Teniszkönyök bandázs használata

A teniszkönyök bandázs használata a könyök megerőltetés miatti fájdalmának enyhítésében segít. A teniszkönyök a könyök leggyakrabban előforduló fájdalma a kar külső oldalán.

alkar fájdalom külső oldalon

Alkar fájdalom az alkar külső oldalán az alkari feszítő izom gyulladása miatt

Az alkari feszítő izmok a túlzott terhelés miatt a kar külső oldalán fájdalmasan begyulladnak. Ha nem terheli rendszeresen az alkari feszítő izmokat, azonban egyszer-egyszer túlzottan megerőlteti az alkarját, akkor a megerőltetéstől könnyen begyulladhat. Egy többórás teniszezéstől vagy falmászástól hamar össze tudja szedni az alkari feszítő izmok gyulladását.

Nem kell azonban hirtelen nagy megerőltetésre gondolni a gyulladáskor. Sokkal gyakrabban inkább a hosszú ideig tartó monoton mozdulatok miatt gyulladnak be az alkar kinyújtásában segítő alkari feszítő izmok. Nem is kell erős fizikai munkát végezni. Sokkal gyakrabban alakul ki az alkarban gyulladás a toló, hajlító és csavaró mozdulatok monoton végzésére.

Erős fizikai munka lehet például ősszel vagy tavasszal a kiskert felásása vagy a ház körüli munkáknál a lapátolás. Begyulladhat azonban az alkar például a fák megmetszésétől, a falevelek összegereblyézésétől is, ha korábban alig használta alkari feszítő izmait.

Begyulladhat azonban az alkarja az állandó mobiltelefonálástól, a billentyűk nyomogatásától, a számítógépezéstől, vagy a házimunkák végzésétől is.

Ha műszerész vagy villanyszerelő, akkor a csavarhúzó állandó használatától, a gyakori csavaró mozdulatok végzéséről is alkar gyulladása lehet.

A felkarcsont külső bütykéhez kapcsolódó feszítő izmok karja kinyújtásakor dolgoznak. Hosszú ideje tartó, gyakran ismétlődő állandó terhelésnél az izmok túlterhelődnek, és ez okozza a gyulladást.

könyök csonthártya gyulladás

A könyök fájdalmas gyulladására a csontot borító csonthártya begyullad

Márpedig a gyulladt, és fájdalmas feszítő izom a felkarcsonthoz inakkal való csatlakozásakor feszíti, húzza könyökén a csonthártyát. A csonthártya tele van érzőidegekkel, ezért a csonthártya gyulladása miatti lüktető, égő fájdalom olyan erős lehet, hogy egyszerűen nem tudja megfogni a különböző dolgokat. Ha pedig mégis sikerül valamit megfogni, akkor az egyszerűen kiesik a kezéből, mert az alkarja annyira fáj, és a szorítása annyira gyenge, hogy még a legkönnyebb tárgyakat sem képes megtartani.

Teniszkönyök bandázs a könyök fájdalom enyhítésére

teniszkönyök bandázs

Teniszkönyök bandázs a fájdalmas könyök és alkar gyulladásának csillapítására

A fájdalmasan gyulladt könyök gyulladásának csillapítására fejlesztették ki a teniszkönyök bandázst. A bandázs megfelelően felrakva nyomást fejt ki a gyulladt alkari feszítő izomra, és ezzel csökkenti a könyök fájdalmat. Mégpedig úgy, hogy a nyomással tehermentesíti az erőltetéstől túlterhelt alkari izmokat, szalagokat. Mindezt úgy, hogy az alkar szabad mozgását nem akadályozza.

A megfelelően felrakott teniszkönyök bandázs javítja az alkar vérkeringését, és ezzel több tápanyagot és oxigént juttat a sejtekhez. Emellett pedig a nyomásával stabilan tartja az alkari feszítő izmokat és szalagokat. A bandázsban elhelyezett párna rugalmas betétként az alkar mozgása közben masszírozza a nyomás alatt tartott izmokat. Az alkarra tépőzárral rögzíthető, és az alkarra kifejtett nyomás is a tépőzáras rögzítéssel állítható be.

A jó könyök bandázsok a bőrt nem irritáló anyagokból készülnek. Még az izzadástól nedves bandázs sem irritálja a bőrt. A szélei sem vágják az alkart, és a rajta lévő varrások sem nyomják a bőrt.

Nemcsak a gyulladás okozta fájdalom csillapítására, hanem a gyulladás megelőzésére is érdemes használni. Ugyanis az alkari feszítő izom nyomás alatt tartása az állandóan ismétlődő, monoton mozdulatok okozta gyulladás és fájdalom megelőzésére is jól használható.

Teniszkönyök kezelése pihentetéssel és gyógytornával

Az egyoldalú igénybevétel okozta túlterheléstől gyulladt alkari feszítő izmok fájdalmát az alkar pihentetésével a legtöbb esetben lehet enyhíteni. A fájdalom enyhítésében segít a fájdalmas alkar jegelése vagy hidegvizes borogatása is.

teniszkönyök kialakulása

Teniszkönyök alkarja külső oldalán alakul ki az alkar izmainak megerőltetésével. Például egy rendszeresen végzett mozdulat hatására. A begyulladt alkari feszítő izom nyújtásával tudja megszüntetni a gyulladást

Jelentősen meg tudja gyorsítani a gyulladás mérséklését az alkari feszítő izmokat nyújtó tornagyakorlatok végzésével. Ha bemelegítés után nyújtja a gyulladt alkari izmokat, akkor több oxigén és tápanyag jut a gyulladt sejtekhez, és a vérbőség hatására a gyulladt sejtek gyorsabban regenerálódnak. A felgyorsult vérkeringés visszaútján pedig a gyulladás salakanyagait szállítja a fájdalmas területről.

A gyulladás és a fájdalom megszűnte után is érdemes tornáztatni, nyújtani az alkar izmait. Azért, mert az edzettebb, nyújtottabb, rugalmasabb izmok sokkal nagyobb terhelést fognak elbírni, és nehezebben fáradnak el, nehezebben gyulladnak be. Ha rendszeres nyújtással nyújtja az alkari izmokat, akkor a rugalmasabb, edzettebb izmok nem fognak majd begyulladni attól a terheléstől, amitől korábban fájdalmasan begyulladt az alkarja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük