Alacsony pulzus kávé fogyasztásával növelhető

alacsony vérnyomás, alacsony pulzus növelése

Alacsony vérnyomás, alacsony pulzus növelése néhány órára a kávé fogyasztásával

Alacsony vérnyomás esetén a kávé fogyasztása ideiglenesen, néhány órára növeli a vérnyomást. A kávé fogyasztására az erek összehúzódnak, ezért a szívnek keményebben kell dolgozni azért, hogy az összeszűkült erekben is el tudja látni a sejteket a működésükhöz szükséges oxigénnel és tápanyagokkal. A kávé fogyasztása az erek szűkítésével a vérnyomást növeli.

A kávé fogyasztása növeli az adrenalint, és ez pedig növeli a pulzust. A kávé elfogyasztása után néhány óra, 3-4 óra múlva a pulzus is visszaáll a korábban megszokott ütemére.

A pulzus a szív percenkénti összehúzódásának számát mutatja. A pulzus egészséges embernél 60 és 80 közötti értéket mutat nyugalmi állapotban. Ha ennél alacsonyabb vagy magasabb, akkor vizsgálni kell az egyéb körülményeket is. Azért, mert a pulzus optimális értéke több tényezőtől is függ:

  • A pulzusszámot befolyásolja az időjárás és a napszak is.
  • A pulzus függ az életkortól. Az újszülötteknél 120-160 közötti a pulzus normális értéke. Később ez fokozatosan csökken. 12-18 éves kor között 60 és 100 közötti a pulzus. A felnőtteknél 60 és 80 közötti a pulzus normális értéke. Ennyi a pulzus normális értéke idős korban is.
  • A pillanatnyi egészségi állapot is nagyban befolyásolja a pulzust. A jelentős súlytöbblet is növeli a pulzust.
  • Izgalmi állapotban, stresszes helyzetekben vagy erős fizikai terhelés közben is jóval magasabb értéket mutathat a pulzus. Az idegesség elmúlása vagy a fizikai terhelés befejezése után azonban hamar visszaáll a pulzus normális értéke.
  • A pajzsmirigy alulműködése okozhat alacsonyabb pulzust.
  • A pulzust befolyásolják a szedett gyógyszerek is.
  • Hatással van a pulzus alakulására az étkezés és a folyadékfogyasztás is. Így például a kávé fogyasztása is hatással lehet a pulzusra. A kávézás általában növeli a pulzust is.

Az állandó edzés, a folyamatos fizikai terhelés hatására a sportolók szíve erősebb. Ezért az erős szívizom kevesebb dobbanással, ezáltal alacsonyabb pulzusszámmal is jól pumpálja a vért a verőerekben. Ezért alacsonyabb pulzussal is elegendő tápanyaghoz és oxigénhez jutnak a sejtek.

A sportolók alacsonyabb pulzusának az a legfőbb előnye, hogy a szívük nem fárad el olyan hamar, mert az erejéhez képest sokkal kisebb erőfeszítéssel dolgozik, és pumpálja a vért a verőerekben. Ezáltal az edzett szervezet jóval nagyobb erőkifejtésre képes, hisz alacsonyabb pulzusról sokkal nagyobb mértékben lehet növelni a szervezet teljesítményét. Azért, mert lassabban éri el azt a magas pulzusszámot, amit az átlagos edzettségű ember. Ráadásul az edzett szervezet sokkal tovább képes dolgozni ezen a magas pulzusszámon. Egyszerűen azért, mert lassabban fárad el. Alacsony pulzusa a jól edzett, kitartó sportolóknak van, akik hosszú ideig jól bírják az erős terhelést. Az alacsonyabb pulzusszámmal tehát nem a rövid ideig csúcsteljesítményt leadó sportolók élnek, hanem azok, akik hosszú ideig képesek jelentős terhelést elviselni.

Az edzett, erős szervezetben a szív nemcsak alacsonyabb pulzusszámmal, hanem alacsonyabb vérnyomással is pumpálja a vért a verőerekben. Azért, mert az erős szív alacsonyabb vérnyomás mellett is elegendő tápanyaggal és oxigénnel tudja ellátni a sejteket az anyagcseréjükhöz.

A pulzus és a vérnyomás alakulása azonban nem egyenes arányos egymással. Vagyis az alacsony pulzus nem jár együtt automatikusan az alacsony vérnyomással. És fordítva sem igaz ez, vagyis a magas pulzusszám nem jelenti automatikusan azt, hogy magas a vérnyomás is.

Gyakran az alacsony vérnyomás magas pulzussal jár együtt. Ezt az okozza, hogy az alacsony vérnyomás hatására a vérkeringés nem tudja elég tápanyaggal és oxigénnel ellátni a sejteket. Ezért a szívverés felgyorsításával próbálja a szervezet több vérrel, ezáltal több tápanyaggal és oxigénnel ellátni a sejteket.

Az alacsony pulzus egyik gyakori oka valamilyen szívbetegség.

40 alatti pulzus már veszélyesen alacsony. Természetesen nem egy élsportolónál. Egy átlagember 40 alatti pulzusnál már szédül, légszomjjal küszködik, és akár el is ájulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük