Pajzsmirigy göb elmúlik magától?

Sokan felteszik a kérdést, hogy a pajzsmirigy göb elmúlik magától?
Erre a kérdésre nem lehet határozott választ adni. Kivizsgálás nélkül semmiképpen sem.

Mikor múlik el magától a pajzsmirigy göb?

Előfordul, hogy magától elmúlik a pajzsmirigy göb. Főleg akkor, ha a göb egy folyadékkal telt ciszta. Azért, mert a felgyülemlett folyadék eltűnhet idővel. Ezt azonban nem tudhatjuk vizsgálat nélkül.

Azért, mert a pajzsmirigy göb a folyadékkal telt ciszta helyett lehet tömör is.

  • pajzsmirigy göb elmúlik

    Pajzsmirigy göb mikor múlik el magától?

    Ez a tömör göb pedig lehet meleg, pajzsmirigyhormonokat termelő göb is. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy a meleg göb által is termelt pajzsmirigyhormonokkal együtt már a pajzsmirigy túlműködik. Vagy idővel a göbök növekedésével túl fog működni. Ezért a pajzsmirigy egyensúlyi működése felborul. Több pajzsmirigyhormon termelődik a kelleténél. Ezért felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok, és a pajzsmirigy túlműködésének egyéb tünetei is jelentkeznek. Vagy nem jelentkeznek a pajzsmirigy túlzott működésének kezdetén még, ezért nem is tűnik fel a pajzsmirigyhormonok túlzott termelése. A pajzsmirigy egyensúlyi működése azonban felborult, és minél hamarabb felismernénk ezt, annál könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben volna esély a túlműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének a helyreállítására.
  • Az is lehet azonban, hogy a tömör göb hideg göb. A hideg göb nem termel hormonokat, ezért a pajzsmirigy túlműködése, az egyensúlyi működés felborulása nem fenyeget. Azonban a hideg göb kis százalékban ugyan (egyes felmérések szerint 3-8%-ban) rosszindulatú is lehet. Éppen ezért ennek eldöntésére a kivizsgálás minél hamarabb megtörténik, annál jobb. Hisz hamar felfedezve a panaszt sokkal jobb eséllyel kezelhető és gyógyítható.
pajzsmirigy túlműködés oka

Mi okozta a pajzsmirigy göb kialakulását? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

Éppen ezért a pajzsmirigy göb elmúlására vonatkozó kivárás csak a göb kivizsgálása után, a pajzsmirigy göb kialakulási okának kiderítése után lehet egy jó választás, ha az derül ki, hogy a göb egy folyadékkal telt ciszta. Mert ha nem, akkor a meleg göböt nagy valószínűséggel a pajzsmirigy túlműködése ellen kell kezelni. A hideg göböt pedig szintén ki kell vizsgálni. Éppen ezért az alapos kivizsgálás során azt is fel kell tárni, hogy mitől alakult ki a pajzsmirigy göb.

A megfelelő jódbevitel szükséges a pajzsmirigy hormonok termelődéséhez. Az elégtelen jódbevitel viszont elősegítheti a pajzsmirigy göbök kifejlődését, és a pajzsmirigyben már meglévő göböknek a növekedését. Ha ezek a göbök meleg göbök, akkor ezek is termelik a pajzsmirigyhormont. Így a pajzsmirigyhormonok termelődése az egyensúlyi szint fölé kerül, és túlműködik a pajzsmirigy.

Ha viszont hideg göbök alakulnak ki a pajzsmirigyben, akkor ezek pedig az esetleges daganatos sejtek miatt jelenthetnek veszélyt. Ezért ezeknek a megállapítására, illetve kizárására mindenképp érdemes alaposan kivizsgálni a pajzsmirigyet.

Hideg vagy meleg a pajzsmirigy göb?

Az izotópos vizsgálat szolgál annak megállapításárára, hogy a pajzsmirigy göb hideg vagy meleg göb.

A vizsgálat során a meleg göb tárolja az izotópot, és ennek hatására a képen piros szín mutatja. A meleg göb termeli a pajzsmirigyhormont, sőt minél melegebb, forróbb a göb, annál több pajzsmirigyhormont termel. Ezért a gyakran túl sok hormont termel a pajzsmirigy. Emiatt pedig túlműködik a pajzsmirigy. Ilyenkor a túlműködő pajzsmirigy egyensúlyi működését helyre kell állítani.

Ehhez sokszor életmódja átalakítása, étrendjének egészségesebbre alakítása, a rendszeres mozgás és a stressz eredményes kezelése is elég. Ha pedig életmódváltásra rendeződik a pajzsmirigy működése, akkor izotópos kezeléssel lehet csökkenteni a pajzsmirigyhormonok termelődését. A szájon át bejuttatott izotópot a pajzsmirigy felveszi, és ezért az izotóp sugárzásának hatására csökken a pajzsmirigyhormon termelődés. Az izotópbejuttatás megfelelő mennyiségének a pontos meghatározása azonban nem olyan könnyű.

  • Azért, mert ha túl kevés izotópot juttatnak be, akkor a pajzsmirigy továbbra is túl sok pajzsmirigyhormont fog termelni, és nem fognak elmúlni a pajzsmirigy túlműködés által okozott panaszok.
  • pajzsmirigy alulműködés jelei

    Pajzsmirigy alulműködés jelei is jelentkezhetnek

    Ha viszont túl sokat, és túl sok pajzsmirigysejt pusztul el a sugárzás hatására, akkor a pajzsmirigy nem fog tudni elég hormont termelni, és emiatt pedig a túlműködés átfordul alulműködésbe. Ilyenkor viszont már gyógyszeres hormonpótlással kell biztosítani a pajzsmirigy egyensúlyi hormontermelését. A gyógyszeres hormonpótlásnak pedig mellékhatásai lehetnek. Ezért érdemes inkább életmódja megváltoztatásával, étrendje megváltoztatásával, rendszeres mozgással és a stressz eredményesebb kezelésével, mellékhatások nélkül visszaállítani pajzsmirigy egyensúlyi működését.

A hideg göb az izotópos vizsgálatkor nem vesz fel izotópot, és ezért a helyén egy üres, hideg folt látszódik. A hideg göb azonban szerencsére kis százalékban (mintegy 3-8%-ban) rosszindulatú is lehet. Ezért a hideg göböknél citológiai vizsgálatra is szükség van.

Természetesen az izotópos vizsgálat előtt a göbös pajzsmirigy pontos diagnózisának felállításához részletes kikérdezésre és a pajzsmirigy göb fizikális, tapintásos vizsgálatára is szükség van. A fizikális vizsgálatkor az 1 cm-es vagy ennél nagyobb göböket lehet jól kitapintani.

A fizikális vizsgálat után következhet az ultrahangos vizsgálat, amelynek során a göbök számát, méretét és helyét is fel lehet tárni. Az egy centiméteresnél kisebb göböket is.

Az ultrahang vizsgálat után következhet az izotópos vizsgálat, és ha ez hideg göböket mutat ki, akkor a citológiai vizsgálat.

Azonban a hideg göbök esetén is az 1 cm feletti göbök lehetnek alapvetően rosszindulatúak. Tehát ha sok kis apró göb van a pajzsmirigyben, és ezek nem is növekednek, akkor ezek nagy valószínűséggel nem rosszindulatúak. Éppen ezért nem szabad, és nem is szükséges gyorsan, elhamarkodott döntést hozni a lehetséges kezelésről.

A pajzsmirigy panaszok kezeléséről mindig egyedi, a panaszos egészségi állapotát alaposan felmérve lehet megalapozott döntést hozni. A pajzsmirigyvizsgálatnál a hormonok számszerű értékeit is az életkortól függően kell értékelni, és a panaszok kiváltó okát feltárva lehet megalapozott döntést hozni a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításáról.

14 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy göb elmúlik magától?

  1. Szólláth Józsefné

    Üdvözlöm! 67 éves vagyok. 2021. Októberben derült ki, hogy a pajzsmirigy mindkét oldalán hideg göb van. Bal oldal 2,5 cm, jobb oldal 1,5 cm. Hálistennek a biopszia negatív lett. Kérdésem, hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy csökkenjen, vagy elmúljon. Van e teendőm? Köszönöm a választ. Szólláthné Erzsébet.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szólláth Józsefné!
      Köszönjük kérdését! Sajnálom, hogy kialakult pajzsmirigy göb, de szerencsére tud ellene mit tenni! Életmód váltással, talp reflexológiával, valamint fül akupunkturával el tudnak múlni ezek a göbök természetes módon, gyógyszeres kezelés nélkül. Ezért Ön is sokat tud tenni mind mozgással, mind étkezéssel.
      Természetgyógyász kollégánk Benke Rita tud ebben segíteni. Legtöbb esetben (ha valaki betartja tanácsait), csökkennek a göbök, valamint a vele járó tünetek. Kolléganőnkről az alábbi linkeken olvashat:
      https://www.harmonia-centrum.hu/benke-rita-termeszetgyogyasz
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

    2. Juhász Adrienn

      Üdvözlöm!

      A torkomban folyamatos szorító érzést és gombóc érzést éreztem, ezért elmentem egy vérvételre, ahol a Tsh 0,8-as értéket mutatott. T3, T4 anti tpo is jó. Elmentem ezután egy nyaki ultrahangra is, ahol a bal oldali lebenyben 1 db 3mm-es göb volt látható. Mi lehetne a további teendőm? Radiológus szerint csak figyelni kell, és nézetni nem-e nő, de ez nem megnyugtató számomra.
      Hetente járok talpreflexológiára heti 2-szer edzek. Inzulinrezisztenciám volt, de kezelt. Mit tehetnék, hogy elmúljon a göb? Fel tud egyáltalán szívódni?

      Köszönettel; Juhász Adrienn

      1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Juhász Adrienn!
        Köszönöm kérdését és a pontos leírást tüneteiről és labor értékeiről.
        Nagyon jól teszi, hogy mozgással, valamint talp reflexológiával próbálja kezelni a problémás területet. Harmónia centrumunkban is folyik természetgyógyászati komplex kezelés pajzsmirigy problémára, többek közt sok göb kialakulása végett is – talp reflexológiával, fülakupunktúrával, valamint életmód tanácsadással. Ezzel a komplex kezeléssel kb. 90%-os sikerességgel megszűnik a pajzsmirigy göb. Tehát a válasz, hogy igen, meg tud szűnni és abszolút kezelhető.
        Nagyon jó úton halad az eddigi kezeléseivel, de a lelki része a problémának nagyon benne van a göb fizikai csökkenésében. Keresse meg Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyász kolléganőnket, hogy személyre szabottan átbeszéljék a gyógyulása és kezelése részleteit:
        https://www.harmonia-centrum.hu/gorszkij-kossuth-klaudia-termeszetgyogyasz

  2. Nagy Gabriella

    Üdvözlöm!
    3 hete derült ki, hogy a jobb oldali lebeny teljes egészét göb tölti ki. Múlt héten voltam Izotóp vizsgálaton, ahol kiderült, hogy hideg göb, és hogy 5 cm-es. És sajnos minden napom fájdalommal élem meg. Nyelésnél csomó érzés, ráadásul az is fáj. Nagyobb hideg göböknél, ami fájdalmat okoz mi az eljárás? Lehetséges hogy nem lesz szükség műtétre?
    Előre is köszönöm! Nagy Gabriella

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Gabriella!
      Sajnálattal hallom fájdalmait pajzsmirigy göb miatt. A göb tud javulni/csökkenni, de mindenképpen foglalkozni kell vele. Nem feltétlenül a műtét a megoldás erre a problémára, sok esetben meg lehet oldani műtét nélkül. Jöjjön el természetgyógyászaink egyikéhez, akik legtöbb esetben sikeresen szüntetik meg az Önéhez hasonló pajzsmirigy göböket.
      Gorszkij-Kossuth Klaudia és Sok-Reitterer Diána várja Önt kezelésre, talpreflexológiával, fül-akupunktúrával, valamint életmód tanácsadással tudnak önnek segíteni.
      A pajzsmirigy göb kezeléséről itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-gob
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  3. Anna

    Jó napot. Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy UH eredményen 3mm-es cystosus látható. Elegendő a pajzskomplexet szedni, vagy kellenek még további vizsgalatok? Trachea légsávja a középvonalban van.
    A jobb pajzsmirigy lebeny 14x19x33 mm, a volumen 4,8 cm3, a lebeny alsó harmadában egy 3 mm-es
    cystosus jellegű képlet látható.
    A bal pajzsmirigy lebeny 14x19x35 mm, a volumen 5,2 cm3, szerkezete homogén.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Anna!
      Köszönjük a kérdését!
      Amennyiben a tünetei nem rosszabbodnak és a labor eredményei jók, valószínű, hogy elég. Erről érdemes lehet megkérdeznie endokrinológus szakorvosát.
      Az életmódváltás, ha stresszmentesebben él, tud segíteni abban, hogy a göbök ne nőjenek tovább.
      Ebben tud segíteni önnek a természetgyógyászunk: https://www.harmonia-centrum.hu/gorszkij-kossuth-klaudia-termeszetgyogyasz
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  4. Zsolt

    Zsolti. Jó napot kívánok! 1 hete voltam radiológusnál, aki észrevette, hogy a bal oldali nyaki pajzsmirigyem négyszeresére növekedett, valamint az izotópos vizsgálat kimutatta, hogy meleg göbök is találhatóak benne. A radiológus csak műtétet javasolt. Háziorvossal vért vetettem, és kiderült, hogy a pajzsmirigyem rendesen működik. A kérdésem a következők lennének: tényleg csak műtéttel kezelhető, a pajzsmirigy megnagyobbodásom, esetleg visszafordítható lenne-e a növekedés, sikerrel alkalmazható lehetne az esetemben az izotópos kezelés, ha ezt javasolnám a radiológusomnak nem háborodva fel? Válaszát előre is köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt!
      Nagyon jó, hogy írt Nekünk, mivel a pajzsmirigy göböt sikeresen kezelik a természetgyógyász kollégáink: Gorszkij-Kossuth Klaudia és Sok-Reitterer Diána. Csak természetes módszerekkel, ami magában foglalja a talp reflexológiát, fül akupunktúrát valamint életmód tanácsadást (étkezés, stb.). Ez a módszer vendégeink 90-95%-ánál megszünteti a pajzsmirigy göböket, úgyhogy nagyon megbízható módszer.
      Töltse ki pajzsmirigy betegség okai kérdőívünket, ami rávilágíthat, mi okozhatja a pajzsmirigy göböket:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-betegseg-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  5. Vajda Hajnalka

    Kedves Harmónia centrum!

    Segítséget szeretnék kérni.
    Hideg göböm van 24×15 mm.
    jóindulatú túl erezett, de növöget
    Jobb oldalon a hajam ritkult.
    Fél éve 25/50 eltryoxin szedek.
    Műteni kell Önök szerint?
    Vagy kezelhető?
    Nagyon köszönöm előre is a válaszukat!
    Üdv: Hajnalka

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vajda Hajnalka!
      Köszönöm leírását. A pajzsmirigy göb kezelhető, akár hideg akár meleg göbről van szó. Jöjjön el természetgyógyászaink egyikéhez – Gorszkij-Kossuth Klaudiához vagy Sok-Reitterer Dianához, akik talp reflexológiával, akupunktúrával, és életmód tanácsadással (pl.: étkezés lelki háttér) több mint 90%-os hatékonysággal szüntetik meg az Önéhez hasonló pajzsmirigy göböket. Ehhez nyilván hozzá tartozik, hogy be kell tartani a tanácsokat, amiket a kolléganők mondanak otthonra.
      A probléma okát próbálják kizárólag természetes módszerekkel megszüntetni, a műtét előtt mindenképp megér egy próbát, mivel elkerülhető vele a beavatkozás.
      Töltse ki a pajzsmirigy betegség okai kérdőívünket, ami még rávilágíthat esetleges okoló tényezőkre:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-betegseg-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  6. Kárpáthi Szilvia

    Tanácsot szeretnék kérni. Labor szerint a tsh jelenleg 0,242,ft4 12,67,ft3 4,80 Dg.:thyerotoxicosis multinoduláris toxikus golyvával. Nagyon erős fájdalmat érzek a jobb pajzsmirigyben, súlyos mellkasi nyomást, fulladást, hátfájdalmat. Az orromba víz jön föl valahonnan, amitől erősen bedagad. Megoldást szeretnék, mivel a vérnyomásom is 195/145. Köszönettel.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kárpáti Szilvia!
      Mindenképpen jöjjön el Gorszkij-Kossuth Klaudia vagy Sok-Reitterer Diána természetgyógyászainkhoz, mivel az esetek 90%-ban tudnak segíteni mind a pajzsmirigy mind a vérnyomás problémákkal kapcsolatban. Talp reflexológia, fül akupunktúra és életmód tanácsadás tartozik a kezelésekbe, valamint a probléma lelki hátterét is átbeszélik ilyenkor. Sok vendégünk kerülte el a segítségükkel a műtétet.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük