Harmónia Centrum
Gerinctorna hátfájás ellen
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Hátfájás ellen

Hátfájás kínozza?

hátfájás kínozzaEgy rossz mozdulatot tett?
Vagy megerőltette a hátát?

Ehhez hasonló hétköznapi panaszok mellett azonban a hátfájás gerincbetegség vagy a belső szervek betegségének következménye is lehet.

Sokak életét megkeseríti a hátfájdalom. A kezeléskor a tünetek időleges csillapítása helyett mindenképp a hátfájdalom okát érdemes kideríteni majd megszüntetni.

Amíg nem ismeri hátfájdalma okát, addig ne vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert, mert ezzel csak elnyomja a tünetet, és még nagyobb bajt okozhat magának.

„Miért fáj a hátam?”

Sokféle oka lehet háta fájdalmának. A fájdalmak nagy része a gerinc megbetegedéséből adódik, ám előfordulhat az is, hogy máshonnan ered a fájdalom, és kisugárzik a hát valamelyik területére.

A hátfájás okai ezek lehetnek

 1. hátfájásHátfájdalma a gerincoszlopot alkotó csontok, porckorongok, valamint izmok megbetegedéseiből származhat.
 2. 50 év felett már gyakoriak a kopásos megbetegedések és a meszesedés, valamint az ízületi betegségek.
  • A helytelen testtartásból adódóan a porckorongok elváltozásai is fájdalmat okozhatnak.
  • Statikai zavar is okozhatja a hát fájdalmát. Pl. a lúdtalp is oka lehet panaszának, mert megváltozik a láb statikája, ami hat a térdre, a csipőre, és így a gerincoszlopra is.
 3. A hátfájdalom származhat a hasüregben és a mellkasban lévő szervek betegségeiből is.
  • Tehát nemcsak helyi eredetű lehet, hanem különböző szervekből kisugárzó fájdalom is kiválthatja.

 A hátfájdalom oka Önnél mi lehet?

Hátfájdalom okai a kiváltó okok szerint:

 1. A hátfájdalmat kiválthatja fizikai megterhelés, cipelés, a hátizmok túlzott megerőltetése, a túlzásba vitt sportolás.
 2. Okozhatja ízületiháti gerinc ütögetése gyulladás,
 3. a csigolyáknál található porckorongok és szalagok sérülése, vagy a csigolyák meszesedése is.
 4. A terhesség is gyakran okoz hátfájást, főleg derékfájdalmat. Ez a fájdalom rendszeresen végzett kismama tornával megelőzhető.
 5. Tartós stressz is okozhatja panaszait. Az "állandó stresszben élek" nemcsak azt jelenti, hogy állandóan feszült, hanem azt is, hogy izmai is tartósan feszes állapotban vannak. Ez előbb-utóbb hát és nyakfájdalmakhoz vezet. 
 6. A hátproblémák jelentős része azonban a helytelen testtartással, a görnyedt üléssel, a nem megfelelő ülőhellyel, a rossz ággyal, és a mozgásszegény életmódunkkal kapcsolatos. Amikor lejöttünk a fáról, akkor testsúlyunkat a lábra helyeztük át, ám ezzel a gerincoszlop is nagyobb terhelést kap. Vadászó, halászó őseink ezt azonban bőséges mozgással ellensúlyozták. Ma azonban létfenntartásunk többségünket nem ösztönöz állandó mozgásra, hanem ehelyett beültet egy íróasztal mögé, ahol szinte csak az ujjaink mozognak a számítógép billentyűzete felett. Nem elég az, hogy keveset mozgunk, hanem még rosszul is ülünk. A hátunkon csattan az ostor. Civilizált életmódunk előnyei a testünkön csapódnak le.

Nem véletlenül foglalkozunk ilyen terjedelemben a hátfájás okának kiderítésével, ugyanis enélkül nem lehet megkezdeni a kezelést.

A gerincre minden testhelyzet eltérő mértékben rak terhet

 • A helyzetekben rejlő különbséget egy részről a felsőtestet, vállakat lefelé húzó gravitációs erő mértéke adja, melyet a nagy testmagasság, nagy testsúly, izmos felsőtest, karban tartott teher tovább növel.
 • Számít a gravitációs erő hatáspontja is, azaz hogy a gerinc mely magasságában hat. Például egyenesen állva eloszlik a teljes gerincen, míg előrehajlásban a derékra összpontosul.
 • Másrészt fontos szempont, hogy ez a lefelé húzó erő milyen irányú gerincmozgást eredményez, merre nyomódnak ennek hatására a csigolyák közti zselés porckorongok. Előre hajláskor hátra, hátrahajláskor előre, oldalra hajláskor az ellenoldalra nyomódik a porckorong, tehát ott tud panaszt okozni.

porckorongok nyomódása

 • Hanyag tartás esetén a gerince S-alakja fokozódik, a nyaknál és a deréknál előre tolódik, a háton hátrafelé. Természetesen ez csak az egyik, leggyakoribb hanyag tartás. Előfordulhat, hogy a derék is hátra domború, vagy a hát ellaposodott, esetleg oldalirányú ferdeség és csavarodás is társul a gerinc szerkezeti deformitásai miatt.

"Hogyan helyezkedjek, ha fáj a hátam? Mit kerüljek el?"

 • A fájdalom oldására általában a megterhelő irányok ellen kell dolgoznunk. Szakembereink a kezelés során az alapján dolgoznak, hogy az Ön gerincében milyen eltérések vannak, mi az Önre jellemző rossz tartás, és milyen helyzetben tölti napjai nagy részét, milyen ismétlődő megterhelő mozdulatokat kell végrehajtania.
 • Legkímélőbb testhelyzet gerince számára a háton fekvés székre feltett hajlított lábbal. Ebben a helyzetben a teljes gerinc nyaktól derékig ellazulásra képes, és a porckorongok számára könnyű a folyadékkal telítődés. Az egyenes fekvés szintén kellemes, legyen az hason, háton, akár ferde fekvőfelületen, még az oldalt fekvés is kímélő, ha megfelelően alátámasztja a nyakat, lábakat.
 • Talán meglepő lehet az Ön számára, de a tartós üldögélés sokkal jobban terheli a gerincet, mint az állás. Igaz ez a helyes állásra ülésre, és fennmarad a különbség a hanyag tartás, és hanyag ülés mellett is. A legmegterhelőbb testünk tartóoszlopa számára, ha laza hátizmokkal, görnyedt ülésben emelünk súlyt.

gerinc terhelése
A modern világ kényelme azt eredményezi, hogy az izmaink mozdulatlanságra vannak kárhoztatva és elsorvadnak. Amikor pedig az edzetlen test mégis mozgásba lendül, akkor fájdalommal jelzi, hogy ő bizony a mozdulatlansághoz van szoktatva, és ez így neki már sok. Főleg akkor, ha plusz kilókat kell mozgatni. Sokan küszködünk felesleges kilóinkkal, amelyet a lábunknak és a gerincünknek kell hordozni.

A hátfájás kezelése

Fáj a nyaka, válla, hátaA háta reggeltől estig dolgozik, míg Ön ezt észre sem veszi. A legjobb lenne, ha a hátfájdalmat nem kezelnünk kellene, hanem megelőznénk. A hátfájdalom kezelése a későbbi kialakulásának a megelőzését is szolgálja.

Ne használjon tüneti kezelést!

 • A hátfájdalom kezelését csak a fájdalom okának kiderítése után kezdje el.
 • Ha nem így jár el, akkor még nagyobb bajt okozhat magának. Erre semmi szüksége.

Mit tehet hátfájás ellen?

 1. A rendszeres mozgás a fájdalom elkerülésének legjobb módja.
  • Válasszon olyan mozgást, amit élvezettel csinál, és közben átmozgatja vele a hátizmait is. A rendszeresség a legjobb orvosság a tünetmentességhez. Éppen ezért lehetőleg napi 30 percet szánjon testmozgásra, de legalább heti két alkalommal mozogjon.
 2. Ne rakjon túl nagy terhet a hátára, és ezt vegye szó szerint. Ne terhelje túl, figyeljen oda a testsúlyára.
  • Lehetőleg ne cipeljen féloldalas, egypántos nehéz táskát, inkább szerezzen be Önhöz illő hátitáskát, vagy legalább cserélgesse az oldalt.
  • Amennyiben célzottan erősíti felsőtestét, mindig ügyeljen a hátizmok, deréktáji izmok karban tartására is.
 3. Figyeljen oda a testtartására munkaidőben!
  • Egyenes háttal üljön, és válasszon megfelelő széket. Ha ez nem lehetséges, használjon a székre helyezve a helyes testtartást elősegítő gyógy ülőpárnát, vagy a hátát megtámasztó hátpárnát például az autóban vezetés közben. Ezeket a helyes ülést elősegítő eszközöket megvásárolhatja gyógyászati segédeszköz boltunkban is.
  • Állómunkánál is fontos a helyes testtartás, a lazító gyakorlatok ismerete, a hátat és derekat kímélő súlyemelési technika.
 4. Munka után édes a pihenés.
  • Végezzen óránként a gerincét, vállát, nyakát, lábait átmozgató gyakorlatokat, pezsdítse fel keringését.
  • A nap végén megfelelő fekhelyen nyugtassa gerincét, válasszon egészséges ágymatracot.
  • Rendszeres időközönként kényeztesse feszülő görcsös izmait teljes testmasszázzsal! Gyógymasszőr kollégáink garantáltan oldják az izomcsomókat, és ellazítják testét, csak szánjon rá egy órát, hogy ellátogasson hozzánk.

lökéshullám terápia használataSok a betartandó feladat, és kicsi a motiváció? Tovább nehezíti a helyzetét, hogy ha neki is kezd a változtatásnak, a hátfájdalma alig oldódik? Valóban sok esetben a hátfájdalmak nehezen gyógyíthatók. A gyógyítás nehézsége miatt érdemes megfelelő szakemberhez, specialistához fordulni.

 • Vissza-visszatérő hátfájdalmát nem érdemes fájdalomcsillapítókkal enyhíteni. Sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy nem szabad fájdalomcsillapítókat szedni. Számos mellékhatása ellenére sem tudja a fájdalma okát megszüntetni, csupán tünetei enyhítésére elegendő.
 • Amennyiben azonnali fájdalomcsillapításra van szüksége, inkább kérjen szakembereinktől lazító hátmasszázst, melynek elért pozitív változásait kineziológiai tapasz felhelyezésével további 5-7 napig megőrizeti. Az izomlazító triggermasszázst ESWT lökéshullám terápiás eszközzel még intenzívebb formában tudjuk kivitelezni Önnek. A kezelés kombinációnak hála a fájdalom a későbbiekben is már csak enyhébb mértékben fog megjelenni, egészen addig, amíg a káros ingerek újból érik szervezetét.
 • A valóban hónapokra kiterjedő tartós eredmény érdekében elkerülhetetlen a hátizmok erősítése és a helyes mozgás és tartás megerősítése, tudatosítása. Ebben gyógytornászaink lehetnek az Ön segítségére.
 • Hát- és derékpanaszaival forduljon szakemberhez, aki sajgó hátát a megfelelő technikával kezelésbe veszi!

Mivel azonban a hátfájásnak a fentebb leírt számos kiváltó oka lehet, ezért a kezelés előtt előbb célszerű a fájdalom okát kideríteni.

 • A fájdalom pontos okának ismeretében tudja a szakember nagy hatékonysággal elkezdeni a hátfájás kezelését.
 • Azzal azonban számoljon, hogy a szakember hathatós beavatkozása, csak átmenetileg szünteti meg hátfájdalmát. A tartós sikerhez életmódváltásra, és a szakemberrel együtt közösen meghatározott személyre szabott hátfájás elleni torna rendszeres végzésére lesz szüksége. Őseink után nem kell visszamászni a fára :), de nem bújhatunk el állandóan az íróasztalunk mögött sem.

Torna hátfájásra gerinc és hátspecialista gyógytornásszal

Ez lehet:

 • változatos testhelyzeteket és eszközöket alkalmazó egyéni gyógytorna, személyre szabott hátfájás torna,
 • melyhez gerincferdülés társulása esetén kiegészítésként a Schroth terápiát fogjuk javasolni,
 • állapotfenntartáshoz csoportos gerinctorna, valamint
 • a jóga bizonyos fajtái, például a gerincjóga lehet igazán jó Önnek.

Hátfájása okának feltárásával megoldást szeretne találni fájdalmára?

Mióta érzi háta fájdalmát?

Dr. Szeles Flórián reumatológusHa régóta jelentkeznek már a panaszát jelző tünetek, és indokolt lehet, akkor jelentkezzen be Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkhoz hátfájása okát feltáró konzultációra.
Derékfájdalma okának feltárásával szakorvosunk személyre szabott kezelési tervezt állít össze Önnek.
Ha pedig derékfájdalma okát ismeri, akkor a megfelelő derékfájás torna gyakorlatokra tanítja meg derékspecialistánk

Hátspecialista gyógytornászunk a fájdalma iránya ellen dolgozó hátfájás torna gyakorlatokat tanít meg Önnek

 • Beszélni szeretne Turkovics Tímea gyógytornászunkkal hátfájdalmáról, és panaszai megszüntetéséről?
 • Előzetes bejelentkezés alapján várja Önt a Harmóniában.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat, és munkatársunk válaszol a kérdéseire, és segít kiválasztani panasza megszüntetéséhez a megfelő szakembert.
 • Turkovics Tímea gerinc specialista gyógytornászVagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • Konzultációján reumatológus szakorvosunkkal, illetve hátspecialista gyógytornászunkkal megbeszélik a panaszait, és ők a panaszait enyhítő megoldásokat javasolnak, illetve egyéni gyakorlatsort állítanak össze Önnek.
 • Szakemberünkkel közösen döntenek majd a kiválasztott mozgásterápiáról.
 • A panaszait enyhítő kezelési megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával eddigi leleteit is.
 • Szakembereink segítenek Önnek megszüntetni hátfájását, és köszönik az együttműködését a gyógyulása felé vezető útján.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.