Könyök törés kezelése esettanulmány

Heni 30 éves, fiatal sikeres színésznő. Szereti a munkáját. Élvezi, amit csinál. Azt, hogy a színpadon minden este más ember bőrébe bújhat. Ha tehetné, akkor állandóan játszana a színpadon. Persze az előadásokra való felkészülés sok próbával és kemény munkával jár együtt. Ez pedig nem a fényről és a csillogásról, hanem a mindennapos apró munkáról, a megkapott szerep emberi jellemének megformálásáról szól. Sokszor kínokkal és szenvedéssel teli próbálkozások sorozatával.

Szabadúszó színész, ezért több színházban is fellép. Mozgásszínházban is játszik, és több szerepet is vállal a színházakban. Sokat kell mozogni és táncolni a darabokban. Szinte röpköd a színpadon 1-1 szerep már kimunkált megformálásakor. Nem is volt semmi gond addig, amíg gond nélkül tudott röpködni a színpadon. Fájdalommentes röpködésének azonban hirtelen vége szakadt.

Szilánkos könyök törés a városi forgalomban

2021 júniusában mentek a párjával a városban autóval, és balesetet szenvedtek. Nekiütköztek egy másik autónak.

Heni az anyósülésen ült, a párja vezetett. Ahogy az anyós ülésen kinyílt a légzsák Heni automatikusan maga elé tette a kezét, hogy megvédje magát az ütközéstől. Nem számolt azonban a légzsákkal, mert még soha nem volt előtte balesete. Az ütközéskor kinyíló légzsák ereje miatt valahogy hátrafele megütődött a könyöke, ami ennek következtében szilánkosra tört.

Miután kiszálltak az autóból Heni észrevette, hogy nem tudja mozgatni a karját, és a fájdalom is belehasított a könyökébe. Ekkor eszmélt rá, hogy valami nagy baj van.

Könyök műtét a baleseti sebészeten

A baleset miatt Heni szilánkosra tört könyökét több órás műtéttel kellett helyre rakni. Műtét közben kiderült, hogy eltört a felkar csontjának az alsó része, amit lemezekkel és drótokkal kellett rögzíteni.

Elég bonyolult volt a műtét. Sok ideig tartott, mivel a könyökcsontja sok darabra tört, és ezt nehéz volt összerakni az orvosnak. A sebész ilyenkor próbálja minél jobban az anatómiailag helyes pozícióba visszatenni és rögzíteni a csont darabokat, hogy utána a felépülésnél a csontok rendesen összeforrjanak, és minél jobban tudja a törés gyógyulása után a kezét mozgatni és használni.

Könyök törés utáni rehabilitáció kész kálvária

Törés után Heni egész karja vállától a csuklóig 6 hétig gipszben volt a törés súlyossága miatt, és miután a gipszet levették a karja nagyon vékony lett az izom veszteség miatt. Erőtlen volt, alig tudta mozgatni, és a mozdulatok is fájtak. A gipszben hetekig mozdulatlanságra ítélt izmok elgémberednek, elsorvadnak. A rögzítésben mozdulatlanságra ítélt izmokkal mindig ez történik.

Ha még nem volt gipszben valamelyik végtagja, akkor ezt úgy képzelje el, mintha 6 hétig ki sem kelne az ágyból, sőt még az ágyban sem lenne szabad mozognia. Legfőképp azért, mert a gipszrögzítés ebben akadályozza, és még akkor sem tudna mozogni, ha akarna.

Könyökének a mozgásterjedelme is kevesebb mint a felére csökkent. Emellett behajlítani vagy kinyújtani sem volt képes a könyökét, sem forgatni. Balesetet ért könyöke gipszelésének hatására karja az izomveszteség miatt méretében ép karja fele volt.

Nem tudott fésülködni sem, mert mozgatni sem tudta a könyökét fájdalom nélkül. Enni is nehezen tudott, mert a kanalat sem tudta rendesen megfogni. Ráadásul a könyök mozgásképtelensége miatt a válla és a nyaka is elkezdett fájni.

A gipsz levétele után Henit ugyan beutalták gyógytornára a kórházban, de úgy érezte alig haladt a tornával. Nem fejlődött a könyök mozgása, és nem érezte, hogy erősödött volna a karja.

Heni elégedetlen volt könyöke állapotával, és megoldást keresett könyöke korábbi használhatóságának visszaszerzésére. 30 évesen teljesen természetes, hogy egy ilyen törés után is ugyanúgy fájdalommentesen, és mozgása korábbi terjedelmében szeretné használni a karját, mint korábban.

Könyök törés utáni gyógytorna a használhatatlan könyök formába hozására

havasi hollanda karina gyógytornász

Havasi-Hollanda Karina gyógytornász vagyok. Heni törött könyökének fájdalommentességét és korábbi mozgásterjedelmét segítettem visszanyerni

A Harmónia Centrumra család tagja ajánlására talált rá. Azért, mert rokona járt már nálunk korábban kezelésen. Jó tapasztalatai voltak a centrumról, mert a kezelések segítették panasza megszüntetésében. Ezért ajánlotta Heninek az itteni gyógytornászokat és az általuk javasolt kezeléseket. „Ha nekem segítettek, neked is fognak” – mondta Heninek, és ez meggyőzően hangzott. Heni használni akarta a könyökét. Úgy, mint korábban.

Heni úgy érezte a kórházi torna kevés. Amilyen segítséget a kórházi tornán kapott, az nem segíti igazán törött könyöke minél hamarabbi mozgatását. Ő pedig ennél többet szeretne tenni gyorsabb gyógyulása érdekében. Ehhez pedig törött könyöke rendszeres mozgatására, tornáztatására volt szüksége egy tapasztalt gyógytornász segítségével.

Gyógytorna könyöktörés után

Első alkalommal a gyógytornász felmérte Heni gyógyulófélben lévő karjának mozgásait a törés után gyógyuló könyök óvatos mozgatásával. Kitapasztalta, hogy milyen mozgás fájdalmas és mi nem. Mennyi az izomerő a karjában az egészségeshez képest.

könyök mozgatás

Könyök mozgatás a könyök mozgásterjedelmének felmérésére

Heni és a gyógytornász együtt kitűzött célokat a gyógyuláshoz. A gyógytornász bíztatta, hogy javulás még lehetséges. Azért, mert még időben eljött a tornára. Könyökében és alkarjában nem tapadtak le az izmok, és nem merevedtek még le a szövetek. Nem garantálta a gyógytornász, hogy teljesen teljes lesz a könyök korábbi mozgásterjedelme, de minden tőle telhetőt megtesz. Heni tudta, ez még kevés lesz.

Tudta, hogy neki is szorgalmasan kell végeznie a gyakorlatokat, valószínűleg minden nap, hogy visszatérhessen a színpadra.

Könyök törés utáni gyógytorna gyakorlatok otthonra

Az otthonra ajánlott feladatoknál először a mozgások javítására fókuszáltunk minden irányba mozgatással, hajlítással a könyök alapos átmozgatásával.

alkar feszitő izom nyújtása

Alkar feszítő izom nyújtása a könyök törés előtti mozgásterjedelmének visszaszerzéséért

Alkar hajlító és feszítő izmok nyújtása, alkar forgatás a könyök körül ki és be. Majd jobbra és balra, hogy először menjenek a kar alap mozgásai. Amikor ezek már mentek legalább félig – fél karhajlítás és félig nyújtás, azután jöttek az erősítő gyakorlatok például gumiszalaggal.

Naponta volt ajánlott a gyakorlatok végzése, mivel egy könyöktörés nehezen gyógyul. Főleg akkor, ha komplikált volt a műtét, Heninél pedig az volt a könyök szilánkos törése miatt.

Először kis ismétlésszámban végezte az erősítő gyakorlatokat. Aztán mikor már érezte, hogy könnyebb csinálni egy-egy feladatot, akkor több ismétlést is lehetett végezni a gyógytornász vezetésével.

Átbeszélte Heni a gyógytornásszal, hogy egy kis feszesség vagy fájdalom még rendben van az adott területen. De ha nagyobb fájdalmat érez, akkor ne végezze a gyakorlatot, vagy konzultáljon a gyógytornásszal telefonon.

Alkar hajlító izom erősítése szalaggal az alkar és a könyök erejének visszaszerzéséért

Amikor ezek már jól mentek, akkor elkezdtük a funkcionálisabb feladatok végzését. Ez annyit jelent, hogy Heninek részletesen személyre szabtuk a munkájához és a mindennapokhoz szükséges feladatokat.

Például mesélte, hogy színészként kell négykézláb mennie a darabokban. Ezért olyan gyakorlatot talált ki a gyógytornász, hogy fokozatosan egyre több testsúlyt helyezett a karjaira, majd lassan négykézláb helyzetbe ereszkedve próbált egyre több súlyt tenni a karokra. Így fejlesztette ezt a készséget, ami majd a munkájához is kelleni fog.

Egy másik fontos tényező volt számára a gyors átöltözés egy-egy felvonás közt, úgyhogy ehhez segítő feladatokat talált ki a gyógytornász. Például vizesüveggel való könyökforgatás, öltözés otthoni gyakorlása. Először csak a pulóvert aztán már a nadrágot is le-föl venni.

Könyök gyógytorna gyakorlatok végzése eredményes volt

alkar forgató gyakorlat súlyzóval

Alkar forgató gyakorlat súlyzóval a könyök nagyobb mozgásterjedelméért

A javulás szinte alkalomról alkalomra látható volt. Sokkal jobb lett a kar mozgása. Kevésbé érezte merevnek az izmokat Heni reggelente. Sokkal több dolgot tudott már végezni a karjával. Például kinyitni a mosogató ajtaját, kavargatni a lábast fakanállal főzés közben, amihez mind sok mozdulat és erőkifejtés kell.

Talán nem is gondol arra, hogy milyen nagy dolgok ezek. Azért, mert ép karral automatikusan csak teszi a dolgát. A könyök váratlan törése azonban mindent átalakíthat az életében. Legalábbis egy időre, amíg nem szerzi vissza újra törött könyöke fájdalommentes mozgását.

Mikor úgy érezte Heni, hogy kicsit lassabb volt a mozgásterjedelem növekedése, akkor a gyógytornász ajánlotta a gyógymasszőr kolléganő segítségét is. Azért, mert a törés utáni gipszelés miatt sok izom letapad a karon. Ezt úgy tudja elképzelni, mintha feszülne az egész kar, és emiatt valami akadályozná, hogy mozgassa a karját. Ebben a gyógymasszőr tud segíteni. A masszázs sokat segít, hogy tovább tudjon lazulni az izom a törés körül. Azért hasznos ez, mert fellazított izomzattal a gyógytorna is hatásosabb.

Így már két szakember dolgozott Henivel a Harmónia Centrumon belül, és köztük mindig megvolt a megfelelő kommunikáció, hogy Heni könyökét a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben tudják helyrehozni.

tricepsz nyújtása

Tricepsz nyújtása a kar mozgásterjedelmének növelésére

Heni könyökének egyre jobb mozgását saját magának köszönheti. A könyöke mozgásában a jelentős fejlődés azért jelentkezett, mert Heni minden nap rendszeresen végezte a közösen megbeszélt feladatokat, és követte a gyógytornász utasításait.

Könyöke mozgásában a fejlődés szemmel látható volt, és Heni tapasztalta is. Az elején csak azt vette észre, hogy jobban hajlik a karja, könnyebben, egyre kisebb fájdalommal nyúlnak az izmai. Utána pedig már a mosógép ajtaját is ki tudta nyitni, ami már erő kifejtést is igényel. Be tudta fonni már a haját is. Tudta kavargatni a lábast a főzésnél is. Kezdetben egyre kisebb fájdalommal, majd fájdalom nélkül. Heni hatszor járt a gyógytornásznál. Mindig egyre többet javult minden alkalommal.

Most már vissza tudott térni a színházhoz, és az első darabjának előadásai is jól sikerültek.

Mit tanulhat Heni könyöktörés utáni gyógytornájából?

A gipszben mozdulatlanságra kárhoztatott izmok a hosszú hetek tétlensége alatt nemcsak legyengülnek, hanem még a mozgásterjedelmüket is elveszítik. Szilánkos könyöktörés után még tökéletes műtéti ellátásnál is hosszú hetek kitartó tornáztatásába kerül könyöke korábbi mozgásterjedelmének és erejének a visszaszerzése.

Ha fiatal még, akkor ezt persze nem csak Heni eltökélt rendszeres gyakorlásával tudja visszaszerezni. Fiatalon még akkor is visszakaphatja korábban megszokott könyökét, ha kicsit lazábban végzi a törés utáni gyógytornát.

Ha viszont minél hamarabb, és minél teljesebb mértékben szeretné visszakapni korábban megszokott és kényelmesen használt könyökét, akkor bizony ugyanolyan lelkiismeretesen és kitartóan érdemes tornáztatnia törött könyökét, mint ahogy Heni tornáztatta rendszeresen a gipsz levétele után.

gyógytorna könyöktörés után

A gyógytorna könyöktörés után visszaadja könyöke fájdalommentességét és korábbi mozgásterjedelmét. Könyöke rendszeres tornáztatása pedig meg is őrzi azt

Sőt még ezután is érdemes Heninek hetente egyszer-kétszer rendszeresen elvégezni a megtanult gyakorlatokat. Azért, mert egy ilyen könyöktörés után a töréskor roncsolódott izmokat, ínakat és szalagokat érdemes újra és újra emlékeztetni a könyök megszokott mozgásterjedelmét biztosító könyök torna gyakorlatokra.

Könyök törés után minél hamarabb szeretné visszakapni Ön is könyöke korábbi mozgásterjedelmét és megszokott erejét? Amit könyöke törésekor elveszített.

2 gondolatok ezen: “Könyök törés kezelése esettanulmány

  1. Döme Mária

    Én 2021.06.31-én elestem a munkahelyemen és a bal könyököm tört mozaikosra amire gipsz került, egy hét után műtötték húzódrót lemezes csavarozásokkal, utána még 3 hét gipsz kb 15 varrattal amit kb 10-dik napon kiszedték a varratokat, semmit nem tudtam csinálni hetente kellett kontrollra járni, mikor a gipszet levették olyan bénának éreztem magam és fájt az egész könyök alkar ujjaim ,de még a vállam is.Küldtek engem reumatológushoz kb négy hétig ahol gyógyszert és kenőcsőt írtak fel,de nem javult. Ez ment egy évig, de se gyógytornára sehova nem küldtek. 2022.07. hónapba újabb műtét eltávolították a fémeket a könyökömből és nem lett jobb. Újra reumatológus, aki tens kezelésre küldött, ami nem használt. A munkába azóta sem tudtam visszatérni, olyan mintha kötöttek lennének az izmok. A bal vállam nyakam könyököm ugyan úgy fáj, és mivel a jobb karomat használom teljes mértékben, de már ott is a vállban beállt a fájdalom. Csak gyógyszer kenőcsök, de már ez sok, mert nem használ. Gyógytornára nem küldtek. A bal karomat teljesen nem is tudom kinyújtani, de teljesen hajlítani sem, sőt az ujjaim mozgása is le van lassulva. Meddig tart ez, mire képes leszek arra, hogy rendesen tudjak fogni?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Döme Mária!
      Látom, hogy már egy ideje próbálkozik kezelni a bal könyökét. Sajnos, ha egy ízület (könyök) nem mozog rendesen egy sérülés miatt, akkor a körülötte levők veszik át a munkát/ szerepet, így fájhat emiatt a váll és nyak, valamint a csukló és ujjak. Emiatt fájhat már a jobb karja is, mivel átvette a bal kar terhelését is. A gyógyszerek és kenőcs nem mindig hatékony kezelés, ahogy azt Ön is tapasztalja, mert ezek nem hatnak a törés utáni megrövidült és letapadt izomzatra, amik a fájdalmat és mozgás csökkenését okozzák, általában a gipszben eltöltött idő miatt. A gyógyszer és kenőcs inkább a gyulladást csökkenti a területen, ami kis enyhülést hozhat, ámbár nem oldja meg a gondot. Amire Önnek szüksége lenne, az egy részletes konzultáció és állapotfelmérés Havasi-Hollanda Karina gyógytornász kollégánk segítségével, mivel a mozgás terápia lenne ami megoldaná/ előrébb mozdítaná az Ön helyzetét, és segítené hogy újra tudjon fogni. Karina írta a könyök törés esettanulmányt is, amire Ön válaszolt:
      https://www.harmonia-centrum.hu/havasi-hollanda-karina-gyogytornasz-fizioterapeuta
      Valamint masszőrjeink egyike – Deli Mónika vagy Rakovits Viktor tudna még segíteni a letapadt izmok fellazításában, ezúttal a mozgás elősegítésében és a fájdalom enyhítésében:
      https://www.harmonia-centrum.hu/gyogymasszorok
      Várjuk hívását szeretettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük