Éjszakai térdfájdalom

A térd fájdalma nemcsak a térd megerőltetésére, a túlzott terhelésre, hanem az éjszakai pihenés közben is jelentkezhet.

Az éjszaki térdfájdalom a nyugodt alvásra és a zavartalan pihenésre is rossz hatással van. Hiába fekszik le, nem tud nyugodtan aludni. Ha fáj a térde éjszaka, akkor nem tudja kipihenni magát. Mi lehet az éjszakai térdfájás oka?

éjszakai térdfájdalom

Éjszakai térdfájdalom a térdízületi porcok kopása miatt

Az éjszakai térdfájdalomban az is furcsa lehet, hogy nappal, megszokott napirendjét követve, és eközben térdét terhelve nem jelentkezik a fájdalom. Mozgását nem akadályozza térde fájdalma. Éjszaka azonban jelentkezhet a fájdalom. Ennek legtöbbször a térdízületi porcok kopása, a térd artrózis lehet az oka.

Miért éjszakai a térd fájdalma?

A térdízületben a porcállomány a csontok fejét párnaként borítja, és az egészséges térdízületben, az ízületet olajozó ízületi folyadékban olajozottan, súrlódásmentesen mozog. Az állandó terhelés hatására, illetve, ha a térdízület körül lévő izmok, ínak és szalagok nem veszik át a térdre ható terhelés egy részét, akkor a csontok fejét borító porcállomány állandó túlzott terhelésére a porcállomány elvékonyodik. Ha a csontok fejét borító porcállományt olajozó ízületi folyadék eltűnik, akkor a csontok porcos végei egyre jobban dörzsölik egymást, és az ízületek szélét. Mivel ez a terület a fájdalomérzékelő és a fájdalmat továbbító idegvégződésekkel sűrűn behálózott, ezért a megkopó porcállomány miatti súrlódás egyre erősebb fájdalommal jár.

A térd porcállományának kopása a térd túlzott terhelése miatt jelentkezik. Különösen a térdüket állandóan terhelő sportolóknál és a nehéz fizikai munkát végzőknél tapasztalható a fájdalom, akár már a 30-as éveikben is. Az évek számának növekedésével pedig egyre markánsabban jelentkezhetnek a térdízület kopásának fájdalmas tünetei.

Nappal, a megszokott sürgés-forgás közepette a fájdalom sokkal kisebb mértékben vagy pedig egyáltalán nem jelentkezik.

  • Napközben a figyelmünk is az éppen aktuális dolgunkra irányul, és ez elvonja a figyelmet a térdkopás esetleges fájdalmától. Éjszaka viszont a napi hajtás után megpihenünk, és nem vonja már el semmi a figyelmünket a térdkopás okozta fájdalomról.
  • Másrészt pedig napközben, mozgás közben a térdízület mozgását segítő kenőanyag sokkal nagyobb mértékben termelődik a térdben. Éjszaka viszont nem mozgunk, nem terheljük a térdünket, ezért sokkal kevésbé termelődik a térdízületi kenőanyag, ami a térd fájdalommentes mozgását olajozottan biztosítani tudná. Ezért a fájdalmas tünetek sokkal inkább érezhetők lesznek.

Hogyan kezelhető az éjszakai térdfájdalom?

A térdkopás miatti térdfájdalom kezelésének legfontosabb része a megkopott térdízület tehermentesítése. Ez több dolgot is magában foglal.

  • A legfontosabb az, hogy meg kell szabadulni a fájdalmas térdet terhelő felesleges plusz kilóktól. A plusz kilók cipelése ugyanis nagy terhet ró az egyébként is fájdalmas térdízületre. Ha a térd megszabadul a felesleges kilók terhétől, akkor máris kisebb teher nehezedik rá.
  • Másik legfontosabb pedig a térdízületet támogató izmok, ínak és szalagok megerősítése rendszeres mozgással. Mégpedig olyan mozgásformát választva, ami nem terheli túl a térdet, mégis képes megmozgatni, megolajozni és megerősíteni. Ez azt jelenti, hogy a megkopott térdnek nem tesz jót a rendszeres, tartós futás. Azért, mert futás közben testsúlyunk akár 2,5-3,5 szerese is terhelheti a térdet. Különösen nagy a térd terhelése a lejtőn való lefelé futáskor, a kemény talajon való futáskor, illetve nagy terhelést jelent még a térdnek a lépcsőzés is. Ezzel szemben az olyan mozgásformák, amelyek úgy mozgatják meg a térdízületet, hogy sokkal kisebb terhelés esik rá, sokkal jobbak. Ebből a szempontból a legjobb választás talán az úszás, amelynél a térdet nem terheli a testsúlya, mégis állandóan mozgásra van késztetve bármilyen úszásnemet választja. Jót tesz a térd ízületeinek a biciklizés is, mert ilyenkor sem a teljes testsúlya terheli a térdét, mégis mozog, olajozódik a térde.

A rendszeres mozgás mellett fontos még a fokozatosság betartása is. Ha most kezdi a mozgást, akkor érdemes rövidebb, könnyed sétával kezdeni, és utána növelni a megtett távot.

Az úszásnál is annyit vállaljon kezdetben, ami nem terheli meg annyira az ízületeit, hogy izomláza lenne tőle. Később majd fokozatosan növelheti a lesétált, leúszott távot, és növelheti az edzés intenzitását is. Olyan mértékben, amire már fel vannak készülve az ízületei.

A térdkopás miatti térdfájdalom kezelésének tüneti csillapítására használható a gyógyszeres fájdalomcsillapítás is. A szájon át szedhető fájdalomcsillapító gyógyszerek és a térdízületbe beadott szteroid injekciók azonban csak a fájdalomérzetet nyomják el, és nem tehermentesítik a megkopott porcállományú térdet. Emellett pedig a fájdalomcsillapítók szedésének lehetnek nem kívánt mellékhatásai is, amit érdemes elkerülni, hacsak lehet. Ezért az állandó gyógyszeres fájdalomcsillapítást nem javasoljuk.

A szteroid tartalmú injekciók helyett jobb megoldás a hialuronsav injekciók használata. A hialuronsav a térdízület súrlódásmentes mozgatását segítő kenőanyagként segíti a térdízület akadálytalanabb, fájdalommentesebb mozgatását.

porckopásos térd

A térd PRP kezelése segíti a megkopott porcállományú térd porcállományának regenerálódását, és fájdalommentesebb mozgását

A térd PRP kezelése, a sajátvér terápia használata is segíti a megkopott térdízület fájdalommentes mozgatásának visszaszerzését. A fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése helyett a fájdalmas térd jegelése is segíthet az éjszakai fájdalom csillapításában.

A gyógyszeres és injekciós fájdalomcsillapítás helyett sokkal inkább a térdízület tehermentesítése, és rendszeres mozgással való megerősítése segíthet hosszú távon a térdkopás okozta éjszakai térdfájdalom mérséklésében, illetve megszüntetésében.

térd erősítése bordásfalnál

A fájó térd és boka erősítése bordásfalnál

Sokat segíthet a fájó térd fájdalommentességének visszaszerzésében a térdkopás torna. A megkopott térd elkopott porcállományát nem képes visszaadni. Azonban a térdízület izmainak, inainak és szalagjainak ma megerősítésével jelentős mértékben képes tehermentesíteni a térdet, és csökkenteni vagy akár meg is szüntetni a megkopott térdízület fájdalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük