Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Meszesedés oldása

Spondilózis, a csigolya meszesedés oldása

A spondilózis a csigolyák meszesedése a korral együtt jár. Ezért nem lehet elkerülni. Nem mindegy, azonban, hogy mikor jelennek meg a meszesedés első jelei, és milyen mértékben erősödnek a tünetek, sokasodnak a figyelmeztető jelek.

 • nyaki meszesedésÁltalában 40 éves kor körül megjelennek a meszesedés jelei. Az 50 év feletti emberek 70%-ánál jelentkezik kisebb-nagyobb mértékű meszesedés.
 • A tünetek jelentkezésének üteme és milyensége azonban mindenkinél eltérő. Szerencsére ezek többsége nem okoz panaszokat.

Az esetleges panaszokat nem a meszesedés előrehaladottsága, hanem a lerakódások elhelyezkedése határozza meg. Akkor járnak panasszal, ha

 • meszesedéssel járó csontkinövések a gerincvelőből kilépő ideggyököket és ereket nyomják, és/ vagy
 • szűkítik a gerinccsatornát.

Meszesedés okai mik lehetnek?

 1. gerinc meszesedésA gerinc meszesedés az öregedéssel együtt járó természetes folyamat. Az évek múlásával, a csigolyák közötti porckorongok rugalmassága és víztartalma csökken, a szomszédos csigolyákat összekötő kisízületek meszesednek.
 2. Megjelenésében, előrehaladottságában szerepe van az örökletes tényezőknek is.
 3. Fontos kiváltó oka a mozgásszegény életmód, az ülőmunka. A kevés mozgás, az ülés közben gerincet érő egyoldalú, túlzott terhelés.

Mik a csigolya meszesedés következményei

 • Csökken a csigolyák távolsága.
 • A szomszédos csigolyákat összekötő szalagok és kisízületek meszesednek.
 • A gerinc rugalmassága, mozgástartománya a meszesedéssel fokozatosan csökken.

A spondilózis két fajtája:

Mik lehetnek a meszesedés tünetei?

 • A porckorongok rugalmasságának csökkenésével, kopásával együtt járó gerinccsigolyák meszesedése meszes csontkinövéseket, csőrösödést okoz a gerincen. Ez azonban nem feltétlenül okoz fájdalmas tüneteket. Sőt az esetek többségében a meszesedés tünetmentes.
 • A csigolyákat összekötő kisízületeken megjelenő csontkinövések önmagukban panaszmentesek, ha nem nyomnak eret vagy ideget.
  • Nagymértékű csontosodás, csőrösödés is panaszmentes, ha nem nyomja a gerincvelőből kilépő idegeket vagy nem akadályozza az ereket.
  • Ezzel szemben minimális meszesedés is komoly panaszt okoz, ha egy ideg útjában van, és nyomja azt.
  • A meszesedéssel együtt járó csontkinövésekkel kapcsolatban panaszról, tünetről akkor beszélünk, ha az idegek, erek nyomása miatti fájdalom jelentkezik. A meszesedés miatti fájdalom két jellemző helye:
   • nyaki gerinc
   • ágyéki gerinc szakasza

Nyaki gerinc meszesedés tünetei, jelei

 1. A legfontosabb tünet a jelentkező kisebb, nagyobb nyaki fájdalom. Ez a fájdalom lehet tompa, hosszan elnyúló, és lehet nyilalló, szúró, éles fájdalom is. Mindenkinél más és más lehet.
 2. Jellemző tünet a meszesedéssel együtt járó nyaki merevség, a nyak mozgásának a beszűkülése. A nyak előre, hátra és oldalra hajlítása, fordítása egyre nehezebben megy.
 3. Az érzékelés zavara, a zsibbadás.
 4. Gyakori tünet a fejfájás.
 5. Kisugárzó fájdalom is jelentkezhet a vállba, karba, akár még a kézfejbe, és az ujjakba is. Ilyenkor az alsó nyakcsigolyákon kilépő ideg kerül nyomás alá. Kisugározhat a fájdalom a tarkóba is. Ekkor pedig a felső nyakcsigolyákból kilépő ideggyök nyomódik.
 6. Izomgyengeség is jelentkezhet a vállban, karban, a gerincvelőből kilépő ideg által beidegzett területen.

Ágyéki gerinc meszesedés tünetei lehetnek

 1. A meszesedéssel együtt az ágyéki gerinc szakaszán is kisebb, nagyobb mértékű derékfájdalom jelentkezik. Ez a fájdalom leginkább este és reggel érezhető.
 2. A fájdalom különösen előre és oldalra hajláskor, vagyis az ágyéki gerinc erőteljes mozgatásakor érezhető. Vagyis mozgásra erősödik a fájdalom.
 3. A fájdalom maradhat helyben, a derékban, de ki is sugározhat a keresztcsont, a csípő és az alsó végtag felé. Helyben maradó fájdalomnál lumbágóról, a farba és lábszárba kisugárzó fájdalomnál isiászról beszélünk.
 4. A nyomódó ideg által érintett ágyéki szakaszon az izmok is feszesek, merevek.
 5. Az ágyéki szakaszon jelentkező meszesedés gyakran okoz depressziót.

Gerinc meszesedés kezelése

Csigolya meszesedés gyanúja esetén a lágyrészek feltérképezését MR (mágneses rezonancia) vizsgálattal lehet elvégezni. Ez mutatja a csigolyák közötti porckorongok, izmok, inak és szalagok állapotát, a gerincvelőt és a csigolyák oldalán kilépő ideggyököket.

A csontos részekről, a csigolyákról, a gerinccsatorna esetleges szűkületéről és a kisízületekre rakódott meszesedésekről, csontkinövésekről a CT szolgáltat pontos képet a reumatológus vagy neurológus szakorvosnak.

háton fekvésSokszor pihenés hatására, a gerinc kímélésekor is megszünnek a panaszok, elmúlik a fájdalom.

 • Különösen pihentető a gerinc számára a háton fekvés felhúzott térdekkel.
 • Az oldalt fekvés is kényelmes ugyanilyen módon felhúzott, behajlított lábakkal. Ilyenkor a gerinc izmai, és ízületei tehermentesítve vannak. Az álló helyzetben megfeszülő, merev gerinc melletti törzsizmok és a mélyizmok is el tudnak lazulni.

Sokszor néhány napos pihentetés után semmilyen egyéb kezelésre nincs szükség.

Nyaki meszesedés kezelése

A nyaki csigolyák degenerációja és a porckorongok rugalmasságának, víztartalmának az évekkel együtt járó csökkenése a nyaki gerincen a porckorongok összemennek, és emiatt a gerincvelő is nyomódik. A gerinccsatorna is szükülhet a nyaki szakaszon, ami szintén a gerincvelő nyomódását, gyulladását, kisebb-nagyobb működési zavarát okozhatja

Ha a nyaki gerinc kisízületeinek a meszesedése a gerincvelőből kilépő ideggyököket nyomja, akkor ez a jelentkező fájdalom mellett az adott oldali karba sugárzó fájdalmat, zsibbadást okozhat. A kilépő ideg tartós nyomódására a zsibbadás mellett az izmok gyengesége is megjelenik az adott oldali karban.

A fájdalom csökkentésére nemszteroid tartalmú gyulladást csökkentő és izmokat lazító gyógyszereket lehet használni. A fájdalom elmúlta után pedig meg kell kezdeni a személyre szabott nyaktornát.

A nyaktorna az elmeszesedett nyak óvatos nyújtását, mozgatását jelenti.

 • A meszesedett nyak nemcsak fájdalommal reagálhat a mozgatásra, hanem még a mozgástartománya is beszűkült. A nyaki izmok, szalagok és ízületek lazításával, óvatos nyújtásával, lazítással, a rugalmasság növelésével a nyak szűkülő mozgástartományát növelheti meg.
 • Az Önnek összeállított személyreszabott nyaki gerinc torna gyakorlatok rendszeres végzésével a rendszeresen mozgatott ízületek lazábbak lesznek, rugalmasságuk a lehetőségekhez képest fokozatosan nő, és nemcsak a nyak mozgástartománya nő az ízületek nyújtására, rugalmasságának növelésére, hanem a rendszeres mozgás meg is erősíti  a kisízületeket és mélyizmokat, nyaki izmokat, szalagokat.
  • Érdemes minél hamarabb megtanulni a gyakorlatok helyes kivitelezését, mert ezt követően otthon saját magának is végezheti azokat, és nem lesz szüksége a gyógytornász felületére, kontrolljára.
 • A nyakat tartó, stabilizáló izmok lazításával és erősítésével megszüntetheti fájdalmas nyaki gerinc panaszait, és a gyakorlatok későbbi rendszeres végzésével pedig meg is előzheti azok későbbi újbóli megjelenését.

Gerinc meszesedés kezelése

Az ágyéki gerinc szakasz meszesedése által okozott fájdalmat – amennyiben szükséges – szintén nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel lehet csillapítani.

A derékfájdalom csillapítására hatásosan használható a kinezio tape is. A nyugtató, regeneráló hatású szalagok 4-7 napig is fennmaradnak a fájdalmas derékon, és szakértő felragasztás mellett jelentősen csökkenthetik dereka fájdalmát.

A fájdalom csillapítása után pedig következhet a fájdalmas, meszesedő gerincszakasz tornája.

 • A gerinctorna célja az ágyéki szakaszon is a csigolyák közötti elmeszesedett kisízületek, szalagok, és mély háti izmok rugalmasságának a növelése óvatos nyújtással, a gerinc óvatos húzásával.
  • A szalagok, kisízületek, izmok nyújtásával fokozatosan nőni fog ezeknek a bemerevedett ízületeknek a rugalmassága, és ennek hatására egyre kevésbé fogják feszességükkel nyomni, irritálni a gerincvelőből a csigolyák oldalsó résein kilépő ideggyököket.
  • Márpedig ha csökken a kilépő idegek nyomódása, akkor csökken a fájdalom is, és elérheti fájdalma megszüntetését, a panaszmentességet.
 • A személyre szabott gerinctorna gyakorlatok rendszeres végzését nem célszerű panaszainak elmúltával abbahagyni, mert ezzel azt kockáztatja, hogy a fájdalom előbb-utóbb újra megjelenik a nem mozgatott, nyújtott ízületek rugalmasságának újbóli csökkenésével. A gyakorlatok rendszeres végzésével viszont hosszú távra is biztosíthatja ágyéki gerince panaszmentességét.
 • Nagyon fontos, hogy a rendszeres gerinctorna sem szünteti meg, nem fordítja vissza a gerinc meszesedését. Csak lassítani képes a meszesedést, és a panaszmentességet biztosítja. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen mozogjon, mert a mozgás az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez a legjobb módszer.

A rendszeres gyógytorna mellett hatásos a fájdalom mérséklésére a gyógymasszázs, a fürdőkúra és az fájdalmas terület iszappakolása is.

A csigolyák meszesedése miatt nyomódó idegek fájdalmának megszüntetésére a legritkább esetben lehet szükség műtéti megoldásra.

 • Akkor, ha a rendszeres gyógytorna nem biztosítja a panaszok csökkenését.
 • Ha a nyomódó ideg miatt a lábba, karba kisugárzó fájdalom már a végtag bénulásával fenyeget.
 • Ha a keresztcsonti szakaszon az ideg nyomódása széklet és vizelettartási problémákat okoz.

A műtéttel azért is érdemes óvatosan bánni, mert a már kialakult idegi károsodások műtéttel sem szüntethetők meg, nem fordíthatók vissza. Csak a panasz, illetve fájdalommentesség elérése lehet a célja a műtétnek.

Eljön hozzánk a csigolya meszesedés fájdalmának oldásáért?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosKérdezni szeretne munkatársunktól?
 • Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal elmeszesedett csigolyái fájdalmáról?
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt gerince, csigolyái meszesedésének állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és/vagy gyógytornát javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A legjobb kezelés még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.