Mik a talpi bőnye gyulladás lelki okai?

A talpi bőnye gyulladása a talp fájdalmának egyik leggyakoribb oka. A talpon a lábujjak tövétől a sarokcsontig húzódik ez a 2-4 milliméter vastag kötőszövetes lemez. Ezt a lemezt nevezzük talpi bőnyének is. Ennek a talpi bőnyének a legfőbb feladata járás közben a lépések becsapódásakor a talpat ért terhelés rugalmas csillapítása. Emiatt talpunk lengéscsillapítójaként működik.

Talpi bőnye gyulladás a talpat ért terhelés miatt

talpi bőnye gyulladása

Talpi bőnye gyulladásának fájdalma egész talpát érintheti

Ez a rugalmas talpi bőnye begyulladhat a talpat ért túlzott terhelés hatására is. Leggyakrabban a nagyobb túlsúly állandó cipelése, a talp hosszboltozatának a lesüllyedése, a lúdtalp és a talp túlzott, hirtelen megnövelt terhelése, túlerőltetése okozza a talpi bőnye gyulladását. Ez a kötőszövetes lemez a túlzott terheléstől bárhol begyulladhat, és a gyulladástól kellemetlenül fáj és akár a duplájára is megvastagodhat, megduzzadhat.

Leginkább azonban a csonthoz tapadásánál érezhető a fájdalma. Vagyis a sarokcsont talpi részén, illetve a lábujjpárnák alatt, ahol a begyulladt talpi bőnye a sarokcsontot, illetve a lábujjcsontokat borító csonthártyát irritálja. Ha talpa deformálódása vagy túlzott megerőltetése miatt gyullad be a talpa, akkor a fájdalom általában reggel, felkeléskor jelentkezik. A felkeléskor jelentkező kellemetlen szúró fájdalom néhány lépés, 1-2 perc után elmúlik, mert a talp bejáratódik. Később is megjelenhet azonban akkor, ha túlságosan megerőlteti, megterheli a talpát. Vagy pedig akkor, amikor hosszabb pihenés után feláll és elindul. Ilyenkor is az első lépések lesznek a legfájdalmasabbak. Utána hamar bejáratódik majd a talpa.

Talpi bőnye gyulladás lelki oka lehet

talpi bőnye gyulladás lelki okai

Mik lehetnek a talpi bőnye gyulladásának lelki okai?

A talpi bőnye gyulladásának a talp túlzott terhelése miatti fizikai okokon túl lelki okai is lehetnek.

Talpunk testünk teherhordó végtagjának végén, a lábunkon helyezkedik el. Minden egyes lépéskor a talpunk csapódik a talajhoz, és ha jól működik, akkor rugalmasan elnyeli a lépéseink által keltett ütődéseket. Egyfajta lengéscsillapítóként működik. Ha viszont nem működik, akkor nem nyeli el ezeket a talajhoz ütődésekkel keltett rezgéseket.

Jól működik a talpunk, ha rugalmasan elnyeli az ütődéseket. Viszont, ha nem elég rugalmas, akkor nem tudja elnyelni a talajhoz csapódás rezgéseit. Lelki síkon is ez a rugalmatlanság okozhatja a talpi fascia szalag gyulladását.

Ha túlságosan rugalmatlan, ha makacs, konok és önfejű, akkor hiányzik életéből az a rugalmas hajlékonyság, ami gördülékeny társas kapcsolatait súrlódásmentessé olajozhatná.

Ha konokul, önfejűen ragaszkodik az álláspontjához, és nem hajlandó megérteni a másik érveit, és elfogadni az ő céljainak értékességét, akkor ez a rugalmatlanság berozsdásítja majd másokkal való együttműködését. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lesz képes elérni a céljait akkor, ha ehhez mások együttműködésére, rugalmasságára is szüksége lenne. Hisz Ön sem rugalmas, akkor miért lennének együttműködőek azok, akik a környezetében vannak?

Ez a konok következetességből származó rugalmatlanság pedig előbb-utóbb rosszkedvűvé fogja tenni. Levert, fáradt és kiábrándult is lehet, mert mások nem értik meg Önt, és nem működnek együtt Önnel. Nem veszi figyelembe azt, hogy ez elősorban azért lehet, mert bizony Ön sem működik együtt másokkal. Ön sem rugalmas, ezért ez a rugalmatlansága másokat is felkeményít a környezetében.

A rugalmatlanság, az együttműködés, a kompromisszumkészség hiánya nyerssé, kötekedővé teheti Önt. A meg nem értettség, az állandó csalódottság akár még kötekedővé is teheti Önt. Meg nem értettsége miatt az egyedüllét, a magányosság is veszélyezteti.

Pedig ennek talán egyetlen jó megoldása lehetne. Rugalmasabbá, elfogadóbbá kellene válnia, és az állandó konfrontáció helyett az együttműködés lehetőségét kellene keresnie a környezetében lévőkkel. Ha elfogadóbbá válik majd mások iránt, akkor számíthat arra, hogy mások is jobban megnyílnak, és jobban elfogadják majd Önt.

Mi okozza talpi bőnye gyulladását?

  1. talpfájdalom oka

    Mitől gyulladt be a talpa? Mióta fáj? Mikor fáj? Mikor enyhül, mikor erősödik a fájdalom? Hol fáj pontosan? Mindig ugyanott? Zsibbad is? Mire figyeljen még? Találja meg talpa gyulladásának okát a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

    Töltse ki talpi bőnye gyulladás kiváltó okát feltáró Talpfájdalom okai kérdőívét! Kattintson a linkre talpi bőnye gyulladása okának megtalálásáért!
  2. Derítse ki talpa gyulladásának okát válaszai kiértékelésével. Miért olyan fontos ez? Azért, mert a talpgyulladás okának kiderítésével és megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni talpa gyulladásától. Talp gyulladása pontos okának megtalálásában tud Önnek segíteni talpi bőnye gyulladás kezelésére szakosodott specialistánk akkor, ha elküldi nekünk pontosan kitöltött kérdőívét.

A fájdalmát kiváltó ok megszüntetésével szabaduljon meg fájdalmától!

Talpi bőnye gyulladását hogyan szüntetheti meg?

Ha talpa túlterhelése okozza a gyulladást, akkor a terhelést kiváltó okot szüntesse meg!

  1. Ha most jelentkezett a fájdalom, akkor segíthet az is, ha pihenteti a talpát. Például igyekszik kevesebbet állni, kevesebbet gyalogolni. Ha pedig rendszeresen edz, akkor segíthet az is, ha egy időre abbahagyja az edzést.
  2. A pihentetés mellett még jobban meg tudja gyorsítani a gyulladás megszüntetését, ha bemelegítés után kíméletesen nyújtja a talpi bőnyét és a vádlit. A mozgásra javul lábfeje vérkeringése. A felgyorsult vérkeringés pedig több oxigént és tápanyagot szállít a talpi bőnye sejtjeihez is. Ezzel pedig segíti a gyorsabb regenerálódást. A felgyorsult vénás vérkeringés pedig a gyulladás salakanyagait szállítja el gyorsabban a talpából.
  3. A vérkeringés fokozásával a talp masszázsa is segít.
  4. Lehet, hogy a cipője okozza talpi panaszát. Ha már szakadtra hordta és széttaposta a cipőjét, akkor a cipője már nem tartja a sarkát, és nem támasztja alá a talpát. Ilyenkor cserélje le kitaposott cipőjét.
  5. Ha felesleges kilói vannak, akkor a túlsúly is okozhatja talpa gyulladását. Ha leadja a felesleges kilókat, akkor megszűnik talpa túlzott terhelése is.
  6. Ha lesüllyedt a hosszboltozata és lúdtalpa, akkor a talpát a megfelelő helyeken alátámasztó egyedi talpbetét viselése is segít a talpgyulladás megszüntetésében.
talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal

Talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullám terápiával

Talpa lökéshullám kezelése is felgyorsítja a kezelt területen a vérkeringést. A kezelés, és a vérerekkel ritkán behálózott talpi bőnye gyulladásának megszüntetését felgyorsítja a sejtek tápanyag és oxigén ellátásának megnövelésével.

Ha pedig lelki oka van talpi bőnye gyulladásának, akkor pedig a környezete iránti nagyobb rugalmassággal alakíthat ki jobb együttműködést környezetével. Kompromisszumkészsége, rugalmassága segíteni fog talpa gyulladásának megszüntetésében is.

4 gondolatok ezen: “Mik a talpi bőnye gyulladás lelki okai?

  1. Tóth Edit

    Nagyon elégedett vagyok a Harmónia centrumban kapott lökéshullám terápiával. Régóta húzódó talpi bőnye gyulladásomat kezelték vele, és az erős fájdalmaim nagy mértékben csökkentek, sőt olyan időszakok is vannak, hogy fájdalommentes a talpam. Erőltetés után jelentkezik a fájdalom, azonban a centrumban megtanult tornagyakorlatok elvégzése után ismét erőteljes javulás tapasztalható. Csak ajánlani tudom!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Edit
      Köszönjük szépen, hogy elmondta tapasztalatát talpi bőnye gyulladásának lökéshullám kezeléséről. Régóta húzódó, makacs fájdalomnál nagyobb terhelés, erőltetés után újra jelentkezhet a fájdalom. Azonban ahogy Ön is tapasztalja, a talpi bőnyét nyújtó gyakorlatok rendszeres végzésével egyre rugalmasabb lesz a talpi bőnye, és a kellően nyújtott, rugalmas talpi bőnye egyre kevésbé fárad el, és egyre kevésbé gyullad be. A talpi bőnyét nyújtó gyakorlatok rendszeres végzése el fogja hozni talpa fájdalommentességét. Utána pedig a nyújtó gyakorlatok a fájdalomhoz képest jóval kisebb rendszerességű végzésével meg is tudja őrizni talpa visszanyert fájdalommentességét. Mielőbbi talpfájdalommentes járást kívánunk Önnek

  2. Ildikó Horváth

    Jó napot kívánok! A tüneteimet nem tudtam szakszerűen leírni, így segítségemre sietett egy neten leírt magyarázat a talpi bőnyéről. Orvosnál már jártam több éve enyhébb panaszokkal, de diagnózist nem kaptam. Egy éve felkerestem egy számítógépes talp boltot, ahol felvételt készítettek a talpamról /mk/. Fél évig nem volt panasz, mellette tornásztam, massziroztam izomlazító olajokkal. Pár hete masszőrnél is voltam, nem sokat javult, nagyon fájdalmas volt az Achillesnél. Sokat kerestem, mivel nálunk nincs ortopédus, így öngyógyítás folyik. Most itt másolnám, amit találtam a neten, kb. így kellett volna megfogalmaznom, elnézést kérek. A talpi fascia szerepe….

    A talpi bőnye (fascia plantaris) egy erős kötőszövetes lemez, amely a saroktól a lábközépcsontok fejecséig (lábujjak tövéig) húzódik. Fontos szerepe van a talpboltozatok megtartásában. A talpi fascia egyik fő feladata a lépés által keltett “becsapódási rezgés” csillapítása. Ebben a rugalmassága a legfontosabb.

    Amikor emberi tetemet boncolva vizsgáljuk a talpi fasciát és az alatta elhelyezkedő izmokat szeretnénk megkeresni, meglepve tapasztaltam, hogy még orvosi szikével is nehezen átvágható, bőrcipő talp vastagságú lemezzel van dolgunk.
    Ebből a talpi rendszerből indul ki a hátsó lánc, ami egészen a koponyaalapig tart; összekötve a talpat a fejjel…

    Amikor ez a talpi lemez megvastagszik, rugalmatlan és kemény lesz összehúzza a hátsó lánc minden elemét. Feszes lesz az Achilles ín, a combhátsó része, a lumbális gerinc, a hátágyéki pólya, a nyaki gerinc, stb.
    Húzást gyakorolva az egész hátsó láncra mindenre hatással lesz a talpi bőnye.

    Ezért fektetek különös hangsúlyt a tréningek során a mezítlábas edzésre, hogy a talpizmok mellett a talpi fasciális kötőszövetet is megdolgoztassuk.
    Megelőzve, sok esetben inkább korrigálva a már kialakult “láb” statikai problémáit, mint például bokasüllyedés, achilles-ín szakadás, talpi bőnye gyulladás, sarokcsont gyulladás, sarkantyú szindróma, stb.

    Instabil eszközökkel (bosu) biztosítjuk a talp érzékelő sejtjeinek aktivizációját, ami az egyensúly érzékelés alapja. Valamint a talpboltozat fenntartásáért felelős izmok erősítését.
    Emellett a talp fasciális oldásával biztosítjuk a hátsó lánc rugalmas, elasztikus kiindulási támasztását!

    Jelentkezés privátban!
    Szép napot!🍀🤗 Kevesebb jelenjen meg
    Talán célhoz értem, és itt kérem a segítséget, hogyan tovább! Messze lakunk a fővárostól, itthon szeretném megoldani. 79-éves vagyok, rendszeresen tornázok, mit tegyek, szeretnék a végére járni! Köszönettel Üdvözlettel Ildikó Horváth Varga Vincéné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ildikó Horváth!
      Köszönöm kérdését. Ahogy a bemásolt szövegben írja is az oldal, nyújtani kell a befeszült talpizmokat, Achilles inat, vádlit. Ezt próbálja meg otthon kivitelezni. Legjobb, ha a környékén talál egy gyógytornászt aki megmutatja a talp és Achilles ín, vádli szakszerű nyújtását és masszírozását.
      Próbálja kenegetni fekete nadálytő krémmel, azt bemasszírozni, valamint óvatosan 5-10 percre hűteni a területet. Másrészt keressen fel lökéshullám terápiát az Ön közelében, ami nagyon nagy sikerrel szűnteti meg a talpi bőnye gyulladást.
      Olvasson itt bővebben talpi bőnye gyulladás kezeléséről:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpi-bonye-gyulladas-kezelese
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük