Törött csont mennyi idő alatt forr össze?

Ha csonttörése van, akkor a fájdalom csillapodása után biztos a minél gyorsabb gyógyuláson jár az esze. Ilyenkor hamar felteszi a kérdést, hogy mennyi idő alatt forr össze a csont?

A csont mennyi idő alatt forr össze?

törött csont forradása

Mennyi idő alatt forr össze a törött csont?

Kérdésére nehéz pontos választ adni. Minden csonttörésre, és mindenkire érvényes választ nem is tudunk adni. Azért, mert a törés gyógyulás ideje több tényezőtől is függ.

  1. Függ attól, hogy melyik csontja tört el. Egy medencetörés vagy combcsonttörés lassabban gyógyul, mint a kartörés vagy a bokatörés.
  2. Függ a törés típusától, attól, hogy nyílt vagy zárt a törés. A szilánkos törés lassabban gyógyul, és a darabos törés gyógyulása is hosszadalmasabb.
  3. Az életkortól is függ. Azért, mert a fiatal szervezet gyorsabban regenerálódik törésnél is.
csonttörés meddig fáj

Csonttörés után az egyik leggyakoribb kérdés, hogy meddig fáj a csonttörés? Meg tudja gyorsítani a törés gyógyulását. Kattintson a képre, és nézze meg hogyan

Általában néhány héttől néhány hónapig tart a törött csont gyógyulása. Azonban meg lehet gyorsítani a törött csont gyógyulását. Mégpedig a vérkeringés fokozásával, az anyagcsere meggyorsításával, a csontépülés javításával.

A leggyakrabban 6-12 hét egy csonttörés gyógyulása, de a teljes gyógyulást ennyi idő alatt még nem éri el a törött csont. A sípcsont és a combcsont törésénél figyelhető meg, hogy még akár egy év múlva is folytatódik a csont beépülése.

Ebből is látszik, hogy a combcsonttörés lassabban gyógyul. Nézze meg mennyi ideig tart a gyógyulás!

Különösen az időseknél veszélyes a combnyaktörés, amely nemcsak hosszadalmasan, hanem nagyon nehezen is gyógyul.

sajkacsonttörés röntgenkép

Sajkacsont törése röntgenképen

A csukló törése azonban gyorsabban gyógyul. Ilyenkor a törés jellegétől függően 3-6 hétig van fenn a gipsz a törött csuklón. Utána a csukló korábbi mozgásterjedelmének és fájdalommentességének a visszaszerzését segíti a csukló gyógyulásának gyorsítása és gyógytornája

A kéztőcsontok közül azonban leggyakrabban a sajkacsont törik el. Ez pedig különösen nehezen gyógyul. Ha nem mozdul el a csont, akkor gipszeléssel rögzítik a törött sajkacsontot. Mégpedig 8-12 héten át.

Meggyorsítaná a csonttörés gyógyulását?

Több mindent is tehet azért, hogy csonttörése gyorsabban gyógyuljon meg.

A vitaminok és ásványi anyagok nemcsak szervezete általánosan jobb állapotához, hanem a törés gyorsabb gyógyulásához is hozzásegítik.

napfény vitamin

November elejétől kezdve a csontokat is erősítő napfény vitaminból már nem kap eleget természetes úton, a napsugárzásból

A D-vitamin az egyik alapvető vitamin. Emellett fontos szerepe van a csontok erősségének és sűrűségének a javításában is. Ha sokat tartózkodik a szabadban, akkor nincs szüksége a D-vitamin pótlására. Ha viszont az életét a négy fal között tölti, akkor bizony könnyen D-vitamin pótlásra szorulhat.

Amikor sokat süt a nap, akkor már napi fél órás napon tartózkodás is biztosítja D-vitamin szükségletét. Az a fontos, hogy legyen annyi szabad bőrfelülete például a karján és az arcán, ahol a nap éri a bőrét. Persze ne a legégetőbb napsugarú déli órákban menjen ki a szabadba mindennapi D-vitamin utánpótlásáért.

Ez azért olyan fontos, mert a D-vitamin egyik legfontosabb természetes forrása a bőrt elérő napsugárzás. A mi időjárási körülményeink között azonban novembertől február végéig kevés napsütésben lehet részünk. Ilyenkor pótolnia kell a D-vitamin szükségletét.

A szervezet D-vitamin szintjének csökkenése többféleképpen is rossz hatással lehet szervezetére:

  • Legrosszabb talán a gyengülő immunrendszer, aminek a következtében sokkal hamarabb kaphat el különféle betegségeket.
  • Folyamatos fáradtságérzet is előveszi, ami együtt jár a fizikai erő csökkenésével is.

Csonttörése gyógyulásának az időszakában pedig a csontok gyorsabb forradása érdekében is érdemes szervezete napi D-vitamin szükségletének a pótlásáról gondoskodnia. Különösen a novembertől márciusig terjedő időszakban.

A D-vitamin mellett szervezete kalciummal való ellátása is fontos akkor, ha erős csontokat és fogakat szeretne. Persze a kalcium önmagában még nem elég, mert ha nem kombinálja a kalcium bevitelt a kalcium felszívódását elősegítő kiegészítőkkel, akkor az elfogyasztott kalciumnak csak a töredéke épül be a csontozatába.

A magnézium nemcsak az izmok és az idegek működését segíti, hanem elősegíti a kalcium felszívódását is. Ezért ezt is érdemes pótolnia a magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, vagy megfelelő táplálékkiegészítők formájában. Különösen figyelemreméltó megfigyelés, hogy a csontritkulással küzdők szervezetében alacsony a kalcium és a magnézium szintje is.

Az alapvitaminok közé tartozik a C-vitamin is, amely nemcsak az immunrendszer ellenállóképességének a megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem a sejtregenerálódásban is. Ez pedig kifejezetten fontos a csontok forradásának az időszakában. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a gyulladás csökkentésében, visszaszorításában is fontos segítsége lehet a C-vitamin pótlása.

izomhúzódás

Meghúzódott izom a benne lévő mikrosérülésekkel

Nem lehet azonban mindent vitaminok és táplálékkiegészítő tabletták bekapkodásával sem megoldani. Főleg akkor lehet hatásos a feketenadálytő külsőleg, a bőrbe dörzsölve, ha nem kellett begipszelni a törött testrészt. A feketenadálytő is sokat tud segíteni a törések, fájdalmas zúzódások és húzódások eredményes kezelésében.

Emellett sokat tudnak segíteni a sejtek gyorsabb regenerálódásában a mellékhatások nélküli természetes gyógyító kezelések is. Ezek veszélytelenek.

A lökéshullám terápia a vérkeringés javításával megnöveli a kezelt területen a vérbőséget, és ezzel pedig meggyorsítja az anyagcserét, a salakanyagok gyorsabb eltávozását, és a sejtek gyorsabb regenerálódását is elősegíti. Fontos Önnek törött csontja gyorsabb gyógyulása? Fontos élete megszokott rendjének minél hamarabbi visszaállítása?

Törése gyorsabb gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

bokatörés gyógyulás gyorsítása lökéshullámmal

Bokatörés gyógyulásának gyorsítása lökéshullám kezeléssel, a kezelt terület vérbőségének fokozásával

A lökéshullám kezelés legfőbb hosszútávú előnye az, hogy törött csont gyógyulásának gyorsítását káros mellékhatások nélkül teszi. Azért, mert nem juttat be a szervezetbe semmilyen mesterséges anyagot. A különféle csonttöréssel hozzánk fordulók ezért szeretik a legjobban a lökéshullám törésgyógyulást gyorsító hatását.

46 gondolatok ezen: “Törött csont mennyi idő alatt forr össze?

  1. Havas Tiborné

    Szeptember 28-án utcai balesetben (cipőm sarka beakadt egy beton repedésébe) a talpam befordult a bokám alá. Eltört a bal lábam kisujja és a mellette lévő ujj alatti csontok. Boka sérülésem nincsen. Kérdésem: mikor vetethetem le a térdig érő gipszet? 1 hétig fekvő gipszem volt, azóta eltelt 2,5 hét alatt egy könnyített – de szintén térdig érő – járó gipszem van. Előírás szerint sokat van felpolcolva a lábam- kíméltem eddig. Járókerettel kitűnően tudok közlekedni, de nem sokáig, nagyon le vagyok gyengülve.Félek, be fog görcsölni a vádlim, vagy a talpam, ha nem járok rajta.(évente 1-2-szer elő szokott fordulni.) Magnéziumot, D-vitemint kalciumot szedek.74 éves vagyok! Ha 4 hét után levetetem a gipszet, kell-e , -lehet-e kapni gyógycipőt, van egyéb altenatíva? Köszönöm a válaszukat: üdvözlettel Havas Tiborné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Havas Tiborné!
      A külső rögzítés ideje 6-8 hét minimum kellene legyen, erre a csontjának van szüksége. Előfordulhat, hogy emiatt a talpizmai feszesebbé válnak, és hajlamosak lesznek a görcsre, de az izmokat bármikor helyre tudja tenni alapos gyógytornával-nyújtással-masszírozással. A törés rögzítést követően egyébként is fokozatos gyógytornával térne vissza szépen lassan a terheléshez. Ha azonban a talpizmai görcsössége miatt elhamarkodná a rögzítés eltávolítását, akkor a rosszul össze forró csontokat nehezen tudja korrigálni. Amennyiben van időpontja az orvosához, erről vele is beszélhet.
      Gyógycipő a törésgyógyulásban nem tud segíteni. Azonban ha más panasza is van a lábával, például boltozat süllyedés, bütyök, akkor a gyógyulás után készíttethet egyedi gyógycipőt magának. Ártani nem fog, biztosan!
      Üdvözlettel:Harmónia Centrum

      1. Havas Tiborné

        Sajnos egy a vádliban beálló görcs magától még nem múlt el, csak akkor, ha kimasszíroztam és nyújtottam.Ez egy igen nagy fájdalom, el sem tudom képzelni, hogy órákig, netán napokig kibírjam míg enyhül. Ezt szerettem volna megelőzni ill. adott esetben megoldani az Önök segítségével tanácsával. Ha azt mondják, hogy Önök nem tudnak egyéb megoldást, tudomásul vettem, és köszönöm gyors válaszukat. Üdvözlettel: Havas Tiborné

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Havas Tiborné.
          Szokatlan az Ön ennyire intenzív, nehezen kimasszírozható és hirtelen fellépő vádligörcse, amelynek fellépésétől ennyire tart. Amennyiben tényleg ennyire viselhetetlen, megértem, hogy szeretné megelőzni. Ha véletlenül lenne olyan emléke, hogy a görcsök általában fekvéskor, vagy a lábfej lefeszített (spicc) helyzetében érték, akkor legalább megnyugtathatnám, hogy a gipszben nem spiccelő, hanem pipáló helyzetben rögzítették, így a vádli izom nyújtott helyzetben van, és nem lesz akkora görcshajlama. Azonban ha spiccelő bokától függetlenül érték a görcsök, ilyen megnyugtatást nem adhatok.
          Azt gondolom azonban, hogy a jelentős izom fájdalom, még ha több napig is tart, még mindig kisebb kárt jelent, mint egy rosszul összeforró csont, amelynek következményeit évekig nyögi. Például minden lépésnél nyilalló fájdalom formájában. Mert akár ez is kialakulhat, ha nem nyeri vissza talpboltozata az ép szerkezetet. És az életkor előrehaladtával a csontok regenerációs ideje is kitolódik, így a 4 hetes gyógyulás az Ön esetében nem ugyan az, mint egy huszonéves személy csonttörésének esetében.
          Mindazonáltal a gipszrögzítés eltávolításakor mindenképpen találkozni fog orvosával, ezért vele javaslom, hogy beszéljék át alaposan a döntést. Figyelembe véve az akkori röntgenképen látható csontosodási állapotot, az Ön félelmeit a vádligörccsel kapcsolatban, és a végső célját.
          Amennyiben a rögzítés eltávolításra kerül, teljesen mindegy, hogy 4 vagy több hét után, mindenképpen szüksége lesz a vádlit nyújtó gyakorlatokra. Ugyanis akár egy hét rögzítettsége feszessé teheti a vádliját. És ha ez a feszesség nincs oldva napi gyakorisággal végzett feladatoknak hála, akkor a jövőben gyakoribb vádligörcsökre számíthat majd. És akkor már nem lesz ott a gipszrögzítés, hogy pipáló helyzetben tartsa bokáját, ezzel nyújtott helyzetben tartva vádi izmait. Amennyiben orvosa nem ír ki Önnek TB alapon gyógytornát, akkor keressen segítséget legalább az első pár hétre.
          Úgy vélem tehát, hogy az elnyújtott gipszelési idő és a gipszlevétel után rögtön megkezdett mozgásterápia szolgálná legjobban az Ön egészségét, és hosszú távú érdekeit. Döntsön belátása szerint.
          Üdvözlettel:
          Harmónia Centrum

        2. Szalma Ildikó

          Érdeklődnék anyukámnak combnyaktörése volt. Megműtötték de nem sokat fekszik inkább ül. Most voltunk röngenen ami azt írja az átépülés folyamatban van! De anyukám panaszkodik, hogy fáj neki a combcsontja! Mitől lehet???

          1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

            Kedves Szalma Ildikó!
            A műtét után valóban fáj a csípő területe. Nagyon fontos azonban, hogy betartsa a felépülést követő időszak kíméletre irányuló utasításait. Kellő kímélet nélkül a protézis beépülése hátráltatva lehet. A csípő protézist követően van néhány alapszabály:
            – üléskor a csípő legyen magasabban, mint a csípő forgó, tehát ne üljön túl mélyre. Ékpárnával billenthet, ha alacsony a szék.
            – lábait ne keresztezze, igyekezzen térdeit nem összezárva tartani, ha ül. Ha oldalt fekszik, érdemes vastag párnát tenni, hogy a felső térde ne legyen alacsonyan feszítve ezzel a csípőjét.
            – ülve, hanyatt fekve Nyújtott térddel ne emelje magasra az adott lábat, ne fejtsen ki túl nagy erőt.
            Amennyiben ezeket betartja a kedves édesanyja, és mégis fáj, és a kontroll vizsgálat szerint szépen zajlik a csont regenerációs folyamat, akkor a mozgásban lehet a kulcs. Néha sétáljon, hogy a csípő körüli izmait karban tartsa. Próbálja finom simításokkal oldani a csípő körüli szövetek fájdalmát. Esetleg kérjenek személyes segítséget gyógytornász kollégától. Nálunk házi beteg ellátás nincs, de ha el tudnak jönni az V. kerületben várjuk Önöket szeretettel.
            Üdvözlettel:
            Harmónia Centrum

  2. Taar Katalin

    Jó napot kívánok.. Labfejtörésem van 3hejen van eltörve és egy hejen megrepenve. 5hete van sinben.., és most a hétvégén megcsúsztam és ráléptem de az egész sujom ránehezedet. Nagyot estem utána ,nagyon nagy fájdalmam volt ,pont úgy fájt mint amikor eltört. Már eltelt két nap most csak ha megmozditom fáj…nagyon félek hogy talán megint eltört…..hétvégén kell orvoshoz mennem. (50 éves vagyok) . Lehetséges hogy megint eltört? Köszönöm a választ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Taar Katalin!
      Ön február 28-án írt blogunkon egy hozzászólást csonttörés témájú cikkünkhöz. Most jutottunk el a válaszadásig, utólag is elnézését kérjük a késedelemért. Sajnos emiatt már nem tudunk érdemben választ adni a kérdésre. Reméljük, szerencsésen esett, és nem kezdődött újra a gyógyulása. Amennyiben rehabilitációjában gyógytornász segítségére van szüksége, és megteheti, hogy felkeres minket V. kerületi intézményünkben, úgy a honlapunkon található és alább felsorolt elérhetőségeken keressen minket időpont foglalásért.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  3. Harmati Nikoletta

    Üdv!Nekem 3 hete tört el a lábközép 5 csontom .
    2 hétig volt fekvő gipszem ,most egy hete van rajtam a járó. Nagyon nem kényelmes azóta a törésnél hasító szúrást érzem. -félék hogy elmozdulhatott?!Ez normális ?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Harmati Nikoletta!
      Ön március hatodikán írt blogunkon egy hozzászólást csonttörés témájú cikkünkhöz. Most jutottunk el a válaszadásig, utólag is elnézését kérjük a késedelemért, bízunk benne, hogy még tudunk Önnek segítséget nyújtani válaszunkkal.
      A csontgyógyulás lassú folyamat, 6-8-12 hétig elmozdulásra képesek a csontvégek. A gyógyulási időszakban azonban igyekeznek a sérültet lehetőleg aktív állapotába visszahelyezni azért, hogy ne legyenek szövődményei a lusta izmaitól, és ne legyen ápolásra kiszolgáltatva a személy. Ezt igyekeznek a modern ellátási módok elérni. Például a jól felhelyezett járógipsz. Ettől azonban nem lesz kellemes érzés a lábra állás, és nem is szabad sokat sétálnia. Sajnálom, hogy ha erről nem kapott megfelelő tájékoztatást, és ezért félelemben, bizonytalanságban teltek napjai. Bízom benne, hogy nem a gipsz túl szoros felhelyezése volt a gond.
      Mostanra talán megoldódott a kérdése, és enyhülni kezdett a panasz, vagy kapott megnyugtatást mástól. Ha azonban még mindig vannak fájdalmai, ortopéd traumatológus orvosainkat tudja itteni magánrendelésükön felkeresni. Ővelük konzultálni tud, illetve ha közben a járógipsz esetleg lekerült, akkor a lábának fizikai vizsgálatára is sort tudnak keríteni.
      A gipsz elhagyás után rugalmas rögzítőre és gyógytornára lehet szüksége, ebben is állunk szeretettel rendelkezésére Budapesti Centrumunkban.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  4. O. Csilla

    Üdvözlöm!
    Január elején volt egy balesetem, külboka és sípcsont törést – darabos. Mindkét helyen fémekkel és csavarokkal rögzítették. Folyamatos kontroll alatt vagyok, a boka 6 hét után „be is gyógyult”, ám a sípcsontomnál még nem forrt össze egy részen a csont. Ezt az egy hete készült CT mutatta, amit azért csinált a doki mert mondtam hogy fájdogál. De igazából úgy magától, egy-egy helyen, pár másodpercig tart, szóval nem akkor fáj ha rálépek, vagy ha mozdítom, bár még két mankóval kell közlekednem ( lábsúly + kis terhelés). Az orvos szerint még kell neki idő, általában 12 hét alatt gyógyulnak de azt mondta ennek most több idő kell. A CT egyébként 4.5mm távolságot mutatott, viszont azt is elmagyarázta az orvos a képen hogy már elkezdődött a csontosodás, szerinte rendben lesz, megnézték és nem kell csontpótlás.
    Nagy trauma volt nekem ez az egész és sokat pánikolok is már… Nagyon szeretnék meggyógyulni. Ehhez az orvos utasításait tartom be (keringés javító gyógytorna, pihentetés, magamtól pedig D vitamin és liposzómális C vitamint szedek), de valahogy szükségem lenne pár válaszra, megnyugtatásra.
    Ha a doki a CT alapján látta, hogy elkezdődött a csontosodás akkor már ugye az be is fejeződik ott és tényleg nem lesz szükség pótlásra? Valóban lehetséges hogy ehhez ilyen sok idő kell? Ugye biztosan meg fog gyógyulni a lábam és nincs olyan hogy egy törés nem gyógyul meg? 🙁
    (28eves vagyok amúgy.)
    Továbbá ami még zavar és nem tudom mennyire normális, az az hogy a lábam sokszor elszíneződik (nem dagad) de ha lóg vagy állok akkor kékes színű lesz. (Emiatt már kétszer megnézték nincs-e trombózisom de vérvétel+Uh negatív) Meddig lesz ez még így? A doppler ultrahangokon azt mondták hogy jó a keringés a lábamban, szóval nem értem ezért sem. Mennyi ideig normális az elszíneződés?
    Válaszát hálásan köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csilla!
      Én megnyugtatónak találom azokat az információkat, amiket megosztott. Számos otthoni regenerációs tanáccsal látták el, folyamatosan nyomon követi orvosa a gyógyulását, ellenőrizték erei állapotát a kékülés ügyében lelkiismeretesen, és igen, elindult a csont callusképződés. A lábszárcsont törés valóban hossz gyógyulást igényel, 12 hétig szinte semmit sem kezdhet a lábával, utána pedig hetekre lesz szüksége, hogy visszatornázza lágyrészeit a sérülés előtti állapotba. Talán ez is lehet az oka az állandó kékülésnek. Mivel levelét már régebben írta, talán el is telt a 12. hét rögzítés.
      További megerősítést traumatológus-sebészorvosaink, Hargita Gergely és Mészáros Ádám nyújthatnak Önnek, amennyiben személyes konzultáción megjelenik. Erre időpontot recepciónk adhat Önnek.
      Mindazonáltal tényleg azt gondolom, hogy jó kezekben van, jó úton halad a gyógyulása, és nem érdemes stresszelnie emiatt. Igyekezzen megnyugodni. Amikor pedig engedélyt kap orvosától a láb-boka gyógytorna megkezdésére, gondoljon ránk, gyógytornászainkra bizalommal.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  5. Krepsz Hanna

    Jó reggelt!
    Nekem medence törésem van. És véletlenül raleptem 2 szer amíg mentem ki mosdóba. Nagyon fáj és lüktet is. Ilyenkor mi a teendő vele? Már megcsinaltam amit a gyógytornász mondott. 19 éves vagyok és a bal medence csontom törött el. Tudnak segíteni esetleg vagy várjam meg az időpontot amire mennem kell? Vagy azonnal szólni kell az orvosnak?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krepsz Hanna!
      Sajnos a blogfelszínünk nem alkalmas sürgősségi kérdések megválaszolására, ezt Ön is bizonyára észlelte, mivel 18.a óta sok nap telt el, amely medencetáji fájdalomnál nagyon hosszú idő.
      Én egyébként nem orvosként azt javasoltam volna, hogy minimum a háziorvost vagy a gyógytornászát hívja fel ez ügyben tanácsért. Amennyiben a törése 6-8 héten belül történt, még nagyon instabil a csontvégek rögzülése, és akár el is mozdulhatnak, reponálásra lehet szükség.
      Bízom benne, hogy a kérdésre azóta a kezelőitől választ kapott, és a lüktető fájdalma enyhült. Nagyszerű dolog, hogy jár gyógytornászhoz. Remélhetőleg egyéni foglalkozás keretein belül, ahol önre szabják a kezelést, és van lehetősége kérdezni, fejlődni. Amennyiben esetleg nem így van, vagy lejár a kiírt állami tornája, nálunk magánrendelés keretén belül jöhet gyógytornászainkhoz.
      Recepciónk tud időpontot adni.

  6. Fruzsina

    Sziasztok! Több mint 1 hete eltört a lábfejemnél oldalt a kisujjamhoz vezető csont. 6 napig volt fekvő gipszem. Levették, mert azt mondták nem mozdult el a csont a törésnél, ezért hamar gyógyul. Nem kaptam járógipszet, mert nem kell, ezt mondták. Viszont 2 nap eltelt, de nehezen tudok ráállni. Ez normális?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Fruzsina!
      A törés utáni rehabilitáció fontossága sokszor nincs eléggé hangsúlyozva a szakorvosi ellátáson. A lábközépcsontok szerencsére jól gyógyulnak, és minimális törődést igényelnek. Azonban ha lába a munkaeszköze, vagy hobbija során kell sokat használnia, akkor a törés utáni első 3 hónap kulcs fontosságú. Ha biztosra akar menni, érdemes lenne egy-két alkalommal felkeresnie gyógytornászt.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  7. Eszter

    Sziasztok!
    2 hete rá estem a jobb lábfejemre. A sürgősségin a következő diagnózist kaptam: A jobb láb V. metatarsus prox. harmadában disloc. nélküli törés látható. 1 hét fekvő gipszet kaptam, majd 2-4 hét járó gipszet jósolnak. Szedek Kalciumot, magnéziumot, C vitamint, D vitamint és Collagént is. 27 éves vagyok. Egyáltalán nem fáj, ha ráállok a járó gipszre. Vajon mennyi az esély, hogy 2 hét járógipsz után leveszik?
    Köszönöm a segítséget!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Eszter!
      Amennyiben a járógipszben tünetmentes, akkor nem baj az, ha 4 hétig fenntartják. Amikor ugyanis leveszik, a járás már terhelni fogja a csontjait, izmait, és az lehet majd érzékeny. Addig védetten erősödik a csontforradás, aminek a legjobb egészségnek örvendők esetében is kellhet 6-8 hét.
      Ne felejtse el, hogy a járásmintája átmenetileg torzulhatott ettől a sántítós helyzettől, valamint hogy a lába kicsit elmerevedik a gipsz alatt. A gipsz eltávolítása után egy alkalommal legalább érdemes mozgásterápiáról konzultálni gyógytornásszal. Ő meg tudná mondani Önnek, mire számíthat, milyen mozgások fognak fájni, milyen gyakorlatokkal könnyítheti meg a visszatérését.
      Például a két kollégánkhoz bátran kérjen időpontot a gipszlevétel után.
      https://www.harmonia-centrum.hu/havasi-hollanda-karina-gyogytornasz-fizioterapeuta
      https://www.harmonia-centrum.hu/pakular-nora-gyogytornasz
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  8. Juhász Lászlóné

    Tisztelt Cím! 2022.07.20-i rtg leletem a következő: A bal külbokán jól álló Weber-C típusú törés látható. Callus képződés megfigyelhető, de a törési rés jól követhető. A sebész orvos lekiabált, hogy miért nem mentem hamarabb, mert a törés vélhetően kb. 2 hónappal előtte történt. Ugyanis 2022.05.31-én a bokám fájásával reumatológushoz mentem, aki injekciót adott az ízületbe. A fájdalom továbbra is fennállt, amikor besétáltam a Sürgősségi osztályra, továbbra is a bokafájással. A sürgősségin megállapították, hogy trombózisom van, biztos attól fáj a bokám. Rtg felvétel ekkor sem készült. Ezt követően a háziorvos beutalójával kerültem a röntgenbe, onnan a sebészetre. Az orvos gipszrögzítést már nem javasolt, hanem RB-40-es bokarögzítő viselését írta elő 1 hónapig, éjszakára levehetem. Összeforrik egyáltalán a csontom, ha osteophéniás vagyok? Mit tegyek? Még szeretnék fájdalmak nélkül élni! Várom válaszát! Ica

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Juhász Lászlóné!
      Igen hosszú kálváriát járt be ezekben a hónapokban! Sajnálatos, hogy nem találták meg az eredeti okot, csak a harmadik nekifutásra. Azt semmiképp sem érdemelte meg, hogy Önt leszidják amiatt, hogy nem jártas az egészségügyi panaszok diagnózisában. Higgye el, nem vétett hibát azzal, hogy bízott az Önt ellátó kezelő személyzetben. Ártani akkor ártott magának, ha a fájdalom ellenére erősen terhelte járással, mozgással a lábait. Az osteopenia azonban mindenképp lassítja és nehezíti a csontgyógyulást. Ez akkor is problémát okozna, ha azonnal megtalálták volna a törést.
      Biztatni azzal tudom, hogy a csontgyógyulás csak 6 hónap próbálkozás után mondható ki sikertelennek, és vannak olyan kezelési technikák, amelyekkel még ekkor is meg lehet próbálkozni. Például a lökéshullám kezelés egy fókuszált technikájával. Erről a kezelésről, és egyáltalán az elhúzódó csonttörés gyógyulásról bővebb tájékoztatást nálunk Dr. Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus sebész adhatna Önnek. Hozzá leghamarabb szeptember első hetében várható szabad időpont, ahova ha eljön, akkor konzultálhatnak, illetve meg tudja tekinteni az Ön korábbi leleteit.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  9. Emese

    Sziasztok! Januárban elcsúsztam a jégen és eltört a fibula csont a bokámban. Műteni nem kellett. Kb. 5 hétig voltam járógipszben. Most 7 hónappal később a csont még mindig nem forrt össze. Nem dohányzom, egészségesen étkezem, gyógytornára is jártam, emellett pedig hetente többször tornázok, biciklizek. Egy hónapja használok egy ultrasound bonehealing csont stimuláló gyógyászati eszközt, de a bokám egyre többször fáj, néha percekig, égető, éles mély fájdalommal. Majd órákon át nincs semmi fájdalom.
    Az orvos műtétet javasol. Egy mesterséges csont
    graftet akar beültetni egy fém lemezzel megerősítve. Bocsánat ha esetleg nem jól fogalmaztam én is külföldön élek és nem pontosan értem ezeket a kifejezéseket. Magyarországon milyen módszert használnának ilyen esetben? Kicsit félek a fém lemez mellékhatásaitól és kíváncsi vagyok hogy esetleg érdemes lenne e tovább reménykedni abban hogy a bone healing ultrasound segítene néhány hónap után amivel elkerülhetném a műtétet. Köszönöm válaszotokat előre is.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Emese!
      Amennyit nem szakorvosként mondhatok, az az, hogy magyarországi protokoll szerint 6 hónap sikertelen csont forradás után mondják ki azt, hogy a csont már nem tud külső segítség nélkül összeforrni. Ez a külső segítség nem feltétlenül egy lemez, de pontosat a traumatológus szakorvosok mondhatnának. Általában a véleményalkotáshoz a szakorvosok kérnek korábbi leleteket, és fizikai vizsgálatot, és akár friss képalkotó leletet. Így aztán külföldről ezt nehéz abszolválni.
      Az Ön által említett terápiás módot nem ismerem, de az ultrahang egy fizikoterápia. Fizikoterápiáról lévén szó, 1-1,5 hónap alkalmazás után már kellene valamiféle eredménye legyen, bár ezeknek van lecsengő utóhatása is.
      Létezik még például az általunk használt Extracorporeal Shockwave Therapy-nek egy fókuszált fejjel történő alkalmazása, ami elvileg ilyen pseudoartrózisok gyógyításában hatékonyak. Nálunk fókuszált eszköz nincs, de az EMS Swiss Dolorclast biztosan gyárt ilyet, nézzen utána, hátha van a lakhelyéhez közel ilyen eszközt használó rendelő.
      Bízom benne, hogy válaszommal sikerült közelebb kerülnie a döntéshez.
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  10. Andras hauer

    2022.júl.30-án szenvedtem autóbalesetet a 13 éves kislányommal együtt. Ő kis sérüléssel megúszta. Én sajnos bordatörést, medencecsont törést kettő helyen, lép, bél sérülést, térd feletti comb csont szilánkos törést szenvedtem. A bél műtét már megtörtént, borda, medence, lép sérülés ultrahang figyeléssel javulást mutat. Comb csont műtéten aug. 5-én lesz. Félek, hogy fog sikerülni és mennyi ideig tart majd a felépülésem hogy tudjak sportolni, pld. futás, kondizás stb.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hauer András!
      Remélem, jól sikerült a múlt heti műtéte. Szeretném kicsit türelemre inteni. Komoly sérüléseket szenvedett, melyhez minimum 6-8 hét csonttörés rögzítés és vagy ágynyugalom fog járni.
      Még a traumát követő első fél évben nem gondolom, hogy az edzőterembe kellene visszatérnie. Persze semmi sem lehetetlen.
      A legtöbbet akkor tehet a gyógyulásáért, ha gyógytornásszal működik együtt a teljes rehabilitációja során. Így tudja biztosítani, hogy ne mozogjon túl keveset, de ne is terhelje túl a testét.
      Ameddig feküdnie kell, házhoz kijáró gyógytornászt javaslok, nálunk ilyen szolgáltatás nincs, de az internet bizonyára segíteni tud benne.
      Örülünk, hogy gyermeke megúszta könnyebb sérüléssel. Önnek mihamarabbi teljes gyógyulást, és sok sok türelmet kívánunk!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  11. Kiss Attila

    Üdvözlöm! Az L2 L3 csigolyatörések is hasonlóképp gyorsan gyógyulnak? Mennyi időbe telnek? Nem kellett műteni, korzettet kaptam. Mikor tudok visszatérni úszni,
    futni illetve konditerembe? Mennyit sétálhatok a korzettben naponta?
    Köszönöm a választ!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kiss Attila!
      Az L2-3 csigolyák gyógyulása is hetekig/ hónapokig tarthat a törés/repedés után a sérülés mértékétől és helyzetétől függően. Az mindenesetre jó hír, hogy nem kellett megműteni, akkor talán gyorsabb gyógyulásra lehet számítani mintha műtötték volna. A korzett hordását, és a sportba való visszatérést viszont muszáj a sérülése részleteit, valamint a mostani mozgástartományát ismerve megállapítani személyes keretek közt. Emiatt azt javasolnám ennek részleteit kérdezze meg kezelőorvosától, vagy akár mi orvosainkhoz is szívesen várjuk egy konzultációra:
      https://www.harmonia-centrum.hu/szakorvosaink
      Várjuk hívását:
      Harmónia Centrum

  12. Kendi Csaba

    Jó napot kívánok! Motor balesetem volt. Elég csúnyán eltörött a karom. Pontosabban az alkaromban mind két csont, a könyököm és a felkarom! Nyílt törésem volt az alkaromnál, és vesztettem az izomból is jócskán! A kérdésem az lenne hogy körül belül mennyi időre lesz nekem szükségem a felépüléshez, és milyen torna gyakorlatok szükségesek a mihamarabbi gyógyuláshoz? Válaszát előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kendi Csaba!
      Sajnálattal hallom, hogy balesete volt, örülök, hogy már a gyógyulás útjára lépett. Mivel úgy látom leírásából, hogy egy komplex törésen/ töréseken van túl a karját illetően, így nehéz megmondani milyen hamar fog felépülni. Van akinek 6-8 hét alatt majdnem teljesen használható a karja, de van akinek 12-16 hetet is eltarthat, mivel minden törés és szervezet más, és máshogy reagálnak a különböző kezelésekre.
      Gyógytornát illetően mindenképpen személyre szabott tanácsot keressen, mivel mindenkinek más fajta gyakorlatok kellenek, és más ütemben adagolva a töréstől függően. Keresse fel gyógytornászaink egyikét hogy segíteni tudjunk a rehabilitációban, így mihamarabb elérve karjának teljes korábbi funkcióját:
      Gyógytornászok
      Várjuk hívását szeretettel

  13. Jakabné Lőrincz Ibolya

    Jó napot kívánok! Dec. 9-én volt darabos szárkapocscsont törésem. 5 napig volt fekvőgipszem, rgt szerint szépen forrik összefele. Gipsz levétel után terhelhető. Teljes testsúlyal. Járógipszet nem kaptam. Ma 3 hete rá lépni nem tudok meg van dagadva bokám hátul a vádlim. Fájdalmam is van hol gyengébb hol erőssebb. 50 éves vagyok. Próbáltam terhelni de nem sikerült. Még a talpom is fáj. Nem tudom hogy ez így normális dolog ez.?Válaszát előre is köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Jakabné Lőrincz Ibolya!
      Köszönjük megkeresését! 6-8 hétig törés után teljesen normális dolog, ha fájdalom és dagadás van a törés körüli területen. Viszont, a terhelés mértékének közben javulnia kellene. Azt javaslom mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát vagy ortopédusát, hogy ez az Ön esetében, az Ön törésénél mennyire fordul elő, mivel ők látták a röntgen felvételeket, és ők ismerik sérülésének/ törésének részleteit.
      Rehabilitációban, és hogy visszakerüljön a lába 100%-os állapotba, gyógytornász kolléganőnk Pakulár Nóra tud segíteni, aki alsó végtagokra specializálódott.
      Jöjjön el 1-2 alkalommal, és úgy személyesen fel tudjuk térképezni állapotát, át tudnánk beszélni mennyire súlyosak a tünetek, hogy segítsünk a terhelésen a lábnak, stb. Ha fájdalom is van akkor próbálja meg hűteni és kenegetni az érintett területet.
      Várjuk hívását szeretettel!
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  14. Szabó Léna

    Tisztelt Doktor Úr/Asszony!

    2 hete sportolás közben magam aláfordult a térdem, minek következtében fájt a térdem és nem tudtam kinyújtani teljesen a lábam. A sérülést követően fáslival rögzítettem. A sérülést követő 3. napon kerestem fel térd szakorvost, mivel a panaszok nem enyhültek. Az orvos MRI vizsgálatot végeztetett, melynek kiértékelése további 4 napot vett igénybe.
    Az MRI véleményében az szerepel, hogy A jobb térdben mérsékelt ízületi folyadék felszaporodás. Postcontusios eltérések a lateralis tibia condyluson, inkomplett fractura. Az elülső keresztszalag eredésénél részleges szakadás valószínűsíthető (klinikum függvényében).
    A kiértékelés követően félhívtam az orvost, aki megnézte az eredményt. Azt a tájékoztatását kaptam, hogy 6 hét teljes nyugalom. Ez pontosan mit jelent? A részleges törés, repedés válhat teljes töréssé? Mennyire terhelhető a végtag? Az ortézises, vagy rugalmas pólyával való rögzítés mennyire megfelelő, illetve azokat folyamatosan kell-e viselni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabó Léna!
      Köszönöm kérdését. Sajnálattal hallom sérüléseit. Jelen esetben a teljes nyugalom azt jelenti, hogy teljes ágynyugalom, könyök mankóval való közlekedés úgy, hogy az érintett végtag nem ér le a földre. A rögzítést illetően brace-be kellene helyezni, vagy pedig be kellene gipszelni, de hagyjuk a kezelőorvosát elbírálni ezt a tényt. A törés helyétől függően, amennyiben nem tartja be az instrukciókat, a törés lehet teljes törés is, ezért szükséges a rögzítés. Sajnos a rugalmas pólya erre nem elegendő, és folyamatosan kellene viselni. Javaslom ha bracet visel, hintőporozza lábát, és bandázsolja rugalmas pólyával, ezzel elkerülve a gombásodást. Azt a tanácsot még tudom adni, hogy ne lógassa a lábát az ágyról, révén ha pihen a vénás keringés plusz a kontúzióból eredő gyulladás miatt panghat, ami vizesedést okozhat.
      Kérem ezen kérdésekkel keresse fel kezelőorvosát vagy orvosi másodvéleményre eljöhet rendelőnkbe Dr. Hargitay Gergely főorvos úrhoz, akiről itt olvashat:
      Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvos
      Hívását várjuk szeretettel, amennyiben szükségesnek látja az időpont foglalást!

      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

  15. Antali Gáborne

    Március 5-én megbotlottam, és eltört a combnyak. Két nap múlva műtöttek meg vérhígító miatt. Műtét után másnap járókát kaptam, és járkálnom kellett. Majd két hét után másik megyébe kerültem a rehabra, ahol nem engedtek járókázni, kerekes kocsiba ültem. Két hónap után hazajöttem, és idehaza járókával kímélem a lában, és természetesen tornázok. Kb egy hete viszont nagyon kezdett fájni a combom, de főleg a com ellenkező oldala. Maga a hús, vagy szövet fáj, és csak lassan tudok lépkedni. Mi történhetett? Úgy érzem, mintha mozogna a combomban a vas, amit rácsavaroztak. Orvoshoz sokára kaptam időpontot, de félek, mi történhetett. Egy évvel korábban a másik lábamban a combcsont szilánkosra tört, de az meggyógyult, és már járni is tudtam rajta. Most félek, vajon meggyógyul-e. kérem tájékoztatásukat. Köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Antali Gáborné!
      Köszönöm kérdését. Örülök, hogy hamar hazakerült sérülése után, és hogy próbálja használni a lábát ahogy tudja, segédeszközzel. A comb belső oldalának fájdalmát ilyenkor a combizmok működésének felborulása okozhatja. Például túl sokat használja a belső combot a járáshoz, mivel most a külső comb izom nem működik rendesen. Ez izomfájdalomhoz/ izomgörcsökhöz is vezethet. A csont törött részein is lehet elmozdulás, vagy a csontok rögzítésénél, szóval első sorban mindenképpen próbálja meg felkeresni műtőorvosát vagy kezelőorvosát, hogy sürgősen készítsenek egy új röntgen felvételt, mivel ha esetleg csont elmozdulás áll fent, azt mindenképpen mielőbb kezelni kell.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  16. dr.Burger Sándorné

    Tisztelt Illetékesek! Szeméremcsont törést mutatott ki az MRI kb. 6 hete. A törés spontán történt, nem esésből. Csontritkulás vizsgálatom eredménye: koromnak (80 éves vagyok) megfelelő. Jelenleg kerekesszékben közlekedek. Kérdésem, hogy mennyi ideig tart ebből a felépülés, mikor kezdhetem a járást, gyógytornát?
    Szíves válaszukat előre is köszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves dr. Burger Sándorné!
      Köszönöm kérdését! Sajnálattal hallom a csont törését. Általában 6 hét a csont összeforrásának ideje. Bár az életkor előrehaladtával ez tud növekedni, valamint a törés típusától is függ (például, hogy van-e csont elmozdulás, hány darabban tört el a csont). Így a kérdésére a válasz mindenképpen az, hogy a kezelőorvosát vagy ortopédusát kérdezze meg, hogy a röntgenek és MRI alapján mikor lehet elkezdeni terhelni a törött részt, mivel ők látják a törésének részleteit és a korábbi vizsgálatainak eredményeit.
      Ha esetleg nem elérhető a kezelőorvosa és szeretne tanácsot, jöjjön el Dr. Hargitai Gergely ortopéd főorvosunkhoz, aki átnézi leleteit, megvizsgálja, és átbeszélik a további teendőket és hogy mikor kezdhet járni, valamint a gyógytornát.
      https://www.harmonia-centrum.hu/dr-hargitai-gergely-ortopedus
      Mielőbbi felépülést kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  17. Jánosi György

    Pár napja sportolás közben hátamra estem és 2 bordám is elrepedhetett (rtg. szerint!) Van -e a gyógyulást serkentő terápia, kenőcs, kezelési mód? Köszönettel

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Jánosi György!
      A borda repedés gyakori dolog, sajnos túl sok mindent a bordák helyzete miatt nem szoktak tudni vele kezdeni az orvosok. A lényeg, hogy kapjon jó fájdalomcsillapítót az ortopédustól vagy háziorvostól, hogy nagy levegőt venni, köhögni és tüsszenteni tudjon fájdalom nélkül, mivel ha nem tud a fájdalom miatt köhögni, letapadhatnak a tüdőben baktériumok/bacilusok.
      Nagy levegőket érdemes rendszeresen venni, valamint otthon/utcán járkálni, mozogni kicsit, ez is segíti a nagyobb levegővételeket és a tüdő tisztulását.
      Mielőbbi panaszmentességet kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  18. Hallgató Inez

    Üdv. Pár mondatban ecsetelném mi is történt. Jelenleg 39 éves vagyok. Egy baleset következtében 2018-szeptember1-én mindkét orsócsontom eltört, a bal szilánkosan a jobb csak ketté. Mindkettőt lemezekkel rögzítették. A bal, szilánkos törésnél álízület alakult ki, amit 2019 áprilisában csípőcsonttal korrigáltak.
    A bal karból fémkivétel idén áprilisban történt , azóta újra eltört. Önök szerint indokolt lenne a platina? Már 5 hete gipszelve van. 4 hétig magas gipszbe volt, most könnyített gipszet kaptam, ami még 3 hétig fent lesz. Folyamatosan fáj. Szúró, tompa fájdalom felváltva, valamint égő érzés és egésznap dagad. Ez normális reakció? Azért aggódok, mert nem ülő munkát végzek, és akkor innentől mindig el fog töredezni 2-3 havonta. Vigyázzak rá azt tanácsolták, de most is a törést 4 hónappal a műtét után egy egyszerű csavaró mozdulat okozta. Köszönöm a választ előre is. Üdv: Inez

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hallgató Inez!
      Köszönöm részletes leírását csuklóinak állapotáról, sajnálattal hallom, hogy még nem jött helyre fájdalma.
      A platina lemezről a kezelőorvosával vagy műtőorvosával érdemes beszélnie, mivel nem ismerem a lemezek alakját/ fajtáit, hogy pont arra a törésre, ami Önnél jelen van, lehet-e platina lemezt behelyezni. Elvileg minden orvosi rögzítőlemez nagyon tartós, és mindig alaposan rögzítik.
      A gipszeknél mindig érdemes figyelni, hogy ne legyen túl szoros/ ne szorítsa el a kart, valamint hogy a csukló egyenes pozícióban legyen gipszelésnél. Ha ezek nem teljesülnek, az kiválthat extrém fájdalmat, dagadást, égő érzetet. Valamennyire ezek normális reakciók maga a sérülés bekövetkezése miatt is.
      Egy vérvételre mindenképpen menjen el, hogy megnézzék a csontsűrűségét, hogy kizárják az esetleges csontritkulás valószínűségét.
      Egyéni gyógytornázni mindenképpen érdemes a gipsz levétele után, mert az még jobban segít a felépülésben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/keztorna-csuklo-gyogytorna
      Mielőbbi fájdalommentességet kívánunk Önnek

  19. Tóbiás Mariann

    Tisztelt Doktor Úr!

    7 hete műtöttek combcsont töréssel.
    A röngen alapján törésnek nyoma nincs,1 mankóval járok.
    Viszont a műtét helye még érzékeny ha hozzá érek és a bokám fölött el van zsibbadva.
    Ezek mikor múlnak el?
    Mikor lehet dolgozni menni?

    Köszönettel
    Tóbiás Lilien

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tóbiás Mariann!
      Az nagyon jó, hogy már szépen összeforrt a törés helye, valamint hogy tud mankóval közlekedni. Az, hogy mikor lehet visszamenni dolgozni az orvos tudja megmondani, mivel ez függ munkakörtől, hogy mennyire kell a lábat terhelni, stb. Az érzékenység és zsibbadás elmúlása akár hónapokban telhet sajnos, akár 3-4 hónapba is, úgyhogy legyen türelmes. Ha még nem jár gyógytornászhoz, mindenképpen érdemes egy egyéni személyre szabott rehabilitációs tervet készíteni, amivel a 3-4 hónapot csökkentheti. Szívesen várja centrumunkban Rimán Ferenc kollégánk, aki tud Önnek segíteni ebben.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  20. Oláh Sándorné

    Tisztelt Doktor Úr!
    2023 szept. 27-én munkahelyi balesetem volt, felkarcsont törésem volt, fizioterápiám volt 15. Dec. 8-án volt az MR vizsgálat, mivel nagyon fájt.
    Kiderült a csont nem forrt össze, kis gyulladás van, ezért megint 15 fizioterápiát vizes és száraz torna.
    Csak sajnos még mindig fáj. Még a 15 fizioterápiát nem csináltam végig, nem tudom mit lehetne tenni. Kis terhelésre is olyan mintha kiszakadna a karom. A vállam fáj
    Köszönettel
    Oláh Sándorné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Oláh Sándorné!
      A fizikoterápiát próbálja meg mindenképpen, és a lökéshullám terápiával is meg lehet próbálni. Azért, mert segít ha nem gyógyul a csont. Lökéshullám terápiát Dr. Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus főorvos végez nálunk nem gyógyuló törések esetében is. Abban is tud segíteni ha esetleg műtétre lenne szükség. Másként amikor fájós a kar, akkor óvatos hűtés és kenegetéssel lehet kicsit enyhíteni a problémán. Erről konzultáljon háziorvosával vagy a törést ellátó ortopédussal.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  21. Kerekes Malvina

    Jó napot kívánok! Érdeklődnék, hogy nekem volt egy motor balesetem 4 hete. Bal fel karom tört el darabos törés, nem kellett műteni. Fokozatosan el lehet hagyni a hevedert. Azt szeretném kérdezni, hogy kb mennyi idő még tudom használni újra a karom? Egy hete kezdődött a gyógytorna is. Köszönöm szépen előre is. Üdvözlettel: Malvina

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kerekes Malvina!
      Felkar törésnél 6 hét, mire a csont összeforr. De még több időt vesz igénybe a gyógyulás, amíg az izmok, kötőszövetek, inak regenerálódnak. A törés utáni 6 hét letelte után 8-12 hét alatt szokott nagyjából újra teljesen használható lenni a kar, főleg ha gyógytorna is van mellette. Ez az időtartam lehet lassabb is, akár egy fél évig is eltarthat a teljes gyógyulás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük