Átmeneti pajzsmirigy túlműködés

Átmeneti pajzsmirigy túlműködésről akkor beszélhetünk, ha a pajzsmirigyhormonok túlzott mértékű termelődése csak időszakos jelenség. Ez elég gyakori a pajzsmirigy túlműködésnél. Csak akkor nem beszélhetünk a pajzsmirigy átmeneti túlműködéséről, ha a pajzsmirigyhormonok túlzott mértékű termelését örökletes hajlam vagy pedig autoimmun folyamatok szabályozzák. Ilyenkor a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődése tartós lehet.

pajzsmirigy túlműködés

Túlműködő pajzsmirigy normális működésének helyreállítása a stressz kezelésével, életmódja megváltoztatásával

A pajzsmirigy túlműködése a nőknél sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál. Egyre gyakrabban lelki okok állnak a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődése mögött. A XXI. század felgyorsult élettempója miatt egyre nagyobb elvárásoknak kell megfelelni. Az egyre nagyobb elvárások magunkkal szemben is sokszor megoldhatatlan követelményeket támasztanak. Ráadásul a nőknek akkor is jelentős feladataik vannak a családban, ha karriert akarnak csinálni. Az egyre nagyobb elvárásoknak pedig egyre nehezebb megfelelni. Nemcsak a külső, másoktól felénk irányuló elvárásoknak, hanem a magunkkal szemben támasztott egyre nagyobb elvárásoknak sem.

Különösen nehéz jól teljesíteni olyan nehéz élethelyzetekben, mint például egy családtag vagy barát elvesztése, vagy egy válás vagy szakítás után. Ugyanilyen nehezen kezelhető helyzetet jelenthet azonban valamilyen hirtelen bekövetkezett anyagi nehézség vagy a munkahely elvesztése is. Nem önmagában ezek az események okozzák a pajzsmirigy túlzott működését, a pajzsmirigy túlműködés tüneteinek megjelenését, sokkal inkább ezen helyezetek feldolgozásának a nehézsége.

Átmeneti pajzsmirigy túlműködés stressz hatására

A legtipikusabban átmenetinek tekintjük a pajzsmirigy túlműködését, ha valamilyen hirtelen bekövetkező esemény okozta stressz váltja ki. Ilyenkor a stresszhormonok megszaporodnak a szervezetben, és ez előidézheti a pajzsmirigy túlzott működését, a T3 és T4 pajzsmirigy hormonok túlzott termelődését. A stresszt kiváltó esemény megszüntetésével vagy pedig a stressz eredményes kezelésével a stresszhormonok sem fognak már túlzott mértékben termelődni a szervezetben, emiatt pedig a pajzsmirigy egyensúlyi működése is helyreáll.

Élethelyzetek, amik a pajzsmirigy túlműködését okozhatják

A stresszt okozó nehezebb élethelyzetek mellett bizonyos életszakaszokban is megnő a pajzsmirigy túlzott működésének a veszélye. Nézzük részletesen ezeket a pajzsmirigy túlműködés által veszélyeztetett életszakaszokat.

  • Serdülőkor idején, 12-17 éves korban alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek. Ebben a női nemi hormonok mellett a pajzsmirigyhormonok is szerepet játszanak. Nem biztos, hogy serdülőkorban folyamatosan jól működik a pajzsmirigy. Könnyen előfordulhat a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődése is hosszabb-rövidebb ideig.
  • Terhesség időszaka, illetve a szülés utáni első évben is megnövekedhet a pajzsmirigyhormonok termelődése.
  • Változókor, a menopauza idején is jelentős változás következik be a nők szervezetében.

Mindhárom életszakaszban az átlagosnál jóval nagyobb a pajzsmirigy túlzott működésének a veszélye.

Jód túlzott bevitele is okozhatja

Átmenetinek tekinthetjük azt is, amikor a jód túlzott bevitele okozza. Azért, mert a jódfogyasztás visszafogásával megszűnik a túlműködés, és helyreáll a pajzsmirigy egyensúlyi működése.

Egy felnőttnek napi 150 mikrogramm jódra van szüksége a pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez. Terhesség idején megnő a szervezet jódszükséglete napi 200-250 mikrogrammra.

Ha azonban az elfogyasztott élelmiszerekkel és táplálékkiegészítőkkel vagy jódtartalmú gyógyszerekkel túl sok jód jut be a szervezetbe, akkor ez a pajzsmirigyhormonok túlzott termelését okozhatja.

Különösen terhesség idején kell odafigyelni a megfelelő jódbevitelre. Arra, hogy elegendő jódhoz jusson a szervezet, de ne is vigye túlzásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük