Mikor múlik el a reflux?

Savas felböfögésnél sokan kérdezik, hogy mikor múlik el a reflux? Mikor szűnik meg a gyomorsav nyelőcsőbe áramlása?

Mikor nem múlik el a reflux?

Nem múlik el akkor, amikor bekap egy savlekötő tablettát a panaszok enyhítésére. És akkor sem, amikor egy kiskanálnyi szódabikarbónát megiszik egy pohár vízben. Ezek megszüntetik a panaszokat, elnyomják a tünetet, a savas felböfögést. Nem szüntetik meg azonban a gyomorsav nyelőcsőbe áramlásának kiváltó okát.

És mikor múlik el a reflux?

Akkor múlhat el a reflux, ha megszünteti a savas felböfögés, a gyomorsav túltengés okait az életében életmódja átalakításával.

reflux

Refluxnál a gyomortartalom visszaáramlik, mert a nyelőcső záróizma nem záródik megfelelően

A refluxot, a gyomorsav nyelőcsőbe áramlását a nyelőcső alján lévő záróizom, a gyomorszáj nem tökéletes záródása okozza.

  • Vagy arról van szó, hogy a gyomorszáj nem záródik rendesen.
  • Vagy pedig a gyomorba jutott bőséges táplálék alulról annyira nyomja, feszíti a nyelőcső alján lévő záróizmot, hogy emiatt a nyomás miatt az kinyílik. Ezért a kinyíló gyomorszájon át a gyomor tartalma, a gyomorsavval kevert elfogyasztott táplálék visszafolyik a nyelőcső alsó részébe. Ez a savas gyomortartalom pedig irritálja, károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját.

Mi okozhatja azonban a gyomorszáj nem megfelelő záródását, amit, ha megszüntet, akkor megszűnhetnek a panaszai, és elmúlhat a reflux?

Ha megtanulja eredményesebben kezelni a stresszt

Az állandó feszültség, az idegeskedés, a stressz is megnöveli a gyomorsav termelődését. Ezért a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével nemcsak az idegeit nyugtatja meg, hanem a gyomorsav termelését is csökkenti. Már az is sokat segíthet, ha vesz néhány mély levegőt, ha ideges, vagy elszámol 10-ig. A meditálás, a relaxálás, a jóga és a rendszeres mozgás is segít a stressz leküzdésében.

Ha megszünteti a rendszertelen vagy egyszerre túl sok étel fogyasztását

Ha napközben állandóan rohan, mert el van késve, akkor ott spórol időt, ahol tud. A legkönnyebb ilyenkor nem enni, vagy éppen csak bekapni egy csokit, vagy egy hamburgert, és már hajtani is tovább. Ez azonban nem tesz jót az emésztésének. Különösen akkor, ha este pedig egyszeri étkezéssel igyekszik pótolni az egész napi elmaradt étkezést. Ilyenkor annyira teleeszi magát, hogy a gyomrába jutó bőséges táplálék annyira feszíti alulról a nyelőcső záróizmát, hogy az sokkal könnyebben kinyílik, mintha napi háromszori étkezésre osztotta volna fel az esti bőséges vacsoráját.

Még rosszabb a helyzet akkor, ha bőséges vacsoráját lefekvés előtt fogyasztja el. Azért, mert ilyenkor lefekvéskor emésztetlen étellel van tele a gyomra, ráadásul még vízszintes helyzetbe is kerül a megtelt gyomor és a nyelőcső, és a nyelőcső alján lévő záróizom fekvő helyzetben még könnyebben kinyílik, mint napközben.

Érdemes elhagyni a túl zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételek fogyasztását az étrendjéből. Helyette vitaminban, ásványi anyagokban és növényi rostokban gazdag ételeket fogyasszon. Ezek nem terhelik meg annyira a gyomrát, és emésztőrendszere könnyebben meg tudja emészteni.

A gyomorsav termelődését fokozza a koffeintartalmú italok, a kávé, a tea, az energiaitalok fogyasztása is. Ezeknek a fogyasztását is érdemes mellőzni refluxos panaszoknál.

Jobban teszi, ha többször, egyszerre azonban kevesebbet eszik, így a gyomra nem telik meg annyira, és a gyomor tartalma nem nyomja alulról a gyomorszájat. Ha alaposan megrágja a lenyelt ételt, akkor az jobban elkeveredik nyállal, ezért gyorsabban tudja megemészteni, és nem fogja annyira megterhelni a gyomrát.
Vacsorára könnyen emészthető ételeket, lehetőleg valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszon. Lefekvés előtt 3 órával pedig már ne egyen semmit, így nem lesz teli a gyomra, amire ágyba kerül.

Érdemes a feje alatt a párnát megemelni, mert ha nem vízszintes helyzetben van, hanem megemeli a fejét, akkor a nyelőcsöve magasabbra kerül, mint a gyomra, és nem tud akadálytalanul átfolyni a gyomortartalom még az esetlegesen kinyíló záróizomnál sem.

Ha mellőzi az alkoholfogyasztást és a cigarettát

Ezek nemcsak a vitaminok és tápanyagok felszívódását akadályozzák, és az emésztését rontják, hanem még a nyelőcső záróizmának záródását is csökkentik, mert az alkohol és a nikotin ellazítják a záróizmot, és ezért könnyebben kinyílik és engedi át a savas gyomortartalmat a nyelőcsőbe.

Ha viszont mellőzi ezeknek a fogyasztását, akkor máris megszűnik az ezzel kapcsolatos kockázati tényező az emésztése rontásában és a nyelőcső záróizmának az irritálásában.

Ha rendszeresen mozog

A reflux is XXI. századi modern társadalmunk egyre kevesebbet mozgó életmódjának az egyik következménye. Ezzel szemben, ha rendszeresen mozog, akkor ezzel javítja az emésztését, és a jól működő emésztőrendszer könnyebben fel tudja dolgozni az elfogyasztott élelmiszert.

Érdemes olyan mozgást választani, amit szeret csinálni, mert ezt nem fogja abbahagyni 2 hét után.

Ha leadja a plusz kilókat

A jelentős túlsúllyal küszködők különösen akkor szenvednek a savas felböfögéstől, ha a plusz kilók a hasukra rakódik le. A jelentős túlsúly növeli a hasűri nyomást. Ha leadják ezeket a plusz kilókat, akkor a gyomorsav visszaáramlásának veszélyét is jelentősen csökkenthetik.

mikor múlik el a reflux

Mikor múlik el a reflux? Mit tegyen a savas visszaáramlás megszüntetéséért?

A reflux megszüntetéséhez tehát meg kell akadályozni a gyomorsav túlzott mértékű termelődését, és biztosítani kell azt is, hogy a gyomorszáj tökéletesen záródjon.

Mellőzze a derekát elszorító ruhákat!

A szoros ruhák is fokozott nyomást helyeznek a gyomrára, és ezzel előidézhetik a gyomorszáj kinyílását. Ugyanezt tudja okozni egy divatos, de szorosra húzott öv viselése. Ha bővebb ruhákat hord, és nem szorítja el a derekát a túl szoros ruhák viselésével, akkor kisebb lesz a veszélye a gyomortartalom visszaáramlásának.

6 gondolatok ezen: “Mikor múlik el a reflux?

  1. Tari Tamás

    Hasznos kis infó. 22:00 óra van és annyira szenvedek a mellkasi fájdalom miatt, hogy nem tudok lefeküdni.
    Vettem be mai nap már 3 sav lekötőt és ittam szódabikarbónát. Semmi értelme. Úgyhogy már csak várok, hátha történik valami csoda.
    Talán veszek ki jó hideg tejet a hűtőből és kortyolgatom lassan.
    Belehalok a fájdalomba🤌 💥💫🗯️

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tari Tamás!
      Sajnálattal olvasom mellkasi fájdalmát. Érdemes kivizsgáltatni, hogy biztosan reflux-e a probléma, nehogy valamilyen kardiológiai gond okozza ezt a fájdalmat, ami igen komoly, ha nem tud lefeküdni. Kérjen beutalót háziorvosától!
      A refluxot mással is meg lehet szüntetni, mint a szódabikarbóna és savlekötő. Jöjjön el Dr. Hidvégi Edit doktornőhöz, aki nagyon tapasztalt gasztroenterológusként tud Önnek segíteni esetleg más módszerrel.
      Ha a természetes gyógymódok vonalán szeretne maradni, jöjjön el Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunkhoz, aki talp reflexológiával, fül akupunktúrával és életmód tanácsadással (diéta, lelki háttér felderítése) igyekszik megszüntetni a refluxot és más emésztési problémákat.
      Ne hagyja hogy ez a fájdalom átvegye az uralmat a mindennapjai fölött!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

      1. Balazs

        Tisztelt Címzett!
        Nekem általában a panaszok kora reggeli vagy hajnali órákban jönnek.
        Mindig arra kelek nagyjából 1.5 éve, hogy böfögés érzet gyötör, és csak a bal felemen való alvás megy, amikor egyedül “nincs” panaszom.
        Nem szedek savcsökkentőt, se szódabikarbónát. Kávét iszom, de utána nincs panaszom. Ha lehajolok, akkor érzem, hogy jön fel a gyomorsavam. Nem dohányzom, nem iszok sűrűn alkoholt (havonta 1-2 és inkább vörösbor), rendszeresen sportolok, nem vagyok túlsúlyos, stresszesnek se mondanám az életvitelem, legalábbis nem átlagon felüli.
        Ami számomra úgy éreztem, hogy javulást hozott az a regenor ital zöld algával kiegészítve. Jövő héten, ha tovább romlik akkor újra elkezdem a kúrát.
        Nekem többen azt mondták, hogy nem is biztos, hogy sok a gyomorsavam, hanem pont, hogy kevés vagy gyenge ezért az epe savam nem úgy termelődik.
        Kérdésem az volna, hogy találkozott-e már hasonló szituációban lévő pácienssel, illetve amit leírtam megoldás az mennyire számít jónak.
        33 éves férfi.
        Köszönettel,
        KB

        1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Balázs!
          Ez elég komplex probléma tud lenni. Mindenképpen érdemes kipróbálni a kúrát, amit említett, mivel segített. Viszont ha nagyon nem múlik a dolog akkor érdemes megnézetni Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológusunkkal, aki sok éves tapasztalatával szokott tudni segíteni.
          Más esetben Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunk kifejezetten bél problémák/ reflux témakörben tud természetes módszerrel segíteni – talpreflexológia, akupunktúra, életmód tanácsadással. Az már nagyon jó, amit leírt az életmódjával kapcsolatban.
          Mielőbbi panaszmentességet kívánok Önnek

  2. Horváth Marietta

    Üdv.
    Érdeklődnék reflux miatt, hány napig tart el a gyomorfájás. Mikor várható a panasz megszűnése.
    Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Horváth Marietta!
      Köszönöm kérdését. Ez nagyon változó minden embernél. Van akinek pár nap alatt regenerálódik a reflux miatti gyomorfájás, de van akinek pár hétbe is beletelhet. Azért, mert a reflux mértéke is változó, valamint hogy ki mit eszik előtte és utána. Mindenképpen javaslom, hogy legyen türelemmel, mert minden emésztőrendszerrel kapcsolatos probléma gyógyulása hosszabb időbe telhet, mivel nagyon hosszú a bélrendszer, így idő mire keresztüljut rajta egy-egy rossz étel vagy egy fertőzés, stb.
      Ha makacs a reflux és nem múlik keressen minket, természetgyógyász kollégáink tudnak segíteni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük