Éjszakai magas vérnyomás

Éjszakai magas vérnyomás A vérnyomás értéke ingadozik a nap folyamán az egészséges vérnyomás értékkel élőknél is. Az értékek változása elsősorban az egyéni életritmustól és a napszaktól függ. Alvás közben, éjszaka alacsonyabb a vérnyomás, mint napközben.

Az általános életritmust élőknél, akik éjszaka alszanak és napközben ébren vannak, délelőtt 10 óra körül mérhető a legmagasabb a vérnyomás. Ezután fokozatosan csökken a vérnyomás értéke. Késő délután, 5-6 óra körül újra elkezd emelkedni a vérnyomás.

Az éjszakai pihenés, alvás közben a vérnyomás értéke fokozatosan csökken, és kisebb-nagyobb egyéni eltérésekkel valamikor hajnali 3 órakor éri el a legalacsonyabb értéket. Ezután újra emelkedik a vérnyomás. Ébredés, felkelés előtt a vérnyomás emelkedése még gyorsabb lesz. Ebben az emelkedő ritmusban éri el a vérnyomás a legmagasabb értékét valamikor 10 óra körül.

éjszakai magas vérnyomás

A vérnyomás értéke éjszaka alacsonyabb a nappalinál. Ha viszont magas a vérnyomás éjszaka, akkor erre figyeljen oda. Éjszakai magas vérnyomás értékek jelentkezését mikor vette észre?

Az éjszakai vérnyomás 10-20-30%-kal is alacsonyabb lehet a nappal mértnél. Mégpedig az ingadozásától függően nem állandó értékkel, hanem tendenciájában. Mivel 2,5-3 millió ember éli az életét hazánkban magas vérnyomással, ezért az éjszakai magas vérnyomásra, és az éjszaka hirtelen kialakult magas vérnyomásra oda kell figyelni. Alapvetően két dolog miatt.

  1. Egyrészt, mert éjszaka a vérnyomás értéke alacsonyabb a nappalinál. Ezért a kiugró, hirtelen magas vérnyomás éjszaka még nagyobb aggodalomra adhat okot.
  2. Másrészt pedig a kiugró magas vérnyomás előjele lehet a magas vérnyomás talán legsúlyosabb szövődményeinek a szívinfarktus vagy az agyvérzés kialakulásának, vagy későbbi megjelenésének. Márpedig ezt, hacsak lehetséges, akkor életmódja átalakításával is érdemes megelőzni. Vagy legalábbis megpróbálni megelőzni.

Ezért mindenképp érdemes feltárni az éjszakai magas vérnyomás lehetséges okát. Ennek az egyik legfőbb akadálya lehet az, hogy éjszaka, alvás közben, ha nem ébred fel, akkor nem tudja megmérni a vérnyomását. Erre fejlesztették ki azt a 24 órás vérnyomásmérő műszert, ami óránként akkor is megméri és rögzíti a vérnyomását, ha alszik.

Ha viszont olyan szokatlanul magas a vérnyomása éjszaka, hogy felkel, akkor mindenképp érdemes felkutatni a vérnyomás kiugrásának lehetséges okát. Azért is fontos figyelni erre, mert előfordulhat az éjszakai magas vérnyomás azoknál is, akiknek napközben nincs gondjuk a vérnyomásukkal.

Éjszakai magas vérnyomás oka lehet

Az éjszakai magas vérnyomás talán leggyakoribb oka az alvás közbeni légzéskimaradás, az alvási apnoé. Ilyenkor a légzés kimarad, majd újraindul. Ennek az egyik leggyakoribb oka valamilyen szív és érrendszeri betegség. A légzés kimaradása akár jelentősen is képes megemelni a vérnyomást.

vérnyomáscsökkentő helyett

Vérnyomáscsökkentők beszedése helyett életmódja átalakításával is jó eséllyel csökkenteni tudja magas vérnyomását. Mégpedig mellékhatások nélkül

Másik jellemző oka az éjszakai magas vérnyomásnak a vérnyomáscsökkentők nem pontos beállítása. Ha a szedett vérnyomáscsökkentő adagja nem elég, akkor nem képes visszaállítani a vérnyomás normális értékét. Az is lehet azonban, hogy nem megfelelő időpontban veszi be a gyógyszert, ha csak éjszaka magas a vérnyomása. Ilyenkor célszerű végiggondolni a bevett gyógyszer fajtáját, adagját és a bevétel időpontját is vérnyomása normális értékének helyreállításához. A legcélszerűbb azonban emellett végiggondolni azt is, hogy milyen életmódbeli változtatással tudná csökkenteni, vagy esetleg el is hagyni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerét vérnyomása normális értékének helyreállításához.

Sokszor okozza vérnyomás magas értékét az ételek túlzott sózása. Ha sósan eszik, és magas a vérnyomása, akkor azon is célszerű elgondolkodni, hogy talán ez okozza a vérnyomás magas értékét. A sós ételek hatására ugyanis a vese kénytelen erőteljesebben kiválasztani a nátriumot, aminek a következménye lehet a vérnyomás emelkedése. Mi lehet Önnél az éjszaka jelentkező magas vérnyomás okozója?

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának?

Derítse ki a Magas vérnyomás okai kérdőív gondos kitöltésével!

Ha tudja, hogy mi okozhatta magas vérnyomását, akkor a kiváltó ok megszüntetésével meg tud szabadulni a magas vérnyomástól. Tartósan, akár egész életére is. Mit gondol? Megéri?

Éjszakai magas vérnyomás csökkentésére mit tehet?

Ha valamilyen betegség okozza magas vérnyomását, akkor ezt a betegséget kell kezelni. Ilyen magas vérnyomást okozó betegség lehet például a cukorbetegség, a pajzsmirigy működésének rendellenességei, a vese különféle betegségei vagy a magas koleszterinszint.

magas vérnyomás lehúzása

Magas vérnyomás lehúzása néhány perc alatt lehetséges, a kiváltó ok megszüntetésével pedig hosszú távon is megszabadulhat magas vérnyomásától

Ha pedig nincs ilyen magas vérnyomást kiváltó betegsége, akkor az életmódja okozza a magas vérnyomást. Ilyenkor ezt a magas vérnyomást kiváltó okot kell megváltoztatni. Ha ezt megteszi, akkor jó esélye van arra, hogy elmúljon magas vérnyomása.

Ha a telítetlen zsírokat tartalmazó étrendje okozza a vérnyomás magas értékét, akkor ezeket az ételeket szükséges jelentős mértékben csökkenteni az étrendjében. Figyelni kell arra is, hogy alig használjon sót az ételek elkészítéséhez.

Sokszor okoz magas vérnyomást a túl kevés folyadék fogyasztása is. Ilyenkor már az segít, ha többet iszik, és naponta megszik legalább két liter folyadékot.

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás is káros lehet vérnyomására. Ezért az alkoholos italok fogyasztását érdemes jelentősen csökkenteni, ha vérnyomását szeretné rendbe tenni.

stressz eredményes kezelése

Stressz eredményes kezelése jobb időbeosztással. Ha nem éri utol magát soha, akkor érdemes rangsorolni a feladatait. Vagy kiadni a feladatokat másnak

Az állandó rohanás, az állandó stresszelés is okozhatja a vérnyomás magas értékét. Ha úgy érzi, hogy kiváltó ok lehet ez, akkor jobb időgazdálkodással, a stresszes helyzetek jobb kezelésével nemcsak a közérzete lehet jobb, hanem vérnyomása magas értéke is visszatérhet a normális tartományba.

A jobb időgazdálkodás azért is jó lehet, mert ezzel is egy tervezhetőséget, rendszerességet visz a mindennapjaiba. Ha szervezete megszokik egy állandó ritmust, akkor nem lesz oka stresszelni, és ezért a stresszhormonok termelődése is mérséklődik. A vérnyomás csökkentésében az is segíthet, ha igyekszik ugyanabban az időben lefeküdni és reggel felkelni.

Próbáljon meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Ha szervezete megszokik egy állandó ritmust, akkor ehhez jobban tud alkalmazkodni, mint a rendszertelen alváshoz.

Vérnyomása csökkenéséhez jelentősen hozzájárulhat a mindennapi rendszeres mozgás is. Ha eddig nem mozgott, akkor érdemes a mozgást is beállítani az életrendjébe. Ugyanis a mozgás nemcsak az ízületeit tartja karban és a felesleges kalóriákat égeti el, hanem vérnyomása csökkentésében is fontos szerepe lehet.

Az persze előfordulhat, hogy ezek az életmódbeli változtatások még nem lesznek elegek magas vérnyomása megszüntetéséhez. Abban azonban biztos lehet, hogy segíteni fogják vérnyomása normális értékének visszaszerzésében. Lehet, hogy először csak csökkenteni tudja a beszedett vérnyomáscsökkentők adagját. Később azonban jó esélye van arra is, hogy elhagyhatja majd ezeket a gyógyszereket, amiket életmódja megváltoztatása nélkül talán élete végéig szedni kellene.

fokhagyma magas vérnyomásra

Fokhagyma magas vérnyomásra

Márpedig talán Önnek sem mindegy, hogy 65-70 évig él vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésével, vagy pedig 75-80 évig ezek állandó szedése nélkül. Ha tehetné, akkor melyiket választaná?

2 gondolatok ezen: “Éjszakai magas vérnyomás

  1. Szalóki Szilvia

    Üdv!
    Először nyár elején majd 2 hónapon belül negyedszer ment fel a vérnyomásom éjszaka alvás alatt. 156-170 ig. Az átlag vérnyomásom 110 körül mozog. Kaptam 24 órás vérnyomásmérőt aminek az eredménye tökéletes volt. Kardiológus szerint nem kell vny csökkent öt szednem. 47 éves vagyok . Szeptember óta nem sportolok. Van egy pánikbetegségem évtizedek óta. 23 évesen volt egy TIA-m. Ticlid gyógyszert szedem rendszeresen + a frontint szükség esetén. A vny-om egész életemben ilyen alacsony volt. Mitől ugorhat fel időközönként éjszaka alvás alatt ilyen magasra?
    Milyen vizsgálatokra kéne elmennem?
    Köszönöm a segítséget!
    Szalóki Szilvia

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szalóki Szilvia!
      Köszönöm kérdését. A vérnyomás kérdése mindig összetett dolog, mivel befolyásolja az étrendünk, a stressz szintünk, a szorongás, ha dohányzik valaki, a sport, a kor stb.
      Bátorítanám, hogy töltse ki a magas vérnyomás okai kérdőívünket. Hátha rávilágít valamire, ami Önnél ezt okozhatja, és akkor máris tud ellene tenni.
      Ha ez alapján sem jut előrébb, kérjen a háziorvostól vérnyomás naplót, amit Önnek kell vezetnie. Ez a különböző napszakokban mért vérnyomások feljegyzése. Ezzel már el tud menni egy kardiológushoz, aki komplexebben látja a vérnyomás működését, és ennek befolyásoló tényezőit.
      Emellett természetgyógyászaink foglalkoznak a vérnyomás problémákkal centrumunkban, akár alacsony, akár magas az elmozdulás.
      Hívjon minket részletekért vagy időpontért bátran.
      A kérdőívet itt érheti el:
      https://www.harmonia-centrum.hu/magas-vernyomas-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük