Lumbágó krém helyett

A derékba belehasító, éles derékfájdalom a lumbágó. Ez akár egy rossz mozdulatra is hirtelen belenyilallhat a derékba. Azonban hosszabb idő alatt is kialakulhat a deréktáji fájdalom. Háta alsó részén, az ágyéki gerinc szakaszán a gerincvelőből kilépő idegszál becsípődése okozza a fájdalmat. Az idegbecsípődés miatti fájdalom akár lesugározhat a lábba is. Ezt az lábba lesugárzó fájdalmat azonban már isiásznak nevezzük.

gerincfájdalom megelőzése

A gerinc fájdalmát, az ideg becsípődését a gerinc és a hát rossz tartása, és a gerinc túlzott vagy az aránytalan terhelése egyaránt kiválthatja

Az idegbecsípődés miatti derékfájdalom sokak életét keseríti meg. 30 éves kor felett egyre gyakrabban jelentkezik. Szinte minden második embernél előfordul valamikor életében. Ez nem a véletlen műve, hanem 2 alapvető okra vezethető vissza.

  • Egyrészt az életkor emelkedésével nemcsak sejtjeink, hanem a gerincünk is öregszik. Egyre lassabban tudnak regenerálódni a gerinccsigolyákat összekötő izmok, és a porckorongok folyadéktartalma is csökken. Emiatt a gerinccsigolyák egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Emiatt pedig könnyebben becsípődnek az idegek.
  • Másrészt pedig mozgásszegény életmódunk sem kedvez a gerinc panaszmentességének. Egyre többen irodában, home office-ban dolgozva keresik a kenyerüket, és ennek során alig mozognak. Pedig testünket mozgásra tervezték, nem pedig az íróasztal melletti napi munkára.

Mik lehetnek a lumbágó okai?

Lumbágó egyik leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód

Irodában, számítógép mellett dolgozva lehet, hogy nem megfelelő irodai székben ülve görnyedt testtartásban, behúzott vállal és előredőlő fejjel nézi akár órákon át, szinte mozdulatlanul a monitort.

Ha a rossz tartásba órákon át belemerevedve ül az íróasztal mellett, akkor nemcsak nem mozgatja meg alig használt izmait, hanem még az izmok egyensúlya is felborul, mert előredőlő feje tartásával a nyak hátsó izmait és a hátát aránytalanul túlterheli, miközben az elülső izmok elsatnyulnak.

törzs erősítése

Gerinc és hátizmok erősítése lapocka zárással és láb hajlítással. Nemcsak a törzsizmokat erősíti ezekkel a gyakorlatokkal, hanem háta és dereka fájdalmát is megszünteti és a tartását is javítja. Minden olyan mozgás jót tesz, ami megmozgatja gerincét, hátát, derekát, főleg a munkája közben nem használt ízületeit. Még az íróasztala mellett ülve is könnyebb lesz ezzel a naponkénti néhány rövid idejű átmozgató tornával

Nem jobb a helyzete akkor sem, ha sofőrként, autót vezetve keresi a kenyerét. Ha íróasztala mellől nem áll fel, vagy az autójából nem száll ki időnként néhány percre azért, hogy megmozgassa munkája közben nem használt izmait és ízületeit, vagy nem végez rendszeresen gerinctornát a csigolyákat összekötő izmok és szalagok megerősítésére és nyújtására, akkor csak idő kérdése a gerinc és hátpanaszok megjelenése. Pedig ezeket az egyre fájdalmasabb panaszokat biztos szeretné megelőzni.

Háta és gerince egészsége szempontjából nincs jobb helyzetben akkor sem, ha egy gépsor mellett álló munkát végez. Azért, mert ilyenkor is rendre ugyanazt a néhány mozdulatot végzi munkaideje egésze alatt, és nem arányosan mozgatja meg az izmait. Az éveken át napi 8 órában végzett monoton mozdulatok miatt az állandóan használt izmai és ízületei elhasználódnak, miközben alig használt ízületei pedig ellustulnak. Felborul az izmok egyensúlya a monoton mozdulatok okozta egyenetlen terhelés miatt.

Ezt az izomegyensúlyt felborító egyenetlen terhelést csak azzal tudja ellensúlyozni, ha rendszeres időközönként abbahagyja az állandóan végzett monoton munkáját, és néhány percben átmozgatja nem használt izmait. Vagy pedig azzal, hogy hetente 2-3 alkalommal alaposan átmozgatja a gerincét, és közben megerősíti és nyújtja a csigolyákat összetartó izmokat és szalagokat.

Túlsúly a lumbágó másik leggyakoribb oka

lumbágó krém

Az ágyéki gerinc szakaszán kilépő ideg becsípődése olyan fájdalmas tud lenni, hogy még kiegyenesedni és megmozdulni is alig tud. Vagy egyáltalán nem kezdetben

A túlsúly, a plusz kilók állandó cipelése még további plusz terhet jelent a gerincre. Ha pedig egyébként is alig mozog, és emiatt gyengék a törzsizmai, gyenge a hátizomzat, akkor a többletkilók cipelése még jobban megterheli az ágyéki csigolyákat, és a csigolyák közötti porckorongokat.

A plusz kilók cipelése még jobban összenyomja a porckorongokat gerince ágyéki szakaszán, és még nagyobb a veszélye a gerincvelőből kilépő ideggyökök becsípődésének a gerinc ágyéki szakaszán.

A rossz tartás szintén életmódunkból adódó oka a lumbágónak

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód már eleve hajlamosít a rossz testtartásra. Az életkor előrehaladtával pedig a gerinccsigolyák közötti porckorongok folyadéktartalma fokozatosan csökken, ami növeli a gerincvelőből kilépő ideggyökök becsípődésének és a porckorongok sérvesedésének a veszélyét.

A csigolyák kisízületeinek az aránytalan, előredőlő testtartásból adódó kopása, a hátizmok merevsége, a hátsó nyakizmok túlterhelése, a mozgáshiány miatti csontritkulás veszélye pedig nemcsak az gerincvelőből kilépő idegek becsípődésének kockázatát növeli, hanem az ágyéki gerincsérv, az ízületi porcok kopásának és a csontritkulás miatti csigolyatöréseknek a veszélyét is.

Különösen akkor nagy az ízületi porcok kopásának a veszélye, ha a rossz tartás nem pusztán a hanyag testtartásból és mozgásszegény életmódból adódik, hanem még csípőficammal vagy gerincferdüléssel is párosul. Ilyen esetekben ugyanis egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne tornáztassa rendszeresen a gerincét.

Egy hirtelen rossz mozdulatra is becsípődhet az ideg

Ezt egyszerűen nem tudja kivédeni. Az évek számának növekedésével ennek egyre nagyobb a veszélye.

Különösen akkor nagy a veszélye a gerincvelőből kilépő idegek becsípődésének az ágyéki gerinc szakaszán, ha egy nehezebb terhet emel fel rossz tartással. Ha nem egyenes derékkal, a combizmát használva emel fel nehéz tárgyakat, akkor nagy a veszélye az idegbecsípődésnek.

Lelki oka is lehet az idegbecsípődésnek

meditálás

Szokott meditálni? Segít megnyugtatni az idegeit, és rendbe tenni a gondolatait

A folytonos rohanás, a határidők szorítása, az állandó stressz is gyakori oka lehet az izmok görcsös összerándulásának, az idegek becsípődésének.

A stressz eredményesebb kezelésével panaszától meg tud szabadulni.

Önnél mi okozta az idegek becsípődését derekán?

Derítse ki a lumbágó okát!

Deréktáji panaszát mi okozhatja? Mikor erősödik, és mikor enyhül a fájdalom? Van olyan mozdulat, ami különösen fájdalmas? Mit tapasztal még?

  1. lumbágó okai

    Mi okozza lumbágóját? Derítse a Lumbágó okai kérdőív kitöltésével. Kattintson a képre a becsípődés okát feltáró kérdőívéért


    Töltse ki lumbágó okát kiderítő kérdőívét. Kattintson a képre kérdőívéért!
  2. Pontos válaszai kiértékelésével derítse ki lumbágója okát ahhoz, hogy meg tudja szüntetni derekába nyilalló fájdalmát! Miért olyan fontos ez? Azért, mert az idegbecsípődés okának megszüntetésével tudja a legnagyobb eséllyel elkerülni deréktáji fájdalmát. Kattintson a linkre lumbágója megszüntetésének legnagyobb esélyéért! Válaszai kiértékelésében és az idegbecsípődés okának megtalálásában tud segíteni Önnek 13 éves tapasztalattal lumbágó kezelésére szakosodott specialistánk egy konzultáción, ha elküldi nekünk gondosan kitöltött kérdőívét.
  3. A becsípődés okának kiderítése után pedig kezeltesse dereka fájdalmát, és szüntesse meg a becsípődést kiváltó okot is. Ne halogassa fájdalmas dereka kezelését. Azért, mert minél hamarabb kezelteti, annál kisebb fájdalommal, és annál hamarabb meg tud szabadulni dereka fájdalmától.

Segíthetünk Önnek is az idegbecsípődés fájdalma nélkül élni?

Lumbágó tünetei ezek lehetnek

Legfőbb tünete az ideg becsípődése, nyomódása okozta fájdalom, ami reggeli felkeléskor lehet a legerősebb. Később a gerinc környéki szalagok és izmok bejáratódnak, és ezzel csökken a fájdalom is.

Az idegszál becsípődése miatt a környéki izmok és szalagok megmerevedhetnek. Annyira befeszülnek az izmok, hogy egyszerűen nem tud felegyenesedni sem.

Az ideg nyomódása, becsípődése miatt az ingerülettovábbítás is romlik. Ezért a becsípődő ideg által beidegzett területen bizsergő érzés, zsibbadás is kialakulhat.

Lumbágó megszüntetése mellékhatások nélkül

gerinc melletti izmok lazítása

Gerinc melletti izmok lazítása a nyomódó ideg felszabadításáért a derékfájás mérséklésére

A lumbágó kezelésének célja kettős.

  • Egyrészt az idegbecsípődés okának kiderítésére és megszüntetésére irányul a kezelés. Azért, hogy lehetőleg később se csípődjön be az ideg az ágyéki gerinc szakaszán.
  • Másrészt pedig magának a becsípődés fájdalmának az enyhítése és megszüntetése a cél.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás gyors enyhülést hozhat a fájdalom mérséklésével. Azonban a gyógyszer csak a tünetet, a fájdalmat nyomja el, és nem szünteti meg magát az ideg nyomódását, és annak okát. Az ideg nyomódását okozó kimozdult csigolyát nem tereli vissza az eredeti helyére.

Ráadásul a szájon át beszedhető fájdalomcsillapítók legnagyobb hátránya, hogy fájdalomcsillapító hatásukat az egész szervezetre kifejtik, nemcsak a fájdalmat okozó becsípődött ideg által beidegzett területre. Emiatt pedig összességében a bevett fájdalomcsillapító gyógyszer mellékhatásai sokkal hátrányosabbak lehetnek, mint a fájdalmat csillapító kedvező hatás.

Ráadásul a fájdalom csillapításával azt gondolhatja, hogy múlik a fájdalma, pedig nem történt más, csak az, hogy az idegbecsípődés miatti fájdalom ugyanúgy ott van a szervezetében, csak a fájdalomcsillapító miatt nem érzi azt, és ezért hamis illúzióba ringatja magát. Az ideg nyomódása nem szűnik meg a gyógyszer hatására, csak nem érzi a fájdalmat.

Lumbágó krém deréktáji fájdalomra

A szájon át beszedhető fájdalomcsillapítók helyett a helyileg használatos fájdalomcsillapító krémek és kenőcsök már sokkal veszélytelenebbek, hisz fájdalmat csillapító hatásukat a fájdalmas területbe bedörzsölve fejtik ki. Ezért a lumbágóra használt kenőcsök lehetséges mellékhatásai sokkal kisebbek, mint a gyógyszeres fájdalomcsillapításnál.

Ezeknek a helyileg használható fájdalomcsillapító krémeknek a fájdalom csillapítása mellett komoly gyulladást gátló és izmokat lazító hatása is van. Azonban a fájdalom kiváltó okát, az ideg becsípődését, nyomódását a lumbágó krémek megfelelő használata sem szünteti meg.

Lumbágó kezelése gerincmasszázzsal

gerinc nyújtása

Gerinc nyújtása, a csigolyák melletti izmok kilazítása

A masszázzsal való kezelésnél a csigolyákat összetartó kisízületek masszázsával kilazítják az izmokat és ízületeket, és a kimozdult csigolyát, ami az ideg becsípődését, nyomódását okozza visszarakják az eredeti helyére. Ezzel megszűnik az ideg nyomódása és megszűnik a fájdalom is.

A csigolyák későbbi kimozdulásának megelőzésére azonban a csigolyákat összetartó izmokat és szalagokat személyre szabott gerinctorna gyakorlatokkal érdemes úgy megerősíteni, hogy a jövőben stabilan tartsák a csigolyákat, és azok ne mozduljanak ki olyan könnyen, és ne okozhassák az idegszálak újbóli esetleges becsípődését. Napi 30-40 perces, a gerincet és gerinc körüli izmokat megmozgató tornával megelőzheti a gerincvelőből kilépő idegszálak becsípődését.

A rendszeres mozgás mellett sokat segít a lumbágó megelőzésében az is, ha odafigyel a tartására, különösen akkor, ha nehéz terhet emel fel. Arra figyeljen, hogy egyenes derékkal emelje fel a nehéz dolgokat, mert így sokkal kisebb a veszélye a deréktáji becsípődésnek.

ülés és monitormagasság

Íróasztalát úgy állítsa be, hogy egyenes tartásban üljön a gépe előtt. A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen. Így nem kell előredönteni a fejét

Ha pedig ülőmunkája van, akkor széke, íróasztala és monitora magasságának megfelelő beállításával tudja biztosítani gerince, háta, válla és feje megfelelő tartását munka közben. Emellett pedig az is fontos, hogy időnként álljon fel az asztal mellől, és mozgassa meg ülés közben nem használt izmait és ízületeit.

A lumbágóra használt kenőcsök helyett a masszázzsal és gerinctornával megerősített és nyújtott gerinccsigolyákat összetartó izmok és szalagok hatásosabb és hosszan tartó védelmet adnak az idegek becsípődése, a lumbágó ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük