Pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei ezek lehetnek

Nyakunk elülső részén, a légcső két oldalán lévő pajzsmirigy megnagyobbodása az egyik legszembetűnőbb tünete a pajzsmirigy normálistól eltérő működésének.

Pajzsmirigy megnagyobbodásának több oka is lehet

Legfőbb oka a jódhiány

Leggyakoribb oka a pajzsmirigy megnagyobbodásának a jódhiány. Elégtelen jódfogyasztás esetén ugyanis a pajzsmirigy nem tud elég pajzsmirigyhormont termelni. Az egyensúlyi működésnél alacsonyabb hormontermelésre pedig a pajzsmirigy a méretének a növelésével, a megnagyobbodásával próbál több pajzsmirigyhormont termelni azért, hogy elegendő hormont tudjon a véráramba juttatni. Kisebb, enyhébb jódhiánynál sikerül is elegendő pajzsmirigyhormont termelni. Ennek azonban az az ára, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodik.

Különösen terhesség idején veszélyes a jódhiány, mert ilyenkor az egyébként 150 mikrogrammnyi napi jódszükséglet 220-250 mikrogrammra is megnő. Márpedig, ha jódhiányos az ivóvíz és a termőföld, vagyis a megtermelt növényekben és az állatok által elfogyasztott takarmánynövényekben nincs elég jód, akkor még a napi 150 mikrogrammnyi szükségletet sem biztos, hogy tudja biztosítani az adott földrajzi területen megszokott táplálkozással. Ez pedig jódhiányt, a pajzsmirigy alulműködését okozhatja.

Erre válaszreakcióként a pajzsmirigy a megnagyobbodásával válaszolva próbál több pajzsmirigyhormont termelni. Azért, hogy biztosítsa az alulműködő pajzsmirigy egyensúlyi működését, a pajzsmirigyhormonok megfelelő termelődését, és az anyagcsere folyamatok, valamint a pajzsmirigy által szabályozott egyéb élettani folyamatok megfelelő működését testünkben.

Pajzsmirigy gyulladása

Megnagyobbodhat a pajzsmirigy a pajzsmirigy gyulladásos állapotában is. A gyulladás lehet fájdalmas, amikor valamilyen vírus vagy baktérium fertőzés okozza és lehet fájdalom nélküli is.

A pajzsmirigy autoimmun gyulladásos túlműködése, a Grawes-Basedow kór is okozhatja a pajzsmirigy megnagyobbodását.

Megnagyobbodhat a pajzsmirigy a pajzsmirigy jóindulatú göbösödése vagy pedig akár rosszindulatú daganata miatt is. Szerencsére az utóbbi meglehetősen ritka.

Életmódbeli oka is lehet a pajzsmirigy megnagyobbodásának

Sokszor okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását a nem megfelelő, egészségtelen étrend és az állandó rohanás, az állandó stressz, amikor a stresszhormonok felszaporodása a pajzsmirigy működésére is hatással vannak. Ilyenkor az egészségtelen életmódra és az állandó stresszre a pajzsmirigy a megnagyobbodásával reagál.

Az immunrendszer tartós gyengesége is okozhatja a pajzsmirigy megnagyobbodását.

pajzsmirigy túlműködés oka

Mi okozta pajzsmirigye megnagyobbodását? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

A pajzsmirigy megnagyobbodásának tényleges okát kiderítheti a pajzsmirigy betegségek okai kérdőív pontos kitöltésével, és a kitöltött adatok elemzésével. Azért fontos ez, mert a megnagyobbodás okának ismeretében meg tudja szüntetni a kiváltó okot. Ha pedig ezt megszünteti, akkor megszűnik a megnagyobbodás is.

Mik lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei?

pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei

Pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei mik lehetnek?

A pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei attól függően jelentkeznek, hogy milyen mértékű a megnagyobbodás.

Enyhe esetben még nem látszik a pajzsmirigy megnagyobbodása, és tünetek sem jelentkeznek. Minél nagyobb azonban a pajzsmirigy, annál jellegzetesebbek a jelentkező tünetek is. Mik lehetnek ezek?

Nyak duzzanata

A megnagyobbodó pajzsmirigy a nyak alsó részén, az adámcsutka alatt jelentkezik.

Nyaki szorítás

Amikor a megnagyobbodott pajzsmirigy nyomja, szorítja a nyelőcsövet és a légcsövet, akkor a nyakban kialakul egy állandó szorító érzés. Gombócérzés jelentkezik a torokban.

Nyelési nehézség

A nyelőcső nyomódása okozza a nyelési nehézséget. Minél nagyobb a pajzsmirigy megnagyobbodása, annál jobban érződnek a panaszok.

Köhögés

A pajzsmirigy megnagyobbodása folyamatosan irritálja a torkot. Ez pedig gyakran okoz köhögést. A köhögésnek azonban asztmás, allergiás és légúti okai is lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodásán kívül. Ezért fontos kideríteni, hogy mi okozza pontosan a köhögést.

Rekedtség

A megnagyobbodott pajzsmirigy a torok irritálása miatt gyakran rekedtséget okoz.

Légzési nehézségek

A megnagyobbodó pajzsmirigy nemcsak a nyelőcsövet, hanem a légcsövet is nyomja, ami légzési nehézségeket, nehézlégzést okozhat.

Pajzsmirigy megnagyobbodás vizsgálata, kezelése

A megnagyobbodott pajzsmirigy fizikai vizsgálata során a tapasztalt endokrinológus a pajzsmirigy tapintásával érzékeli a pajzsmirigy méretét, hőmérsékletét, esetleges csomósságát, göbök létét a pajzsmirigyben.

Ha indokolt, akkor a szakorvos kéri az ultrahang vizsgálatot, amely kimutatja a megnagyobbodott pajzsmirigyet.

Laborvizsgálattal pedig a levett vérből kimutatják a T3 (trijód-tironin), T4 (tiroxin), a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) valamint az immunrendszer téves reagálása által termelődő antitestek szintjét is. Ezek szintje nagymértékben meghatározza, illetve megmutatja a pajzsmirigy lehetséges megnagyobbodásának okát, és ez pedig alapvető fontosságú a kezelés módjának meghatározásához.

Ha a pajzsmirigyhormonok termelődésének szintje egyensúlyi, „csak” a jód hiánya okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását, akkor a jódot kell pótolni, például jódozott só fogyasztásával. A jódhiány mellett azonban egyéb ásványi anyagokra is szüksége van a pajzsmirigynek a megfelelő működéséhez. Itt különösen a szelén és a cink megfelelő beviteléről érdemes gondoskodni.

Ha viszont a pajzsmirigyhormonok termelődése alacsonyabb vagy magasabb az egyensúlyinál, akkor az életmód megváltoztatására, a pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzését segítő egészséges étrendre, rendszeres mozgásra és a stressz eredményes kezelésére van szükség. Emellett pedig, ha az életmód megváltoztatása nem eredményezi a pajzsmirigy egyensúlyi működésének a helyreállítását, akkor pajzsmirigyhormonok gyógyszeres pótlása is lehetséges. A gyógyszeres hormonpótlásnak azonban nem kívánt mellékhatásai is lehetnek, ezért mindenképp érdemes életmódja megváltoztatásával törekedni pajzsmirigye egyészséges működésének a helyreállítására.

Ha ez sem eredményezi a pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzését, akkor a megnagyobbodás kiváltó okától függően jódizotópos kezelés, illetve adott esetben a pajzsmirigy műtéte is szóba kerülhet.

4 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy megnagyobbodás tünetei ezek lehetnek

  1. Mária

    Honnan lehet tudni, hogy hideg, vagy meleg göb van a pajzsmirigyben? Ultrahangon voltam, izotóp vizsgálaton is. Göböm, cisztám is van a pajzsmirigyben, de nem írják a leleten, hogy milyen göb. A baloldali pajzsmirigyemet már kivették 2005-ben, mert a biopszia hürthle sejteket mutatott és nehogy rosszindulatúvá váljon. Befelé növő nagy adenóma volt a zárójelentés szerint.

  2. gede lászlóné

    Kedves Doktornő, nyaki ultrahang vizsgálat közben mondta a doktornő, hogy a jobb oldali pajzsmirigyem megnagyobbodott. Közben kérdezte, hogy szoktam-e szédülni? Miért attól lehet? – A TSH laborom jó volt. Köszönöm szépen a válaszát

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gede Lászlóné!
      A szédülés a pajzsmirigy megnagyobbodástól csak maximum valamilyen szélsőséges esetben fordulhat elő, nem jellemzően előforduló tünet. Lehet, hogy a kérdésével mást szeretett volna kizárni az adott orvos, például tumor lehetősége, nyak fájdalom, érrendszeri probléma, fülben lévő kristályok elmozdulása, és a többi. Ezek sokszor okozhatnak például szédülést.
      Ha további tanácsra van szüksége a pajzsmirigy problémájával kapcsolatban, keressen fel minket, természetgyógyászaink állnak rendelkezésére a megnagyobbodás eltűntetése érdekében.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük