Mik lehetnek az alvászavar tünetei?

Alvás közben szervezetünk megpihen, lelassul és regenerálódik. Alváskor kipiheni magát, hogy frissen és kipihenten keljen fel reggel, felkészülten a következő napra. Ez azonban csak akkor van így, ha valóban pihentető az alvása, és eleget alszik. Mi történik azonban akkor, ha nem piheni ki magát alvás közben? Milyen jelekből látja azt, hogy nem volt jó az alvása?

Alvászavar tünetei mik lehetnek?

alvászavar tünetei

Milyen tüneteket tapasztal? Mik lehetnek az alvászavar leggyakoribb tünetei?

A kialvatlanság napközben jelentkező álmosságot, fáradtságot okoz. Rossz a hangulata, romlik a memóriája és nem tud úgy koncentrálni sem, mintha kipihente volna magát éjszaka. Az alvászavarnak vannak olyan jelei, amelyek nappal, és vannak olyanok, amelyek éjszaka jelennek meg.

Melyek az alvászavar leggyakoribb tünetei? Milyen jellemző jeleket vesz észre magán?

Alvászavar tünetei nappal

Reggeli kialvatlanság, fáradtság

Hiába feküdt az ágyban éjszaka, ha nem tudott elaludni, csak álmatlanul hánykolódott az ágyban, vagy többször is felébredt éjszaka, akkor nem tudta kipihenni magát. Ez pedig egész nap meg fog látszani.

A kialvatlanságnak többféle kiváltó oka is lehet. Ha nem kényelmes az ágya, vagy túlságosan stresszes az élete, akkor könnyen előfordul az, hogy nem tud nyugodtan aludni. Akkor is gondja lehet az alvással, ha náthás vagy elkapott valamilyen vírusos fertőzést, és nyugtalanul hánykolódik az ágyban.

éjszakai alvás

Sokat köhög éjszaka?

Az is lehet, hogy állandóan köhög éjszaka, mert alvó helyzetben a légutakban lévő váladék nem tud kiürülni, és emiatt állandó köhögési roham kínozza. A köhögés miatti rossz alvása néhány nap, egy hét alatt általában elmúlik, illetve csökkennek a köhögési panaszai, és egyre jobban fog tudni aludni. Ha viszont már hetek óta nem tud nyugodtan aludni éjszaka, akkor rossz alvásának alvászavar is lehet az oka.

Reggeli fejfájás, izzadás

klaszter fejfájás

Többször ébred arra,  hogy fáj a feje?Vagy már napközben is sokszor megfájdul a feje?

A túlhajszolt életmód, az állandó rohanás, a mindennapi stressz vagy éppen az aktuális időjárási front nem engedi nyugodtan aludni éjszaka, és emiatt reggel arra ébred, hogy fáj a feje.

Nincs ennek jelentősége akkor, ha csak egyszer-egyszer fordul elő. Ha azonban rendre visszatérő a reggeli fejfájása, akkor már érdemes komolyan venni az állandóan jelentkező reggeli fejfájását.

Magas vérnyomás reggel

vérnyomás magas értéke

Mit tehet, amikor ilyen magas a vérnyomása?

A reggeli fejfájással együtt gyakori panasz lehet a magasabb vérnyomás is. A fejfájás mellé magas vérnyomásnál még gyakori panasz a szédülés is.

A vérnyomás reggeli emelkedését is komolyan kell vennie, mert ha nem szünteti meg a kiváltó okát, akkor akár állandósulhat is a magas vérnyomás. Ez pedig idővel különféle szív és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Előzze meg a vérnyomás magas értékét vérnyomáscsökkentők szedése nélkül.

Nappal is úgy érzi, hogy aludnia kell?

Ha éjszaka nem tudta kipihenni magát, akkor napközben is alvási rohamok törhetnek Önre. Nem tud a dolgára figyelni, romlik a koncentrációja, romlik a teljesítménye, már alig várja, hogy vége legyen napnak, és túl legyen rajta.

Ezek a nappali alvási rohamok még csak-csak elviselhetők akkor, ha egy irodában dolgozik, vagy valamilyen más nyugalmas munkaköre van. Ha azonban gépen dolgozik vagy szállítószalag mellett áll, vagy éppen sofőrként autót vezet az állandóan változó városi forgalomban, akkor az Önre törő alvási rohamnak akár még súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért nem játék a napközben is jelentkező elbóbiskolások.

Egyre nehezebb koncentrálás, romló memória

Ha éjszakánként nem alussza ki magát, akkor nemcsak fáradt lesz egész nap, hanem a memóriája is romlik. Nem tud olyan jól koncentrálni a munkájára, nem tud úgy figyelni, mint kellene, és nem vág úgy az agya, mint egyébként, és könnyen lehet, hogy nem is jutnak eszébe fontos dolgok.

Ilyenkor bizony nem halad úgy a munkájával, és romlik a teljesítménye.

Elhízást is okozhat az alvászavar

Alvás közben nemcsak az idegrendszere regenerálódik, hanem az immunrendszere és a sejtek, szövetek és szervek is. Ha nem alszik jól, akkor a szervek működését szabályozó hormonok sem termelődnek megfelelőlen a szervezetében, és a sejtek anyagcseréje sem lesz megfelelő.

A testsúlyunkat szabályozó egyik legfontosabb hormon a növekedési hormon. Azért, mert ez többek között a zsírszövetek lebontásáért is felel. Ha azonban nem termelődik megfelelő mennyiségben, akkor a testünk működéséhez szükséges energiát nem a zsírszövetek lebontásából, hanem táplálkozásból fedezi. Ez pedig a plusz kilók lerakódásához vezet idővel.

Egész nap ideges és ingerült

Ha nem tudta kialudni magát, akkor nemcsak fáradtnak érzi magát, hanem egész nap ideges és ingerlékeny lesz. Nem tudja olyan könnyen kezelni a napközben hirtelen felmerült problémákat, és az olyan apróbb nehézségek megoldása is nehézséget okozhat, amit frissen, kipihenten sokkal könnyebben meg tudna oldani.

Márpedig, ha ingerült, akkor hamarabb kijön a béketűréséből, és másokkal is sokkal könnyebben össze fog veszni. Nemcsak a teljesítménye romlik, hanem másokkal való együttműködése is. Ez pedig nem tesz jót akkor, ha csapatban dolgozik.

Alvászavar tünetei éjszaka

Nehezen tud elaludni

stressz eredményes kezelése

Stressz eredményes kezelése jobb időbeosztással. Ha nem éri utol magát soha, akkor érdemes rangsorolni a feladatait. Vagy kiadni a feladatokat másnak. Persze csak akkor, ha van kinek

Ha napközben stresszel, ha túlhajszolja magát, akkor sokkal nehezebben fog tudni elaludni. Hiába fekszik le este időben, nem alszik el, csak forgolódik az ágyban.

Az állandó idegeskedésnek sokféle oka lehet. A megélhetéssel kapcsolatos nehézségek, a párkapcsolati vagy a munkahelyi problémák sok embert idegesítenek. Ha ezeket az állandó terhelést jelent helyzeteket nem tudja hosszabb-rövidebb idő alatt megoldani, akkor ennek bizony az álmatlanul hánykolódás is lehet az egyik következménye.

Felriadás éjszaka

Ha alvás közben a légutak nem működnek megfelelően, és a beáramló levegőtől elzáródik, akkor az alvó ember nem kap levegőt. Ilyenkor az oxigénhiányt érzékeli az agy, és felkelti az alvó embert, hogy levegőhöz jusson.

Horkolás

Különböző felmérések szerint 10 felnőttből 1-3 horkol éjszaka, alvás közben. Ez legtöbbször nem okoz különösebb problémát. Azonban, ha a levegő nem áramlik szabadon a légutakban, akkor ez problémát okozhat.

Gyakoribb vizelési inger éjszaka

Ha a levegővétel nem egyenletes alvás közben, akkor ez a vérkeringést is megterheli. A vérkeringést irányító szív ez ellen úgy védekezik, hogy csökkenti a keringési rendszer terhelését. Ezt pedig úgy tudja a legkisebb veszéllyel megtenni, hogy a keringetett folyadékot csökkenti. Vagyis a vizeletet üríti gyakrabban, akár 4-5 alkalommal is éjszakánként. Ez persze fokozott terhelést jelent a veséknek, a húgyhólyagnak és a szívnek is.

Gyakran felébred éjszaka

Ha többször is felébred éjszaka, és nem tud visszaaludni, akkor nemcsak az alvási ciklusok borulnak fel a váratlan felébredésekkel, hanem még az alvással eltöltött ideje is jelentősen csökken. Főleg akkor, ha nehezen tud visszaaludni.

Ha alvás közben nem piheni ki magát, akkor nem tud regenerálódni, és emiatt nemcsak fáradtabb és ingerlékenyebb lesz, hanem a különféle betegségek kialakulásának a kockázata is egyre nagyobb lesz. Igy alakulhat ki előbb-utóbb a cukorbetegség, a magas vérnyomás és egyéb szív és érrendszeri betegségek vagy a depresszió.

Alvajárás

Alvajáráskor anélkül járkál éjszaka, hogy ennek tudatában lenne. Ez pedig akár súlyos sérülésekhez is vezethet.

Az alvajárás gyakrabban fordul elő gyerekeknél, akiknek az idegrendszere még nem elég fejlett. Szerencsére ezt idővel, az idegrendszer fejlődésével a gyerekek kinövik.

Felnőtteknél is előfordul azonban az alvajárás. Felnőttkorban elsősorban a fáradtság, az idegesség, a túlhajszolt életmód, az állandó stressz a fő kiváltó ok.

Nyugtalan láb

A felnőttek kb. 10%-ánál fordul elő az, hogy éjszaka bizseregnek a lábai, és ezt csak a lábak megmozgatásával, vagy rövidebb-hosszabb járkálással tudja megszüntetni. Márpedig ez is megszakítja a nyugodt éjszakai alvást, és megnehezíti a pihenést.

A bizsergő, zsibbadó, görcsbe ránduló láb pedig az éjszakai alvás megrövidítésével azt eredményezi, hogy nem tudja kipihenni magát, és napközben fáradt, álmos lesz, és nehezebben tud figyelni, koncentrálni. Lassabban halad a mindennapi teendőivel, és emiatt még idegesebb lesz, ami még nehezebbé teszi a gördülékeny munkát.

Fogak csikorgatása

A fogsor egymáshoz szorítása és csikorgatása is gyerekkorban fordul elő leggyakrabban, azonban felnőttkorban is előfordulhat. A fogcsikorgatást is a leginkább a mindennapos stressz okozza.

Az állandó stressz éjszaka rágási reflexeket okoz, és emiatt csikorgatja a rosszul alvó a fogát. Ez pedig nem tesz jót a fogak és a fogíny épségének sem. Az állkapocs görcsös összeszorítása pedig gyakran okozza az állkapocs ízületi gyulladását.

Alvászavar kezelése mellékhatások nélkül

Az alvászavar kezelésére a legrosszabb módszer az altató bevétele. Ezzel ugyanis csak a tünetet nyomja el, és nem alvászavara kiváltó okát szünteti meg.

A mellékhatásokkal járó altatók gondolkodás nélküli bevétele helyett sokkal jobban jár, ha felkutatja, hogy mi állhat alvászavara hátterében, és ezt az alvászavart kiváltó okot megszüntetve próbál megszabadulni alvászavarától.

Az alvászavar mögött ugyanis sokszor az állandó rohanás, az idegesség, a mindennapi stressz áll. Vagy egyszerűen az, hogy nem alszik eleget. Egy felnőttnek ugyanis 7-8 órát kellene aludni ahhoz, hogy frissen és pihenten ébredjen a vekker csörgése nélkül.

Nem jó az sem, hogy rendszertelen időben fekszik le. Ha minden este ugyanakkor fekszik le, akkor a szervezete megszokja ezt, és felkészül az alvásra. Sokkal pihentetőbb lesz az éjszakai alvása, ha megpróbál minden este ugyanabban az időben lefeküdni.

A legkönnyebb dolga persze akkor van, ha kényelmetlen fekhelye okozza alvási problémáját. Ilyenkor a matracának a kicserélése is elég lehet ahhoz, hogy nyugodtan tudjon aludni éjszaka.

Ha a stressz, az állandó idegesség miatt nem tud aludni éjszaka, akkor érdemes megtanulni néhány stresszkezelő technikát, és ezek közül azt használni a nehézséget okozó helyzetekben, ami szemmel láthatóan a legjobban működik Önnél.

Sokaknál segít a rendszeres mozgás, mert a mozgás nemcsak az ízületeit tartja karban, hanem meg is nyugtatja, és felfalja a stresszhormonokat. Sokaknak segít a meditálás vagy az autogén tréning is. Érdemes azt a stresszkezelő, idegességet levezető technikát választani, amit a legjobban kedvel, mert így van a legnagyobb esélye annak, hogy nem hagyja abba, és hosszú időn keresztül szívesen használva a szokásává válik. Márpedig ami a szokásává válik az beépül az életébe, és segíteni fogja lelki problémái megoldásában a stressz eredményesebb kezelésében.

A stressz eredményesebb kezelése, a rendszeres mozgás vagyis életmódja átalakítása mellékhatások segít az alvászavar tünetei ellen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük