Az Achilles-ín gyulladást hogyan kezelheti eredményesen?

Az Achilles-ín gyulladása a rendszeresen sportolóknál vagy a sportolást egy hosszabb kihagyás után újrakezdőknél alakul ki. Az Achilles-ín gyulladásánál a fájdalom az Achilles-ín rendszeres igénybevétele miatt általában lassan, fokozatosan jelentkezik. Ön is sportol, és érzi Achillese fájdalmát?

achilles-ín gyulladás

Önnél mi okozhatta Achilles-ina gyulladását? Derítse ki a gyulladás okát fájdalma megszüntetéséért. Azért, hogy fájdalom nélkül léphessen

Az Achilles-ín gyulladása általában a vádli merevsége, rövidsége miatt alakul ki, mert ez az ín fokozott terhelését okozza. Az ín gyulladásának elkerülésére a legjobb módszer az edzés kezdetén az alapos bemelegítés és edzés közben és végén pedig a vádli izomzatának a rendszeres nyújtása és lazítása.

Ha figyel a bemelegítésre és a rendszeres nyújtásra, akkor a vádlit a sarokcsontjához rögzítő Achilles-ina nem fog túlfeszülni. Gondosságának meglesz az a jutalma, hogy Achillese bírni fogja a fokozatos, egyenletesen növekedő terhelést. A vádli izomzatának fokozatosság nélküli, túlzott terhelése azonban növeli az ín gyulladásának a kockázatát.

  • Ilyen fokozott terhelést jelent például a megfelelő bemelegítés nélküli túlzásba vitt lépcsőzés.
  • A lejtőn való futás is túlterhelheti az Achillest. Ha lefelé fut, akkor azért éri fokozott terhelés az Achilles-inát, mert lába elülső része még támaszték nélkül, a levegőben van, miközben a sarka már érinti a talajt. Ha pedig felfelé fut a lejtőn, akkor lábujjai talajról való elrugaszkodásakor a lábikraizmainak a szokásosnál nagyobb erőt kell kifejteni sarkai felemeléséhez.

A sarok nélküli cipők is terhelik az Achilles-ínt, mert nem adják meg a szükséges alátámasztást a saroknak. A puha bőrből vagy vászonból készült cipők pedig nem tartják megfelelően stabilan a sarkát.

A merev talpú cipők sem igazán jók, mert nem hajlanak megfelelően a láb mozgásához. Ez különösen a lábujjak természetes mozgásának a lekövetésénél jelent nagy hátrányt. Merev talpú cipőben, amikor a lábujjai elrugaszkodnak a talajtól, akkor az Achilles-ín túlságosan feszül.

Lába deformitása, például a lúdtalp is, kellő alátámasztás hiányában túlterheli az Achilles-ínt.

A túlsúly is jelentősen növeli a gyulladás kialakulásának veszélyét.

Achilles-ín gyulladás okai

Pontosan hol fáj az Achillese? Mióta? Milyen erősséggel? Állandó a fájdalom vagy csak időnként jelentkezik? Mire figyeljen még? Mi okozza Achilles-ina gyulladását? Tudja meg az Achilles-ín gyulladás okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre gyulladása okát feltáró kérdőívéért

Ezek közül a fájdalmat kiváltó okok közül Önnél melyik okozhatja Achillese gyulladását?

  1. Derítse ki a kérdőív pontos kitöltésével Achilles fájdalma okát!
  2. A gyulladás okának ismeretében pedig szüntesse meg a gyulladást kiváltó okot! Szabaduljon meg fájdalmas gyulladásától. Szeretne újra fájdalom nélkül lépni?

Melyek lehetnek az Achilles-ín gyulladás tünetei?

Az Achilles-ín gyulladásánál reggel, ébredéskor a lábszár merev, és az ín érzékeny. A fájdalom reggel, és este a begyulladt Achilles-ín elfáradásakor is érezhető.

Edzés közben a gyulladás legfontosabb tünete a szúró fájdalom. Ez a futás kezdetén a legerősebb, és enyhül, ahogy bemelegednek az ízületek. Ezt azonban erőltetni nem szabad, mert sérülés, az Achilles-ín szakadása lehet a következménye. Ezért fontos, hogy kellő bemelegítés nélkül ne kezdjen el futni.

A futás kezdetén jelentkező fájdalmat nem szabad félvállról venni. Az Achilles-ín ugyanis egy védőburokban van. Az ín és a burok között található vékony zsírréteg megkönnyíti az ín mozgását a burokban. Ha az ín megsérül, elszakad, akkor hegszövet alakul ki rajta, amely már nem fér el a burokban, és minden lépésnél megsérti a védőhüvelyt. Ezért érezhető a fájdalom. A futás közben pedig azért enyhül a fájdalom, mert a védőhüvely a bemelegedéssel egyre rugalmasabb lesz, és az ín egyre könnyebben mozoghat benne.

Ha fáj az Achilles, és ezzel nem törődve folytatja a futást, akkor az ín egyre merevebb lesz. Nem csúszik akadálytalanul a védőhüvelyben, és hegek alakulnak ki rajta. Ezek a hegek pedig állandósítják a fájdalmat. Erre figyeljen oda, mert a heges ínnak már nincs esélye a gyógyulásra.

haglund sarok

Haglund sarok – csontkinövés sarka hátsó részén. Ilyen csontkinövés van a sarkán? Vagy még látszik ennyire? Ha szeretné megelőzni a sarok csontkinövés kialakulását, akkor minél hamarabb szüntesse meg Achillese gyulladását!

Az Achilles-ín tartós és kezeletlen gyulladása hosszabb idő alatt a sarokcsonton lévő íntapadásnál akár csontlerakódást is okozhat. Ez a jól ismert Haglund-sarok. Ha ilyen csontlerakódása van a sarka hátsó részén, akkor ennek a kezelését ismerje meg. A kezeléssel jó esélye van fájdalma megszüntetésére.

A csontlerakódásig azonban nem lenne szabad eljutnia, mert ez már Achilles gyulladása hosszú időn keresztüli figyelmen kívül hagyását, elhanyagolását jelenti. Ha pihentetésre sem múlik a fájdalma, akkor keresse fel a szakorvost gyulladásával.

  • A vizsgálatkor az ortopédus az ín végigtapintásával ellenőrzi az ín épségét. Kitapintja az érzékelhető megvastagodást, a duzzanatot, a nyomásra érzékeny pontot, és rá is kérdez a fájdalom pontos helyére.
  • Megnézi a lábfej boltozatát, a talpat, és a boka mozgását is megvizsgálja.
  • Ebből, a láb reflexvizsgálatából és az Ön által elmondott fájdalomérzetből már tud következtetni a gyulladás mértékére.

Indokolt esetben röntgenfelvétel is készülhet. Ez a csontok állapotát mutatja. A lágyrészek állapotát pedig a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) képes a legjobban megmutatni. A felvételen jól láthatóak a gyulladásos helyek.

Achilles-ín gyulladás kezelése

A kezelés fontos része a begyulladt Achilles-ín pihentetése. Amíg a fájdalmat érzi, nem lehet edzeni, mert ezzel csak növeli az ín gyulladását. Amikor már nem jelentkezik a fájdalom, akkor kezdheti el újra az edzést kellő bemelegítés után lassan, fokozatosan terhelve az Achillesét.

Ha lúdtalpa van, akkor nem maradhat el a cipőjéből a szükséges betét rendszeres viselése sem.

Achilles-ín gyulladás kezelése lökéshullámmal

Achilles-ín gyulladás kezelése lökéshullámmal. Ez a mellékhatások nélküli kezelés a vérbőség fokozásával több tápanyagot és oxigént szállít a gyulladt terület sejtjeihez. Ezzel meggyorsítja a gyulladás megszüntetését. Kattintson a képre, és ismerje meg hogyan segít gyulladása megszüntetésében a kezelés mellékhatások nélkül. Mégpedig Magyarország legnagyobb gyakorlati tapasztalatának biztonságával

A gyulladás minél hamarabbi visszaszorítására jól használható a lökéshullám terápia. Ez a gyenge vérellátottságú Achilles-inában megnöveli a vérbőséget, és ennek hatására a sejtekben és szövetekben felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok. Ez azzal jár, hogy a gyulladást és fájdalmat okozó lerakódott salakanyagok gyorsabban távoznak el a kezelt területről, és a sarka a felfokozott öngyógyulásnak köszönhetően sokkal hamarabb lesz újra panaszmentes. Ennek több előnye is van:

  1. Egyrészt jóval kevesebb ideig fog fájni az Achillese.
  2. Másrészt a begyulladt ín jóval kevesebb ideig fogja irritálni az ín tapadásánál a csonthártyát. Ezért nem alakulhat ki csontlerakódás.
  3. A fájdalom gyorsabb elmúltával pedig élete jóval hamarabb visszatérhet a megszokott kerékvágásába. Ráadásul hamarabb kezdheti újra az edzést is.

A gyulladás elmúlta után óvatosan, kellő bemelegítés után fokozatosan terhelve és rendszeresen nyújtva kezdheti újra az edzést, és erősítheti meg Achilles-inát.

Mit fog tenni azért, hogy gyorsabban regenerálódjon a begyulladt Achilles-ín, és megszűnjön a fájdalma?

Achillese gyorsabb gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Achilles-ín gyulladása megszűnik 80-90%-os eredményességgel

Achilles fájdalom kezelése

Az Achilles-ín lökéshullám kezelése. Eljön hozzánk a Harmóniába Achilles fájdalma mellékhatások nélküli megszüntetéséért?

Mit tegyen azért 2 lépésben, hogy minél hamarabb megszabaduljon Achilles fájdalmától?

1. Szüntesse meg Achilles gyulladása okát!

Itt minden fontos információt megtalál Achilles fájdalma kezeléséről, és annak eredményességéről. Kattintson a linkre, és nézze meg a kezelés részletes leírását, és mellékhatások nélküli eredményességét. A lökéshullám kezeléssel hamarabb megszabadulhat gyulladásos panaszaitól, és újra fájdalom nélkül léphet, sportolhat.

2. Kérjen további tájékoztatást Achilles fájdalma megszüntetéséről

Ha a részletes tájékozódás után további kérdése van, akkor hívja munkatársainkat munkanapokon reggel 8-tól délután 6 óráig a (+36-1) 269-2946-os telefonszámon, és szívesen válaszolnak kérdéseire. Segítünk Önnek Achilles fájdalma megszüntetésében.

achilles-gyulladás lökéshullám kezelés eredményessege

Achilles-ín gyulladás lökéshullám kezelésének eredményességéről készült kutatás. Kattintson a képre, és ismerje a kutatás részletes eredményét!

Szabaduljon meg Achilles-ín gyulladásától kimagasló, 80-90%-os  eredményességgel, mellékhatások nélkül Magyarország lökéshullám terápia központjában. Ismerje meg a fájdalmasan gyulladt Achilles-ín lökéshullám kezelésének eredményességét egy felmérés részletes eredményéből. Nézze meg a kutatás pontos eredményét.

12 gondolatok ezen: “Az Achilles-ín gyulladást hogyan kezelheti eredményesen?

  1. Balogh Virág

    Jó estét. Nekem van egy 2 eves kis fiam neki is achilleus rövidülese van. Kérdezni szeretném hogy ez gyogycipovel es gyogytornaval mennyi idő mire elmulik?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Balogh Virág!
      Feltételezem, hogy a fia achilles ín rövidülését az az ortopéd orvos diagnosztizálta, aki a járástanulás elkezdésekor fiát megvizsgálta. Kérem, ettől az orvostól kérjen útmutatást a kérdésben. Esetleg attól a gyógytornásztól, gyógycipésztől, akik heti szinten foglalkoznak hasonló esetekkel és nagy tapasztalatuk van. Intézményünkben gyermek ortopédus és kisgyermek patológiával foglalkozó specialista gyógytornász nincsen, így várható gyógyulási időt sem áll módomban becsülni az Önök számára.
      Felnőttek esetében az achilles ín műtét után akár egy évig vagy annál tovább is rehabilitációra szorulhat. Ha nem kell műteni, akkor is hónapokig regenerálódhat egy felnőtt Achilles ín. Hogy gyermekek esetében ez hogyan változik, azt bízom benne, hogy a megfelelő szakembertől meg fogják tudni.
      Jobbulást kívánunk Önnek és kisfiának!
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

  2. Horváth Tibor

    Horváth Tibor vagyok, fociztam és akkor sérülten meg. Utána még egyszer rá sérültem most elég kemény fájdalom van, és zsibbad a sarkam, talpam. Kérem írjon mit tegyek

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Tibor!
      Köszönöm kérdését. Látatlanban nagyon nehéz megállapítani a probléma részleteit, mivel az Achilles-ín amúgy is lassan gyógyuló terület az emberi testben. Attól függ milyen a sérülés mértéke, valamint hogy mikor történt pontosan. Óvatos hűtés/ kenegetéssel próbálja meg esténként kezelni a fájós lábat, hideg borogatást tegyen 5-10 percre a fájó területre, valamint utána gyulladáscsökkentő krémet használjon a sérült területen. Ezekkel nem árthat. Hosszú távon specifikus nyújtásokkal/ erősítő gyakorlatokkal állhat vissza lábának eredeti erős állapota.
      Részletes kivizsgálásra szeretettel várja Dr. Hargitai Gergely ortopéd főorvosunk, aki sérülésének részleteit ismerve tudna segíteni a fájdalom/ zsibbadás enyhítésében:
      Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos
      Ha a rehabilitációban kellene segítség, Pakulár Nóra alsó-végtag specialista gyógytornászunk várja szeretettel. Sérülés mértékétől függően pár alkalom alatt is akár rendbe jöhet a lába.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  3. Szakalos zsolt

    Szakalos Zsolt vagyok. Bal sarok felett, Achilles közelben van egy dudor, ami eddig nem volt. A vádlim is ég. Járás közben is kellemetlen, de a talp nem fáj. Mi a teendő vele? Mi a kezelése? Köszönöm Zsolt Pécs

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szakalos Zsolt!
      Köszönjük kérdését. Nagyon jó, hogy észrevette az Achilles-ínon lévő dudort, mivel ez Achilles-ín-ín gyulladás következménye. A gyulladástól befeszülhet a vádli izom, ami fájdalommal és égő érzettel is társulhat, és az Achilles-ín ín részen kialakulhatnak úgynevezett göbök.
      Leghatásosabban a lökéshullám kezelés tudja ezeket megszüntetni, ami gyulladáscsökkentő terápia, 5 alkalom alatt legtöbbször megszünteti a gyulladást, valamint a göb mérete is csökken a hatására. Ez a vendégeink 80-90%-nál működik.
      Ami még nagyon fontos, hogy a vádli izmot és az Achilles ínt lazítani kell, tehát gyógytornászaink segítségével nyújtásokat és masszírozást érdemes végezni. Ezt sem mindegy milyen területen és hogyan végzi az ember, így mindenképpen keressen fel egy tapasztalt gyógytornászt szakszerű tanácsadásért.
      https://www.harmonia-centrum.hu/achilles-sarok-fajdalom-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/achilles-in-gyulladas-kezeles-tanulmany
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  4. Szilágyi József

    Nem sportolok, 73 éves vagyok. Sokat lépcsőzöm nagyobb, 10-15 kg-nyi pincei hűtőhöz. Lefelé járáskor éreztem jobban a fájdalmat, de ma már nyomásra fájó dudor is van. Egyelőre vizes borogatással csökken a fájdalom, de mindig kiújul.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szilágyi József!
      Köszönöm kérdését. A sok lépcsőzéstől, vagy létráról fel-le mászkálástól alaposan be tud gyulladni az Achilles-ín, valamint ahogy mondja egy idő után a gyulladás miatt kis göbök vagy dudor is keletkezhet az ínon. A hideg borogatás nagyon jó ötlet, valamint próbálja meg gyulladáscsökkentő krémmel kenegetni lefekvés előtt (pl.: fekete nadálytő krém).
      A nyújtások és masszírozás mindennapos elvégzésével nagyban hozzájárulhat gyógyulásához, ezekről honlapunkon olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/achilles-in-gyulladas-kezelese
      Lökéshullám terápiával tudjuk még nagyon hatékonyan megszüntetni a gyulladást, ami a vendégeink 80-90%-ánál megszünteti az Önéhez hasonló gyulladásokat.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  5. Gáspár Ákos

    Gáspár Ákos Mindkét lábamon a sarokcsont fáj járáskor. Nyáron futni szoktam, csak füvön egy falusi futballpályán, de a fájdalom miatt abba kellett hagynom. A betét, ami a saroknál puha, enyhíti a fájdalmat, ami a talp felől a sarokig tart. Ilyenkor a sarokcsontot, ha oldalról megnyomom az is fáj. Reggel felkeléskor alig fáj. Gyaloglás után, ha autóban ülök a gázpedálnál a sarok letámasztáskor is erősen tud fájni. 73 éves vagyok, ez mi lehet, és hogyan kell kezelni? Üdvözlettel G. Ákos

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gáspár Ákos!
      Sok más ember van, aki hasonló problémával jelentkezik nálunk, mint Ön. Általában ezeket a tüneteket talpi bőnye gyulladás vagy Achilles-ín gyulladás okozza, ami nyomásra és terhelésre rosszabbodik.
      Lökéshullám terápiával szépen kikezelhető centrumunkban:
      https://www.harmonia-centrum.hu/sarokfajdalom-kezelese
      A másik ami segíthet az egy személyre szabott talpbetét, mivel mondta, hogy a létező talpbetéte is már segít, valamint sokszor lábboltozat süllyedése miatt alakulnak ki ezek a fájdalmak:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpbetet-keszites
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  6. Behány Nelli

    Kedves Harmonia-blog
    Több hónapja már, hogy hirtelen felkeltem a székből, és az Achilles-ín-nél pár napig erős fájdalmat éreztem, de kenegetés, bekötés és borogatás után ez elmúlt. De azután egy kisebb dudor jelent meg ott, és azóta is az egész napos jövés menésbe fájdalmat érzek. Most gyulladáscsökkentő tapaszt használok rá, de nem érzek változást. Javasolt lenne a lökéshullám terápia, vagy még esetleg mást is ki tudok próbálni a gyógyulás érdekében?
    Válaszukat nagyon köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Behány Nelli!
      Általában a göb vagy dudor az ín gyulladása miatt jelenik meg, így segíthetett átmenetileg a borogatás és a hűtés, ami nagyon jó első fájdalomcsillapításnak. Mindenképpen segítene a gyógyulásban a lökéshullám terápia, valamint amit még érdemes kipróbálnia, azok az alsó végtag, főleg a lábszár – vádli, achilles-ín, talpizmok – óvatos nyújtása. Ezt a gyógytornászok át szokták beszélni, amikor jön hozzánk lökéshullám kezelésre.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük