Szeretünk teázni. A tea oltja a szomjunkat. Pótolja a folyadékot a szervezetünkben. Hidegben kellemesen felmelegít, és még az emésztésünket is segíti. Emellett pedig rengeteg ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns van benne, ami jót tesz az egészségünknek.
Zöld tea kíméletes feldolgozással
A zöld tea annak ellenére, hogy ugyanarról a teacserjéről származik, sokkal kevésbé feldolgozott, mint a másik közkedvelt tea, a fekete tea. Kíméletesebb feldolgozása során nem fermentálják, nem erjesztik, mint a fekete teát. Gőzöléssel dolgozzák fel.
A gőzöléskor a tealevelek megpuhulnak, és a gőzölés megakadályozza a levelek erjedését, elszíneződését. Ezért a kíméletesebb feldolgozás miatt sokkal több értékes vitamin, ásványi anyag és nyomelem marad benne. Többek között a polifenol szerkezetű flavonoidok vannak nagy mennyiségben a zöld teában, amelyek erős antioxidánsok. Ennek a magasabb antioxidáns tartalomnak is köszönhető a zöld tea számos jótékony hatása az egészségére.
A feldolgozáskor a leveleket minőségüktől függően válogatják és szárítják. Az igazán jó minőségű zöld teákat kézzel dolgozzák fel. A legjobb minőségű tealeveleket a hegyvidéken termesztett teacserjékről szedik le. Azért, mert az éjszakai nagyobb hidegben a levelek lassabban fejlődnek, ezért gazdagabb lesz az ízviláguk.
A zöld teában több antioxidáns hatású anyag, és kevesebb koffein található, mint a fekete teában. De még a fekete teának is kisebb a koffein tartalma, mint a kávénak és az energiaitaloknak. Ezért érdemesebb a kávé helyett inkább zöld teát inni.
Zöld tea hatása az egészségére
A zöld teában antioxidánsként működő anyagok a katekinek, amelyből sokat és többfélét is tartalmaz ez a tea. Ezek a katekinek olyan flavonoidok, a teában lévő tápanyagok, amelyek erős antioxidáns hatásuk révén lekötik a szervezetben képződő szabad gyököket. Ennek több jótékony hatása van szervezetére:
- Csökkentik a gyulladást.
- Csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét.
- Erősítik az immunrendszert is.
Az értékes antioxidánsok mellett a zöld tea sok B és C vitamint, valamint ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmaz. Egyik fontosabb a szervezetének, mint a másik. Már csak ezekért a vitaminokért és ásványi anyagokért is megéri inni.
1. Erősíti az immunrendszert a zöld tea rendszeres fogyasztása
Magas C-vitamin tartalmának kifejezetten jó hatása van az immunrendszer erősítésében. Az őszi esős, cseppfertőzéses időben különösen jó védelmet nyújt a meghűléssel, náthával és köhögéssel szemben.
Ha pedig mégis elkapja ezeket, akkor jóval könnyebben és hamarabb ki fog tudni lábalni belőle.
2. Csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét
A zöld teában lévő antioxidánsok megkötik a káros szabadgyököket, és ezzel csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A teában lévő flavonoidok, a többféle katekin kiváló antioxidáns. Még a C-vitaminnál is hatásosabb antioxidáns. Az antioxidánsoknak a gyulladás mérséklésén túl a káros szabadgyökök hatástalanításában is hatalmas érdemeik vannak.
Minden olyan élelmiszert érdemes fogyasztani, ami antioxidánsokat tartalmaz. Minél több antioxidánst, annál jobb. Azért, mert a gyulladás csökkentésével és a káros szabadgyökök megkötésével erősíti az immunrendszerét és csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét.
3. Zöld tea fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást
A tea rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Magas vérnyomásnál érdemes minden nap 2 csésze zöld teát meginni. Azért, mert segít vérnyomása normális értékének a visszaszerzésében.
A káros koleszterinszint csökkentésével megakadályozza az erek falának meszesedését. Ezzel pedig csökkenti az érszűkület és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét.
4. Koleszterinszintet is csökkenti
A zöld tea fogyasztása javítja az emésztést, és ezzel együtt az élelmiszerben lévő zsírok lebontását is elősegíti. Így csökken a káros koleszterin aránya, és kisebb a káros koleszterin erek falára való lerakódásának a veszélye is.
5. Erősíti a fogzománcot, és segít megelőzni a fogszuvasodást
Sok fluort is tartalmaz, ami erősíti a fogzománcot. Ez pedig megvédi a fogakat a szuvasodástól. Ráadásul a szájban keletkező baktériumokat is elpusztítja, mert jelentős az antibakteriális hatása is.
6. Javítja az emésztést és ezzel elősegíti a fogyást
Kedvező a zöld tea hatása a belekre is. Alacsony a kalóriatartalma és javítja az emésztést is. A zöld tea fogyasztása segít a beleknél és a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek jobb lebontásában. Márpedig, ha nem rakódnak le a zsírszövetek a belső szerveknél, akkor jobb lesz az emésztése, és a cukorbetegség kialakulásának is jóval kisebb a veszélye.
Ha a zöld tea fogyasztására jobb az emésztése, akkor bélrendszere jobban le tudja bontani a zsírszöveteket. Több kalóriát képes elégetni. Ezzel pedig megelőzi a cukorbetegség kialakulását és a plusz kilók lerakódásának a veszélyét.
7. Lassítja a bőr öregedését és a ráncosodást
A zöld teában lévő cserzőanyagok magas antioxidáns tartalma sejtek működését segíti, és ezzel lassítja a bőr öregedését is. Gyulladást csökkentő hatása regenerálja és ápolja a bőrt.
8. Zöld tea fogyasztása a csontokat is erősebbé teszi
A zöld teában bőségesen található katekinek a csontokat is erősítik. Ezzel pedig megőrzi a csontok sűrűségét, és segít megelőzni a csontritkulást. A nőknél 50 éves kor felett kifejezetten gyakori a csontok sűrűségének rohamos csökkenése.
A csontok erősségének megőrzésével a törésekkel szemben is nagyobb védelmet nyújt.
9. Nyugtató hatása van
Sok aminosavat is tartalmaz, ami csökkenti a stresszt és a feszültséget. Ez pedig segít belső békéje megtalálásában és megőrzésében.
A zöld tea rendszeres fogyasztásával megnő a várható élettartam. A benne található katekin alapú antioxidánsok immunrendszert erősítő, egészséget védő és élettartamot meghosszabbító hatását a nők esetében még jobban ki lehet mutatni.
Nemcsak a magas vérnyomás, hanem a daganatos betegségek kialakulásának a veszélye is jóval kisebb a zöld tea rendszeres fogyasztásakor. Jól mutatja a legerősebb antioxidáns hatású katekin, az EGCG (epigallocatechin-gallátnak) egészségre gyakorolt jótékony hatását, hogy még a C-vitaminnál is nagyobb hatásfokkal hatástalanítja szervezetben kialakuló káros szabadgyököket, és véd az oxidatív stresszel, és ezzel együtt a daganatos betegségekkel szemben.
Különösen a vastagbélrák kialakulásának a veszélyét csökkenti jelentősen, a felére a zöld teát nem fogyasztókkal szemben.
Zöld tea elkészítése és fogyasztása
A zöld teában lévő összetevők hasznosulását nagymértékben meghatározza a teafű minőségén túl a tea elkészítése is.
Mire figyeljen a zöld tea készítésekor?
A zöld tea elkészítéséhez érdemes lágy vizet használni. Azért, mert így jobb lesz a tea íze, és jobban megőrzi a teában lévő értékes összetevők aromáját. Ehhez az is fontos, hogy ne a forrásban lévő vizet öntse a teafűre. 70-80 Celsius fok közötti vizet a legjobb használni a zöld tea készítéséhez. Vagy ne forralja fel teljesen a vizet, vagy pedig a víz felforrása után várjon néhány percet, és amikor hűl egy kicsit a forrásban lévő víz, akkor öntse rá a teafűre. Egy csésze (2-3 deciliter) zöld teához 1 teáskanál teafűre van szüksége.
A nem forrásban lévő víz ráöntése után pár percig (3-4 perc) hagyja ázni a teafüvet, majd szűrje le.
Az egyszer már felhasznált teafüvet használhatja még 2-3 alkalommal. Arra figyeljen, hogy ilyenkor már melegebb lehet a már használt teafűre öntött víz, és kevesebb ideig kell ázni a teának. A második, harmadik teázáskor már elég 1-3 percig áztatni a kicsit melegebb vízben.
Zöld tea fogyasztása
A zöld teát reggeli után érdemes a leginkább fogyasztani. Utána pedig a következő csésze zöld teát két étkezés között a legjobb meginni. Érdemes arra is figyelni, hogy legkésőbb lefekvés előtt 2-3 órával korábban igya meg az aznapi utolsó csésze zöld teát. Ha később iszik zöld teát, akkor előfordulhat, hogy a tea koffeintartalma miatt nem fog tudni könnyen elaludni.
A teafű leszűrése után, amint lehűl a tea, már fogyaszthatja is. A legjobb, ha ízesítés nélkül fogyasztja a teát. Azonban citrommal és mézzel bátran ízesítheti, ha így jobban szereti. Ezzel az ízesítéssel még jobb lesz a tea immunrendszert erősítő hatása.
A gépekkel szedett filteres zöld teák helyett érdemes szálas teát választani. A szálas teát is szedhetik géppel is, a géppel való szedés után azonban átválogatják a tealeveleket. Ezzel biztosítják a szálas zöld tea jó minőségét.
Zöld tea mellékhatásai mik lehetnek?
Az egyik fontos mellékhatása az lehet, ha túl nagy jelentőséget tulajdonít a zöld tea fogyasztásának. A tea rendszeres fogyasztása nem önmagában fog segíteni magas vérnyomása csökkentésében, a szív és érrendszeri betegségek kockázatának mérséklésében, a koleszterinszint csökkentésében, a rákos betegségek kockázatának csökkentésében és immunrendszerének megerősítésében, hanem az egészséges életmód más tényezőivel együtt.
Ezek közül talán a legfontosabb az egészséges és változatos étrend, ami a leginkább segíti immunrendszere egészségének megőrzését. Ugyanilyen jó hatással lesz az egészségére a rendszeres mozgás, ami az emésztőrendszer működésének javításával segít a zöld teában lévő ásványi anyagok és nyomelemek jobb hasznosulásában. Ez pedig erősebb immunrendszerében és jobb egészségében fog jelentkezni.
A zöld tea napi 2 csészénél (5-6 deciliter) nagyobb mennyiségű fogyasztásának lehetnek káros mellékhatásai is. Ennek egyik oka a magas koffeinfogyasztás. A koffein ugyan kisebb mennyiségben van a zöld teában, mint a feketében, és még kisebb mennyiségben, mint a kávéban és az energiaitalokban, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva a teát, már lehetnek nem kívánt mellékhatásai is.
A koffeinre érzékenyek legyenek óvatosak a teázással. Terhesség vagy szoptatás idején pedig napi 1 csészénél többet nem ajánlott inni. Azért, mert a koffein élénkítő hatása szívritmuszavart is okozhat.
A koffeintartalom mellett a szívelégtelenségben vagy veseelégtelenségben szenvedők csak az orvosuk felügyelete mellett, és az általuk javasolt mennyiségben igyák a zöld teát.