Zöld tea jótékony hatása

Szeretünk teázni. A tea oltja a szomjunkat. Pótolja a folyadékot a szervezetünkben. Hidegben kellemesen felmelegít, és még az emésztésünket is segíti. Emellett pedig rengeteg ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns van benne, ami jót tesz az egészségünknek.

Zöld tea kíméletes feldolgozással

A zöld tea annak ellenére, hogy ugyanarról a teacserjéről származik, sokkal kevésbé feldolgozott, mint a másik közkedvelt tea, a fekete tea. Kíméletesebb feldolgozása során nem fermentálják, nem erjesztik, mint a fekete teát. Gőzöléssel dolgozzák fel.

A gőzöléskor a tealevelek megpuhulnak, és a gőzölés megakadályozza a levelek erjedését, elszíneződését. Ezért a kíméletesebb feldolgozás miatt sokkal több értékes vitamin, ásványi anyag és nyomelem marad benne. Többek között a polifenol szerkezetű flavonoidok vannak nagy mennyiségben a zöld teában, amelyek erős antioxidánsok. Ennek a magasabb antioxidáns tartalomnak is köszönhető a zöld tea számos jótékony hatása az egészségére.

A feldolgozáskor a leveleket minőségüktől függően válogatják és szárítják. Az igazán jó minőségű zöld teákat kézzel dolgozzák fel. A legjobb minőségű tealeveleket a hegyvidéken termesztett teacserjékről szedik le. Azért, mert az éjszakai nagyobb hidegben a levelek lassabban fejlődnek, ezért gazdagabb lesz az ízviláguk.

A zöld teában több antioxidáns hatású anyag, és kevesebb koffein található, mint a fekete teában. De még a fekete teának is kisebb a koffein tartalma, mint a kávénak és az energiaitaloknak. Ezért érdemesebb a kávé helyett inkább zöld teát inni.

Zöld tea hatása az egészségére

A zöld teában antioxidánsként működő anyagok a katekinek, amelyből sokat és többfélét is tartalmaz ez a tea. Ezek a katekinek olyan flavonoidok, a teában lévő tápanyagok, amelyek erős antioxidáns hatásuk révén lekötik a szervezetben képződő szabad gyököket. Ennek több jótékony hatása van szervezetére:

  1. Csökkentik a gyulladást.
  2. Csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét.
  3. Erősítik az immunrendszert is.

Az értékes antioxidánsok mellett a zöld tea sok B és C vitamint, valamint ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmaz. Egyik fontosabb a szervezetének, mint a másik. Már csak ezekért a vitaminokért és ásványi anyagokért is megéri inni.

1. Erősíti az immunrendszert a zöld tea rendszeres fogyasztása

zöld tea köhögés ellen

Zöld tea köhögés csillapítására és immunrendszere megerősítésére

Magas C-vitamin tartalmának kifejezetten jó hatása van az immunrendszer erősítésében. Az őszi esős, cseppfertőzéses időben különösen jó védelmet nyújt a meghűléssel, náthával és köhögéssel szemben.

Ha pedig mégis elkapja ezeket, akkor jóval könnyebben és hamarabb ki fog tudni lábalni belőle.

2. Csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét

A zöld teában lévő antioxidánsok megkötik a káros szabadgyököket, és ezzel csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A teában lévő flavonoidok, a többféle katekin kiváló antioxidáns. Még a C-vitaminnál is hatásosabb antioxidáns. Az antioxidánsoknak a gyulladás mérséklésén túl a káros szabadgyökök hatástalanításában is hatalmas érdemeik vannak.

Minden olyan élelmiszert érdemes fogyasztani, ami antioxidánsokat tartalmaz. Minél több antioxidánst, annál jobb. Azért, mert a gyulladás csökkentésével és a káros szabadgyökök megkötésével erősíti az immunrendszerét és csökkenti a daganatos megbetegedés veszélyét.

3. Zöld tea fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást

A tea rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

zöld tea vérnyomáscsökkentésre

Zöld tea magas vérnyomás csökkentésére

Magas vérnyomásnál érdemes minden nap 2 csésze zöld teát meginni. Azért, mert segít vérnyomása normális értékének a visszaszerzésében.

A káros koleszterinszint csökkentésével megakadályozza az erek falának meszesedését. Ezzel pedig csökkenti az érszűkület és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét.

4. Koleszterinszintet is csökkenti

A zöld tea fogyasztása javítja az emésztést, és ezzel együtt az élelmiszerben lévő zsírok lebontását is elősegíti. Így csökken a káros koleszterin aránya, és kisebb a káros koleszterin erek falára való lerakódásának a veszélye is.

5. Erősíti a fogzománcot, és segít megelőzni a fogszuvasodást

Sok fluort is tartalmaz, ami erősíti a fogzománcot. Ez pedig megvédi a fogakat a szuvasodástól. Ráadásul a szájban keletkező baktériumokat is elpusztítja, mert jelentős az antibakteriális hatása is.

6. Javítja az emésztést és ezzel elősegíti a fogyást

Kedvező a zöld tea hatása a belekre is. Alacsony a kalóriatartalma és javítja az emésztést is. A zöld tea fogyasztása segít a beleknél és a belső szerveknél lerakódó zsírszövetek jobb lebontásában. Márpedig, ha nem rakódnak le a zsírszövetek a belső szerveknél, akkor jobb lesz az emésztése, és a cukorbetegség kialakulásának is jóval kisebb a veszélye.

Ha a zöld tea fogyasztására jobb az emésztése, akkor bélrendszere jobban le tudja bontani a zsírszöveteket. Több kalóriát képes elégetni. Ezzel pedig megelőzi a cukorbetegség kialakulását és a plusz kilók lerakódásának a veszélyét.

7. Lassítja a bőr öregedését és a ráncosodást

A zöld teában lévő cserzőanyagok magas antioxidáns tartalma sejtek működését segíti, és ezzel lassítja a bőr öregedését is. Gyulladást csökkentő hatása regenerálja és ápolja a bőrt.

8. Zöld tea fogyasztása a csontokat is erősebbé teszi

zöld tea

A zöld tea rendszeres fogyasztása segít megelőzni a csontritkulást is

A zöld teában bőségesen található katekinek a csontokat is erősítik. Ezzel pedig megőrzi a csontok sűrűségét, és segít megelőzni a csontritkulást. A nőknél 50 éves kor felett kifejezetten gyakori a csontok sűrűségének rohamos csökkenése.

A csontok erősségének megőrzésével a törésekkel szemben is nagyobb védelmet nyújt.

9. Nyugtató hatása van

Sok aminosavat is tartalmaz, ami csökkenti a stresszt és a feszültséget. Ez pedig segít belső békéje megtalálásában és megőrzésében.

A zöld tea rendszeres fogyasztásával megnő a várható élettartam. A benne található katekin alapú antioxidánsok immunrendszert erősítő, egészséget védő és élettartamot meghosszabbító hatását a nők esetében még jobban ki lehet mutatni.

zöld tea magas vérnyomás ellen

Zöld tea magas vérnyomás ellen és a daganatos betegségek megelőzésére

Nemcsak a magas vérnyomás, hanem a daganatos betegségek kialakulásának a veszélye is jóval kisebb a zöld tea rendszeres fogyasztásakor. Jól mutatja a legerősebb antioxidáns hatású katekin, az EGCG (epigallocatechin-gallátnak) egészségre gyakorolt jótékony hatását, hogy még a C-vitaminnál is nagyobb hatásfokkal hatástalanítja szervezetben kialakuló káros szabadgyököket, és véd az oxidatív stresszel, és ezzel együtt a daganatos betegségekkel szemben.

Különösen a vastagbélrák kialakulásának a veszélyét csökkenti jelentősen, a felére a zöld teát nem fogyasztókkal szemben.

Zöld tea elkészítése és fogyasztása

A zöld teában lévő összetevők hasznosulását nagymértékben meghatározza a teafű minőségén túl a tea elkészítése is.

Mire figyeljen a zöld tea készítésekor?

A zöld tea elkészítéséhez érdemes lágy vizet használni. Azért, mert így jobb lesz a tea íze, és jobban megőrzi a teában lévő értékes összetevők aromáját. Ehhez az is fontos, hogy ne a forrásban lévő vizet öntse a teafűre. 70-80 Celsius fok közötti vizet a legjobb használni a zöld tea készítéséhez. Vagy ne forralja fel teljesen a vizet, vagy pedig a víz felforrása után várjon néhány percet, és amikor hűl egy kicsit a forrásban lévő víz, akkor öntse rá a teafűre. Egy csésze (2-3 deciliter) zöld teához 1 teáskanál teafűre van szüksége.

A nem forrásban lévő víz ráöntése után pár percig (3-4 perc) hagyja ázni a teafüvet, majd szűrje le.

Az egyszer már felhasznált teafüvet használhatja még 2-3 alkalommal. Arra figyeljen, hogy ilyenkor már melegebb lehet a már használt teafűre öntött víz, és kevesebb ideig kell ázni a teának. A második, harmadik teázáskor már elég 1-3 percig áztatni a kicsit melegebb vízben.

Zöld tea fogyasztása

A zöld teát reggeli után érdemes a leginkább fogyasztani. Utána pedig a következő csésze zöld teát két étkezés között a legjobb meginni. Érdemes arra is figyelni, hogy legkésőbb lefekvés előtt 2-3 órával korábban igya meg az aznapi utolsó csésze zöld teát. Ha később iszik zöld teát, akkor előfordulhat, hogy a tea koffeintartalma miatt nem fog tudni könnyen elaludni.

A teafű leszűrése után, amint lehűl a tea, már fogyaszthatja is. A legjobb, ha ízesítés nélkül fogyasztja a teát. Azonban citrommal és mézzel bátran ízesítheti, ha így jobban szereti. Ezzel az ízesítéssel még jobb lesz a tea immunrendszert erősítő hatása.

A gépekkel szedett filteres zöld teák helyett érdemes szálas teát választani. A szálas teát is szedhetik géppel is, a géppel való szedés után azonban átválogatják a tealeveleket. Ezzel biztosítják a szálas zöld tea jó minőségét.

Zöld tea mellékhatásai mik lehetnek?

Az egyik fontos mellékhatása az lehet, ha túl nagy jelentőséget tulajdonít a zöld tea fogyasztásának. A tea rendszeres fogyasztása nem önmagában fog segíteni magas vérnyomása csökkentésében, a szív és érrendszeri betegségek kockázatának mérséklésében, a koleszterinszint csökkentésében, a rákos betegségek kockázatának csökkentésében és immunrendszerének megerősítésében, hanem az egészséges életmód más tényezőivel együtt.

Ezek közül talán a legfontosabb az egészséges és változatos étrend, ami a leginkább segíti immunrendszere egészségének megőrzését. Ugyanilyen jó hatással lesz az egészségére a rendszeres mozgás, ami az emésztőrendszer működésének javításával segít a zöld teában lévő ásványi anyagok és nyomelemek jobb hasznosulásában. Ez pedig erősebb immunrendszerében és jobb egészségében fog jelentkezni.

A zöld tea napi 2 csészénél (5-6 deciliter) nagyobb mennyiségű fogyasztásának lehetnek káros mellékhatásai is. Ennek egyik oka a magas koffeinfogyasztás. A koffein ugyan kisebb mennyiségben van a zöld teában, mint a feketében, és még kisebb mennyiségben, mint a kávéban és az energiaitalokban, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva a teát, már lehetnek nem kívánt mellékhatásai is.

A koffeinre érzékenyek legyenek óvatosak a teázással. Terhesség vagy szoptatás idején pedig napi 1 csészénél többet nem ajánlott inni. Azért, mert a koffein élénkítő hatása szívritmuszavart is okozhat.

A koffeintartalom mellett a szívelégtelenségben vagy veseelégtelenségben szenvedők csak az orvosuk felügyelete mellett, és az általuk javasolt mennyiségben igyák a zöld teát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük