Hónapos retek hatása egészségére

A márciusban már termő hónapos retek az év talán legelső vitamindús friss zöldsége. Igazi szezonja azonban áprilisban és májusban köszönt ránk. Miért olyan fontos a hónapos retek rendszeres fogyasztása szervezetünknek? Azért, mert korán termő zöldségként a télen kiürült vitamin, ásványi anyag és tápanyag tartalékaink pótlásában fontos szerepe van.

hónapos retek hatása

Milyen kedvező hatása van egészségére a hónapos retek fogyasztásának?

Kiemelkedően gazdag C és többféle B-vitaminban is. Az ásványi anyagok közül sok ként, vasat, kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Fontos szerepe van a méregtelenítésben és a gyulladások csökkentésében is.

Magas folyadék és rosttartalma javítja az emésztést, valamint antibakteriális és antioxidáns hatása csökkenti a vastagbél- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát is. Emellett pedig még fogyókúra idején is jó szolgálatot tud tenni a retek fogyasztása. Nézzük részletesen a hónapos retek egészségre gyakorolt kedvező hatását.

Jó méregtelenítő és bőrregeneráló

A hónapos retek magas kéntartalma megfiatalítja a bőrt, és segít a bőr pH-értékének a beállításában. Fontos szerepet játszik a szaruképződésben és segít a bőr gyulladásának megelőzésében is. Közismert a kén méregtelenítő és fertőtlenítő hatása is.

A retek fogyasztása meggátolja a vörösvérsejtek pusztulását, és tisztítja a vért.

Kiváló méregtelenítő hatása különösen a máj méregtelenítésében játszik fontos szerepet. A májban kialakuló toxinok lebontását nagymértékben segíti. A méregtelenítést segítik a retekben található emésztést segítő rostanyagok is, mert javítják a bélrendszer működését. Ezzel megkönnyítik a székletürítést. Ezzel pedig fontos szerepük van a bélrendszer tisztán tartásában, a bélben lerakódott salakanyagok eltávolításában.

A hónapos retek kiemelkedően magas, 95%-os víztartalma is elősegíti a méregtelenítést, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok távozását. Magas folyadéktartalmával elősegíti vese és húgyúti gyulladások megelőzését, és már kialakult gyulladásnál is enyhíti a gyulladást.

Magas vitamin és antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert

Magas C-vitamin és folsav (B9-vitamin) tartalma erősíti az immunrendszert, és véd a baktérium és vírusfertőzésekkel szemben.

A hónapos retekben megtalálható antociánok a káros szabadgyökök megkötésében játszanak fontos szerepet, és ezzel jelentősen csökkentik elsősorban a vastagbél és a gyomorrák kialakulásának veszélyét.

magas vérnyomás következményei

Magas vérnyomása csökkentésével ezeket az életveszélyes szövődményeket előzheti meg

Ezek az antioxidáns antociánok a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében és a magas vérnyomás elkerülésében is fontos szerepet játszanak. Többek között az agyvérzést és a szívinfarktust is megelőzheti a magas vérnyomás megelőzésével.

Hónapos retek segít a fogyókúrában is

95%-os folyadéktartalma és magas rostartalma javítja a bélmozgást, és segíti az emésztést. Elfogyasztva a benne lévő rostok megduzzadnak, és ez teltségérzetet okoz. Ugyanakkor energiatartalma, zsír és szénhidráttartalma is alacsony, fehérjét is alig tartalmaz, ezért segít fogyókúránál is.

A hónapos retket legjobb nyersen, felvágva megenni. Ekkor nem főzi ki belőle a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat. Fogyaszthatja reggelire zsíros kenyérrel. Ha azonban fogyókúrázik, akkor jobban teszi, ha salátaként vagy köretként, más zöldségekkel együtt eszi.

Mik a hónapos retek kedvező hatásai?

  1. Immunerősítő hatása révén védi a szervezetet a vírusfertőzésekkel szemben.
  2. A légutakat is védi a fertőzésekkel és gyulladásokkal szemben. Csökkenti a köhögést. Tisztítja a légutakat, és a torokfájás megelőzésében is segít.
  3. Segíti a méregtelenítést.
  4. Óvja a bőrt, elősegíti a regenerálódását és megvéd a bőr gyulladásos panaszaitól.
  5. vádligörcs

    Vádligörcs megelőzésében is segít a retek fogyasztása

    Segíti a fáradt izom regenerálódását is. Segít az izomgörcs megelőzésében.
  6. Vértisztító hatásával javítja a vér áramlását és csökkenti a vérnyomást. Ezzel segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
  7. Gyulladásgátló és antioxidáns hatásával véd a fertőzésektől és megköti a káros szabadgyököket. Ezzel pedig csökkenti a rákos betegségek kialakulásának veszélyét is.
  8. Javítja az emésztést, és elősegíti az emésztési panaszok megelőzését.

Tudja már, hogy miért érdemes tavasszal rendszeresen fogyasztani a hónapos retket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük