Pattanó ujj lelki okai mik lehetnek?

A pattanó ujj, az ínhüvelygyulladás és a kéztőalagút szindróma a kéz ujjaival kapcsolatban a leggyakoribb panaszok közé tartoznak.

A gyakrabban előforduló ínhüvelygyulladás és kéztőalagút szindróma mellett a pattanó ujj is gyakran okoz problémát.

Mi okozhatja a pattanó ujj problémáját?

pattanó ujj lelki okai

Mi okozhatja a pattanó ujj kialakulását? Mik lehetnek a pattanó ujj lelki okai?

Nehéz meghatározni a kiváltó okát. Több minden is okozhatja. A kéz és az ujjak túlzott erőltetése, elhúzódó, súlyos vagy visszatérő ínhüvelygyulladás vagy a tenyér sérülése miatti hegesedés is okozhatja az ínhüvely ropogását, a benne haladó ínak akadályozott mozgását.

Kialakulásának sokkal nagyobb a valószínűsége a reumás ízületi gyulladástól és a cukorbetegségtől szenvedők között. Az ujjak mozgatását végző ínak ínhüvelygyűrűkön haladnak át. A túlterheléstől származó gyulladástól ezek az ínhüvelyek megvastagszanak, és emiatt a benne futó ínak mozgása jelentősen beszűkül. Az ujjak merevségével járó fájdalom leginkább a középkorú, 40-60 év közötti nőket veszélyezteti.

Mik lehetnek a pattanó ujj lelki okai?

A kéz túlerőltetése és a sérülések mellett lelki okai is lehetnek a pattanó ujj kialakulásának. Mik lehetnek ezek a kézujjakat érintő lelki okok?

Az ujjak a mindennapi tevékenységeket végző kéznek a meghosszabbításai. Elvégzendő feladatainkat, mindennapi foglalatosságainkat, cselekedeteinket jelképezik. A dolgos kéz az ujjaival nemcsak a mindennapi dolgainkat végzi el, hanem a simogatással kedvességet, szeretetet, intimitást is nyújt. Ugyanakkor a jelzéseivel pedig irányítást, befolyásolást is kifejez.

Az ujjak túlterhelése vagy sérülése lelki síkon kifejezheti azt, hogy talán túl sokat vállal magára. Túl sok mindent akar elvégezni egyszerre, túlhajtja magát. Az ujjak sérülése a túl sokat akar egyszerre elvégezni, vagy túl gyorsan akar előbbre jutni miatti túlterhelés fizikai következménye is lehet.

A túl sokat akar, túl gyorsan elérni mellett a túl sok felé figyelés, a túl sok dologgal foglalkozik egyszerre is egy fontos kiváltó oka lehet fizikai panaszának. A figyelem megosztása és az erők szétforgácsolása sem tesz jót ujjai panaszmentességének.

Akár annak is jelzésértéke lehet, hogy melyik ujját érinti az ínhüvely fájdalmas gyulladása, a hóropogásszerű pattanó ujj problémája.

A hüvelykujj a saját magával szemben támasztott és másoktól elvárt követelményeket fejezheti ki. Nemcsak a saját, hanem a környezetében lévő mások teljesítményét is megítéli, véleménye van róla. A felfelé mutató hüvelykujj a helyeslést, az elfogadást, a lefelé mutató pedig az elutasítást, az egyet nem értést fejezi ki.

A mutatóujj a saját magáról alkotott elképzeléseit, az egóját fejezi ki. Mennyire van tisztában önmagával, mennyire öntelt? Mennyire gőgös? Mennyire várja el maga felé mások tiszteletét, azt, hogy elismerjék a tekintélyét, és mennyire tudja a tiszteletet megadni mások felé?

Emellett pedig arról is szól, hogy mennyire tudja kezelni életében a tekintélyt és a tiszteletet? Mennyire követeli meg magának, és mennyire adja meg másoknak az őket megillető tiszteletet?

Hogyan tudja vagy éppen nem tudja ezt harmonikus egyensúlyban megtartani? Vagy éppen nem tud a tekintéllyel és a tisztelettel mit kezdeni? Vagy éppen lázadozik ezek ellen?

  • A tekintélyre hivatkozva mindenáron érvényesíteni akarja az álláspontját? És ezt a mutatóujját használva is próbálja érvényre juttatni? Így is kifejezve a hatalmát vagy éppen a nem valós, hanem a vélt hatalmát.
  • Vagy rugalmasan elfogadja azt, hogy bizony nem mindig Önnek van igaza, nem mindig az Ön akarata érvényesül? Ha így tesz, és elfogadó egyes dolgokban, akkor az Ön számára igazán fontos dolgokban határozottabban megkövetelheti majd másoktól az Ön véleményének az elfogadását anélkül, hogy a másokkal való kapcsolata sérüléseket szenvedne. Hisz az adott esetben ugyan érvényesíti az akaratát, más esetekben viszont enged, és elfogadja mások javaslatát.

A középső ujj keze leghosszabb ujjaként az alkotóképességét, kreativitását, a dühöt és a szexualitást jelképezi. Az ujj bármilyen fájdalma, sérülése azt fejezheti ki, hogy ezeken a területeken az élete nem úgy alakul, ahogy azt szeretné. Emiatt bosszús, feszültség van Önben, és bizony előbb-utóbb kialakul a düh is. Talán nem tartja elég kreatívnak, nem elégedett az alkotóerejével, talán azért, mert nem bízik eléggé önmagában. Az is lehet azonban, hogy párkapcsolatában a szexuális élete nem úgy alakul, ahogy szeretné.

A gyűrűsujj az érzelmi kötelékeket, a másokkal való kapcsolatát jelképezi. Ezért a gyűrűsujjon kialakuló fájdalom a másokkal való kapcsolatának problémáját, nehézségét fejezheti ki.

Ezek a kapcsolati problémák leginkább a családon belüli nehézségek lehetnek. A párkapcsolati nehézségek a férj és a feleség között. Vagy pedig a gyerekekkel vagy a szülőkkel való esetleges nehézségek, nézeteltérések kifejeződése.

Érdemes végiggondolni azt, hogy mi az, ami zavarja a másokkal való kapcsolatában, és felmérni azt, hogy nem túlozza el talán ezeket a nehézségeket.

A kisujj közvetlen kapcsolatban van a családdal, a családi kapcsolatok kifejeződésével. A problémamentesség a szeretetet, a családi kapcsolatok harmóniáját, problémamentességét fejezi ki. A kisujjal való panaszok viszont a családi kapcsolatokban, párkapcsolatban való nehézségekről árulkodhat.

Mik lehetnek a pattanó ujj tünetei?

A pattanó ujj gyakori tünetei ezek lehetnek:

  • A kéz és az ujjak megerőltetéséből származó merev ujj. Az ujjak elsősorban behajlításkor fájdalmasak. Az ujj mozgatásakor pattogó, ropogó hangot hall, ahogy az ínak fájdalmasan próbálnak csúszni a begyulladt és megvastagodott ínhüvelyben.
  • Az ujjak behajlítása sokszor megakad.
  • Egy idő után a behajlítás közben elakadó ujjakat csak a másik kezével tudja kiegyenesíteni.
  • Duzzanat is jelentkezik a tenyéren.

Pattanó ujj kezelése hogyan történhet?

A kezelés során az ínak ínhüvelyben való csúszásának akadályát a gyulladás csökkentését, valamint a nyirokkeringés javítását segítő gyógytornával és/vagy ultrahang kezeléssel törekszenek feloldani. Az ujjak gyógytornája és/vagy a fizikoterápiás kezelések sokszor már elegendők ahhoz, hogy a korábban pattanó, ropogó hanggal ínhüvelyben nehezen csúszó ínak újra könnyen, akadálytalanul csússzanak. Súlyosabb esetekben azonban műtétre is szükség lehet az akadálymentesítéshez.

ujjak finommozgásos gyakorlata

Az ujjak finommozgásos gyakorlata

A kéz ujjait megmozgató gyógytorna speciális nyújtó gyakorlatokkal a pattanó ujjak feszes inainak és izmainak a fellazításával fokozatosan növeli és helyreállítja az ujjak mozgásterjedelmét. A kéz ujjainak rendszeres tornája nemcsak az ujjakat mozgató ínakat és izmokat, hanem az ezeket mozgató idegeknek a blokkolását is képesek feloldani. A rendszeres mozgással az idegek is gyorsabban regenerálódnak. Ezzel az ujjak apró, finom mozdulatait is egyre könnyebben fogja tudni újra elvégezni.

Az ujjtorna gyakorlatok nem kell, hogy fájjanak, a tornát a fájdalomhatárig kell végezni. A rendszeres tornával, az ujjak mozgatásával ezt a fájdalomhatárt növeli fokozatosan, amíg el nem éri a fájdalommentességet a teljes mozgáshatár visszaállításáig.

A pattanó ujj háttérében húzódó lelki okának megszüntetéséhez a „túl gyorsan akar több mindent egyszerre” feladása lehet talán a legjobb megoldás. Ha lelassít, és több időt szentel egyes dolgoknak az elvégzésére, ha meghatározza életében a legfontosabb dolgokat, és ezekre összpontosít ahelyett, hogy szétforgácsolná magát, akkor várhatóan nem fogja túlterhelni magát, és a figyelmét sem kell megosztani kezelhetetlenül sok dolog között.

A túlterhelést okozó lehetséges lelki okok megszüntetésével várhatóan elmúlnak majd azok a fizikai tünetei is, amelyek pattanó ujj problémáját okozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük