Harmónia Centrum
Strúma kezelése
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Pajzsmirigy betegség / Strúma, pajzsmirigy megnagyobbodás

Strúma. A pajzsmirigy megnagyobbodás természetes kezelése

megnagyobbodott pajzsmirigyA pajzsmirigy megnagyobbodás az egyik legszembetűnőbb jele pajzsmirigye rendellenes működésének. A pajzsmirigy megnagyobbodásának azonban többféle oka lehet, és ezt az okot mindenképp ki kell deríteni a kezelés előtt. Az ok kiderítése azért fontos, mert a megnagyobbodás okától függően kell megválasztani a kezelést.

Pajzsmirigye a legnagyobb hormontermelő szerve. A légcső két oldalán található, nyaka elülső részén. A méretének is jelentősége van. A nőknél maximálisan 18 cm3, a férfiaknál pedig 25 cm3 térfogatú lehet az egészséges pajzsmirigy. A pajzsmirigy kétféle hormont termel, a tiroxint és a trijódtironint. Ezen hormonok termeléséhez pajzsmirigyének jódra van szüksége.

A pajzsmirigy működését a TSH hormon segítségével az agyalapi mirigy szabályozza. A TSH hormon szintje megnő akkor, ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont a tiroxinból és a trijódtironinból. A hormonok elégtelen mennyisége felfokozott munkára serkenti a pajzsmirigyet. Ennek a felfokozott munkának gyakori következménye a pajzsmirigy megnagyobbodása. A pajzsmirigy mérete akár kétszeresére, háromszorosára is megnőhet.

Melyek lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodás okai?

A pajzsmirigyhormonok termeléséhez megfelelő jódbevitelre van szükség. A jódhiányos területeken, elégtelen jódfogyasztás esetén nem termelődik elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormon.

A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásának leggyakoribb oka. Ez olyannyira igaz, hogy 10 pajzsmirigy megnagyobbodásból 9 jódhiányra vezethető vissza. A jódhiány miatt csökken a hormontermelés, és ezt a csökkenő hormontermelést próbálja a pajzsmirigy ellensúlyozni a megnagyobbodásával.

Tudja, hogy mennyi a napi jódszükséglete?

 • A napi szükséges jódbevitel az életkortól függően változik.
 • A csecsemőknek 1egy éves korig napi 50 mikrogramm jódra van szükségük.
 • 2-6 éves kor között napi 90 mikrogramm,
 • 7-12 éves kor között napi 120 mikrogramm jódra van szükségük a gyerekeknek.
 • Felnőtteknek napi 150 mikrogramm szükséges a jódból.
 • A terhesség és a szoptatás idején megnő a szervezet jódszükséglete, és ilyenkor napi 200 mikrogrammra, vagy még ennél is többre van szükség.

jódhiány MagyarországonA jódfogyasztás szempontjából annak is jelentősége van, hogy az ország melyik részén él. Ez azért fontos, mert hazánk területének jelentős része enyhén vagy közepesen jódhiányos. Csak az Alföld középső részén, a térképen fehérrel és sárgával jelzett területeken található megfelelő mennyiségű jód az ivóvízben. Nézze csak meg az Országos Közegészségügyi Intézet által készített térképen!

 • A 4 és 6%-os területek kivételével az ország többi területe enyhén vagy közepesen jódhiányos. Vagyis ez azt jelenti, hogy az ivóvízben nincs elegendő mennyiségű jód.

Ez a jódhiányos állapot alapozza meg azt, hogy hazánkban a lakosság 10%-a, vagy még ennél is nagyobb aránya küzd kisebb-nagyobb mértékben pajzsmirigy megnagyobbodással.

A pajzsmirigy megnagyobbodás előfordulásában a nemek eloszlása is felettébb egyenlőtlenül alakul. Serdülőkorig nincs számottevő különbség a lányok és a fiúk közötti előfordulás arányában. A serdülőkort követően azonban a nőknél már hatszor-hétszer gyakrabban alakul ki, mint a férfiaknál. Ebben a felettébb egyenlőtlen eloszlásban minden bizonnyal nagy szerepe lehet a női nemi hormonnak, az ösztrogénnek.

jódhiány a várandós nőknélAz adatokból is jól láthatja, hogy a jódhiány különösen gyakran alakulhat ki várandós nőknél. Ha Ön gyereket vár, vagy gyereket terveznek, akkor különösen figyeljen oda erre. A terhesség idején ugyanis 200 mikrogrammra nő a szervezet jódigénye, és ezt a megnövekedett jódszükségletet az egyébként is jódhiányos területeken külön pótolni kell.

Ha a jódpótlás nem történik meg például jódozott só, magzatvédő vitaminok vagy a korábbinál több zöldség fogyasztásával, akkor a szükséges mennyiségű jód hiányában a pajzsmirigy nem tud elegendő mennyiségű hormont termelni, és a hormontermelés elégtelen mennyiségét a megnagyobbodásával próbálja ellensúlyozni.

Mi a strúma?

A strúma a pajzsmirigy megnagyobbodása. A golyva is pontosan ezt jelenti, a köznyelvben gyakran golyvának nevezik a strúmát, a pajzsmirigy megnagyobbodását. A jódhiány okozza a pajzsmirigy megnagyobbodásának döntő többségét, nagyjából 90%-át.

A pajzsmirigy méretének növekedése a stádiumától függően lehet előbb kisebb majd nagyobb mértékű is. Előbb csak tapinthatóvá válik a pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán, majd szabad szemmel is látható lesz a növekedése.

Megnagyobbodhat a pajzsmirigy előre, hátra, oldalra, és lefelé is. Nagyon ritkán előfordulhat a felfelé való nagyobbodás is, de ennek a nagyobbodásnak egy izom tapadása útját állja. Az előre nagyobbodás látható jól szabad szemmel is. A megnagyobbodás lehet szimmetrikus és féloldali, amikor még szembetűnőbb az egyik oldali pajzsmirigy megnagyobbodása. A megnagyobbodott pajzsmirigy a légcsövet és a nyelőcsövet is nyomhatja, és légszomj is kialakulhat.

Ha nem kezelik a megnagyobbodott pajzsmirigyet, akkor előbb-utóbb felborul a működése is, és alul vagy túlműködés jelentkezhet. Ez mindenképp érdemes megelőznie.

A jódhiányon túl azonban más egyéb oka is lehet a strúma kialakulásának:

 1. A pajzsmirigy gyulladása is okozhatja.
 2. A pajzsmirigy túlműködése is állhat a háttérben.
 3. Az egyébként ártalmatlan pajzsmirigygöbök is okozhatják.
 4. Autoimmun eredetű is lehet (Besedow-strúma), aminek elkerülésére nagyon keveset tehet.
 5. Szerencsére nagyon ritkán, de rosszindulatú daganat is okozhatja.

Jódbevitellel tehát megelőzheti pajzsmirigye megnagyobbodását.

 • Ha azonban a pajzsmirigy túlműködése vagy gyulladása okozza a megnagyobbodást, akkor a jódbevitel nemhogy csökkentené, hanem még fokozza a panaszait.
 • Ezért panaszai jelentkezésekor mindenképp forduljon szakemberhez, és a körültekintő kivizsgálás után, a megnagyobbodás okának feltárásával kezdjenek hozzá a kezeléshez.

A pajzsmirigy megnagyobbodás (strúma) tünetei

A legtöbbször tünetmentes a strúma, a pajzsmirigy megnagyobbodása. A golyva kialakulására a nyak megnagyobbodása utalhat leginkább.

Lehetnek azonban a pajzsmirigy megnagyobbodása okozta egyéb helyi tünetek is:

1. Nyaki szorító érzés, mikor „gombóc van a torkomban”

Nem annyira különleges tünet ez, mert teljesen egészséges embereknél is előfordulhat ez az érzés stresszes helyzetekben. Náluk azonban hamar elmúlik a feszültség csökkenésével.

2. Légzési problémák, nehézlégzés

A légcső szűkülete okozza a légzéssel, levegővétellel kapcsolatos problémát. Ugyanis a légcsövet a megnövekedett pajzsmirigy viszonylag könnyen elnyomja.

3. A nyelés zavara

Ezt a megnagyobbodott pajzsmirigy miatt bekövetkező nyelőcső szűkület okozza. Az izmos falú nyelőcső sokáig rugalmasan tud alkalmazkodni a külső nyomáshoz, ezért sokáig nem okoz nyelési zavarokat. Az egyre nagyobbá váló strúma azonban a darabos ételek nyelésénél egyre nagyobb nehézséget tud okozni.

4. Megváltozhat a hangszín

Az egyre növekvő golyva a hangszalagot és annak idegét is nyomja, és idővel mélyebb lesz a hangszín. A megnagyobbodott pajzsmirigy rekedtséget is okozhat.

5. A pajzsmirigy és környékének érzékenysége, fájdalma

Nagyobb fájdalom ritkán fordul elő. A leggyakrabban enyhe nyomást érez a nyakán, amely néhány nap alatt magától is szűnik.

Hirtelen kialakuló lázzal is jelentkezhet azonban a pajzsmirigy fájdalmas duzzanata.

Pajzsmirigy megnagyobbodás, a strúma kezelése

Nem kell semmi rossztól tartania, mégis vegye komolyan panaszait és a jelentkező tüneteket. A szemmel is látható pajzsmirigy megnagyobbodással azonnal forduljon orvoshoz. A tünetek megjelenésekor, már a pajzsmirigy rendellenes működésének gyanújával is érdemes részletesebb vizsgálatokat kérnie, mert így előzheti meg a komolyabb panaszok jelentkezését.

A nyaki röntgenvizsgálat vagy a pajzsmirigy ultrahang pontosan megmutatják, hogy merre növekedett meg a pajzsmirigy. A környező szervek közül ugyanis a nyelőcsövet és a légcsövet is nyomhatja az egyre növekvő golyva, és a pajzsmirigy kezeletlen növekedésével egyre nagyobb nehézségbe ütközhet a nyelés és a légzés is.

Ha tehát gombócot érez a torkában, fullad, és egyre nehezebben tud nyelni, akkor mindenképp keresse fel a háziorvosát.

Panaszai és érzékelt tünetei alapján háziorvosa endokrinológiai szakrendelésre küldi, ahol a tapasztalt szakember fizikai vizsgálattal és a megfelelő képalkotó eljárással feltárja panaszai okát.

Pajzsmirigy vizsgálata eredményének ismeretében, a kezelések lehetőségének feltárásakor már Ön dönthet arról, hogy a gyógyszeres kezelést vagy inkább a mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódokat választja pajzsmirigy panaszai megszüntetésére.

Szerencsére nagyon ritkán van szükség azonnali pajzsmirigy műtétre. Az esetek többségében még akkor is van ideje utánanézni a lehetséges természetes kezelési lehetőségeknek, ha a vizsgálat eredményeként Önnek a pajzsmirigy műtétet javasolják.

Természetesen előfordulhat olyan helyzet, amikor nem tudja elkerülni a műtétet. Az esetek többségében azonban pajzsmirigy műtét nélkül is eredményesen tudja kezelni, kezeltetni gyógyszermentes, természetes módszerekkel megnagyobbodott pajzsmirigyét. És erről a természetgyógyászati kezelések után újra elvégzett pajzsmirigy vizsgálatának számszerűsített eredményei is világosan beszélni fognak majd.

Gyöngyi megnagyobbodott pajzsmirigyének mérete máris kisebb lett

"Fájdalommal tele, elkeseredetten érkeztem a Harmóniába, de bíztam abban, hogy Benke Rita módszerei nekem is segíthetnek. A pajzsmirigy gyulladásom nem autoimmun betegség okán keletkezett, így jó érzéssel fogtam neki a kezelésnek. Rita útmutatásai, nemcsak rávilágítottak, hanem segítettek abban, hogy változásokat vezessek be. Változások, melyek nemcsak testi, de lelki megújulást is hoztak. A legutóbbi ultrahang vizsgálatom során nemcsak a megnagyobbodott pajzsmirigyem mérete csökkent, hanem a benne lévő göbök is. 2 hónap alatt az orvos szerint izotóp kezelés nélkül ez lehetetlen. Hitetlenül mérte meg ismét, amit kellett, és nézte vissza az első UH képet. Mivel nemcsak a méretek, hanem a fájdalom és a közérzetem javult sokat, nem kérdés számomra, hogy jó utat választottam, amikor Ritához fordultam. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ide tévedtem.
Köszönöm Rita!
B Gyöngyi" - 2017.11.17. 

Pajzsmirigy megnagyobbodását szeretné kezeltetni Ön is természetes módszerekkel?

 • Benke Rita természetgyógyászMellékhatások nélküli, természetes kezelést keres megnagyobbodott pajzsmirigyére?
 • Beszélni szeretne Benke Rita természetgyógyász, reflexológus, fülakupunktúrás addiktológussal strúmája eredményes kezeléséről?
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján 30 év tapasztalatával várja Rita.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción alapos állapotfelmérésre kerül sor, amely alapján megállapítható, hogy megnagyobbodott pajzsmirigye sikeres kezeléséhez milyen életmódbeli változások és kezelések (talpreflexológia, fülakupunktúra, stb) szükségesek.
 • A konzultációra kérjük, hogy hozza magával pajzsmirigy vizsgálatának leleteit is.
 • Eljön Ritához megnagyobbodott pajzsmirigye természetes kezeléséért és egészséges működéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.