Levendula hatása egészségére

A levendula a kamilla mellett talán a másik leggyakrabban és legtöbb panasz kezelésére használt gyógynövényünk. A levendula gyógyhatása mellett még fűszernövényként is jól ismert. Hisz például a leveleit megszárítva az oregánóval vagy a bazsalikommal együtt húsételek fűszerezésére is gyakran használjuk.

A levendula jól ismert az egész országban, és terem is bőséggel. Virágzik vadon is, és emellett még termeszteni is lehet. Akár palántát is lehet vásárolni a termesztéséhez. Ez nem véletlen, hisz a levendula gyógyhatása jól ismert.

Levendula legértékesebb része a virága

levendula mezők

Levendula mező a levendula virágzásakor

Akár a vadon termő levendula virágát vagy leveleit gyűjti, akár saját maga termeszti a konyhakertben, jó tudni, hogy nyári növényként júliusban virágzik. Ez pedig azért fontos, mert a levendulának a legértékesebb része a virága. A levendulavirágból készül a jól ismert levendulaolaj.

Megszárítva pedig teakeverékként használhatja más gyógynövényekkel keverve.

A levendulaolajat a levendula virágából, virágzó hajtásaiból készítik. Ezt az illóolajat belélegezve vagy akár a fürdővízbe cseppentve jól ismert a nyugtató hatása.

Levendula gyógyhatása. Mire jó a levendula?

Levendula nyugtató hatású

levendula virága

A levendula virága sokféle panasz mellékhatások nélküli gyógyítója lehet

A levendula talán legfontosabb gyógyhatása nyugtató hatásában rejlik. Megnyugtatja a gyulladt és túlterhelt idegeket.

A levendula nyugtató hatása révén csillapítja a fájdalmat.

Csillapítja a fejfájást

Segít a fejfájás csillapításában. Akkor igazán hatásos a fejfájással járó panaszok mérséklésében, amikor a túlterheltség miatti stressz okozza a fejfájást.

Migrénes panaszokat és a tenziós fejfájást is gyakran a stressz okozza. Ennek a csillapításában is fontos szerepe lehet a levendula gyógyító hatásának.

Oldja a szorongást és a depressziót

Nyugtató hatása segíthet szorongás, depresszió esetén is.

Levendula stresszoldó hatású

A levendula jótékony hatása felgyorsult életünkben is érvényesül. Azért, mert a felgyorsult, rohanó élettempó miatti stressz oldásában is fontos szerepe lehet akkor, ha fogyasztja. Nyugtató hatása révén megnyugtatja az idegeket, csökkenti az idegeskedést.

Csökkenti a magas vérnyomást

Ha a rohanó életmód miatti idegeskedés, a stresszelés okozza a vérnyomás magas értékét, akkor a vérnyomás normális értékének visszaszerzésében is segít a levendula tea rendszeres fogyasztása, nyugtató hatása.

Javítja az emésztést

Az emésztőrendszer működésére is jótékonyan hat a nyugtató hatású levendula tea. A tea rendszeres fogyasztása megnyugtatja a bél nyálkahártyáját és a háborgó gyomrot. Jól ismert görcsoldó hatása is. A zsírok lebontásában és a salakanyagok eltávolításában fontos szerepet játszó epe működését is támogatja.

Segít alvászavar és álmatlanság esetén

A levendula nyugtató hatása jót tesz alvászavar és álmatlanság esetén az alvással kapcsolatos panasza megoldásában is. Ha esténként nem jön álom a szemére, akkor ellen is. Ha nehezen tud elaludni, akkor este 1-1 csésze nyugtató hatású levendula tea elfogyasztásával könnyebben fog tudni elaludni. Ha alvási problémái vannak, akkor érdemes kipróbálni a levendula hatását.

Megszépíti a bőrt

A levendulaolaj a bőrbe bedörzsölve vagy a fürdővízbe öntve a bőr anyagcseréjére is jótékony hatással van. Ezért olyan gyulladással járó bőrproblémáknál is segít, mint például a pikkelysömör vagy az ekcéma. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása révén pattanásos, gyulladásos bőrpanaszokat is enyhíti.

Hatásos rovarcsípés ellen

Rovarcsípésnél is megnyugtatja a bőrt, enyhíti a viszketést. Ha a rovarcsípés miatt seb alakul ki, akkor meggyorsítja a seb gyógyulását is. Ezért érdemes használni.

Illata elriasztja a rovarokat, ezért érdemes a lakásban is tartani. Szárított virága elriasztja a rovarokat, és nem fognak beköltözni a lakásba. Éppen ezért a molyok ellen is érdemes tartani egy kis szárított levendulavirágot a szekrényben.

Tisztítja és fertőtleníti a légutakat

Illóolajként inhalálásra használva, belélegezve is segíti a légutak tisztulását, a lerakódott váladék feloldását. Fertőtleníti a légutakat. Érdemes este belélegezni a levendulaolajjal átitatott vízpárát, mert ilyenkor a légutakat tisztító hatása révén segíti a könnyebb és pihentető alvást is.

A fűtőtestre, radiátorra rakott párologtatóba is érdemes néhány csepp levendulaolajat cseppenteni.

Izomfájdalom és zúzódás ellen is hatásos

A levendula gyógyhatása a bőrbe dörzsölve is érvényesül. Fertőtlenítő és gyulladást csökkentő hatása révén enyhíti a kisebb zúzódásokat és a túlterhelésből származó gyulladásos izomfájdalmakat is.

Erősíti az immunrendszert

Teaként fogyasztva jótékony hatással van az immunrendszer működésére is. Az emésztés javításával, a gyomor és bélrendszer megnyugtatásával, az elfogyasztott ételek jobb emésztése révén segíti az elfogyasztott ételek jobb lebontását, és a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és enzimek jobb felszívódását.

A levendula jótékony hatása közül melyik tud Önnek és a családjának most a legtöbbet segíteni?

Levendulaolaj készítése

A levendulaolajat a levendula virágából állítják elő. Kékeslilás virágait júniusban, a levendula teljes virágzása előtt gyűjtik össze a vadon élő levenduláról és az ültetvényeken termesztettekről is. Magyarországon mindenhol megtalálható. A Tihanyi-félszigeten és Pannonhalma környékén termesztik a legnagyobb mennyiségben.

Levendulaolaj készítése lepárlással

Az összegyűjtött virágokból lepárlással, vízgőzdesztillációval állítják elő a levendulaolajat. Hasonló módon a pálinkafőzéshez.

A legjobb minőségű levendulaolaj a 4-5 éves levendulák virágaiból készíthető. A tiszta levendulaolaj mellett sokszor más gyógynövények is belekerülnek a kinyert illóolajba. Ezzel ezeknek a gyógynövényeknek a jótékony hatása segíti egymást.

Levendulaolaj készítése házilag

Akár házilag is tud levendulaolajat készíteni. Igaz, hogy a házilag elkészült illóolaj nem lesz tiszta levendulaolaj, mert olívaolaj felhasználásával készül. Az összegyűjtött levendulavirágokat olívaolajjal kell felönteni addig, hogy ellepje az olívaolaj a virágokat. Ezt kell forralásig felmelegíteni. Amint felforr a főzet, akkor nem kell sokáig forralni a főzetet, mert a forralással a levendula illóolaja is elillan.

A felforralt főzetet lefedve hagyni kell kihűlni, és a kihűlés után egy sűrű ruhán át leszűrni. A leszűrt folyadék a levendulával illatosított olívaolaj lesz. A megmaradt levendulavirágokra megint lehet annyi olívaolajat önteni, ami ellepi, és készíteni belőle a következő főzetet.

Az így házilag elkészült főzet természetesen nem lesz olyan jó minőségű, mint a lepárlással készülő tiszta levendulaolaj, azonban ez a levendulás olívaolaj is gyógyító hatású. Érdemes illóolajként fürdővízbe cseppenteni, a szoba levegőjében párologtatásra használni, vagy pedig a bőrbe bedörzsölve csillapítani az izom gyulladásos panaszait, valamint a bőrproblémákat. Így egyszerre tudja kihasználni a levendulaolaj és az olívaolaj jótékony hatását.

Levendula tea készítése

A levendula tea készítésekor arra figyeljen oda, hogy a levendula virágából készült teafőzet készítésekor a jótékony hatású illóolajok ne párologjanak el. Ezt úgy tudja elérni, ha a teáskannát vagy pedig a forrásban lévő vizet tartalmazó csészét a teakeverék berakása után lefedi. Azért, hogy a levendulavirág jótékony illóolajai ne tudjanak elpárologni a forró vízből párolgó gőzzel.

Akár teáskannában főzi, akár forrásban lévő vizet tartalmazó csészébe rakja a teakeveréket, fedje be, és így várja meg, amíg kihűl a főzet annyira, hogy meg tudja inni. A levendula gyógyhatása akkor a legjobb, ha ízesítés nélkül issza a teát. Persze, ha így nem ízlik igazán, akkor nyugodtan ízesítheti mézzel, lehetőleg termelői mézzel. A termelői méz azért jó, mert nem tartalmaz tartósítószereket. Cseppenthet bele akár néhány csepp C-vitaminban gazdag citromot is. A levendula hatása akkor érvényesül a legjobban, ha nem cukorral édesíti.

Mikor fogja a levendula jótékony hatását kipróbálni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük