Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Lúdtalp kezelése / Jó lúdtalpbetét

Milyen a jó lúdtalpbetét?

Sokan megkérdezik. Ha lúdtalpa van, akkor Önt is biztos érdekli a jó talpbetét. Nem könnyű minden részletre kiterjedő, pontos választ adni a kérdésre.

Milyen legyen a jó lúdtalpbetét?

 • A jó lúdtalpbetét úgy támasztja meg a lábfej megsüllyedt hosszanti és harántboltozatát, hogy használata közben fájdalom nélkül biztosítja a láb megbomlott egyensúlyának harmonikus működését, vagyis a fájdalom nélküli járást.
 • Azt mondhatjuk, hogy a jó lúdtalpbetét visszaadja a lábfej boltozatainak a megsüllyedés előtti harmonikus egyensúlyát.

Ez azért olyan fontos, mert a lábfej boltozatának megsüllyedés miatti statikájának és dinamikájának változása nem marad következmény nélkül a mozgási rendszerben. A jól lúdtalpbetét megtámasztása nélkül a lábfej egyensúlyának a megbomlása és lengéscsillapító funkciójának a romlása maga után hozná a boka, a térd, a csípő és a derék, sőt még a gerinc harmonikus egyensúlyának a felbomlását is. Ez pedig a fájdalom megjelenése mellett a szalagok megnyúlását, és porcok kopását is okozná. Pl. a térdében és a csípőjében, amelynek évek hosszú során súlyos következményei lehetnek porckopás formájában. A jól elkészített lúdtalpbetéttel mindezt megelőzheti, és rendszeres használatával nagyon jó esélye van arra, hogy meg is előzi.

Ez pedig máris adja a következő kérdést is. Milyen a jól elkészített talpbetét?

Hogyan készül a jó talpbetét?

talpvizsgálatkor nyomástérkép készül a talprólA jó talpbetét egyedileg készül számítógépes méretvételezés után pontosan az Ön lábára. Elkészülte után pedig rendszeres használata bármilyen mozgást fájdalommentessé tesz.

 • Biztos, hogy egyszerűbb megvenni egy előre elkészített talpbetétet valamelyik üzletben. Csakhogy ez nem lesz pontosan az Ön lábához igazítva, és nem pontosan azokon a helyeken fogja támasztani a talpát, ahol lábfeje harmonikus egyensúlyának a visszaállításához szükséges lenne.

A jó talpbetétnek több előnye is van:

 1. A korábban már említett legfőbb előnye, hogy fájdalommentes mozgást biztosít, és nem fárasztja, hanem pihenteti a lábat még mozgás közben is.
 2. Rendszeres használatával meg tudja előzni a bőrkeményedés, a sarokcsontkinövés kialakulását és a bütyök vagy a kalapácsujj keletkezését.
 3. megpihenteti a fáradt lábat bármilyen igénybevétel esetén;
 4. Emellett pedig még könnyű, rugalmas és hajlékony is.

Az egyedileg készülő, személyre szabott talpbetét nemcsak a lábfeje deformitását ellensúlyozza, hanem még térd, csípő és derékpanaszaitól is megszabadítja. Jótékony hatással van a járására és testtartására is.

A gondtalan járással úgy vagyunk, hogy mindaddig, amíg valóban nincs problémánk a járással azt gondoljuk, hogy ez természetes, és ez csak úgy jár nekünk. Meglepődünk azonban, amikor például a sokak által testükön cipelt túlsúly miatt a lábfejben futó izmok és szalagok nem képesek deformálódás nélkül hordozni tovább a túlsúllyal terhelt testet, és a lábfej boltozatának lesüllyedésével együtt a járás közben megjelenő fájdalommal is felhívják arra a figyelmet, hogy ez bizony nem úgy van. Az egészséges járás bizony nem jár nekünk, meg kell dolgozni érte.

 • Lába egészsége, gondtalan járása nem feltételek nélkül jár Önnek.
 • Ha nem vigyáz rá, akkor lába a fájdalom jelzésével hívja fel a figyelmét. A felelőtlen viselkedés ideje lejárt. Eljött az ideje annak, hogy tudatosan odafigyeljen lábfeje működésére, és ne terhelje túl.

lúdtalp tüneteiLúdtalpas lábnál eltűnik a láb boltozatos szerkezete. Pl. a túlzott terhelés, a folyamatos állómunka miatt vagy a terhesség idején a boltozatot tartó izmok és szalagok nem képesek tovább tartani a boltozatos szerkezetet alkotó csontokat. A szalagok a túlzott terhelés hatására megnyúlnak, emiatt laposodik a boltív, és a talp magassága csökken. A túlterhelés miatt a lábfej rugalmassága és a lépesek közbeni lengéscsillapítást végző boltozat teljesítménye is csökken.

A lábfejre ható túlzott terhelés és a teherbíró képesség között felbomló egyensúly statikai deformitásokat okoz. Ha ez a helyzet huzamosabb ideig, kezeletlenül fennáll, akkor a kialakuló lúdtalp már nem csak egy zavaró probléma lesz, hanem egy rendre visszatérő fájdalommal járó, és helytelen testtartást, gerincferdülést okozó, és akár még ízületi kopással is járó fájdalmas állapot.

Eljön hozzánk lábfeje egészségéért?

 • Beszélni szeretne ortopéd szakorvosunkkal lúdtalpa kezeléséről?
 • Előzetes bejelentkezés után várja ortopédusunk.
 • Munkaidőben hívja06-1-269-2946-os számunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt talpa állapotáról. A panaszait enyhítő kezelési megoldást és/vagy lúdtalpbetét viselését javasolja.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.