Galagonya tea hatása egészségére

A galagonya szívbarát vérnyomáscsökkentő. A galagonya tea természetes szívgyógyszerként talán a legjobb szíverősítő és vérnyomáscsökkentő. Mégpedig káros mellékhatások komoly veszélye nélkül. Magas vérnyomást csökkentő gyógyhatása mellett van egy másik előnye is.

Nem halmozódik fel a szervezetben. Azért, mert a felesleg kiürül a szervezetből. Ezért egyszerűen nem tudja túladagolni sem. A galagonya virágos hajtásvég tea gyógyító hatása jót tesz az egészségének az esetleges mellékhatások minimális kockázatával.

Galagonya tea hatása

A galagonya tea értágító hatásával csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét. Kialakult magas vérnyomásnál pedig csökkenti a vérnyomás értékét.

Gyógyhatására jellemző, hogy nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, hanem a koleszterinszintet is. Segít megelőzni az erek meszesedését. Ezzel pedig segít megőrizni az érfal rugalmasságát, és az erek átjárhatóságát is. Amivel nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, illetve előzi meg, hanem az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát is mérsékli.

vérnyomáscsökkentő helyett

Vérnyomáscsökkentők beszedése helyett a galagonya tea fogyasztásával és életmódja átalakításával is jó eséllyel csökkenteni tudja magas vérnyomását. Mégpedig mellékhatások nélkül

A számos mellékhatást okozó értágító gyógyszerekkel szemben a galagonya virágos hajtásvégéből készített tea rendszeres fogyasztása nem az erek falát tágítja, hanem az erek falának meszesedését akadályozza meg azzal, hogy eltakarítja az áramló vér útjából a plakkokat. Ezért nem szűkül le az ér. A vér szabadon áramolhat az erekben, és nem nő a vérnyomás.

A verőerek falának tisztán tartásából nem marad ki a szív koszorúereinek és a főerek billentyűinek tisztán tartása, meszesedésmentesítése sem. A szívizom vérellátásának javításával növeli a szív munkabírását. Ezzel a szívinfarktus kockázatát csökkenti jelentősen a galagonya tea fogyasztása.

A galagonya gyógynövényként nemcsak a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve mellékhatások nélküli kezelésére használható, hanem köszvény és veseproblémák esetén is enyhülést hozhat a fájdalmas panaszokra.

A galagonya gyógyhatása központi idegrendszerre is hat. Ezért a szapora szívverést és a szédülést is eredményesen lehet vele kezelni. A stressz okozta idegesség ellen is jótékony hatású. Stresszoldó, nyugtató hatása is van.

Összességében tehát a galagonya virágos hajtásvég tea fogyasztása

  • mennyi a vérnyomás normális értéke

    A galagonya tea segít vérnyomása csökkentésében. Tudja, hogy mennyi a vérnyomás normális értéke?

    értágító hatású, ezért az érszűkület kezelésére is eredményes lehet,
  • csökkenti a vérnyomás értékét mellékhatások nélkül,
  • szabályozza a szív ritmusos működését,
  • megnyugtatja a szív idegeit, ezért szapora szívverés ellen is jól használhatja a galagonya bogyójából főzött lekvárt,
  • lassíthatja a pulzust,
  • csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a szív koszorúereit, ezzel megelőzi az erek meszesedését
  • javítja az erek falának rugalmasságát, fiatalosan tartja az érrendszerét,
  • segít megelőzni az agyvérzést, a szívinfarktust és a szívizmok elhalását.
  • Vízhajtó és méregtelenítő hatásával veseproblémák kezelésében is eredményes lehet.
  • Hatásos a köszvény ellen is.
  • Nyugtató, stresszoldó hatása van.

Galagonya virágos hajtásvég tea készítése

A galagonya virága és termése is gyógyító hatású.

Galagonya tea készítésére használt virágos hajtásvéget májusban gyűjtik. A galagonya piros bogyós termését pedig a fagyok előtt érdemes összeszedni. Magas vérnyomása csökkentésére keresi a galagonyát?

A rózsafélék közé tartozó galagonya cserje áprilisban, májusban virágzik. A galagonya tea készítésére használt virágos hajtásvéget májusban gyűjtik össze. Nem véletlenül használják a galagonya virágos hajtásvég tea elnevezést is erre vérnyomást csökkentő teára.

A galagonya virágos hajtásvégéből készült teát fogyaszthatja vérnyomása csökkentésére. Egyszerű a galagonya tea készítése. Könnyen és gyorsan elkészítheti. Egy kiskanálnyi virágos hajtásvégre öntsön rá 2-3 deci felforralt vizet, és fedővel fedje be. Negyed órás áztatás után szűrje le a teát, és már ihatja is a gyógyító hatású teát.

A galagonya piros bogyós termését pedig a fagyok előtt érdemes összegyűjteni.

A galagonya terméséből, a bogyóból főzéssel a szívet megnyugtató lekvárt készíthet. A megmosott piros galagonyabogyókat nyomkodja szét a főzés előtt. A szétnyomkodott masszára a főzéshez öntsön vizet, hogy feléig-harmadáig ellepje. Ízlése szerint cukrot is tehet hozzá. Vegye azonban figyelembe a galagonyalekvár ízesítésekor, hogy a cukor nem igazán egészséges. Alacsony lángon, folyamatos keveréssel főzze meg és sűrítse be. A galagonyalekvár szapora szívdobogás és szívritmuszavar megszüntetéséhez lehet kiváló mellékhatások nélküli gyógyszere.

Mire jó a galagonya tea?

A galagonya tea fogyasztása a szív és érrendszeri betegségeknél kifejezetten ajánlott. Mire jó még?

Galagonya tea magas vérnyomásra

teázás

Galagonya tea fogyasztásával csökkentheti magas vérnyomását

Magas vérnyomásnál akár folyamatosan, naponta is ihatja. Napi 2-3 csészével is. Azért, mert mértékkel fogyasztva igazából nincsenek káros mellékhatásai, és vérnyomást csökkentő hatóanyagai nem halmozódnak fel a szervezetben, hanem kiürülnek. Ha viszont nincs gond a vérnyomásával vagy pedig egyenesen alacsony a vérnyomása, akkor ne fogyassza minden nap. Hetente 1-2 csészénél többet ne igyon meg belőle.

Szívritmuszavarnál viszont akkor is érdemes naponta inni a teát, ha egyébként normális a vérnyomása. Érdemes evés előtt inni, mert ekkor jobban felszívódnak a hatóanyagai. 

Ha valamilyen szívgyógyszert szed, akkor jó esélye van arra, hogy a tea rendszeres fogyasztásával csökkenteni tudja a gyógyszeradagját.

Galagonya tea hatása a vesére

Vízhajtó hatása miatt fontos szerepe van a méregtelenítésben a tea fogyasztásának. Tisztítja a vesét, és ezzel megkönnyíti a vese működését.

Galagonya virágos hajtásvég tea egyéb panasza kezelésére

Ha cukorbetegségtől szenved, akkor érdemes inni Önnek is a galagonya teát. Ugyanis az érfal rugalmasságának megőrzése, az erek meszesedésének megakadályozása és a koleszterinszint csökkentése a cukorbetegek számára is fontos. A tea rendszeres fogyasztása segít könnyebben élni.

stressz oldása

Stressz oldásában segít a galagonya tea fogyasztása is

Ha a teát nyugtató, stresszoldó hatása miatt szeretné a leginkább fogyasztani, akkor érdemes este, lefekvés előtt meginni. Azért lesz ez jó, mert egész éjszaka nyugodtan fog aludni, és reggel kipihentebben tud ébredni.

Ha viszont a nagy hőségben a lába dagad, akkor vízhajtó hatását úgy tudja a legjobban kihasználni, ha napközben issza a teát. Nincsenek tehát általánosan használható receptek a galagonya tea fogyasztására. Fogyassza úgy, ahogy Önnek a legjobb panasza csökkentésére.

Mik lehetnek a galagonya tea mellékhatásai?

Ezek a mellékhatások a galagonya tea fogyasztásának jótékony hatása mellett eltörpülnek. Azonban érdemes számolni vele a tea rendszeres fogyasztásakor.

  • Ha rendszeresen, naponta több csészével is iszik, akkor méregtelenítő hatása révén javítja az étvágyát és bélműködését is. A rendszeres, mindennapi mozgás elmaradásakor az étvágy növekedés következménye lehet testsúlyának a növekedése. Ez pedig az első plusz kilók után már nem tesz jót az egészségének.
  • székrekedés megszüntetése

    A galagonya tea rendszeres fogyasztása javítja az étvágyát. Emellett azonban emésztési zavarok, émelygés, hányinger is jelentkezhet a tea fogyasztásával

    Savas hatása a gyomorsavat is növelheti. Ezért emésztőrendszeri problémáknál, például gyomorsav túltengésnél, refluxnál mértékkel igya. Ha emésztőrendszeri problémája van, akkor a galagonya helyett inkább fehér fagyöngy teát vagy hibiszkusz teát fogyasszon magas vérnyomása csökkentésére.
  • Emésztési zavarok, émelygés és hányinger is jelentkezhet.
  • A galagonya tea fogyasztása a láb vizesedését is okozhatja.

Ha ezeket a mellékhatásokat tapasztalja magán, akkor hagyja abba a galagonya tea fogyasztását. Térjen át egy másik, a problémájára mellékhatások nélküli gyógyulást nyújtó teára.

Galagonya ellenjavallat

A galagonya virágos hajtásvégéből főzött teát bátran fogyaszthatja magas vérnyomásra, és a bogyójából készült lekvár is segíthet szívritmuszavarnál. Ismert szívpanasznál azonban előtte egyeztessen kezelőorvosával a tea fogyasztásáról.

Közismert vérnyomást csökkentő hatása miatt ne fogyassza a galagonyából főzött teát akkor, ha alacsony a vérnyomása.

Kismamaként sem ajánlott inni a terhesség és a szoptatás ideje alatt.

12 év alatti gyerekeknek sem ajánlott a galagonya tea fogyasztása.

6 gondolatok ezen: “Galagonya tea hatása egészségére

  1. Szilágyi Zoltán

    „Térjen át egy másik, a problémájára mellékhatások nélküli gyógyulást nyújtó teára.”
    Javasoljon egyet!!!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szilágyi Zoltán!
      Nagyon sok fajta gyógytea van, és attól függ milyen problémára szeretné fogyasztani, mivel mindegyik tea más szervre van jótékony hatással.
      Ha például magas vérnyomást szeretne lejjebb vinni teával, akkor jó vérnyomáscsökkentő tea a hibiszkusz tea, fehér fagyöngy tea vagy a zöld tea.
      Megfázásra/ immunrendszer erősítésre például a fekete bodza virág, valamint hársfa tea nagyon jótékony hatású.
      Emésztési problémákra pedig a borsmenta tea segít.
      Részletesebb személyre szabott válaszért keresse fel természetgyógyászaink egyikét, aki életmódtanácsadás keretein belül segít a gyógyteák kiválasztásában is.
      https://www.harmonia-centrum.hu/egeszseges-taplalkozas
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Oláh Gyárfás

    Évek óta iszom a saját magam által szedett egybibés galagonya termést.
    Ezt iszom, tavaszig, majd májusban szedek bokrokról a virágos ágvégeket,
    szárítom, fogyasztom. 9 éve szív koszorúér műtétem volt, azóta Gyuri
    bácsi javaslatára folytatom a kúrát, kiegészítve egy vérhígító tabletta
    szedésével. 78 éves vagyok, kiváló egészségi, fizikai állapotban élem
    vidéki létem.

    Idén tavasszal elfagytak a galagonya bokor virágai, ezért termést sem
    tudtam szüretelni. Körbenéztem hol vásárolhatnék galagonya bogyót.
    Találtam Szabolcs megyében, rendeltem 5 kg-ot ami megérkezett.
    Meglepetésemre nagy szemű 5 magos galagonyát kaptam. A Googlen utána
    néztem, innen tudtam meg, hogy ez is galagonya, kínai eredetű.
    Gyógyhatásáról nem írnak.

    Az a kérdésem, hogy ebben a növényben is ugyanazok a ható anyagok
    vannak, mint az erdei változatban, ill. a magokat is felhasználhatom?
    Kérem szíves válaszukat.

    Tisztelettel:

    Oláh Gyárfás

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Oláh Gyárfás!
      Köszönöm kérdését. Sajnos mi nem foglalkozunk gyógytea összetevőinek beszerzésével/ készítésével, így sajnos nem tudok válaszolni kérdésére. Javaslom, hogy keressen egy gyógyteák területére specializálódott természetgyógyászt vagy fitoterapeutát, ők biztosan tudnak Önnek segíteni!
      További jó egészséget kívánunk!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. Nagy Julianna

    Vérnyomás ingadozására szedek gyógyszert. Szeretném kérdezni, hogy a galagonya teát ihatom-e? Reggel és este veszem be a tablettát. A teát hogyan fogyasszák? Köszönöm szépen a választ.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Julianna!
      Igen, a galagonya tea nagyon hatékony a vérnyomás kezelésére.
      Olvassa el a természetes vérnyomáscsökkentő honlap oldalunkat, ahol ezek a módszerek le vannak írva részletesen:
      https://www.harmonia-centrum.hu/termeszetes-vernyomascsokkento
      Itt le is van írva a galagonya teánál hogy bármennyit lehet belőle fogyasztani ahogy Önnek kényelmes, reggel és este is, de akár kevesebbszer/ többször is lehet.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük