Boka rándulás kezelése gyógytornával esettanulmány

Anna, 35 éves vendégünk 2022.06.16-án érkezett a Harmónia Centrumba egyéni gyógytorna első konzultációjára. Mielőtt hozzánk eljött előtte két hónappal sérülés érte a bokáját. Úszó edzés után érződött egy kellemetlen szúró fájdalom a bal boka területén. Majd a bokája később fokozatosan elkezdett beduzzadni. Ha a bokája fáj, akkor pontosan tudja, hogy mi az oka boka fájdalmának?

véraláfutás belső bokán

Véraláfutás a belső bokán

Aznap már elment a sürgősségire, hogy mielőbbi ellátást kapjon. Azért, mert már csak sántítva tudott járni. A sántítás mellett a fájdalom még nagyobb aggodalommal töltötte el. Ilyen sérülése még sosem volt. A sürgősségin tanácsokkal ellátták, de másnapra még kellemetlenebb tünetek jelentek meg a bokáján. Erősen elszíneződött, bekékült a bokája.

boka rándulás

Megrándult boka fájdalma elsősorban a pirossal jelzett területen jelentkezik

A sürgősségi ellátás után még több orvosi vizsgálaton is részt vett. Háziorvossal, ortopéd orvossal és érsebésszel is konzultált. Miután kiderült, hogy nem vénás eredetű a sérülés, vendégünk úgy látta jónak, hogy ultrahang vizsgálatra megy el.

Bokája fájdalma nem szűnt, és az ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy boka rándulás utáni ízületi gyulladás okozza a duzzanatot és a fájdalmat. Az ultrahang vizsgálat után még mindig jelen voltak a kezdeti tünetek, a duzzanat és bokája fájdalma. Emiatt terhelni sem tudta fájdalmas bokáját.

Első boka gyógytorna alkalom a Harmónia Centrumban

Első gyógytorna alkalom magába foglalta az anamnézis (kórelőzmény) átbeszélését és az állapotfelmérést.

Annának boka rándulása utáni 2 hónap múlva láthatóan még mindig enyhe duzzanat volt a bokáján. Járása is nehézkes volt. Rögzítőt már nem használt. A vizsgálat alatt pedig hamar kiderült, hogy hiába sok idő eltelt a sérülés óta, a boka mozgásai még nem szimmetrikusak.

Vendégünk meg is mutatta azokat a pontokat a bokája körül, ahol erősebben érezhető volt a fájdalom.

Az első alkalomkor átvettük a végezhető gyakorlatokat a boka állapotához mérten. A gyógytorna alkalom magába foglalta még az otthon végzendő gyakorlatok összeírását.
Ezek után megerősítettük az eredeti diagnózist és felvázoltuk a kezelési céljainkat.

véraláfutás külső boka

Véraláfutás a külső bokán

A sérülés, a boka rándulásának konkrét pillanata nem volt meghatározható. Ez a bizonytalanság máskor is előfordul ilyen sérüléseknél. Anna nem emlékezett arra, hogy mikor rándulhatott meg a bokája. Beszélgetésünk alapján arra jutottunk, hogy egy rossz mozdulat okozhatta, ami nem okozott azonnal hirtelen, bokába nyilalló fájdalmat. A sérülés után lassan, fokozatosan erősödött fel a fájdalom, nem volt egy hirtelen nyilallás. Majd ezután már kellemetlen duzzanat és elszíneződés követte a boka sérülését.

Pakulár Nóra gyógytornász

Pakulár Nóra gyógytornász vagyok. Megrándult bokája állapotának felmérése után milyen célt tűz ki maga elé? Mi a legfontosabb Önnek fájdalommentes bokája visszaszerzésekor?

Ami a bokasérülés után szűk 2 hónappal legelőször szembetűnő volt az az aszimmetrikus járás. Anna láthatóan sántított, amikor eljött hozzánk. Ezért már az elején jeleztem, hogy fontos odafigyelni a szimmetrikus járásra. Főleg hosszútávon, ha már tünetmentes lesz a boka.

A járásvizsgálatra fektettük elsősorban a hangsúlyt, hogy korrigálni tudjuk az esetleges aszimmetriát a két oldal között.

Azt is tudjuk, hogy a fájdalom és a duzzanat megváltoztatja a járást, ezért áttekintettük mozgás közben a lábfej, térd és csípő biomechanikáját is. Vagyis tüzetesen megnéztük a lábfej, térd és a csípő mozgását és a mozgás közbeni tüneteket, tapasztalatokat.

A két alsó végtag területén a testtömegnek 50%-50%-ban kell eloszlania, hogy mindkét talp és boka megfelelően tudja végezni a „munkáját”. Már több hónap eltelt a sérülés óta, ezért már azt is átbeszéltük, hogy nincs szükség sem mankó sem bokarögzítő használatra. Anna a sérülés után hetekig használt stabilabb rögzítőt, amikor pedig hozzánk érkezett, már csak egy gumis bokarögzítőt használ a „biztonságérzet miatt”.

Az elmúlt két hónapban nem jelezték számára a gyógytorna végzésével kapcsolatos információkat, ezért ő sem merte az idő elteltével bátran terhelni a bokáját. Mivel gyógytorna gyakorlatok specifikus végzése nem történt meg korábban, ezért az első alkalommal próbáltam minél több információt átadni az előttünk álló időszakról.

Az esetek nagy többségében a bokának az előírt hat hetes rögzítése után elkezdhető a gyógytorna. Ha ez nem történik meg, akkor a mozgás beszűküléséhez és további fájdalmak érzékeléséhez vezethet. Ezért fontos most a boka gyógytornájának minél hamarabbi elkezdése, mert éppen időben vagyunk ahhoz, hogy Anna elkezdje a rendszeres tornát bokája korábbi mozgásterjedelmének visszaszerzéséhez.

Milyen célt tűztünk ki a boka torna során?

Elsődleges cél volt a duzzanat csökkentése és a mozgástartomány fokozatos és gyengéd növelése.

Bokája állapotának felmérése alatt az is kiderült, hogy érintésre a boka körüli izmok-ínszalagok területe még érzékeny bizonyos pontokon tapintásra.

Az otthoni teendőket is átbeszéltük a gyakorlatok végzése mellett. Mint például óvatos hűtést és a gyógynövényes krémek általi gyulladás csökkentést. A hűtés a duzzanat gyorsabb megszüntetésében segít. A gyulladás krémekkel való csökkentése a gyulladás elmulasztásának idejét csökkenti le.

Boka gyógytorna gyakorlatok a bokaduzzanat csökkentésére és mozgásának növelésére

Kezdetben olyan gyakorlatok kiválasztásán volt a hangsúly, amelyek nem „teherhordóak” ezért fekvő és ülő pozíciót választottunk. Ezek a gyakorlatok nem használják a test súlyát, ezért nem terhelik túl a boka rándulás miatt az akár megnyúlt bokaszalagokat. Mégis megmozgatják, és ezzel meggyorsítják a sérült boka vérkeringését, és a megrándult, zúzódott boka öngyógyulását felgyorsítják.

  • Fekvő pozícióban mozgástartomány növelő gyakorlatok, mint például óvatos spicc-pipa (boka mozgás), bokakörzések, boka ABC majd óvatos ellenállással erősítő gyakorlatok (gumiszalaggal). Aprólékosan megbeszéltem Annával, hogy fontos a gyakorlatok lassú és kontrollált végzése, hogy ne okozzunk kellemetlenséget vagy ne erőltessük túl a sérült területet.
  • Erősítettük a combizmot is ugyanis egy boka sérülés nem csak a bokára, hanem az egész alsó végtag területére hatással van. Itt a nyújtott lábemelésekre fektettük a hangsúlyt.
  • Ülő pozícióban egyensúly deszka használata mozgástartomány növelésére szolgál. Ennél a gyakorlatnál testsúly általi terhelés is érte a bokát és a talpakat.
  • A gyakorlatsort nyújtó gyakorlatok elvégzésével zártuk. A nyújtó gyakorlatok közül nagyon fontos szerepet tölt be a vádli izom és Achilles-ín területének a nyújtása egy gumiszalag vagy törölköző segítségével. Nyújtó gyakorlatoknál fontos oda figyelni arra, hogy ne feszítsük túl az izmot, és ne erőltessük a mozdulatot. Ahol a feszülő izom kellemetlen fájdalma már érezhető, de még elviselhető, ott tartjuk meg „végponton”. Fontos még az is, hogy ne siessük el a nyújtó gyakorlatok végzését, és fektessünk hangsúlyt a kitartásra minimum 15-20 másodpercig. Ekkor lesz igazán hatásos a nyújtás. Ekkor tér majd vissza lassan-fokozatosan a sérült boka korábbi mozgásterjedelme.

Anna nagyon motivált és figyelmes páciens volt és követte a rehabilitációs programot.

Második boka gyógytorna a Harmónia Centrumban

Második alkalmunk 2022.06.27-én volt, és ekkor már magabiztosabban járt. Úgy látszott, hogy már nem fél az újabb sérüléstől. Magabiztosan és kényelmesen végezte az addig átbeszélt gyakorlatokat. A boka mozgásai jobbak és szimmetrikusabbak lettek. Anna próbált napi szinten időt szánni a gyakorlatok végzésére. Ezek a boka gyógytorna gyakorlatok nagyjából 20-25 percet vettek igénybe. Ennyit kellett Annának tornázni bokája korábbi mozgásterjedelmének minél hamarabbi visszaszerzéséhez.

A második alkalom már több gyakorlatot és erősítést tartalmazott. Az egyensúly fejlesztését is előtérbe helyeztük (instabil felületen). A gyakorlatok között szerepelt:

  • Páros lábbal egyensúly párnán való egyensúlyozás
  • Páros lábbal lassú spicc-pipa végzése
  • Páros lábbal óvatos oldalra billentések
  • Fél lábon állás talajon és stability traineren, nyitott és csukott szemmel

Célunk között szerepelt, hogy a fél lábon állásoknál mindkét oldalon 10-15 másodpercig megtartható legyen az egyensúly.

Járás gyakorlatok között a Tandem járás szerepelt.

Egyensúly gyakorlatok célja az volt, hogy olyan szinten stabilak és erősek legyenek az alsó végtagok, hogy a későbbiekben se okozzon problémát a már egyszer megsérült boka instabilitása, vagy éppen elkerülhető legyen egy hasonló sérülés. Az egyensúlygyakorlatokkal nem szabad sietni. Csak akkor kerülhetnek sorra, ha már a mozgások egyformák a két lábon, és a fájdalom sem okoz kellemetlenséget.

Harmadik bokatorna alkalom

Utolsó alkalmunk 2022.07.04-én volt, ami már csak a konzultációt tartalmazta, hogy át tudjuk beszélni az addigi időszakot és a későbbi teendőket.

Jeleztem vendégünk számára, hogy a gyakorlatokat a rehabilitációs program lejárta után is érdemes végezni erősítés céljából akár heti 1-2 alkalommal. A torna mellett kinesio tape alkalmazása is megfontolandó, ha úgy látná, hogy az alsó végtag nagy igénybevételnek lesz kitéve. A gyógytorna ideje alatt nem alkalmaztunk a kinesio tapet, de későbbeikben felhelyezhető lehetne egy stabilizáló tape akár egy túrára, vagy nagyobb táv megtételekor.

Nagyon örülök, hogy a közös munkánk eredményes volt, és ezt legfőképpen Anna motivációjának köszönhetjük, aki minél előbb szeretett volna visszatérni a mindennapokba kellemetlenségek nélkül.

Anna napi szinten igyekezett időt szánni a gyakorlatokra és azoknak a helyes elvégzésére.

Anna esetét nyomon fogjuk követni, és a későbbiekben is fogunk még visszajelzést kapni, hogy hogyan érzi magát. A megbeszéltek szerint pár hét múlva e-mailben vagy telefonon kapunk információt arról, hogy utólag hogyan érzi magát. Anna boka rándulásának történetét pár nappal az utolsó konzultáció után, június 8-án küldte el nekünk e-mailben.

Megrándult bokám története (Annától)

„A holnapi nap lesz pontosan 2 hónapja, hogy az eset történt, amikor is életemben először bokasérülést szenvedtem. És ami a legfurcsább benne, hogy igazándiból magam sem tudom, hogy mi is történt. Aznap úszó edzésem volt, amikor már az edzés elején éreztem egy apró görcsöt a lábamban, ami kb. 2 másodpercig tartott, utána folytattam az edzést.

Se fájdalmat, se semmit nem éreztem. Nem tudom, hogy ez lehetett-e a rándulás. Utána még végigcsináltam az edzést. Nyugodtan le is zuhanyoztam, és hajszárítás közben történt, amikor egyszer csak egy hirtelen görcsös fájdalmat éreztem a bokámban. A semmiből jött, lehet csak egy kicsit megcsavartam a lábam, igazándiból nem is emlékszem rá. Fájt is nagyon, és folyamatosan elkezdett elefánt méretűre duzzadni.

Ráállni nem tudtam már, csak bicegni. Este bementem a sürgősségire, kb. 6 órás várakozás után hazazavartak annyival, hogy kenegessem, és ilyennel máskor ne jöjjek a sürgősségire. Rá 1 nappal már a bokám mindkét oldalán hatalmas férfi tenyérnyi bevérzés lett, ami elég ijesztően nézett ki. Háziorvosnál és ortopéd orvosnál is voltam vele, de egyik sem tudta, hogy mi lehet. Gondolom az is közrejátszhatott, hogy én sem tudtam pontosan megmondani, hogy konkrétan mi történhetett. Azt mondták, valószínűleg valami vénás eredetű dolog lehet, menjek érsebészhez. Hát nagyon örültem neki mondhatom.

Persze magánúton mentem el érsebészhez, mert nincs nekem arra időm, hogy fél évet várjak a vizsgálatra. Érsebész diagnózisa szerint ez ortopéd probléma. Ez meglepett, mert az ortopédus küldött az érsebészhez. Ezután már persze kétségbe voltam esve, mert pontos diagnózist sehol sem kaptam. Ezért azt sem tudtam, hogy kezeljem. Szabad terhelni vagy nem, kenjem-e vagy nem, jegeljem-e vagy nem.

Nagyon sokat szenvedtem vele, nagyon fájt, és már ideges voltam, hogy mégis mi lehet vele. Aztán úgy döntöttem, elmegyek egy magán ízületi ultrahangra. Ott derült ki, hogy ez bizony rándulás volt utána ízületi gyulladással. Ekkor kerestem fel Nórit, aki boka specialista gyógytornával, és tippekkel nagyon sokat segített, és meg is nyugtatott, hogy nem lesz baj. Nagyon sok hasznos feladatot mutatott, amiket otthon is tudok/tudtam csinálgatni.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki bokasérülés után van, vagy akárcsak erősíteni szeretné a bokáját vagy a lábát. Nekem sokat segített, habár tudom, hogy még idő lesz, amíg helyrejön, de legalább már normálisan tudok járni vele, és nem bicegek. Nekem ez nagy sikerélmény :)”

Még egy pici időbe beletelhet amíg Anna bokája tünetmentes lesz, ugyanis azt is átbeszéltük, hogy a boka sérüléseknek egy kellemetlen utóhatása lehet a boka újbóli dagadása-duzzanata. Ez nem utal nagy bajra, hanem „csak” egy utólagos kellemetlensége egy ilyen típusú sérülésnek. Az utólag végzett gyógytorna gyakorlatok sokat segíthetnek a teljes gyógyulásban.

Anna október elején egy újabb e-mailben írta meg, hogy néhány hete újra elkezdett fájni a talpa, sarka, lábfeje. Nehezen tudott járni. Utólag kiderült, hogy a fájdalom a túlterhelés miatt lehetett. Pihentetés után elmúltak a panaszok, Anna azonban azóta napi egy alkalommal tornázik. A fájdalom megelőzésére.

Mit tanulhat Anna boka rándulásának gyógyulásából?

Anna boka rándulásának gyógyulása is rámutat arra, hogy a gyógytorna végzése mindig fontos szerepet tölt be egy sérülés után. Szinte bármilyen boka sérülés után sokat segíthet a gyógytorna természetesen azután, hogy lejárt a rögzítés időszaka és javasolttá válik. Nemcsak a bokafájdalom gyorsabb megszűnését segíti a boka tornája, hanem a bokaszalagok és ízületek tornájával és nyújtásával a boka korábban megszokott mozgásterjedelmének és erejének a visszanyerését is.

Boka rándulás, bokaszalag szakadás és bokatörés után az ortopéd orvos javaslatára érdemes a boka tornáját minél hamarabb elkezdeni. Azért, mert így van a legnagyobb esélye bokája mozgásterjedelmének a teljes visszaszerzésére, és a bokasérülés maradandó károsodás nélküli teljes gyógyulására. Annál hamarabb lesz újra fájdalommentes megrándult, meghúzódott, kificamodott vagy esetleg el is tört bokája, minél hamarabb elkezdi bokája gyógytornáját.

Természetesen csak akkor, amikor ez már lehetséges, és nem gipszrögzítésre és ágynyugalomra van szüksége sérült bokájának. Azonban még begipszelt bokánál is érdemes a rögzítésen kívüli ízületeket mozgatni, tornáztatni, erősíteni, mert ez is segíteni fogja a gipszrögzítés levétele utáni gyorsabb felépülését.

Ha úgy érzi, hogy csak egy apró fájdalom jelentkezik, vagy csak apró kellemetlenség is érezhető, akkor is utána kell járni fájdalma okának, és a fájdalma okából származó további teendőknek fájdalma megszüntetéséért. Azért, mert a fájdalommal nem kell és nem is szabad együtt élni. Minél hamarabb megszabadul tőle, annál hamarabb élheti újra fájdalom nélkül az életét, és annál teljesebb lehet a gyógyulása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük