Mit tegyünk, ha hirtelen leesik a vérnyomás?

Krónikusan, tartósan alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás magasabb, első értéke, a szisztolés érték tartósan 100 Hgmm alatt van.

hirtelen leesik a vérnyomás

Mit tegyen akkor, ha hirtelen leesik a vérnyomása?

Ha hirtelen leesik a vérnyomás, akkor a rosszullét, fejfájás, szédülés mellett akár eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet. Ilyenkor a szédülő panaszost hanyatt le kell fektetni, és a lábait pedig fel kell polcolni. Fontos az is, hogy igyon vizet. Azért, mert ez is segít a vér hígításában, és ezzel együtt a vérnyomásérték emelésében. Így van jó esély arra, hogy minél hamarabb normalizálódik a hirtelen leeső alacsony vérnyomás.

Ha hirtelen leesik a vérnyomás, akkor a szervezet először az agyi vérkeringés zavarát észleli. Az alacsony vérnyomás miatt a sejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez. Az agysejtek sem. Ezért jelentkezik a fejfájás, a látás romlása, a rosszullét, a kábultság, a szédülés, sőt akár még az ájulás is.

A hirtelen lecsökkenő vérnyomást persze igyekszik kompenzálni a szimpatikus idegrendszer. Ezért felgyorsul a szívverés, megnő a pulzus azért, hogy a sejtek az alacsony vérnyomás ellenére is több tápanyaghoz és oxigénhez jussanak. A megemelkedett pulzus mellett a végtagok hidegsége és az izzadás is jelentkezik.

Elhúzódó alacsony vérnyomásnál nemcsak rosszul érzi magát, szédül, fáj a feje, hanem fáradtabbnak is érzi magát. Nem tud úgy koncentrálni, nem tud odafigyelni arra, amit csinál. Alvászavar és akár még depresszió is jelentkezhet akkor, ha tartósan alacsony a vérnyomása.

Hirtelen kialakuló alacsony vérnyomás kezelése

Ha a hirtelen leeső vérnyomás ájulással jár együtt, akkor hanyatt kell fektetni, és a lábait fel kell polcolni a leeső vérnyomás mielőbbi rendeződésére.

Ha hirtelen leesik a vérnyomása 100 Hgmm alá, és nem valamilyen háttérben meghúzódó betegség okozta a vérnyomás leesését, akkor az is lehet, hogy régen evett vagy ivott utoljára, és ezért esett le a vérnyomása. Lehet, hogy ezért érzi rosszul magát, lehet, hogy ezért szédült meg, vagy akár még el is ájult.

Ha ez történt, akkor mindenképp üljön le, és pihenjen. Vegyen mély levegőt, és lassan fújja ki. Ezt a mély levegővételt, és lassú kifújást ismételje meg néhányszor. Valamint igyon meg egy jó nagy pohár vizet. A víz fogyasztására hígul a vér, és nő a mennyisége is, és ezzel együtt pedig nő a vérnyomás.

alacsony vérnyomás oka

Mi okozza alacsony vérnyomását? Derítse ki az Alacsony vérnyomás okai kérdőív kitöltésével!

Ha régen evett, akkor egyen valamilyen könnyen felszívódó ételt. A legjobb ilyenkor megenni valamilyen gyümölcsöt. Ha tudja, hogy mi lehet az oka alacsony vérnyomásának, akkor a kiváltó ok megszüntetésével jó eséllyel rendeződik is a vérnyomása.

Ha nincs semmilyen betegség a háttérben, akkor a bőséges folyadék és az étkezés segíthet rendbe hozni a vérnyomását.

Ha viszont nincs ilyen egyértelmű oka, hogy szomjas vagy éhes volt, és ezért esett le a vérnyomása, vagy pedig nem először fordult ez elő, akkor mindenképp érdemes elmenni az orvoshoz, és kivizsgálni, hogy nem valamilyen alacsony vérnyomást okozó betegség áll-e a hirtelen leeső alacsony vérnyomás mögött.

  • A hormonműködés zavara is kiválthatja az alacsony vérnyomást. Gyakran előforduló panasz a pajzsmirigy alulműködése, vagy a mellékvese elégtelen működése.
  • A szív elégtelen működése vagy a szívritmuszavar is okozhatja a vérnyomás hirtelen esését.
  • Valamilyen daganatos betegség is állhat a háttérben.
  • A vese elégtelen működése vagy az emésztőrendszer működésének súlyos zavara is kiválthatja a vérnyomás alacsony értékét.
  • Gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, szívgyógyszerek vagy pszichiátriai szerek túladagolása is okozhatja.

Ha ezek közül okozza valamelyik a vérnyomás alacsony értékét, akkor ezt az alacsony vérnyomást okozó betegséget kell kezelni. Azért, mert az eredményes kezeléssel jó eséllyel a vérnyomás is normalizálódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük