Magas vérnyomás szédülés tünetével

A magas vérnyomásnak a legtöbbször nincsenek jelei. Sok esetben akár évek is eltelhetnek anélkül, hogy azok a jellemző tünetek jelentkeznének, ami alapján következtetni lehet a magas vérnyomásra.

Magas vérnyomás szédüléssel, fejfájással

magas vérnyomás szédülés

Magas vérnyomás szédüléssel, fejfájással

Ha jelentkeznek a tünetei a magas vérnyomásnak, akkor az egyik legjellemzőbb tünet a szédülés. A szédülés gyakori tünete a magas vérnyomásnak. Ha a szédülés mellett, még fejfájás és erős fáradtságérzet társul, akkor még nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomásnak.

Különösen akkor kell komolyan venni a szédülést, fejfájást, ha hirtelen jelentkezik. Ha pedig a fejfájáshoz, szédüléshez egyensúlyzavar és a járás bizonytalansága is társul, akkor ezek így együttesen akár a stroke jelei is lehetnek. Ezért ez a tünetegyüttes azonnali kivizsgálást igényel. A stroke a kezeletlen magas vérnyomás egyik legsúlyosabb szövődménye lehet.

magas vérnyomás fejfájás

A magas vérnyomás és a fejfájás között vajon van összefüggés? Okozhatja az egyik a másikat is?

Magas vérnyomásnál a normálishoz képest nagyobb nyomás feszíti a verőerek falát. Ez akkor fordul elő, ha túl szűkek a verőerek az erek összehúzódása vagy pedig az erek belső falára lerakódott koleszterin miatt. Ilyenkor a szívnek fokozottan kell dolgozni azért, hogy a verőerek szűkebb átmérőjén keresztül tudja préselni a sejtek anyagcseréjéhez szükséges vérmennyiséget. Ha viszont a verőerek még a szív felfokozott munkája mellett sem tudnak elegendő tápanyagot és oxigént szállító vért eljuttatni az agy sejtjeihez, akkor kialakulhat a fejfájás.

A szédülés azonban nemcsak a magas vérnyomás egyik tünete lehet, hanem gyakran előfordul alacsony vérnyomásnál is. A vérnyomás hirtelen csökkenésekor ugyanis nem jut elég vér az agyba, ezért gyakori tünet a szédülés.

A szédülés leggyakoribb oka a normálistól eltérő vérnyomás, ami alacsony és magas vérnyomás is lehet.

Mit tegyen a magas vérnyomás megszüntetéséért?

Ha a magas vérnyomás már szédüléssel, fejfájással jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az életmódján változtatni. Ez legalább azzal jár, hogy

  • Érdemes jelentősen csökkenteni az étrendjében a telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket. Különösen a szalonnafélék, zsírban és olajban sült húsok, hamburgerek és zsírban, olajban sült krumpli fogyasztását mellőzze. Azért, mert a telítetlen zsírok jelentősen növelik a vér koleszterinszintjét, ami a verőerek falának meszesedését okozza. Ezzel együtt pedig csökkenti a verőerek falának rugalmasságát és az erek átmérőjét is. Ez pedig a szívet túlzott munkára ösztönzi úgy, hogy még ezzel sem tud elegendő tápanyagot és oxigént szállítani a sejtekhez, miközben jelentősen növeli az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának a veszélyét.
  • Magas vérnyomásnál mindenképp érdemes csökkenteni a só fogyasztását.
  • Figyeljen oda a bőséges folyadékfogyasztásra is. Legalább 2 liter folyadékot igyon meg minden nap. Ez lehetőleg víz legyen. Természetesen a levesek, teák és gyümölcslevek fogyasztása is egészséges. Nem számít azonban bele a 2 liter folyadékfogyasztásba a koffein és cukrozott üdítők és energiaitalok és az alkoholos italok fogyasztása. Azért, mert ezek nem használnak, hanem ártalmasak magas vérnyomás esetén.
  • Ha ülőmunkája van, és nem mozgott rendszeresen, akkor hetente legalább kétszer fél órát mozognia kell. Még jobb azonban, ha heti öt alkalommal mozog legalább 1-1 órát. Természetesen nem azonnal kell ezt a mozgásmennyiséget elérni, hanem lassan, fokozatosan. Az is sokat segít, ha nem vár a buszra vagy villamosra 1-2 megállóért, hanem elindul gyalog. Vagy pedig felmegy az emeletre a lépcsőn, és nem a liftet használja.
  • A stressz és az idegesség is gyakori oka a magas vérnyomásnak. Ezért, ha úgy érzi, hogy sokszor idegeskedik, akkor tanuljon meg néhány stresszkezelő technikát. Később pedig ezek közül azt használja a stressz eredményes kezelésére, ami Önnél a legjobban működik.
  • Ha dohányzik, akkor mindenképp érdemes abbahagyni a dohányzást, és az alkoholos italok fogyasztását is mellőzze. Azért ajánlott ez, mert mindkettő kiemelten veszélyes kockázati tényezője a magas vérnyomás kialakulásának és panasza súlyosbodásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük