Mik lehetnek a Crohn-betegség lelki okai?

A Crohn-betegség az emésztőrendszer autoimmun eredetű gyulladásos betegsége. A kisebb-nagyobb hasi fájdalmakkal és hasmenéssel járó betegségnél sokszor megy a hasa, és hasi görcsei vannak. Előfordulhat az is, hogy véres a széklete.

crohn-betegség lelki okai

Mik lehetnek a Crohn-betegség lelki okai?

A Crohn-betegség jelenleg nem igazán gyógyítható, csak a tüneti kezelés lehetséges. Ezért mindenképp fontos a gyulladásos bélpanaszokat előidéző lelki tényezőknek a megismerése és megértése. Ez segít a tünetmentesség elérésében és hosszú távú fenntartásában.

A testi tünetek mellett mik lehetnek a rohamokban jelentkező Crohn-betegség lelki okai?

Mik lehetnek a Crohn-betegség lelki okai?

A gyulladásos bél panaszok, a Crohn-betegség gyakran jelentkeznek együtt a stresszel. Miért van ennek olyan nagy jelentősége?

Azért, mert a stressz, az állandó idegesség sokszor okozhatnak emésztőrendszeri panaszokat. Ebből már adódik is a lehetőség a tünetmentesség eléréséhez. A stresszt okozó tényezőket érdemes kizárni, a stresszt célszerű eredményesebben kezelni a tünetmentesség eléréséhez.

A stressz mellett ugyanúgy a bélrendszer működésével kapcsolatos krónikus panaszokat okozhat a depresszió és a szorongás.

A mentális nehézségeket okozó depresszió és szorongás esetén romlik az emésztőrendszer működése is. Lelassul az emésztés, és az állandó szorongás miatt nem tud olyan könnyen és gyorsan regenerálódni a szervezet. Ez pedig az immunrendszert is gyengíti. Ezek így együtt pedig megnövelik a veszélyét a krónikus bélbetegségek, például a Crohn-betegség kialakulásának is.

Nemcsak a szorongás és depresszió miatti emésztési nehézségek és az immunrendszer gyengülése vezethet azonban krónikus bélpanaszokhoz. Az életében bekövetkező traumák, nehéz élethelyzetek, munkahely elvesztése, válás, párkapcsolati problémák és más magánéleti nehézségek is hozzájárulhatnak az immunrendszer gyengüléséhez.

Még nagyobb lelki és testi megterhelést jelenthetnek ezek az életében korábban bekövetkezett nehéz élethelyzetek akkor, ha nincs kivel megbeszélni a problémáit, és egyedül kell megküzdeni ezekkel. Vagy pedig akkor is, ha ezeket egyszerűen igyekszik elfojtani magában.

Például az olyan hosszú távon elfojtott érzelmek, mint a harag, a düh, a szomorúság vagy a tehetetlenség érzete vagy az önértékelési zavar esetén jelentkező kisebbrendűségi érzések is terhelik az idegrendszert, és rontják a regenerálódás képességét. Az önbecsülés hiánya, az önmarcangolás, a bűntudat érzése hosszú távon nem tesz jót a lelkének. Ezek pedig az immunrendszer gyengülésén keresztül emésztőrendszeri problémák kialakulásához, krónikus bélpanaszokhoz is vezethet.

Ugyanígy krónikus bélpanaszokat okozhat a konfliktusok kerülése, vagy hosszú távú megoldatlansága a párkapcsolatban, a családban, a munkahelyen, az iskolában. Ha nem tudja ezeket a helyzeteket záros határidőn belül megoldani, akkor ezek a megoldatlan konfliktushelyzetek egyre nyomasztóbbá tudnak válni, és felemésztik előbb a nyugalmát, később pedig a nyugodt emésztését is. Ennek a negatív következménye pedig idővel megjelennek emésztőrendszere egészségében is.

Éppen ezért a krónikus, gyulladásos bélbetegségek nemcsak étrendbeli, hanem lelki problémák miatt is kialakulhatnak. A stressz, az idegeskedés, a szorongás, a düh, a tehetetlenség érzése, az önbecsülés hiánya vagy pedig a megoldatlan konfliktusok növelik a szervezetben a gyulladást. Ez pedig megfelelő kezelés nélkül krónikus emésztőrendszeri problémák kialakulásához vezethet.

Crohn-betegség lelki okainak eredményes kezelése

A stressz levezetésének egyik legfontosabb módszere a stressz kezelése. Érdemes megtanulni különféle stresszkezelő és stresszt levezető technikákat, például az autogén tréninget, a relaxációt, a meditációt, az agykontrollt. Majd pedig ezek közül azt használni hosszú távon, amelyik Önnél szemmel láthatóan a legjobb eredményeket hozza a stressz kezelésében.

Az egészségesebb étrend is segít csökkenten a szervezetben kialakuló gyulladást, és ezzel pedig erősíti az immunrendszert, és javítja az emésztőrendszer működését. Az emésztés javulása pedig az immunrendszer erősítésén át jótékonyan hat a hangulatára és a lelki állapotára is.

Az egészségesebb ételek fogyasztása mellett javítja az emésztését és a kedélyállapotát a mindennapi rendszeres mozgás is. A mozgás a stressz levezetésének is az egyik legjobb módszere. Segít az is, ha figyel arra, hogy pihenjen, kikapcsolódjon, és eleget alszik. Ezek mind erősítik az immunrendszerét és javítják az emésztését.

Jót tesz az önbizalmának és lelki állapotának az is, ha keresi más emberek társaságát és egyre többet beszélget másokkal. Sokszor már az is segíthet, ha kibeszélheti magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük