Pajzsmirigy alulműködés tünetei arcon

A pajzsmirigy alulműködés tünetei az arcon a legszembetűnőbbek talán. Azért, mert arcunkat nem takarja el még télen sem a ruházatunk.

Mik a pajzsmirigy alulműködés arcon megjelenő tünetei?

A pajzsmirigy alulműködés arcon megjelenő tünetei közül a leggyakoribb és legjellemzőbb az arc duzzanata, a puffadt arc. Az arc puffadása legfeltűnőbben a szem körüli területen látszik.

Természetesen az alulműködő pajzsmirigy látható jelei nem azonnal, hanem lassan, idővel jelennek meg. Kezdetben csak alig észrevehető apró jelek utalnak a pajzsmirigy elégtelen működésére, és csak a pajzsmirigy elhúzódó elégtelen működésére jelennek meg a kezdetben enyhe, majd kezeletlenség esetén egyre feltűnőbb jelek. Ez azonban éveket is jelenthet.

Az arc felpuffadásával együtt az egész arcunk puffad, kikerekedik. Ez azzal jár, hogy a pajzsmirigy alulműködés elhúzódásával az ajkak is megvastagodnak, és az orrunk ellapul felpuffadt arcunkban. Az arc puffadásával az arcvonások elmosódnak, eldurvulnak.

A pajzsmirigy alulműködésénél a kötőszövetekben testszerte felszaporodik a folyadék, és az egész testen jelentkezhetnek duzzanatok. Az arc duzzanata mellett gyakori még a végtagok, a láb és a kéz duzzanata is.

A bőr is egyre szárazabb lesz, és sápadttá válik. Az arcon is és testszerte.

pajzsmirigy alulműködés tünetei arcon

Pajzsmirigy alulműködés arcon megjelenő tünetei közül melyiket veszi észre magán?

A pajzsmirigy tartós alulműködésénél a testszőrzet is ritkul. Ennek az arcon megjelenő legszembetűnőbb jele lehet a szemöldök elvékonyodása, majd később pedig akár el is tűnhet a szemöldök a szőrzet folyamatos ritkulásával.

A pajzsmirigy alulműködés miatti anyagcsere lassulásával, a bőr szárazságának növekedésével és a testszőrzet ritkulásával kapcsolatos az is, hogy a haj is szárazzá, töredezetté válik. Idővel pedig egyre jobban hullani is kezdenek a hajszálak.

Ezek az alulműködő pajzsmirigy arcon megjelenő legszembetűnőbb jelei. Egyébként pedig ugyanúgy megjelennek a testen a pajzsmirigy egyéb jellemző tünetei is. Előbb csak 1-2 enyhe, alig látható formában. Elhúzódó pajzsmirigy alulműködésnél viszont egyre több jele is megjelenik a pajzsmirigy elégtelen működésének és egyre szembetűnőbben.

Mik lehetnek még a pajzsmirigy alulműködés egyéb jegyei?

A pajzsmirigy alulműködésének először érezhető, szembetűnő jele a fáradékonyság, az egyre gyakoribb fáradtságérzet, a gyengeség. Ez rossz közérzet, álmatlansággal is együtt járhat.

Egyre fázósabb lehet, és a végtagjai, a keze és a lába is hideg.

Később megjelenhet a feszültség, idegesség, ingerlékenység is.

Idővel romlik a koncentrálóképessége is. A gondolkodása lelassul, ami a koncentrálóképesség és az emlékezet romlásával jár együtt.

A rossz közérzet és a gyengeségérzet idővel az izmokban is érződik. Az izmok gyengesége mellett egyre gyakrabban alakulhatnak ki izomgörcsök. Az anyagcsere lassulása miatt az ízületek gyulladása miatt az ízületek fájdalma is egyre gyakoribb és erősebb lehet.

Az étvágytalanság és a lassuló anyagcsere miatt romlik az emésztése, gyakori lehet a székrekedés.

A szív működésének szabályozásában is fontos szerepet játszanak a pajzsmirigyhormonok, és tartós, hosszan elhúzódó, kezeletlen alulműködésnél lassul a szív működése. Emiatt különféle szív és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak idővel. Gyakori a magas vérnyomás megjelenése, a szívelégtelenség, idővel pedig elhúzódó pajzsmirigy alulműködésnél még agyvérzés vagy szívroham is kialakulhat.

Nők esetében a menzesz késik, illetve rendszertelenné válik, és a vérzés is erősebben jelentkezhet. Elhúzódó pajzsmirigy alulműködésnél a teherbeesés is nehezebben megy. Ha pedig sikerül, akkor is gyakoribb a vetélés vagy pedig a koraszülés kockázata.

Férfiaknál pedig csökken a nemi vágy, és alacsonyabb lesz a tesztoszteron szintje is.

Alulműködő pajzsmirigy kezelése

A hagyományos orvoslásban a pajzsmirigy alulműködés gyógyszeres kezelésére helyezik a hangsúlyt, és egész életen át tartó hormonpótlással igyekeznek biztosítani a pajzsmirigyhormonok megfelelő értékét.

Az alulműködő pajzsmirigy elégtelen hormontermelése azonban természetes módszerekkel is javítható. Mégpedig a gyógyszerek káros mellékhatása nélkül biztosíthatja pajzsmirigye normális működését és a pajzsmirigyhormonok megfelelő termelését.

Ha a pajzsmirigy alulműködését még időben észrevették, akkor nem célszerű azonnal hormontablettával serkenteni a T3 és T4 hormonok termelődését. Azért, mert ilyenkor még nem kell a pajzsmirigy helyett dolgozva gyógyszerekkel biztosítani a pajzsmirigyhormonok termelésének növelését. Ehelyett nagyon jó eséllyel vissza lehet állítani a pajzsmirigy működésének egyensúlyát életmódja átalakításával.

pajzsmirigy túlműködés oka

Mi okozta pajzsmirigye alulműködését? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

A pajzsmirigy alulműködés okának kiderítésével, és az alulműködést kiváltó oknak a megszüntetésével jó eséllyel a pajzsmirigy gyógyszerek mellékhatása nélkül is vissza tudja állítani alulműködő pajzsmirigye egyensúlyi működését.

Az alulműködés későbbi szakaszában is érdemes a gyógyszeres hormonpótlás mellett életmódját is átalakítani. A gyógyszeres és a természetes kezelés biztonságát az adja, hogy a kettőt együtt párhuzamosan folytathatja.

Amikor majd azt látja, hogy javulnak a pajzsmirigy értékei a korábban elégtelen mennyiségben termelődő T3 és T4 pajzsmirigyhormonok megfelelő mennyiségű termelődésével csökkenteni tudja, illetve akár el is hagyhatja a gyógyszeres hormonpótlást.

Életmódja átalakításával mellékhatások nélkül normalizálni tudja pajzsmirigye működését. Mégpedig rendszeres mozgással, egészségesebb ételek fogyasztásával és az Önt érő stressz eredményesebb kezelésével.

Minél hamarabb alakítja át életmódját, és minél hamarabb segíti pajzsmirigye egyensúlyi működésének visszaszerzését, annál hamarabb és annál könnyebben vissza tudja állítani alulműködő pajzsmirigye egészséges működését.

Magyarország területének kb. 80%-a jódhiányos. Ezért sokszor a jód hiánya okozza a pajzsmirigy alulműködését. Ha Önnél is ez okozza a pajzsmirigyhormonok elégtelen termelését, akkor a jód pótlása hamar segít visszanyerni pajzsmirigye egészséges működését.

Sokszor az egészségtelen étkezés, a túl sok egészségre ártalmas tartósítószert, ízfokozót, adalékanyagot és színezőanyagokat tartalmazó készételek okozzák a pajzsmirigy elégtelen működését is. Ha Önnél is ez a helyzet, akkor étrendje átalakításával újra visszanyerheti pajzsmirigye egészséges működését. Csökkenteni kell ezeknek a félkész és készételeknek a fogyasztását. Helyette sok zöldséget és gyümölcsöt érdemes ennie. Azért, mert ezekben olyan természetes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok és emésztést segítő rostok vannak, amelyek segítenek helyreállítani pajzsmirigy egyensúlyi működését is. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának növelése mellett a teljes kiőrlésű péksütemények is segítik az emésztését és pajzsmirigye egészséges működésének a helyreállítását is.

Ha többet mozog, akkor nemcsak a közérzete javul majd, hanem az anyagcseréje is felgyorsul, és több tápanyag és oxigén fog jutni a sejtekhez. Ez pedig a sejtek egészségesebb működésén át pajzsmirigye egészséges működésének a helyreállítását is segíti.

Sokszor a stressz okozza a pajzsmirigy elégtelen működését is. Ilyenkor a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével pajzsmirigye egészséges működését is hamar visszanyerheti.

2 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy alulműködés tünetei arcon

  1. Baginné Tonga Tímea

    Gorszkij-Kossuth Klaudia kezelését szeretném teljes megelégedéssel véleményezni:
    Klaudiához pajzsmirigy problémával érkeztem. Göbök, ciszta és pajzsmirigy gyulladás derült ki az ultrahangos felvételen. Nagyon jól éreztem magam a kezelések során. Ehhez hozzájárult Klaudia nyugodt, kiegyensúlyozott személyisége, segítőkészsége. A kezelések kellemes környezetben, hangulatos relaxáló zenével történtek. Teljesen összetett segítséget kaptam: talpmasszázs, vitaminok, étkezési tanácsok. Ezeket mind betartottam, szedtem és már az első héten éreztem változást. 8 alkalmas kezelésen vettem részt. Sokkal jobb lett a közérzetem, az emésztésem, a lelki állapotom és biztos vagyok benne, hogy az új ultrahang felvétel is pozitív eredményt fog mutatni.
    Csak jót tudok mondani összességében az egészről és Klaudiát maximálisan ajánlom mindenkinek!!😀

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Baginné Tonga Tímea
      Köszönjük szépen visszajelzését, örülünk hogy jobban van, és hogy Klaudia tudott segíteni, ráadásul természetes módszerekkel. A másik fontos dolog, amit Ön is kiemelt, hogy betartotta és végezte a Klaudia által ajánlott tanácsokat, és meg is lett az eredménye.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük