Guyon alagút szindróma kezelési lehetőségei

A Guyon alagút szindróma egy gyakori idegkompresszió, amely az ulnaris ideget érinti, amikor az áthalad a csuklóban lévő alagúton, amit Guyon-csatornának neveznek.

Az érintett Ulnaris ideg a nyak oldalán kezdődik és a könyök mögött halad majd a kézben a gyűrűsujj és kisujjban ér véget.

A Guyon csatornát két csont alkotja és az őket összekötő szalag. Ahogy a csatornán áthalad az ideg kiágazik, hogy beidegezze a kisujjat és a fél gyűrűsujjat. Ennek az idegnek az ágai a kéz izmait is ellátják.

Habár a Guyon szindróma nem olyan gyakori, mint a carpalis alagút szindróma, a tünetei igen kellemetlenek. Ezek a tünetek jelentkezhetnek egyidejűleg, akár a carpalis alagút szindrómával is.

Mi okozhatja a Guyon szindróma kialakulását?

Az alagút szindrómák kialakulásának az oka nem mindig pontosan meghatározható, de vannak bizonyos mozgásformák vagy traumák, amik megnevezhetőek.

  • Akut vagy ismétlődő trauma. A traumás sérülések duzzanatot és extra nyomást okozhatnak a csatornám belüli Ulnaris idegben.
  • Töréseknél, ha a csuklóban a Hamate csont eltörik, akkor a csont itt becsípheti a csatornában lévő ideget. Ez a törés golfozóknál és baseball játékosoknál gyakoribb.
  • Túlzott igénybevétele az érintett csuklónak különösen a csukló lefelé hajlításakor.
  • Állandó nyomás az érintett tenyéren. Leggyakoribb panasz kerékpárosoknál és súlyemelőknél a markolás nyomása miatt. Ritkább esetekben akár mankó használatakor is jelentkezhet.
  • Ízületi gyulladás
  • Ganglion, ciszták is okozhatják. Ezek nem traumás okok.
  • Vérrögök az Ulnaris artériában. Ritka esetekben fordul elő, hogy az Ulnaris artéria megsérül, amely közvetlenül az ideg mellett halad, de amikor ez megsérül, vérrögöt képezhet.

Mik a Guyon alagút szindróma tünetei?

guyon alagút szindróma

Guyon alagút szindróma a kisujj és a gyűrűsujj zsibbadásával

A jellemző tünetek általában a kisujjban és gyűrűsujjban kialakuló szúró érzettel kezdődnek. Gyakori, hogy leginkább a reggeli órákban jelentkezik ez a szúró, zsibbadó érzés. Idővel égető érzetté is alakulhat, ami kihat a csuklóra, kézre.

A kéz „ügyetlenebbé válhat”, ha az Ulnaris ideg által vezérelt izmok elgyengülnek.

A gyengeség érintheti a tenyér kis izmait és azt az izmot, amely a hüvelykujjat a tenyérbe húzza.

Ezeknek az izmoknak az elgyengülése megnehezíti az ujjak széttárását és a hüvelykujjal való becsípést.

Fontos a pontos diagnózis megállapítása a kezelés előtt. Ebben a kezelő orvos tud segítséget nyújtani anamnézis és fizikai vizsgálat által. A vizsgálat segítségével kiderülhet, hogy pontosan hol nyomódik az ideg.

Különböző vizsgálatok is tudnak segíteni a zsibbadás megállapításában, mint például az EMG vagy NCV teszt.

Ha a sérülés traumás eredetű, akkor képalkotó vizsgálat, mint például röntgenfelvétel segíthet a csonttörés vagy elmozdulás megállapításához.

Hogyan történik a kezelése?

Lehet sebészeti és nem sebészeti is.

A nem sebészeti kezelések közül a csuklórögzítők használata vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek. Fontos azokat a tevékenységeket vagy mozdulatokat kihagyni, amelyek az okozói lehetnek a kellemetlen zsibbadásnak.

Foglalkozhat az érintett csuklóval gyógytornász, ahol megpróbálják az idegre nehezedő nyomást csökkenteni, és tanácsot adhatnak az egészséges testbeállításhoz. A csuklóhelyzet használatára vonatkozóan is tanácsokat kaphat, így a jövőbeli problémák is megelőzhetőek.

A gyógytorna akkor is fontos szerepet játszhat, ha a problémát törés, trauma okozza, mert akkor az érintett kis izmok erősitése vagy a mozgástartomány növelése, az ujjak funkcióinak a visszaállítása pozitív eredményt hozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük