Fullasztó köhögés csillapítása házilag

A köhögés egy reflex, ami akkor jelentkezik, amikor valamilyen irritáló anyag kerül a légutakba vagy a tüdőbe. A köhögés ezt az irritáló anyagot igyekszik eltávolítani. A legtöbb esetben néhány köhögés elég ahhoz, hogy ez az irritáló anyag eltávozzon a légutakból.

fullasztó köhögés csillapítása házilag

Fullasztó köhögés csillapítása házilag

Fullasztó köhögésnél viszont nem néhány köhögésről van szó. A fullasztó köhögés egy olyan erős köhögési roham, ami légszomjat okoz. Ez nagyon megnehezíti a levegővételt. Olyan érzés, mintha elfogyna a levegő. Ezek a rohamok sokszor mindenféle előjel nélkül, a semmiből törnek ránk. A köhögés lehet hurutos és száraz köhögés is. Melyik köhögéssel küzd éppen?

A fullasztó köhögés házilagos csillapítására többféle mellékhatások nélküli módszer alakult ki. Ezek nem működnek mindenkinél. Azonban érdemes kipróbálni őket akkor, ha nem szükséges azonnal orvoshoz menni a köhögéssel. Legfőképp azért, mert ezek a házilagos módszerek mellékhatások nélkül képesek segíteni a fullasztó köhögés megszüntetésében.

Mire figyeljen a fullasztó köhögés csillapításakor?

Fullasztó köhögés csillapítása házilag

Milyen otthon is könnyen használható módszerek vannak a fullasztó köhögés házilagos csillapítására?

Kiváló köhögéscsillapító a méz

A méz nemcsak kiváló házilagos köhögéscsillapító, hanem antibakteriális hatása is van. Csökkenti a váladékképződést a légutakban, és elpusztítja a baktériumokat is. Ezért baktériumfertőzés ellen is bevethető mellékhatások nélküli otthon használatos megoldás lehet. Torokfájás ellen is érdemes mézet fogyasztani.

Ha köhög, akkor a citromos tea ízesítésére is használhatja. Vagy pedig naponta érdemes megenni belőle 1-2 kiskanálnyit. Érdemes lefekvés előtt fogyasztani, mert köhögése csillapításával könnyebben fog tudni aludni, és jobban ki tudja pihenni magát.

Arra viszont figyeljen, hogy kisgyereknek egy éves kor alatt ne adjon mézet. A csecsemő bélfertőzést kaphat a méztől. Azért, mert a méz tartalmazhatja a clostridium botulinum nevű baktériumnak a spóráját. Kerülje el ennek a mérgezésnek a veszélyét.

Ha viszont pollenallergiája van, akkor köhögése csillapítására fogyaszthatja a mézet. Azért, mert a pollenallergia tüneteit a légutakba kerülő pollenek okozzák. Amikor mézet eszik, akkor a méz az emésztőrendszerébe kerül, nem irritálja a légutait.

Gyömbér is remek köhögéscsillapító felnőtteknek, gyerekeknek

A gyömbér gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásával erősíti az immunrendszerét. Ezzel javítja az esélyeit a vírus és baktériumfertőzésekkel szembeni harcában. Erősebb immunrendszerrel nem fogja olyan hamar elkapni ezeket a fertőzéseket, illetve, ha mégis elkapja, akkor a gyömbér fogyasztásával is megerősített immunrendszerével hamarabb ki fog tudni lábalni belőle.

Fullasztó köhögés csillapítására a gyömbérből teát is készíthet, valamint le is reszelheti a gyömbért, és mézzel keverve fogyaszthatja, akár naponta többször is. Jót fog tenni a köhögés csillapításával és a gyulladás csökkentésével.

Ha cukorbetegséggel küzd, akkor a gyömbéres köhögéscsillapítás előtt mindenképp egyeztessen háziorvosával.

Igyon sok folyadékot!

Minél több folyadékot iszik, annál oldottabb lehet a légutakban lerakódott váladék, és könnyebben tud távozni.

Naponta igyon meg legalább 2 liter folyadékot! Ez a folyadék elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé, leves vagy tea legyen.

A borsmenta, a kamilla és a kakukkfű tea csillapítják a köhögést a gyulladás csökkentésével. A meleg tea a nyálkatermelést is fokozza, és lazítja a váladékot.

Semmiképp sem szénsavas üdítő, energiaital, kávé vagy alkohol.

Különösen akkor figyeljen oda a bőséges folyadékfogyasztásra, ha köhög és/vagy hasmenése van.

Lakás levegőjének párásítása is használ a köhögés csillapítására

A fűtött lakásban lévő száraz levegő irritálja a gyulladt nyálkahártyát. Ez pedig köhögésre ingerlő minden egyes levegővételnél. Ha viszont párásítja a levegőt, akkor a párásabb levegő nedvesíti a gyulladt nyálkahártyát, és csökken a köhögési inger is.

Már az is segít, ha a fűtőtestre rak egy edényben vizet. Ha pedig a vízbe néhány csepp borsmenta illóolajat is rak, akkor ez még nyugtatja is a gyulladt nyálkahártyát.

Inhalálás is köhögéscsillapító hatású

hurutos köhögés csillapítása

Hurutos köhögés felszaggatása inhalálással vagy meleg citromos teával a légutakban lerakódott nyák feloldására

Különösen váladékos, hurutos köhögésnél tud sokat segíteni az inhalálás. Azért, mert feloldja a légutakban lerakódott váladékot a meleg gőz, és sokkal könnyebben fel tudja köhögni.

Ha pedig kamillateát vagy eukaliptusz cseppeket szór a gőzölgő inhaláló folyadékba, akkor még a légutak gyulladását is csökkenteni tudja.

Sós vizes gargarizálás is segít fullasztó köhögés ellen

A gyulladt nyálkahártya megnyugtatásával nemcsak a köhögést csillapítja, hanem a torokfájás ellen is jótékony hatással van. A sós víz feloldja a váladékot, és könnyebben fel tudja köhögni.

Ha egy pohár langyos vízbe rak egy kiskanálnyi sót, és ezzel gargarizál, leöblíti a torkát naponta néhányszor, már segít a köhögés házilagos csillapításában.

Ha éjszaka kínozza a köhögés, akkor segíthet az is, ha megemeli a fejét egy plusz párna feje alá rakásával. Megemelt felsőtesttel könnyebben fel tudja köhögni a légutakban letapadt váladékot, és hamarabb kitisztulnak a légutak. Hamarabb túl lehet fullasztó köhögésén.

A fullasztó köhögés házilagos csillapítására melyik módszert fogja azonnal kipróbálni?

Mi okozhat fullasztó köhögést?

A köhögési rohamot több dolog is kiválthatja. Ha ezeket a kiváltó okokat meg tudná előzni, például immunrendszere megerősítésével, akkor nem is köhögne. Ekkor nem lenne szükség a fullasztó köhögés házilagos csillapítására sem.

Vírusos és bakteriális fertőzések

A fertőzés hatására a légutakban nyálkás váladék képződik, ami a garaton lecsorogva ingerel köhögésre. Ezek a fertőzések különösen gyakoriak esős őszi időben.

Légutakat irritáló anyagok

A vírusos és baktériumos fertőzésekhez hasonlóan a légutakat irritáló anyagok is bejuthatnak a légutakba. Ilyen irritáló anyag lehet az aktív vagy a passzív dohányfüst, a levegőben szállongó por, különféle vegyi anyagok. Ezek közös jellemzője, hogy irritálja a légutakat, és köhögésre ingerelnek.

Légúti allergia és asztma

Légúti allergia is okozhatja a fullasztó köhögést. Különösen a levegőben szállongó pollenek okoznak sokaknak folyamatos orrfolyást, szemviszketést és heves köhögési rohamot.

Asztma a légutak krónikus gyulladása miatt okoz heves köhögési rohamokat. A gyulladás miatt a légutakban felhalmozódik a köhögési rohamot kiváltó váladék, és ez pedig olyan heves köhögési rohamokat indíthat el, ami fullasztóvá is válhat. Asztmánál a kilégzés nehezített.

Gyógyszerek

Viszonylag gyakran okoznak heves köhögési rohamokat a szívelégtelenségre és magas vérnyomásra szedett ACE-gátló gyógyszerek. ezek helyett a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek helyett a legtöbb esetben mellékhatások nélkül is csökkentheti magas vérnyomását. Érdemes kipróbálni az élete végéig szedett vérnyomáscsökkentők helyett.

Félrenyelés fullasztó köhögést okozhat

Ha a lenyelt étel a nyelőcső helyett a légutakba kerül, akkor a félrenyelés miatt a szervezet heves köhögési rohammal igyekszik megtisztítani a légutakat.

Reflux heves köhögési rohamot válthat ki

A savas felböfögés, a reflux a gyomorszáj nem megfelelő záródása miatt a gyomorból visszaáramló gyomortartalom is irritálja a nyelőcsövet, és heves köhögési rohamot vált ki.

Beszippantott tárgyak gyerekeknél

Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy lenyelnek vagy az orrukkal beszippantanak valamilyen apró tárgyat. Ilyenkor a szervezet azonnal heves köhögési rohammal igyekszik eltávolítani ezt a valamit.

Mikor menjen orvoshoz?

Ha a házilag használható köhögéscsillapító módszerektől nem csillapodik a köhögés, akkor mindenképp érdemes felkeresni a háziorvosát. Ha pedig súlyosbodnak a tünetei, akkor mindenképp menjen el az orvoshoz.

Azonnal érdemes elmenni az orvoshoz, ha

  • nehezen lélegzik, ha
  • mellkasi fájdalmai vannak, ha
  • a felköhögött váladék véres, ha
  • annyira köhög, hogy már hányást is okoz, ha
  • sokkal kevesebbet bír, mint korábban, és fullad, ha
  • lázas.

Különösen akkor figyeljen oda a fullasztó köhögés csillapítására, ha asztmás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük