Melyek a könnyen emészthető ételek?

Könnyen emészthető ételek fogyasztásával nem terheli túl az emésztőrendszerét. Miért olyan fontos ez?

könnyen emészthető ételek

Ezek a könnyen emészthető ételek nem fekszik meg a gyomrát, és a könnyű emésztés miatt nem feszítik a gyomorszájat, és nem áramlanak vissza a nyelőcsőbe. Ezért nem okoznak refluxot

Azért, mert könnyen emészthető, tápláló ételek fogyasztásával megelőzheti az olyan emésztési zavaroknak a jelentkezését, mint például a puffadás, a székrekedés, a hasi görcsök vagy éppen a reflux, ami az elfogyasztott étel visszaáramlása a nyelőcsőbe a gyomorszáj nem megfelelő záródása miatt.

Ha nincsenek emésztési problémái, akkor talán nem feltétlenül szükséges arra is figyelni az életében, hogy mit eszik, és milyen ételeket tartalmaz az étrendje. Ha viszont a fentebb felsorolt emésztési panaszok közül valamelyikkel küszködik, akkor a könnyen emészthető, tápláló ételek nagyobb arányú fogyasztásával az emésztési panaszától is könnyebben meg tud szabadulni. És elfogyasztott ételei még megfelelő energiával is ellátják azért, hogy el tudja érni a maga elé kitűzött céljait.

Nézzük, hogy melyek azok a könnyen emészthető, tápláló ételek, amelyek megkönnyítik, segítik az emésztését.

Melyek a könnyen emészthető ételek?

A könnyen emészthető ételek kevés rostot és kevés telített zsírt tartalmaznak. Ezzel szemben viszont szénhidrátból és fehérjéből már bővebben van bennük.

Pirítós vagy kétszersült

A könnyen emészthető ételek egyik legismertebbje a pirítós. Mindegy, hogy pirítósként vagy pedig kétszersültként ismeri, emésztési problémáknál, és különösen hasmenésnél jó szolgálatot tud tenni emésztése helyreállításáért. Könnyen emészthető reggeli és vacsora is készülhet belőle.

A kétszersült kenyér azért jó emésztést megkönnyítő étel, mert a pirítás a szénhidrátok lebontását megkönnyíti. A pirítóst is érdemes teljes kiőrlésű kényérből készíteni. Azért, mert ennek a korpatartalma miatt magasabb a rosttartalma. Márpedig az emészthetetlen növényi rostok a víz megkötésével is segítik az emésztést és a székrekedés elkerülését. Ezzel együtt viszont az emészthetetlen növényi rostok miatt ezeknek nehezebb az emésztése.

Rizs

rizs emésztése megkönnyítésére

A fehér rizs könnyen emészthető, és nem okoz puffadást sem

A rizs magas szénhidrát és fehérje tartalma miatt kiváló energia és fehérjeforrás. A fehér rizst könnyebb megemészteni. Könnyen emészthető ebéd körete lehet.

A magas rosttartalmú barna rizs azonban már nehezebb. Emellett még puffadást is okozhat a barna rizs.

Tojás

A tojás is könnyen emészthető, mivel viszonylag kevés zsírt tartalmaz. Cserébe viszont magas a fehérje tartalma. Sokféleképpen el tudja készíteni, és sokféle ételhez felhasználható tápláló alapanyag.

Banán

A banán is könnyen emészthető, és a folyadéktartalma is jót tesz a gyomornak. Bőven van benne energiát adó szénhidrát, és a kálium, valamint B-vitamin tartalma is magas. Emellett emésztést segítő rostanyag is van benne.

Dinnye

Alacsony rosttartalmával és magas víztartalmával könnyen emészthető a görögdinnye és a sárgadinnye is. Emellett pedig még C-vitaminban is meglehetősen gazdag.

Könnyen emészthető gyümölcsök még

Az alma és a körte is könnyen emészthető, ezért érdemes fogyasztani őket. Az alma ráadásul még magas pektin tartalma miatt is kifejezetten jó szolgálatot tesz a háborgó gyomor megnyugtatásában.

Batáta vagy édesburgonya

Az édesburgonyának magasabb a rosttartalma, mint a hagyományos burgonyának. Emiatt nehezebb megemészteni. Az édesburgonyában viszont sok olyan vízben oldódó rost van, amit könnyebb megemészteni. Ráadásul ezek a rostok a bélrendszerben lévő hasznos baktériumok szaporodását segítik. Ezzel pedig a bélflóra felborult egyensúlyának, a jó és rossz baktériumok egyensúlyának a javítását segítik elő.

Emellett az édesburgonya rengeteg béta-karotint tartalmaz, amiből a szervezet A-vitamint állít elő.

Könnyen emészthető zöldség még

A zöldségeknek magas a rosttartalma, ezért viszonylag nehezen emészthetők. Főzéssel azonban nemcsak a vitamin, hanem a rosttartalmuk is csökken, ezért könnyebb lesz megemészteni a főzött burgonyát, a sárgarépát, petrezselymet, a céklát, a tököt és spenótot is.

Baromfihús

A baromfihúsok könnyen emészthetők, mert nincs benne rost és viszonylag kevés zsírt tartalmaznak. Közülük is a pulyka és csirkehúsban van sok sovány fehérje és ásványi anyag.

Zabpehely és zabkása

A zabkása és a zabpehely könnyen emészthető, kalóriadús étel. Nemcsak könnyen emészthető alacsony zsírtartalma miatt, hanem magas szénhidráttartalma révén kiváló energiaforrás is. Ha nem tejjel, hanem vízzel készíti el, akkor kifejezetten zsírszegény étel.

Könnyen emészthető, kalóriadús ételek még

A zabkása mellett könnyen emészthető, kalóriadús étel lehet a köles, a bulgur, a kukoricakása vagy a hajdina is. Ha a kását sósan készíti el, akkor zöldségekkel együtt tudja fogyasztani. Ha pedig édesen készíti, akkor gyümölcsökkel együtt érdemes jóízűen elfogyasztani ezeket a laktató ételeket.

A könnyen emészthető ételek fogyasztása miért jó az emésztésének?

A könnyen emészthető ételek fogyasztásával az emésztőrendszerben hamarabb lebomlik az elfogyasztott táplálék, és felszívódnak a vékonybélben, és bejutnak a vérkeringésbe a szervezet számára hasznos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. Ez jót tesz az emésztőrendszernek. Nem szabad azonban csak könnyen emészthető ételeket fogyasztani.

Ugyanis a lassabban, nehezen emészthető ételek fogyasztása nemcsak az emésztőrendszert terheli meg jobban, hanem a vércukorszintet is lassabban emeli meg. Ezért a lassabb emésztéssel hosszabb időre biztosítanak megfelelő energiaforrást. A lassabban, nehezebben megemészthető ételek túlzott fogyasztásával azonban túlterheli az emésztőrendszerét. Ezért a legjobban akkor jár el, ha a könnyen felszívódó és könnyen emészthető ételek, valamint a lassabban emészthető ételek megfelelő arányából állítja össze az étrendjét.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett akkor jár igazán jól el, ha nem keveri egy-egy étkezése során a könnyen és nehezen emészthető ételeket. A legjobb pedig az, ha a könnyen és nehezen emészthető ételek fogyasztása között is eltelik legalább másfél, 2 óra.

Ha mégis keverni szeretné a könnyen és nehezen emészthető ételek fogyasztását, akkor ezt érdemes ebédkor megtenni. Azért, mert az emésztőrendszere ilyenkor emészti meg a leggyorsabban és legjobban az elfogyasztott élelmiszert.

Vacsorára mindenképp valami könnyen emészthető ételt fogyasszon. Azért, hogy könnyen és jól tudjon aludni, mert nem terheli túl a gyomrát.

Reggelire is érdemes valamilyen könnyen emészthető ételt fogyasztani. Azért, mert így gyorsan hozzájut energiához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük