7 egészséges zöldség

A zöldségek egészségesek. Bőségesen tartalmaznak tápanyagokat, immunrendszerét erősítő vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az egészséges zöldségek fogyasztása nemcsak az egészségének tesz jót, hanem segíti az emésztését is.

Azonban még a zöldségeken belül is vannak olyanok, amelyek az átlagosnál is nagyobb arányban erősítik az immunrendszerét. Ezek a legegészségesebb zöldségek kifejezetten jót tesznek az egészségének, és erősítik az immunrendszerét is. Rendszeres fogyasztásukkal megvédi magát a fertőzésekkel szemben is. Ezeknek a zöldségeknek az egészségére gyakorolt többszörösen jótékony hatását ismerheti meg ebben a cikkben.

Spenót talán a legegészségesebb zöldség

A spenótot sötétzöld színe és talán kellemetlen íze miatt sokan nem szeretik. Talán Ön sem lelkesedik a spenótért.

A zord és nemszeretem külső mögött azonban felbecsülhetetlen belső értékek vannak a spenótban. Márpedig ezekért az értékekért érdemes sutba dobni ezzel a leveles zöldséggel szembeni ellenérzését.
A spenót talán a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó zöldség. A legegészségesebb saláta. A spenótban rengeteg A- és C-vitamin van. Igen gazdag gyulladást csökkentő és káros szabadgyököket megkötő antioxidánsokban is.

Sok olyan ásványi anyag van benne, például a cink, a szelén és a mangán, amelyek antioxidánsokként védik a szervezetét a gyulladásokkal szemben. Magas az E-vitamin tartalma is. A csontok építésében fontos szerepet játszó kalcium és foszfor tartalma is jelentős. Talán a spenót a legegészségesebb zöldség? Lehetséges. Határozottan azért nem mernénk ezt kijelenteni, mert a többiek is jót tesznek az egészségének.

spenőt

Spenót nemcsak vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, hanem omega-3 zsírsavakban is. Miért olyan fontosak ezek a telítetlen zsírsavak szervezetének? Kattintson a képre, és tudja meg!

Magas rosttartalma segíti az emésztést, és ezzel segít az emésztési betegségek elkerülésében is. Bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat, ami szintén csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Főzéskor vitamintartalmának jelentős részét, akár felét is elveszíthetik a zöldségek. Különösen a C-vitamin tartalom veszélyeztetett, mert ennek jelentős része eltűnik főzéskor. Ezért érdemes nyersen, zölden fogyasztani a zöldségeket, például salátának összekeverve. Ha pedig mégis főzi, akkor érdemes rövid ideig főzni, hogy minél több maradjon meg bennük az értékes vitaminok tartalmából. Főzés helyett pedig érdemesebb párolva fogyasztani. Párolással a spenót megőrzi a benne lévő vitaminok jelentős részét.

Gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmával szemben alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyasztásával az elhízástól sem kell tartania.

Többféle B-vitamint is tartalmaz. Folsav és piridoxin tartalma jótékonyan hat a szív és érrendszer működésére, és a vérnyomás normális értékének a megőrzésére is.

Paprika

A paprika a citrom mellett a másik legismertebb C-vitamin forrás. Közismerten magas C-vitamin tartalmát tudományosan talán az az érdekesség bizonyítja a legjobban, hogy Szent-Györgyi Albert is a paprikából vonta ki a C-vitamint, amiért orvosi Nobel-díjat kapott. Sok vitamin van benne és kevés kalória. Ezért nemcsak védi és erősíti az immunrendszerét, hanem még a vonalaira is vigyáz, ha sok zöldpaprikát fogyaszt.

zöld paprika

A zöld paprika rengeteg C-vitamint tartalmaz

A zöld paprika nemcsak rengeteg C-vitamint tartalmaz, hanem sok folsavat is, ami az agy és az idegrendszer működését segíti. Magas az A-vitamin tartalma is, aminek fontos szerepe van a bőr egészségének és a látásnak a megőrzéséhez.

A paprika csípősségét okozó kapszacin jelentős fájdalomcsillapító hatással bír. Légúti fertőzéseknél, megfázásnál, torokgyulladásnál is jelentős gyulladást csökkentő hatása van.

Az ásványi anyagok közül sok káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz a paprika. A legegészségesebb zöldségek közötti versenyben biztos, hogy az élbolyban szerepel.

Paradicsom

A paradicsom elsősorban magas A- és K-vitamin tartalma miatt kiváló vitaminforrás. Szép piros színét a benne lévő likopin adja, amely erőteljes antioxidáns. Kutatások mutatták ki, hogy ez csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét.

Rostanyag tartalma pedig segíti az emésztést, és ezzel pedig elősegíti az emésztési problémáknak a megelőzését is.

Brokkoli

Antioxidánsokban gazdag keresztesvirágú zöldség. Azonban a brokkolit és más káposztaféléket is óvatosan érdemes fogyasztani azoknak, akik puffadásra hajlamosak. Egyszerűen azért, mert akik hajlamosak erre, azoknál könnyen okoz teltség érzést, puffadást.

Jótékony hatásaként azonban a többi káposztaféléhez hasonlóan sok C- és K-vitamint tartalmaz. Nyersen elfogyasztva már kis mennyiségben (10 deka) is fedezi egész napi vitaminszükségletét ezekből a vitaminokból. A C-vitaminnak az immunrendszer védelmében, a K-vitaminnak pedig a véralvadásban és a sebgyógyulásban van alapvető fontosságú szerepe.

A C-vitamin tartalom mellett bőségesen tartalmaz glükozinolátokat is. Ez a sejteket védi az oxidatív stresszel szemben. Márpedig ezzel jelentős védelmet nyújt a daganatos betegségek elkerülésére.

Szulforafán tartalma a vércukorszint egyensúlyban tartásában is segít.

Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztásának fontos szerepe van az immunrendszer védelmében és erősítésében, mégpedig magas allicin tartalma miatt. Ez az erős antioxidáns védelmet nyújt a vírus és baktériumfertőzésekkel szemben. Rendszeres fogyasztásával védi magát a felső légúti fertőzésekkel, megfázással szemben.

fokhagyma

Fokhagyma melyik jótékony hatását ismerte már korábban is?

Olyan szerves kénes vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentését. Jól ismert értágító, vértisztító hatása is. Ezzel pedig a magas vérnyomás megelőzésében fontos szerepe van.

Gyulladást és oxidatív stresszt csökkentő hatása révén a káros szabadgyökök megkötésében is fontos szerepe van, és ezzel daganatos betegségek megelőzésében tölt be fontos szerepet. Jelentősen csökkenti a vastagbél és gyomorrák kialakulásának a kockázatát.

Vöröshagyma

A vöröshagyma gyakori fogyasztása a szív és érrendszer működését erősíti. Magas kvertecin tartalma élénkíti a vérkeringést, és segíti a kalóriák gyorsabb égetését is. Ez az egyik legerősebb növényekben megtalálható antioxidáns, ami a gyulladás csökkentésében és a káros szabadgyökök megkötésében is fontos szerepet játszik. Ezzel pedig fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében is.

Fontos szerepe van a koleszterinszint csökkentésében. Az erek falát is védi a káros lerakódásokkal szemben, és a magas vérnyomás megelőzésében is fontos szerepe van.

Gomba

A gombák is nagyon egészségesek, mert sok gyulladást csökkentő és káros szabadgyököket megkötő antioxidánst tartalmaznak. Ezzel pedig erősítik az immunrendszert, segítik megelőzni a gyulladásokat, és a daganatos betegségek kockázatát is csökkentik.

Elősegíti az agy és a szív és érrendszer egészségesebb működését.

Magas az izmok építését segítő fehérjetartalmuk, ezzel szemben viszont a kalóriatartalmuk alacsony. Ezért nem kell tartani az elhízástól akkor, ha rendszeresen kerülnek az asztalára gombafélék.

Magas rosttartalma segíti az emésztést. Az emésztési zavarokat csökkentő bőséges rosttartalom azonban szinte minden zöldségről elmondható.

Ezek közül az egészséges zöldségek közül melyeket fogyasztja rendszeresen? A 7 egészséges zöldség közül melyikkel erősíti leggyakrabban az immunrendszerét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük