Törött csont mennyi idő alatt forr össze?

Ha csonttörése van, akkor a fájdalom csillapodása után biztos a gyógyuláson jár az esze. Ilyenkor hamar felteszi a kérdést, hogy mennyi idő alatt forr össze a csont?

A csont mennyi idő alatt forr össze?

törött csont forradása

Mennyi idő alatt forr össze a törött csont?

Erre a kérdésre nehéz pontos választ adni, mert a gyógyulás ideje több tényezőtől is függ.

  • Függ attól, hogy melyik csontja tört el.
  • Függ a törés típusától, attól, hogy nyílt vagy zárt a törés. A szilánkos törés lassabban gyógyul és a darabos törés is.
  • Az életkortól is függ, mert a fiatal szervezet gyorsabban regenerálódik törésnél is.

Általában néhány héttől néhány hónapig tart a törött csont gyógyulása. A leggyakrabban 6-12 hét egy csonttörés gyógyulása, de a teljes gyógyulást ennyi idő alatt még nem éri el a törött csont. A sípcsont és a combcsont törésénél figyelhető meg, hogy még akár egy év múlva is folytatódik a csont beépülése.

Ebből is látszik, hogy a combcsonttörés lassabban gyógyul. Különösen az időseknél veszélyes a combnyaktörés, amely nemcsak hosszadalmasan, hanem nagyon nehezen is gyógyul.

Meggyorsítaná a csonttörés gyógyulását?

Több mindent is tehet azért, hogy csonttörése gyorsabban gyógyuljon meg.

A vitaminok és ásványi anyagok nemcsak szervezete általánosan jobb állapotához, hanem a törés gyorsabb gyógyulásához is hozzásegítik.

A D-vitamin az egyik alapvető vitamin. Emellett fontos szerepe van a csontok erősségének és sűrűségének az alakulásában is. Ha sokat tartózkodik a szabadban, akkor nincs szüksége a D-vitamin pótlására. Ha viszont az életét a négy fal között tölti, akkor bizony könnyen D-vitamin pótlásra lehet szüksége.

Amikor sokat süt a nap, akkor már néhány órás szabadban való tartózkodás is biztosítja D-vitamin szükségletét. Ez azért olyan fontos, mert a D-vitamin egyik legfontosabb természetes forrása a bőrt elérő napsugárzás. A mi időjárási körülményeink között azonban novembertől február végéig kevés napsütésben lehet részünk. Ilyenkor pótolni kell a D-vitamin szükségletet.

A szervezet D-vitamin szintjének csökkenése több negatív hatással lehet szervezetére:

  • Gyengülő immunrendszer, aminek a következtében sokkal hamarabb kaphat el különféle betegségeket.
  • Folyamatos fáradtságérzet, ami együtt jár a fizikai erő csökkenésével is.

Csonttörése gyógyulásának az időszakában pedig a csontok gyorsabb forradása érdekében is érdemes szervezete napi D-vitamin szükségletének a pótlásáról gondoskodnia. Különösen a novembertől márciusig terjedő időszakban.

A D-vitamin mellett szervezete kalciummal való ellátása is fontos akkor, ha erős csontokat és fogakat szeretne. Persze a kalcium önmagában még nem elég, mert ha nem kombinálja a kalcium bevitelt a kalcium felszívódását elősegítő kiegészítőkkel, akkor az elfogyasztott kalciumnak csak a töredéke épül be a szervezetébe.

A magnézium nemcsak az izmok és az idegek működését segíti, hanem elősegíti a kalcium felszívódását is. Ezért ezt is érdemes pótolnia a magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, vagy megfelelő táplálékkiegészítők formájában. Különösen figyelemreméltó megfigyelés, hogy a csontritkulással küzdők szervezetében alacsony a kalcium és a magnézium szintje.

Az alapvitaminok közé tartozik a C-vitamin is, amely nemcsak az immunrendszer ellenállóképességének a megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem a sejtregenerálódásban is. Ez pedig kifejezetten fontos a csontok forradásának az időszakában. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a gyulladás csökkentésében, visszaszorításában is fontos segítség lehet.

Nem lehet azonban mindent vitaminok és táplálékkiegészítő tabletták bekapkodásával sem megoldani. Főleg akkor lehet hatásos a feketenadálytő külsőleg, a bőrbe dörzsölve, ha nem kellett begipszelni a törött testrészt. A feketanadálytő is sokat tud segíteni a törések, zúzódások és húzódások kezelésében.

Emellett sokat tudnak segíteni a sejtek gyorsabb regenerálódásában a mellékhatások nélküli természetes gyógyító eljárások is.

A lökéshullám terápia a vérkeringés javításával megnöveli a kezelt területen a vérbőséget, és ezzel pedig meggyorsítja az anyagcserét, a salakanyagok gyorsabb eltávozását, és a sejtek gyorsabb regenerálódását is elősegíti. Fontos Önnek törött csontja gyorsabb gyógyulása?

Foglaljon időpontot gyorsabb gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A kezelés legfontosabb előnye az, hogy mindezt káros mellékhatások nélkül teszi, hisz nem juttat be a szervezetbe semmilyen mesterséges anyagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük