnyílás körüli bőr alatt, és vérrög alakulhat ki benne vagy pedig kötőszöveti csomó.

 • A vérrög az érfal megrepedése után alakul ki.
 • A kötőszöveti csomó pedig bárhol kialakulhat a bőr alatt a végbélnyílás körül.

A külső aranyerek jóval kevésbé véreznek, mint a belső aranyér, de amíg a belső aranyerek sokáig fájdalommentesek, addig a külső aranyér már a megjelenésekor begyullad, fájdalmas, és különféle egyéb panaszokat okoz. Viszketnek, fájnak ezek az aranyeres csomók.

Éppen azért, mert bőr fedi a csomókat, nem véreznek. A kitáguló vénákban azonban a véráramlás már nagyon lelassul, ezért a vér könnyebben megalvad, trombotizálódik. Ezek a trombotizált külső aranyeres csomók azonban már nemcsak duzzadással és gyulladással, hanem nagy fájdalommal is járnak.

Hogyan történik a külső aranyeres csomó hagyományos kezelése?

Külső aranyérnél az aranyeres csomók nem a végbél kötőszöveti nyálkahártyájában találhatók, hanem a végbél záróizmán kívül, a végbélnyílás körüli bőr alatt helyezkednek el. Ezeket a csomókat a gyakorlott szakember könnyen felismeri már ránézésre is.

A megalvadt vérrögű, trombotizált, külső aranyeres csomók ambuláns kezelés során, helyi érzéstelenítéssel kis rámetszéssel meggyógyíthatók.

A kezelés megkezdéséhez más betegségek lehetőségét ki kell zárni. Ugyanis a nyálkahártya gyulladása vagy kifekélyesedése, valamint a végbél jó és rosszindulatú daganatai is hasonló tüneteket okoznak.

 • Minél hamarabb fedezik fel, és minél hamarabb kezdődik meg szakszerű kezelése, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Például korai szakaszában a végbélrák is gyógyítható. Ezért panaszával időben forduljon szakemberhez.

Mik lehetnek a külső aranyér okai?

A végbéltájék vénáiban a vér pangását sokféle tényező kiválthatja.

 • Az örökletes tényezőketnek kiemelt jelentősége lehet. Aranyér problémánál kötőszöveti gyengeséget öröklünk szüleinktől.
 • Mozgásszegény, ülő életmódunk is oka lehet az aranyeresség kialakulásának. Ilyenek
  • a túlsúly, az elhízás,
  • mozgáshiány,
  • a munkavégzésből számmazó tartós állás vagy tartós ülés, mindkettő káros lehet.

Melyek a külső aranyér tünetei?

A kezdődő, gyulladástól mentes belső aranyér sokáig nem okoz tüneteket. A külső aranyér azonban már a kezdetektől fájdalmas tüneteket produkál:

 • fájdalom ülés közben,
 • gyulladás, megkeményedett csomók a végbélnyílás környéki bőr alatti területeken,
 • viszketés a végbél környékén.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető legkorábban kezdje meg panasza kezelését, kezeltetését!

A külső aranyér kezelése hogyan történik?

Az aranyér kezelése mindig egyénre szabott kell legyen, és a panaszok kiváltó okának megszüntetésére kell, hogy irányuljon a tüneti kezelés helyett. Azzal együtt természetesen, hogy a külső aranyér előrehaladott állapotában már a fájdalmas, gyulladt tüneteket is kezelni, orvosolni kell, és adott esetben akár sebészeti úton is el kell távolítani a trombotizált aranyeres csomókat.

Már a kezdeti gyulladásos, fájdalmas tünetek jelentkezésekor menjen el háziorvosához, vagy forduljon tapasztalt természetgyógyászhoz. A szakember az étkezésével és életmódjával kapcsolatos tanácsokat ad Önnek. Ha ezeket betartja, akkor nemcsak a tünetek súlyosbodását előzheti meg, hanem még panaszmentes is lehet.

Ellenkező esetben ugyanis, a tünetek súlyosbodásával már lehet, hogy nem előzheti meg a sebészi beavatkozást, és aranyér műtét elvégzésére lehet szüksége. Ne halogassa megfelelő szakember felkeresését, mert ezzel megelőzheti a tünetek súlyosbodását.

rostokban gazdag élelmiszerekA székelésével kapcsolatos, aranyeres panaszok esetén az étkezési szokásain változtatni kell. A túlfinomított, előre feldolgozott kész és félkész ételek helyett, kevésbé feldolgozott, nyers ételeket kell többet fogyasztania. Többek között azokból az ételekből egyen többet, amelyeket a képen is lát. A legfontosabb, hogy rostban dúsabb étrendre kell áttérnie. Mit jelent ez?

 • Több zöldséget és gyümölcsöt célszerű fogyasztania. Ez a nyers zöldségekben és gyümölcsökben bőséggel megtalálható rostos anyagok miatt szükséges. Ezek a növényi rostok emészthetetlenek ugyan, de jótékonyan megkötik a vizet. Ezzel pedig biztosítják, hogy széklete hígabb legyen. Erre azért van szüksége, mert így csökken, idővel pedig meg is szünik a széklet ürítés közbeni erőlködése, csökkennek székrekedéses panaszai.
 • A fehér lisztből készült péksütemények helyett teljes kiőrlésű kenyeret vagy barna kenyeret kell többet ennie. A barna kenyérben és teljes kiőrlésű kenyérben bőséggel megtalálható korpa szintén megkönnyíti az emésztését.
 • A rostanyagokban dúsabb étkezés mellett még fogyasszon több folyadékot is. Ezzel is hígitja a székletet.

A rendszeres mozgásról sem feledkezhet meg. Ha túl keveset mozog, akkor kezdjen el többet és rendszeresen mozogni. Ez nemcsak az ízületeinek fog jót tenni, hanem az emésztését is javítja majd.

A külső aranyér természetes kezelése

A külső aranyér természetes, szelíd kezelésében a legfontosabb a kitatás és a türelem. Ha szeretne megszabadulni panaszától, akkor nem szabad türelmetlennek lenni. Az életmódjában kialakított változások jótékony hatására tapasztalatom szerint legalább 6 hétre van szükség.

 • Apróbb változások természetesen lehetnek már korábban is. A teljes tünetmentességhez azonban türelemre, kitartásra, és a kúra nem feladására van szüksége.
 • A viszonylag lassú gyógyulási folyamat ne szegje a kedvét. Ne hagyja abba étrendjének és életmódjának a megváltoztatását.

rostdús zöldségekA kezelés első lépése az életmódjával és étkezésével kapcsolatos változások. Több rostot kell ennie, és több folyadékot kell innia aranyér tüneteinek csökkentéséhez, megszüntetéséhez.

A kezeléskor a személyre szabott beszélgetés után talpreflexológiai módszerrel végzett állapotfelmérés következik. Az állapotfelméréskor olyan testi vagy lelki okokra is fény derülhet, amelyek a problémát már fizikai elváltozásként jelenítik meg az testében.

 • A talpreflexológiás felmérés mellett az emberi szervezet egészére vonatkozó általános egészségi állapotfelmérést is végzünk.

A második konzultációtól kezdve, amikor már kevesebbet kell beszélnünk, egy fájdalommentes talpmasszázs következik.

 • Masszázs közben marad idő megbeszélni a korábbi konzultáció óta összegyűjtött tapasztalatokat, és megbeszéljük a következő feladatokat is
 • A talp masszázsa során az alapzónák masszírozása mellett kiemelt figyelmet fordítok az emésztési rendszer zónáinak a masszázsára, hisz ez a problémás terület.

A kezelés során az a célom, hogy Ön minden alkalommal elégedetten távozzon. Ez azt jelenti, hogy érezze jól magát, és legyen elégedett a pillanatnyi állapotával. Mindazzal, ami Önnel történt a kezelés során, és azt követően. A legfontosabb azonban az, hogy aranyeres panaszai megszünjenek. Hisz ezért jött hozzám.

Megszabadulna külső aranyeres panaszaitól Evarics Judit reflexológus támogatásával?

 • Evarics JuditElőzetes bejelentkezés alapján első konzultációjára várja Judit.
 • Munkaidőben reggel 8-tól este 8-ig hívja a +36-1-269-2946-os számot.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Ezen adja meg elérhetőségét, és munkatársunk visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción Judittal megbeszélik az életmódjával kapcsolatos kérdéseket. Sor kerül széklettartási, székelési panaszaira is.
  • Készül egy talpreflexológiai állapotfelmérés és egy általános egészségügyi felmérés is az egészségi állapotáról. Ezután
  • a beszélgetés során közösen kialakítják azt az életmódot, elsősorban a rendszeres mozgás és az egészségesebb, rostban dúsabb táplálkozást, valamint a lelki méregtelenítést (meditáció), ami elősegíti székelési és székletartási problémájának a megoldását.
 • Eljön Judithoz külső aranyér betegsége problémájának megszüntetéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.