Erős hátfájás kezelése

A hátfájás gyakran előforduló panasz. Szerencsére legtöbbször valamilyen ártalmatlan oka van, és hamar, néhány nap alatt, el is múlik a fájdalom magától. Ilyenkor nincs oka aggódni háta fájdalma miatt.

Erős hátfájás kezelése masszázzsal és gyógytornával

Ha azonban nem múlik a hátfájás, és egyre erősebb a fájdalom, akkor az erős hátfájás már komoly panaszt is jelezhet. Érdemes vele minél hamarabb orvoshoz, gyógytornászhoz vagy gyógymasszőrhöz menni.

Ha napközben fáj a háta, de lefekvés után néhány perc alatt el tud vackolódni az ágyában úgy, hogy nem fáj már, és kényelmesen érzi magát, akkor nincs nagy baj.

  • Jobban meg kellene erősíteni a háti izmait, és nyújtani sem ártana az izmokat, hogy többet bírjanak, és ne fáradjanak ki olyan hamar.
  • A rossz tartása vagy egyes háti izmok túlzott terhelése, más izmoknak pedig az elégtelen mozgatása miatt hátában felborult izomegyensúlyt kellene helyreállítani rendszeres tornával ahhoz, hogy elmúljanak a panaszai. Nagy baj azonban nincs, mert még nincsenek nagyobb fájdalmai.

Ha viszont lefekvéskor sem tud megszabadulni háta fájdalmától, vagy pedig éppen a napközbeni fájdalommentesség után lefekvés után kezd fájni a háta, akkor mindenképp menjen ez az orvoshoz. Miért fontos ez?

Azért, mert a gerinc környékén kialakuló daganat jele is lehet háta fájdalma. Ez pedig azonnali orvosi kezelést igényel.

Az is lehet azonban, hogy háta fájdalma azt jelzi, hogy a gerincét alkotó csigolyák csontállományát valamilyen fertőzés támadta meg. Ezt a fertőzést is sürgősen meg kell szüntetni, és ezért kezelni kell.

A háton kialakuló fájdalom a szívinfarktus kezdeti tünete is lehet. Ha szívrohamról lehet szó, akkor a fájdalmat egyszer háta felső részén, majd alul, vagy éppen az egész hátán érzi. Sokszor nem is tudja pontosan meghatározni a fájdalom helyét.

Még komolyabb a szívinfarktus veszélye, ha a mellkasban jelentkezett előbb a fájdalom, és onnan terjedt át a hátára. Ha hirtelen jelentkező, erős hátfájdalma van, akkor azonnal menjen el a háziorvosához. Ha viszont még szédül és hányingere is van, vagy fullad is, és úgy érzi, hogy az állkapcsa is fáj, akkor azonnal a kórház sürgősségi osztályára kell menni.

Sokszor reggel, ébredés után jelentkezik a hát fájdalma, valamint a hát és a nyak merevsége. Ennek azonban a legtöbbször a rossz alvás, a kényelmetlen alváspozíció, a rossz matrac vagy éppen a túl magas párna az oka. Ilyenkor felkelés után a hát, nyak és vállizmok megmozgatására elmúlik a fájdalom, és megszűnik az izmok merevsége is.

Ha azonban fél óra, egy óra múlva sem múlik el a fájdalom, akkor ízületi gyulladás is okozhatja a fájdalmat. És mivel az ízületi fájdalom és gyulladás megnöveli a szívbetegségek és az infarktus kockázatát is, ezért komolyan kell venni ezeket a tüneteket. El kell menni a háziorvosához, és elmondani neki a panaszát részletesen.

Amikor azt érzi, hogy fáj a háta, akkor fájdalma kiindulhat a gerinccsigolyák csontos felszínét borító porcos állomány kopásából, vagy éppen a csigolyák közötti folyadékkal telt porckorongok kiboltosulása, és ennek a kiboltosulásnak a gerincvelőből kilépő ideggyököt nyomó hatása miatt. Fájhat azonban a háta a gerinccsigolyákat összekötő kisízületek húzódása, gyulladása, vagy a gerincvelőből kilépő ideggyökök és idegek valamilyen zavara miatt is.

A fájdalom is lehet a fájdalom helyén érezhető vagy pedig valamelyik másik testrészbe kisugárzó. Különösen gyakori a más testrészekbe kisugárzó fájdalom az idegek érintettsége, nyomódása miatt. Ilyenkor ugyanis a nyomódó ideg miatt a fájdalom az ideg lefutásának bármelyik szakaszán érezhető lehet.

Éppen ezért az erős hátfájás jelentkezhet a hát bármely területén. Jelentkezhet a gerinc vonalában, a hát alsó, középső vagy éppen a felső részén is. Érezheti a fájdalmat a nyaki gerincen vagy akár a teljes vállövben. Ilyenkor a lapocka és a kulcscsont területe is fájhat.

A nyaki gerinc kisebb-nagyobb erősségű fájdalmai általában kisugárzó fájdalmak a vállba, a felkarba, vagy akár még az alkarba és a kézfejbe is. Fájhat azonban a feje, szédülhet is, és még a látás zavara is jelentkezhet.

Az erős hátfájás lehet éles, szúró vagy akár tompa fájdalom. Lehet bizsergő vagy égő, perzselő fájdalom is fájdalma okától és jellegétől függően.

hátfájás okai

Derítse ki hátfájása kiváltó okát kérdőíve megválaszolásával. Kattintson a képre hátfájása okát kiderítő kérdőívéért!

Ha a hátfájással jelentkező erős panaszok nem múlnak el egy hét alatt, vagy ha még erősödnek is, akkor érdemes elmenni panaszával a háziorvoshoz, vagy pedig reumatológus vagy ortopédus szakorvost vagy pedig hátfájdalmak kezelésével foglalkozó gyógytornászt felkeresni. A gyakorlott specialista a tapasztalt tünetek alapján segít a hátfájdalom okának meghatározásában. A fájdalom okának ismeretében pedig tanácsokat tud adni fájdalma megszüntetéséhez, illetve el tudja kezdeni a szakszerű kezelést erős hátfájdalma megszüntetéséért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük