Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Kéztorna, csukló gyógytorna / Dupuytren kontraktúra

Dupuytren kontraktúra

Dupuytren kontraktúra tenyéri behúzódásaA Dupuytren-kontraktúra kézdeformitást (ritkább esetben lábdeformitást) okozó kötőszövetes zsugorodás. Máshol a szervezetben nem jellemző a kialakulása, de a betegség szimmetrikusan érinti mindkét oldali végtagot. Dominánsabb, erősebb tünetekkel rendelkező oldal ekkor is lehetséges.

 • Ön vagy valamelyik hozzátartozója is ilyen kézdeformitást okozó kötőszövetes zsugorodással küszködik?

A deformitás végső stádiumában a pattanóujjhoz nagyon hasonló tüneteket látunk. Van egy lényeges különbség azonban.

 • Pattanó ujjnál a mozgató ín gyullad be először, és mivel nem fér át az ínhüvelyen, attól rövidül be fokozatosan az izom és ín, és hajlik az ujj. Ez a betegség tisztán mozgásszervi eredetű, és gyakran a terheltebb oldalon, aszimmetrikusan jelenik meg, szemben a Dupuytren-kontraktúrával.

Előrehaladott Dupuytren-kontraktúra húros göbjeiA Dupuytren-kontraktúra nem az ujjhajlító inak betegsége. Ilyenkor  a tenyér bőre és vékony zsírrétege alatt, ám még az izmok és inak felett elhelyezkedő bőnye (kötőszövetes hártya) vastagodik és rövidül, benne képződik kis csomó.

A betegség kezdetben nem érinti az inakat. Azonban a bőnye a betegség előrehaladtával egyre csomósabbá válik, és ezek a növekvő méretű göbök húrszerűen rendeződnek az ujjak felé. A csomók útjában vannak a mozgató inak, ezért járulékosan azok is érintettekké válnak.

Ki és miért számíthat erre a betegségre?

A Dupuytren-kontraktúra egy jóindulatú daganatos megbetegedés. Megváltozó sejtszintű működés a szervezetben. Más arányban termeli az anyagokat. Olyan mintha több cementet keverne egy-egy vödörnél a kocsibeállója betonjába. Vajon nem fog-e emiatt megrepedezni majd?

Ez a megváltozott működés örökletes, azonban recesszív, ezért nem feltétlenül mutatkozik meg minden generációban.  Gyakrabban a férfi utódokon jelentkezik, 40 éves kor felett. Az északi népek a leggyakoribb áldozatai e kórképnek. Érdekesség, hogy a Vikingek inváziójához is kötik a betegség eredetét.

A tenyéri kis erekre ható káros állapotok pl. dohányzás, cukorbetegség növelheti az előfordulás esélyét. Illetve gyanakodnak rá, hogy a kéz igénybevétele, fizikai munka, vagy kis sérülések a tenyéren növelhetik a tüneti kiütközés esélyét.

Megelőzésre még nincsen lehetőség, mivel a genetikai betegséget még nem ismerik eléggé alaposan.

Melyek a Dupuytren-kontraktúra tünetei?

 • Először ráncosodó bőr és tömött tapintat egy pontban a tenyéren valamely ujj tövében.  Általában a gyűrűs ujjnál, de a kis és középső ujjnál is gyakori. Ez még többnyire panaszmentes, azonban markolásra nyomásérzékeny.
 • Utána az érintett ujjak nyújtása egyre nehézkesebbé válik, mígnem rögzülnek hajlított helyzetben.
 • Egyértelműen Ön érezni fogja, - ha ilyen betegségben szenved – hogy kézhasználata napról napra romlik, nehézkessé válik.

Ez a tapintható és látható tünet általában elegendő is egy gyakorlott orvosi szem számára, és nem szükséges további vizsgálódás.

Hogy milyen gyors a betegség lefolyása, az egyénileg változó. Lehet 15 év, és lehet 15 hónap is akár.

Dupuytren konktraktúra kezelése

A kezdeti fázisokban elégséges lehet orvosi kontroll alatti várakozás és konzeratív kezelés injekciókkal, gyógytornával. Amire különösen ügyelni kell ebben az időszakban, hogy az egyre nehezebben nyújtható ujjak alatt a bőr ne kezdjen el bepállani, és gombásodni. A higiéniára a nehezített körülmények között is törekedjen!

Ha nem látszik javulás, műtéti ellátás szükséges, de ekkor már nem várható teljes, végleges gyógyulás. Annak megfelelően, hogy milyen nagy mértékű kimetszést végeznek a tenyér bőrén, bőnyéjén, inain, arányosan csökken a kiújulási esély.

A műtétet követő rehabilitáció a Magyarországon leggyakrabban használt műtéttipus esetén:

 • harmadik napon a környező ízületekkel,
 • a 10. napon a vezetett óvatos mozdulatokkal, majd
 • 3 hét után aktív tornával igyekszik visszaszerezni a lehető legtökéletesebb kézfunkciót.

Amennyiben azonban bőrpótlásra is szükség volt az operáció alatt, akkor 4-6 hetet kell várni a kéz használatbavételéig.

Az elmúlt évtizedben Amerikában már injekciós ellenanyagot is kifejlesztettek, mely akár egy nap alatt újra visszaadja a kezet tulajdonosa számára. A heges kötegekbe bejuttatott injekció hatóanyaga 24 óra alatt feloldja a zsugorodást. Ezt az injekciót szakorvos adja be az Ön ujján lévő kötegbe. Ennek a hatóanyaga lebontja a kötegben lévő kollagént, ennek köszönhetően pedig a hegszövetek egy egyszeri nyújtással megszüntethetők, az ujja pedig kiegyenesíthető lesz.
Még egy érdekesség: a betegség névadója egyes források szerint Guillame de Dupuytren, Napóleon orvosa.

Eljön hozzánk a Harmónia Centrumba a Dupuytren kontraktúra kezelésére?

 • Turkovics Tímea kézspecialista gyógytornászBeszélni szeretne Turkovics Tímea, kézspecialista gyógytornászunkkal kézfeje panaszairól? Tanácsot szeretne kérni panaszai kezelésére?
 • Gyógytornászunk előzetes bejelentkezés után várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk visszahívja Önt!
 • Kézfeje állapotfelmérő konzultációján gyógytornászunkkal részletesen megbeszélik állapotát, panaszait, és elérendő célját. Gyógytornászunk állapotának körültekintő felmérése után panaszait enyhítő, kitűzött célja elérését segítő gyakorlatsort állít össze Önnek. Ha pedig szükségesnek látja, akkor ortopédus szakorvoshoz irányítja Önt.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.