Pajzsmirigy alulműködés magas TSH értéknél

Pajzsmirigy alulműködés esetén az agyalapi mirigy által termelt TSH (Thyroidea=Pajzsmirigy Stimuláló Hormon) értéke magasabb az egészségesnél. Az agyalapi mirigy által termelt TSH hormon a pajzsmirigy működését és ezzel együtt a pajzsmirigy által termelt hormonok, a T3 és T4 pajzsmirigy hormonok szintjét szabályozza.

Pajzsmirigy alulműködés egyensúlyinál magasabb TSH értéknél

Alulműködő pajzsmirigy TSH értéke magasabb az egyensúlyi szintnél. Mégpedig azért, mert az agyalapi mirigy érzékelve a pajzsmirigy alulműködését, megpróbálja (egyébként sikertelenül) a TSH hormon magasabb értékével is felgyorsult működésre, több pajzsmirigyhormon termelésére ösztönözni a pajzsmirigyet. Ez azonban nem sikerül. Ezért az alulműködésnél magasabb TSH érték a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok alacsonyabb értékével jár együtt.

pajzsmirigy alulműködés tsh érték

Pajzsmirigy alulműködés esetén a TSH a normális értéknél magasabb szinten van. Kattintson a képre, és tudjon meg többet a pajzsmirigy alulműködésről

Ugyanakkor a pajzsmirigyet felgyorsult működésre stimuláló TSH hormon tartósan magasabb értéke a pajzsmirigy megnagyobbodásához és a pajzsmirigy gyulladásához is vezethet. Melyiket tapasztalja? Ki tudja tapintani a megnagyobbodó pajzsmirigyet? Vagy a gyulladás jeleit érzi?

Ilyenkor alulműködő pajzsmirigynél a pajzsmirigyet egyensúlyi működésének visszaállítására kell ösztönözni az alulműködés megszüntetéséért, az egyensúlyi működés helyreállításáért.

Vagyis a magas TSH értéket csökkenteni kell, mégpedig a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok termelésének növelésével. Ugyanis, ha az agyalapi mirigy azt érzékeli, hogy a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormont termel a 2 pajzsmirigyhormonból, akkor a TSH magas értéke is visszaáll az alacsonyabb normális, egyensúlyi szintre.

Mennyi a TSH hormon normális értéke?

A TSH normális értéke 0,55-4,78 mIU/L közötti.

  • Enyhébb esetekben, kismértékű pajzsmirigy alulműködéskor a TSH szintje 10 alatti értéket mutat.
  • Nagymértékű alulműködéskor azonban akár 50 vagy 70 is lehet az értéke.

A T4 (Tiroxin) hormon egyensúlyi értéke: 12-22 pmol/L.
A T3 (Trijód tironin) egyensúlyi értéke 2,4-6,3 pmol/L közötti.

Alulműködő pajzsmirigynél, a TSH hormon magas értékénél T4 hormonpótló tablettát (például Letroxot vagy L-Thyroxint) lehet szedni. Ezek a hormonpótló gyógyszerek pótolják a T4 pajzsmirigyhormon hiányzó részét. Ezzel a pajzsmirigy működését szabályozó TSH hormon azt hiszi, hogy a T4 pajzsmirigyhormon szintje megfelelő, ezért neki, a TSH hormonnak már nem is kell magas értékűnek lenni, hisz már megfelelően termelődik a T4 hormon. Ezért a magas TSH értéke lecsökken a normális értékre.

A T4 hormonból pedig a pajzsmirigy T3 hormont készít, és ezzel a T3 hormon szintje is normális értékű lesz, és beáll a pajzsmirigy normál, egyensúlyi működése.

Ezek a Letrox vagy L-Thyroxin pajzsmirigyhormon pótló gyógyszerek kiegészítik a hiányzó T4 pajzsmirigyhormon szintjét a kívánatos mértékre. Ezeket azonban nem a pajzsmirigy termeli, hanem külsőleg bevitt, idegen anyag, aminek kisebb-nagyobb mellékhatásai lehetnek.

Ezért nem jó az, ha egész életében pajzsmirigyhormont pótló gyógyszerek szedésére van szüksége, mert ezek a mellékhatások hosszú távon összeadódnak, és idővel jelentős hatásuk is lehet.

A TSH elfogadott, egyensúlyi értéke az évek számával arányosan haladva lassú növekedést mutat. Ezért van az, hogy 70 éves korban már a 7-es vagy akár a 8-as szint is egészséges mértékű lehet még.

Mi befolyásolja a TSH érték alakulását?

A TSH normális, egyensúlyi értékének nincs egy általánosan, mindenkinél elfogadott értéke.

A vérvizsgálatból megállapított TSH, T3 és T4 pajzsmirigyhormon szinteket mindig a beteg általános állapotával, életmódjával, egyéb tüneteivel és panaszaival, valamint más vizsgálatok eredményével együtt kell értelmezni, és meghozni a javaslatot életmódja szükséges mértékű átalakítására és a megfelelő kezelésre a pajzsmirigy egyensúlyi működésének eléréséhez.

Életkor

Az évek számának növekedésével a TSH egyensúlyi értéke fokozatosan növekszik. Ezért 70-80 éves embereknél a 10 mlU/l alatti érték akár normális, egyensúlyi érték is lehet akkor, ha ezzel összhangban vannak az egyéb adatai.

Lakóhely jódellátottsága

pajzsmirigy alulműködés jelei

A jód elégtelen bevitelére a pajzsmirigy alulműködés jelei jelentkezhetnek

Magyarország területének jódellátottsága az Alföld közepének kivételével alacsony. Márpedig alacsony jódellátottságnál a pajzsmirigy alulműködik, és nem termel elég pajzsmirigy hormont. Ezért, ha felnőtteknél a jódbevitel nem éri el a napi 150 mikrogrammos, terhesség ideje alatt pedig a 200-250 mikrogrammos szintet, akkor a napi jódmennyiséget ennek a szintnek megfelelően pótolni kell a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításához.

A jód pótlására alkalmas lehet a tengeri halaknak a fogyasztása. Sok jód van a tejtermékekben, a sajtokban és a tojásban is. Jódozott só fogyasztásával is megoldható a jódpótlás.

Évszakok váltakozása

Télen a hidegben több pajzsmirigyhormonra van szükség. Ezért ilyenkor a TSH érték is megemelkedhet.

Napszak is befolyásolja a TSH értéket

A TSH értéke napszakonként folyamatosan változik. Éjfél előtt és a hajnali órákban a legmagasabb.

Túlzott stressz

meditálás

Szokott meditálni? Segít megnyugtatni az idegeit, és rendbe tenni a gondolatait

A túlzott, állandó stressz is megemelheti a TSH értékét.

Ezért sokszor már azzal is vissza tudja nyerni pajzsmirigye egyensúlyi működését, ha eredményesen kezeli a stresszes helyzeteket, és megszünteti a stresszhormonok túlzott termelődését.

Bevett gyógyszerek

A szteroidok és többféle szívgyógyszer is befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Terhesség

Terhesség idején eltérő értékeket mutathat a TSH szintje is. Ilyenkor alacsonyabb TSH értékek is mérhetők.

Mi okozza Önnél pajzsmirigye alulműködését?

  • pajzsmirigy túlműködés oka

    Mi okozta pajzsmirigye alulműködését? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

    Pajzsmirigye működésének a megfigyelésével töltse ki a Pajzsmirigy betegség okai kérdőívet pontos válaszaival.
  • Válaszai értékelésével állapítsa meg az alulműködés okát. Miért annyira fontos ez? Azért, mert az alulműködés okának megszüntetésével tudja a legbiztosabban visszanyerni pajzsmirigye egyensúlyi működését. A pajzsmirigy egyensúlyi működésével pedig biztosítani tudja a pajzsmirigyhormonok megfelelő mennyiségű termelődését. Pajzsmirigye egyensúlyi működésének visszanyerésével pedig megszűnnek a panaszai.

12 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy alulműködés magas TSH értéknél

  1. Boros jozsef

    Szép napot kívánok!
    József 75 éves férfi vagyok, orvos által diagnosztizált ibs beteg! A vizsgálatok utan ez a diagnózis! Az ok sok lelki trauma, és szorongó pánikos vagyok, az ideg a hasamra ment, ezt 2 gasztrós is megállapította az engem ért sok stressz, plus eléggé hipohonder is vagyok
    Most a kérdésem; a legfrissebb vérképem nagy rutin mindössze 1 hiba van
    Tsh;, 0,19 ez az értek fokozatosan csökkent ennyire, mivel minden évben megyek nagy rutin vérképre 2020 , 2021 2022-ben ez az értek a ref határon belül volt!
    Szabad t4 frakcio: 0.98 az ref határon belül van. A kérdésem, hogy nem ettől fogytam le?
    Köszönöm, ha válaszol
    Tisztelettel
    Boros jozsef

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Boros József!
      Köszönöm üzenetét! A TSH értékek változása pajzsmirigy problémára utalhat. Ez abszolút befolyásolhatja a testsúlyának változását is. Az IBS is közrejátszhat az Ön esetében, ha esetleg annak paramétereiben/ labor eredményeiben volt változás. Ha nem, akkor lehet, hogy a pajzsmirigyről van szó. Lelki állapotunk majdnem mindig kihat a fizikai problémákra és betegségekre. Ha még nem tette, keresse fel természetgyógyászunkat Gorszkij-Kossuth Klaudiát, aki mindkét problémában – bélrendszer és pajzsmirigy – tud segíteni komplex személyre szabott kezeléssel, ami természetes módon segít, nem gyógyszerek használatával.
      A kolléganőről, a hatásos természetgyógyászati módszerekről ilyen problémákra itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/emesztorendszer-betegsegei
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-alulmukodes
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk Önnek

      Üdvözlettel,

      Harmónia Centrum

  2. Lapsánszky- György Beáta

    Jó napot!
    3 éve a teljes pajzsmirigyemet eltávolították csúnya göbök miatt. Kezdtem 100 mg Letrox-szal, de közben kialakult és megmaradt terhesség után au inzulin rezisztencia. Most 112.5 mg Letroxot szedek. 2000 mg Zenofort a cukromra. A doktornőm 0.1-2.5 TSH értéket határozott meg. Februárban 2.5 pont a határ, tegnap pedig 4.4 TSH értéket mutatott. Mi okozhatja ezt, hogy ilyen magas? Gyulladás lehet a szervezetemben? Milyen további vizsgálatokat javasol? Köszönöm válaszát!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lapsánszky- György Beáta!
      Köszönöm kérdését, ez valóban gyors változás, így érdemes rá figyelni ahogy Ön is teszi.
      Ismert pajzsmirigy betegség gyógyszeres kezelése (pajzsmirigyhormon-pótlás) során a szükségesnél alacsonyabb gyógyszer dózis is okozhatja az TSH-szint emelkedését, így érdemes konzultálnia doktornőjével a letrox pajzsmirigy gyógyszer adagolásáról, hátha ez okozza a problémát, vagy esetleg a cukor gyógyszer és a pajzsmirigy gyógyszer mellékhatásainak ütközése.
      Másrészt bizonyos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is befolyásolhatják a TSH értékét, ha esetleg a labor előtt szedett ilyesmit. Amit még érdemes megfigyelnie az az étkezés. Például laktózban és gluténban gazdag ételek is kihatnak a pajzsmirigy értékekre és a hormon háztartásra:
      https://www.harmonia-centrum.hu/b-vitamin
      Ha segítség kellene a TSH érték csökkentésére, próbálja meg természetes módon Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunk segítségével, aki talpreflexológiával, fül-akupunktúrával, és életmód tanácsadással tud ebben segíteni:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-alulmukodes

  3. Mogyorósi Márta

    Szép napot. Nekem 15 volt a THM. Gerincsérvem van, amit meg kell műteni. Letrox 50-et szedek. Mikor lehet így műteni engem? Köszönöm a segítséget.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mogyorósi Márta!
      Elvileg a pajzsmirigy alulműködés nem befolyásolja egy gerincműtét elvégzését. Esetleg a felgyógyuláskor lehet lassabb a gyógyulás. Részletekért és a gyógyulás várható időtartamáért keresse fel műtőorvosát. Ő tud személyesen válaszolni kérdéseire, mivel ismeri a kórtörténetének részleteit.
      Minden jót Önnek továbbra is!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  4. Krisztina

    Üdvözlöm!
    73 éves nő vagyok. Az egyik oldali pajzsmirigyemet kioperálták vagy 20 éve. Azóta szedem az Euthyroxot.(125) Kb. féléve nagyon nem vagyok jól, és nekem úgy tűnik a gyógyszertől csak rosszabb. 60 helyett 80 a pulzusom, nem tudok aludni, ingerült vagyok, és a hajam totálisan tönkrement. Nekem ezek a túlműködés tünetei, de a vérképem pont az ellenkezőjét mutatja.
    24061 TSH : 14,305 mIU/L * 0,350 – 4,940 Valid
    24021 Szabad T4 : 9,74 pmol/L 9,01 – 19,05 Valid
    24031 Szabad T3 : 2,82 pmol/L * 2,89 – 5,70 Valid
    (2024.01.04)
    Gondolom, váltani kell gyógyszert. Nem szeretnék szintetikusat. Van valamilyen lehetőség?

    Előre is köszönöm a választ és további szép napot kívánok!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krisztina!
      Azt ajánlanám, hogy mindenképpen jöjjön el természetgyógyászaink egyikéhez, mivel ők meg tudják fejteni a probléma okát, és tudnak nem gyógyszeres megoldást alkalmazni. Ez a kombinált kezelés majdnem mindenkinél segít az Önéhez hasonló tüneteken. A kezelésbe tartozik az adott egyén problémáinkat fizikai és lelki feltérképezése és kezelése fül akupunktúrával, talp reflexológiával, valamint életmód tanácsadással. Keressen minket telefonon a részletekért.
      Töltse ki a pajzsmirigy betegség okai kérdőívet, hátha rávezeti Önt a probléma okára, vagy hogy miért változtak a gyógyszer ellenére a tünetei:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-betegseg-okai-kerdoiv
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  5. Bara Ágnes

    Üdvözlöm. 68 éves nő vagyok pajzsmiriggyel műtve 38 éve. 18 éve alulműködő mirigy, és azóta Eutiroxot szedek, 100 mg/naponta rendszeresen. Évente ellenőriztetem a labort (Tsh, ft4), eddig minden rendben volt. Most 7,50 a Tsh, az Ft4 0,68, mindkettő magas érték. Aggódom, vajon mi lehet a gond az értékekkel? Köszönöm, ha válaszol

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bara Ágnes!
      Köszönöm kérdését. Sajnos a kérdése összetettebb annál, hogy írásban meg tudjam fejteni a probléma okát, mivel nagyon sok különböző dolog okozhatja a labornál az eltérést. Lehet ez például változás az étkezésben, kevesebb folyadék, anyagcsere sebességének változásai, megoldatlan vagy megváltozott lelki háttér vagy stressz szint.
      Javaslom, hogy töltse ki az alábbi pajzsmirigy betegség okai kérdőívünket, ami esetleg rávezetheti Önt a probléma okára:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-betegseg-okai-kerdoiv
      Az is megoldás lehet, ha konzultál endokrinológusával, hogy a gyógyszerének adagolását újra nézzék át, bár ezek mind tüneti kezelések, a probléma okát nem oldják meg. Jöjjön el természetgyógyászainkhoz, akik komplex természetes terápiával tudnak segíteni, hogy a pajzsmirigy működése visszaálljon.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  6. Borbás Krisztina

    Üdvözlöm!

    74 éves vagyok. Több, mint 20 éve szedtem az euthyroxot, mivel a pajzsmirigyem felét eltávolították. Kb. 8 éve éreztem, hogy időnként a torkomban dobog a szívem. Sosem tudták megmondani, mi az oka. Közben cukorbeteg lettem, inzulint kaptam, de radikális életmódváltást követően lefogytam 24 kg-ot, és elhagytam az inzulint. Bár elég alacsonyak a vércukor-értékeim, kaptam egy heti egyszer beadandó injekciót, ami nem inzulin.

    Kb. 3 hónappal ezelőtt rettenetes szívdobogásom és magas pulzusszámom lett, és akkor egy holisztikus szemléletű orvos azt mondta, hogy az euthyroxot le kell cserélni. A THS-em ekkor 17 volt, kb. 1,5 hónap syntroxin 100 után a THS 20!!! lett. A T4 és a T3 normál tartományban van. Hogy létezik ez?

    A válaszát előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Borbás Krisztina!
      Különböző gyógyszerek különböző dolgokat szabályoznak, így a labor komponensekre is lehetnek más hatással, amikor szedjük őket. Ez az Ön által említett gyógyszer csere miatt is bekövetkezhetett.
      Ha szeretne extra segítséget és tanácsot pajzsmirigyével kapcsolatba keressen minket. Természetgyógyászaink tudnak Önnek szakszerűen segíteni, valamint megtalálni a pontos okát ennek a változásnak.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük