Fontos kérdések a csonttörés gyógyításáról

Ha volt már csonttörése vagy éppen most van, akkor biztos több kérdés is foglalkoztatja ezzel kapcsolatban. Melyek a leggyakrabban feltett kérdések a csonttörésről?

Milyen gyorsan gyógyul meg a csonttörés?

Ez több tényezőtől is függ. Fiatalabb korban a szervezet gyorsabban regenerálódik, és ez azzal is jár, hogy a fiataloknál a csonttörés is gyorsabban gyógyul. Természetesen függ a törés fajtájától, attól, hogy egyszerű, darabos vagy pedig szilánkos vagy nyílt törésről van-e szó. A törött testrésztől függ, mert egy combcsonttörés lassabban gyógyul, mint az ujjtörés.

Ezzel együtt azonban elmondhatjuk azt, hogy az egyszerűbb törések fiatal korban általában 3-4 hét alatt már regenerálódnak, vagyis visszaáll a törött csont folytonossága, míg egyes esetekben akár 12 hétre is szükség van a csontok forradásához.

Nagyon fontos azonban azt is tudni, hogy ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a csont ennyi idő alatt visszanyerte volna a törés előtti erejét és terhelhetőségét. Ehhez jóval hosszabb időre van szükség.

A csonttörés mikor tekinthető gyógyultnak?

A törés a csont teljes átépülésekor tekinthető gyógyultnak. Ez egyes csontoknál 6-12 hét alatt megtörténik. De főleg a combcsont és a sípcsont esetében, valamint darabos töréseknél sokszor még a törést követő egy év múlva is kimutatható a csontréteg épülése. A gyógyulás ideje tehát nagy eltéréseket mutat.

bokatörés gyógyulási ideje

Mennyi a bokatörés gyógyulási ideje? Mikortól tekinthető a törött csont gyógyultnak?

Az is fontos, hogy a törött végtag teljes gyógyulása nem esik egybe a rögzítés eltávolításának az idejével. Az az idő, amikor a törött végtagot ugyanúgy tudja fájdalom nélkül terhelni, mint a törés előtt jóval hosszabb időt vehet igénybe. Ugyanis a végtag terhelhetőségének és mozgásterjedelmének a visszanyerése a csont teljes átépülésén túl még a mozgásbeszűkülés megszüntetését és a mozgásfunkció teljes visszaállítását is igényli. Ez sokszor több hetes rendszeres gyógytornával érheti el, amit csak a csont terhelhetőségének idejétől kezdhet el.

A törést követően a gyógyult végtag gyengébb lesz, mint korábban? Érzékeny lesz az időjárás változásokra?

A csonttörést követő kezelés során természetesen az a cél, hogy a forradás után a törött csont ugyanolyan erős és terhelhető legyen, mint korábban. Ezt azonban az elvégzett lelkiismeretes rehabilitáción túl több tényező is befolyásolja. Többek között a csonttörést szenvedett életkora, egészségi állapota, valamint a csonttörés jellege és helye is.

Az ízületközeli töréseknél jellemző elsősorban az időjárás változásra való fokozottabb érzékenység.

Lehet-e hűteni, borogatni a töréskor megsérült területet?

Ha nincs nyílt seb, és a gipszrögzítés nem akadályozza, akkor a sérült területen kialakult vérömleny vagy duzzanat csökkentésére különféle borogatásokat illetve gyulladást csökkentő krémeket lehet, sőt kell is használni. Ezt azonban a törést megvizsgáló orvos utasításainak megfelelően kell tenni.

A begipszelt végtagot szabad-e mozgatni?

A gipszelés a törött csontok elmozgatás nélküli megfelelő helyre történő összeillesztését, és a sérült végtag nyugalomba helyezését biztosítja.

A gipszeléssel rögzített ízületek mozgatására nincs lehetőség. A rögzítésen kívüli ízületek mozgatása azonban kifejezetten hasznos, természetesen olyan mértékben, ahogy az lehetséges.

A gipsz levétele után pedig a korábban rögzített és mozdulatlanságra kárhoztatott ízületek minél hamarabbi passzív majd aktív mozgatása szükséges. A mielőbbi rehabilitációt segítő torna, a mozgathatóság és a terhelhetőség megítélése a törést kezelő orvos és a rehabilitációt felügyelő gyógytornász véleményétől függ.

7 gondolatok ezen: “Fontos kérdések a csonttörés gyógyításáról

 1. Almási Sándorné

  Tiszteletem!
  Olyan kéréssel fordulok Önhöz,hogy Angliában élek,egy lépcsön lelépve rosszul léptem,és kifordult a bokám.A sürgösségin 2 kis törést állapítottak meg kaptam bracet amit akkor kellett hordanom amikor épp nem fekszem. Ennek már 3 hete. Gyógytornára küldtek, de controll nem volt. A törésnél mozgatásra,járásra nem fáj vészessen,viszont nyomásra rettentően fáj. Nem tudom mitől lehet. Válaszát köszönöm.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Tisztelt Almási Sándorné!
   Önnek még csak 3 hete tört el a bokája. A törés nagy duzzanattal járt, folyadék halmozódott fel a bokája környéki szövetekben. Ez a folyadék akkor fog teljesen felszívódni, ha szervezete azt érzi, már nem kell védenie a gyógyuló szöveteket, és a keringés fokozó torna eredményesen eltünteti a maradék duzzanatokat is.
   A nyomás érzékenység épp ezért teljesen normális reakció a szervezetétől. Valószínűleg járás és könnyebb mozgatás során azért nem érez ilyen kiemelkedő fájdalmat, mert tudattalanul még védi a véghelyzetektől. Ez jól is van így. A gyógytorna fokozatosan fogja visszahozni járási és mozgatási maximális teljesítményét. Legyen türelemmel a gyógyulása iránt.
   Feltételezem említették Önnek a traumás sérülés utáni jegelés jótékony szerepét. Alkalmazza napi szinten 10-15 percekre, amikor kellemetlenül érzi magát fájdalma miatt.
   Szívesen támogatjuk innen Magyarországról gyógyulásában, és köszönjük, hogy megtisztelt minket bizalmával.

   1. Almási Sándorné

    Tiszteletem!

    Angliában élek.
    Február 4-én egy lépcsőn rosszul lépve kifordult a bokám. A sűrgősségin 2 kis törést állapítottak meg az ugrócsont aljánál (kacsacsőr alakú) bracet kaptam.A gyógytornát már rá 2 hétre elkellett kezdenem de mivel nem volt control röntgen kértem,arra március elején került sor. Akkor a kisebbik törés már nem látszódott csak a nagyobbik. A bokám a mai napig fáj főleg hosszabb sétánál illetve a lábtőnél duzzanat van (gondolom szallag) ami eléggé fáj. Már lekellett vennem a bracet és ugy menni.De nem korai ez még ? És a gyógytornát csináljam? Nem ártok a csontgyogyulási folyamatnak? Mit ajánlana? Most 6 hetes a sérülésem. 42 éves nő vagyok. A csont meg nem forrt össze azt mondták változatlan. Köszönöm.
    Ui: Bocsánat csak kiegészítettem pár információva.

 2. Makó Beáta Aranka

  Jó estét kívánok azt szeretném megérdeklődni ,hogy két napja rosszat léptem és eltört a talp csontom .Kaptam a sűrgösségi osztályon egy nagy gipszet ami szinte a térdemig ér és borzasztó kellemetlen .A törésem nem fáj a lábujjaimat is tudom mozgatni jol az a kérdésem muszálj rajtamaradjon a gipsz 5 hetet?34éves vagyok.Köszönöm szépen a válaszát előre is.

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Beáta!
   Nem véletlenül kapta a gipszet. A csont törésének időre van szüksége, hogy összeforrjon. Lehetséges, hogy a rögzítőben nem tapasztal fájdalmat vagy funkció kiesést, de higyje el, nélküle rossz lenne Önnek. A térdig azért kell felfusson, mert a talpán áthaladnak olyan inak is, amik a térdtől indulnak. Ezek mozgása elmozdíthatja az összeforrni készülő csontokat.
   Természetesen ha gondolja, keresse fel traumatológusát egy kontrollra.

 3. Bertalan Judit

  Szép napot!
  Másfél hete vették le a gipszemet a lábamról, az V újközépcsont volt eltörve, a kezelőorvos úgy mondta hogy a bázispontnál. Járok gyógytornára de még duzzad a lábam és a törés helyén nagyobb a fájdalom. Lüktető olykor égő érzés és van hogy picit melegebb ott a lábam.
  Azt szeretném kérdezni hogy ez normális reakció?
  Egész napos ülőmunka mennyire jó az ilyen lábnak?
  Köszönöm szépen

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bertalan Judit!
   A csontgyógyulás bizony lassú folyamat, ezért nem gondolom, hogy rendellenes lenne a még mindig érezhető lüktető, égő, fájdalom. Az a fontos, hogy amikor ezt érzi, legyen lehetősége pihentetni a lábat. Felpolcolni, s esetleg pár perc jegeléssel enyhíteni a fájdalmat még ideálisabb. A melegség érzete és a duzzanata is szépen csökkenni fog a gyógytorna keringésfokozó hatására.
   Az ülőmunka során lábszára lóg, lábszári és boka körüli izmai nem dolgoznak, ami a keringés lassulásának, így a folyadékok pangásnak kedvez. Hátráltatva a gyógyulást. Ezért érdemes óránként pár percre felpolcolva áttornáztatni a gyógytornán tanult mozgásokkal a lábát. Valamint ha kényelmesen megoldható, egész nap munka közben is valamelyest felpolcolt, nyújtott térddel ülve dolgozni.
   Bizonyára gyógytornásza is megerősíti majd a következő kezelésen a tőlünk olvasottakat. Bátran egyeztessen vele is, hiszen Ő kíséri folyamattal a gyógyulását.
   Kívánunk Önnek kitartást a gyógyuláshoz, és sok örömet a felépülést követően.
   Üdvözlettel:
   Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük