A köszvény a szervezet magas húgysavszintjén a purinanyagcsere zavaraként jelentkező ízületi gyulladás fájdalmas duzzanattal, égő fájdalommal. Köszvény diéta segítségével meg tudja előzni
A purin az összetett fehérjék egyik alkotórésze. A húgysav pedig a purin lebomlásából keletkezik. A purin nemcsak az állati eredetű fehérjékben, hanem a növényi fehérjékben is megtalálható.
Egészséges szervezetben a vérben keringő húgysav jelentős része, mintegy kétharmada, vagy még ennél több is a vesén keresztül kiválasztódik a szervezetéből. A még szervezetben maradó húgysav pedig a bélrendszeren át és az ízzadtsággal ürül ki a szervezetéből.
A szervezet magas húgysavszintje esetén a purin nem bomlik le rendben, illetve több termelődik belőle, mint amennyi lebomlik, ezért felszaporodik a vérben és a szövetekben.
A purin magas szintje, a magas húgysavszint önmagában még nem jelenti a köszvényes rohamok megjelenését. Nem biztos ugyanis, hogy a húgysav magas szintje kristályok formájában le is rakódik az ízületekben ott égő fájdalmat, gyulladást okozva. Azonban mindenképp nagymértékben megnöveli a rohamok kialakulásának kockázatát.
A köszvényes betegek jelentős része, háromnegyede túlsúlyos vagy elhízott, ezért a diétának fokozott szerepe van a rohamok mérséklésében.
A szervezet magas húgysavszintjének mérséklése a purinban gazdag, fehérjedús élelmiszerek fogyasztásának csökkentésével, valamint a rostban gazdag zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának növelésével.
A túlsúly csökkentése is fontos, mert a köszvényesek jelentős része, háromnegyede elhízott vagy túlsúlyos.
Purin szegény ételek nagyobb arányú fogyasztásával csökken szervezete húgysavszintje, azért, mert kevesebb purin jut be a szervezetébe. Ez segíti a köszvényes rohamok kialakulásának megelőzésében.
A húgysav kiválasztását jelentős részben a vese végzi, ezért diétával, purinszegény étrenddel meg tudja előzni a vesekő kialakulását is.
Az alkohol fogyasztását teljes mértékben érdemes elhagyni az étrendből, mert nemcsak növeli a szervezet húgysavszintjét, hanem még a húgysav kiválasztódását is akadályozza, és ezzel pedig közvetlenül hozzájárulhat a köszvényes roham kialakulásához.
A köszvényes rohamok kialakulásának valószínűségét nagymértékben fokozza a túlsúly, az elhízás mértéke. Ezért a diéta szigorúsága, összetétele nagymértékben függ attól, hogy milyen mértékű túlsúlyt kell csökkenteni a köszvényes étrenddel.
Köszvényes rohamok jelentkezésénél a diétát érdemes komolyan venni, ugyanis már néhány felesleges kiló tartós leadása is jelentősen csökkentheti a köszvényes roham valószínűségét.
A köszvényes étrend szigorúsága nagymértékben függ attól, hogy milyen a köszvényes testsúlya.
Megszokott étkezésnél naponta 600-1.000 milligramm purin kerül be a szervezetbe. A purinszegény étrend napi 120-150 mgr purint tartalmaz, de 200 mgr-nál nemigen tartalmazhat többet.
Ha túlsúllyal küzd, akkor a purinszegély mellett kalóriaszegény étrendre is szüksége van. A kalóriabevitelnek azonban egyenletesnek kell lenni, mert a koplalás nem segít, inkább rontja az étrendváltoztatás hatékonyságát.
Purinszegény étrend esetén elsősorban az állati eredetű fehérjék bevitelét kell mérsékelni, ezért növényi eredetű fehérjéket érdemes fogyasztani.
Az étrend összetételére való odafigyelés mellett mindenképp szükség van a bőséges folyadékfogyasztásra, ami napi 2-3 liter folyadékot jelent csapvíz valamint szénsavmentes italok és gyümölcslevek formájában. Különösen ajánlott a teák és a csalántea fogyasztása, mert a csalán méregtelenítő, gyulladást csökkentő hatása jól ismert.
Az elfogyasztott ételek purintartalma jelentős mértékben csökkenthető a főzővíz leöntésével is, ugyanis a vízben oldódó purinok a főzéskor bekerülnek a főzővízbe. Ezért az ételek előfőzésével, a főzővíz leöntésével, és az étel utána való elkészítésével jelentős mértékben csökken az elfogyasztott étel purinszintje.
A fehérjedús és elsősorban állati eredetű fehérjék helyett érdemes zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű péktermékeket, valamint zsírszegély tejtermékeket és kevés sovány húst fogyasztani. Ezeknek az élelmiszereknek ugyanis alacsony a purintartalma, és magas rosttartalma segíti az emésztést is.
Jó hír azonban, hogy a kávéban, teában, csokoládéban található purinból nem képződik húgysav, mert ezeket a szervezet nem alakítja át húgysavvá, ezért ezek mértékkel fogyaszthatók köszvényes diéta idején is.
A diéta célja a purinbevitel csökkentése mellett a túlsúly mérséklése is, és ezért a rendszeres mozgást az étrendet segítő terápiaként is meghatározhatjuk.
A plusz kilók lefaragásán túl jobb erőnlétet, az emésztőrendszer jobb működésén és az ízülek mozgatása révén jobb közérzetet is biztosít.
Konkrét felmérés van arra, hogy már napi 4-5 kilométeres kocogás is 50%-kal képes csökkenteni a köszvényes roham kialakulásának valószínűségét. Persze már heti 2-3 alkalommal lekocogott 2-3 kilométer is sokat tud segíteni. Ha nem szeret kocogni, akkor valamilyen más rendszeres mozgással is kiválthatja ezt.
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.