Pajzsmirigy autoimmun betegség

Pajzsmirigy autoimmun betegség esetén az immunrendszer téves utasítására a szervezet saját maga ellen fordul, és a pajzsmirigy fehérjéi ellen termel antitesteket. Autoimmun betegségnél a szervezet nem ismeri fel a saját sejtjeit, hanem idegennek érzékeli azokat. Ezért antitestek termelésével az idegen behatolónak érzékelt pajzsmirigy sejtjeinek elpusztítására tör az antitestek termelésével.

A pajzsmirigy autoimmun betegség, a pajzsmirigy sejtjeinek a termelt antitestekkel való pusztítása önmagában nem okoz tüneteket. Panaszok csak akkor jelentkeznek, ha az elpusztított pajzsmirigy sejtek miatt felborul a pajzsmirigy hormontermelése és a pajzsmirigy egyensúlyi működése eltolódik a pajzsmirigy alul vagy túlműködésébe.

Ilyenkor a pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzésére kell törekedni az életmódja átalakításával. Mit is jelent ez?

Azt hogy egészségesebb étrendre való áttéréssel, a pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzésére alkalmas vitaminok, ásványi anyagok és magas rosttartalmú ételek fogyasztásának növelésével, rendszeres mozgással és a stressz eredményesebb kezelésével igyekszik javítani pajzsmirigye működésén.

Illetve, ha az életmódjának átalakítása nem elég a pajzsmirigy működésének kiegyensúlyozására, akkor a pajzsmirigyhormonok gyógyszeres pótlására van szükség. A hormonpótló gyógyszerek rendszeres szedésének azonban mellékhatásai vannak, ezért ezek elkerülésére mindenképp érdemes előbb életmódja átalakításával visszanyerni a pajzsmirigy egyensúlyi működését. A mellékhatások nélküli gyógyulás hosszú távon sokkal egészségesebb, és ezzel meghosszabbítja jó egészségben leélt életét.

Hashimoto pajzsmirigy gyulladás

A Hashimoto gyulladás a leggyakoribb autoimmun pajzsmirigy betegség. Nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Felmérések szerint 25-30 nő közül egy a Hashimoto betegség valamilyen formájától szenved.

A Hashimoto pajzsmirigy gyulladás gyakran okoz menstruációs zavarokat, és a meddőségnek is egyik gyakori oka. A pajzsmirigy gyulladása mellett gyakran okoz magas koleszterinszintet, és ezzel a szív és érrendszeri betegségek egyik gyakori oka.

pajzsmirigy autoimmun betegség

Pajzsmirigy autoimmun betegségnél a pajzsmirigy zóna egy pontjának kezelése a bal lábon mellékhatások nélkül

A Hashimoto gyulladás gyakran a pajzsmirigy megnagyobbodásával is együtt jár. Az antitestek által elpusztított pajzsmirigysejtek pajzsmirigyhormon termelése hiányzik a pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez, ezért a pajzsmirigy a megnagyobbodásával is igyekszik elég hormont termelni.

Ezzel együtt azonban a pajzsmirigy alulműködése, a pajzsmirigyhormonok elégtelen termelődése az autoimmun folyamatok kezdetekor még nem mutatható ki. Éppen ezért fontos a pajzsmirigy fehérjéi ellen termelt antitesteknek a kimutatása is, mert ezeknek a vérben való megjelenése megelőzi a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok termelődésének a visszaesését.

Hashimoto betegség folyamatában 4 szakaszt különítünk el

  1. Az autoimmun gyulladás a pajzsmirigy túlműködésével kezdődik az 1-6 héten. A túlműködés pajzsmirigy sejtjeinek pusztulása miatt felszabaduló pajzsmirigyhormonok miatt jelentkezik.
  2. Pajzsmirigy alulműködés szakasza következik a 8. héttől kezdődően. Ez eltarthat 4-6 hónapig. Ilyenkor az antitestek által megtámadott pajzsmirigysejtek pusztulása miatt már nem termelődik elég pajzsmirigyhormon.
  3. Az autoimmun gyulladás kezdetétől számított 7. és 12. hónap közötti idő a regenerálódás, az elpusztított pajzsmirigy fehérjék éledésének a szakasza.
  4. Kb. egy év után következik a negyedik szakasz a végleges állapottal. Ha az antitestek által megtámadott pajzsmirigy regenerálódik, akkor göbös pajzsmirigy alakul ki. A legtöbbször azonban a pajzsmirigy alulműködése lesz a kialakult végleges állapot. Alulműködő pajzsmirigynél a pajzsmirigystimuláló hormonok egyensúlyinál magasabb szintje a pajzsmirigyhormonok egyensúlyinál alacsonyabb szintjével együtt jelentkezik. Ilyenkor a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállítására kell törekedni. Kialakulhat azonban olyan helyzet is, amikor a TSH emelkedett szintje egyensúlyi pajzsmirigyhormon szint mellett jelentkezik.

Hashimoto kezelése

A Hashimoto autoimmun gyulladás tüneti kezeléseként a pajzsmirigyhormonok elegendő mennyiségű termelődését biztosító, levotiroxint tartalmazó pajzsmirigypótló tabletták megfelelő mennyiségű szedésével tudja biztosítani. Ezeket azonban élete végéig szedni kell a gyógyszeres hormonpótlás lehetséges mellékhatásaival együtt.

Ezért a mellékhatásokat okozó gyógyszeres hormonpótlás kiváltására érdemes életmódját és étrendjét átalakítani. Ezzel ugyanis mellékhatások nélkül az egyensúlyi működés felé tereli alulműködő pajzsmirigyét.

Alulműködő pajzsmirigynél mindenképp érdemes egészségesebb étrendre áttérni. Ez azt jelenti, hogy a felszedett plusz kilók leadásáért kevesebb szénhidrátot és telített zsírt érdemes fogyasztani. Ezzel szemben viszont érdemes növelni a fehérjék, elsősorban a növényi fehérjék és sovány húsok fogyasztásának az arányát.

Sokat segít a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításában a stressz eredményesebb kezelése, a rendszeres mozgás, valamint a dohányzás abbahagyása is. Ezekkel ugyanis jelentősen mérsékelni tudja a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat.

Basedow kór

A pajzsmirigy autoimmun túlműködésének leggyakrabban előforduló formája a Graves-Basedow kór. A nevét a tüneteket egymástól függetlenül leíró orvosokról kapta.

Graves-Basedow kórnál az autoimmun gyulladást a pajzsmirigy felszínén lévő TSH érzékelő receptorok téves érzékelése indítja el. Az immunrendszer ezeket a receptorokat idegennek érzékeli, és antitesteket termel ellenük. Ennek az eredménye lesz a pajzsmirigyhormonok felgyorsult ütemű termelődése. Ugyanis a pajzsmirigyhormonok termelődését nem a TSH, pajzsmirigystimuláló hormon szabályozza, hanem TSH-t érzékelő receptorok ellen termelődő antitestek.

A Basedow-kór gyógyszeres kezelése a pajzsmirigyhormonok termelődését csökkentő gyógyszerek szedésével történik.

A pajzsmirigy túlműködésekor azonban nemcsak a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődését kell csökkenteni, hanem a megemelkedett, 100 feletti percenkénti pulzusszámot és a magas vérnyomást is. Ezt béta-blokkolók szedésével tudja elérni. Ugyanakkor a pajzsmirigyhormonok termelődését csökkentő gyógyszereknek és a béta-blokkolóknak is nem kívánt mellékhatásaik vannak. Ezért nem lenne jó, ha élete végéig szednie kellene ezeket.

Ráadásul, ha a gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel, és nem áll vissza pajzsmirigye egyensúlyi működése, akkor olyan jódizotópot juttatnak a szervezetébe bevett gyógyszer formájában, amit csak a pajzsmirigy vesz fel. A sugárzó jódizotóp pusztítja a pajzsmirigy szövetét, és ezzel csökkenti a pajzsmirigyhormonok termelődését. Vigyázni kell azonban arra, hogy nehogy túl sok pajzsmirigyszövetet pusztítson el a jódizotóp. Azért, mert ekkor pedig később a pajzsmirigyhormonok termelését kell ösztönözni.

Ezért ezeknek a nem kívánt mellékhatásoknak az elkerülésére érdemes életmódja átalakításával is törekednie a túlműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaállítására.

Ebben segít, ha minél kevesebb időt tölt a napon. Azért fontos ez, mert a napozás a tünetek fokozódását okozhatja.

Az alkoholos italok fogyasztását és a dohányzást is érdemes abbahagynia.

Ugyanígy érdemes a korábbinál eredményesebben kezelnie a stresszt. Azért fontos ez, mert a stressz is a tünetek fokozódását eredményezheti. Stresszkezelő technikák megtanulásával, és a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével csökkenti a stresszhormonok termelődését, és ezzel nemcsak az immunrendszerét erősíti, hanem túlműködő pajzsmirigye egyensúlyi működésének visszanyerésére is nagyobb esélye van.

A stressz csökkentésében segít az is, ha rendszeresen mozog. A mozgás ugyanis felfalja a stresszhormonokat, és ezzel pedig az immunrendszerét is erősíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük