Harmónia Centrum
Válla panaszmentességéért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Váll gyógytorna / Krónikus vállpanaszok

Krónikus vállpanaszok enyhítése gyógytornával

krónikus vállfájdalomÖn is krónikus vállbetegség áldozata, ha már több mint 3 hónapja szenved csillapíthatatlan váll fájdalmaktól.

Igaz Önre az alábbi állítások valamelyike?

 • Erősen igénybe veszi a hétköznapok során karját, vállát.
 • Tartása elbírna egy kis helyrepofozást, főleg a kora reggeli órákban vagy a délután folyamán, amikor fáradt?
 • Olyan kifacsart mozdulatokat kell végeznie karjával, ami nem esik jól a vállának.
 • Reumás sokízületi gyulladása van Önnek, vagy családi halmozódás jellemző.

Amennyiben Ön igennel kénytelen felelni ezekre a kérdésekre, akkor biztosan van degeneratív kopásos vagy gyulladásos probléma a vállaiban. Akkor is nagy esélye van a kétoldali érintettségnek, ha épp csak az egyik oldal mutatja a fájdalom és funkció vesztés jeleit.

Hogyan kezdjen neki egy ilyen régóta fennálló, egyre erősödő panasz enyhítésének?

Általános elvek a vállízületi gyulladás gyógytornában

Krónikus panaszoknál a kezelés három fő pillérre épül, melyeket párhuzamosan kell szem előtt tartania: fájdalom csökkentés, szövetek gyógyítása, mozgás visszanyerése. Az egyes pillérek aránya minden alkalommal függ az aktuális állapotától, hangulatától, koncentrálóképességtől.

 1. A fájdalom csökkentése mindig elsődleges, hiszen a fájdalom megléte gátolja a másik két pillér hatékony kezelését.
 2. A szöveti regeneráció a gyógyulás valódi folyamata, de önmagában nem elegendő ülni, és várni az eredményt, hiszen számos kompenzáció és szövődmény kialakulhat mellette.
 3. A mozgás megfelelő keretek között végezve enyhítheti a fájdalmat, és elősegítheti a szöveti regenerációt. Gyógytornász segítségét ajánljuk azért, hogy a túlzott és kordában nem tartott mozgás nehogy további mikro-sérülésekhez és fájdalomhoz vezessen. Amennyiben sikerül már a gyógyulás fázisában tudatosítani szervezetében, az ideális testtartást és korrigálni a mozgásmintákat, minimalizálhatja a további állapotromlásokat is.

Krónikus fájdalomnál a tünetek hónapokon át érlelődnek, lassan erősödnek fel. Éppen ezért nem kell csodát várni a fájdalom elmulasztás folyamatában sem. Türelemmel kell lenni, mert a fájdalmat enyhíteni is hasonlóan lassú folyamat lesz.

Mennyi időbe kerül a rehabilitáció?

Az, hogy mennyi időt ölel fel a teljes rehabilitáció, az függ a fájdalom fennállási időtartamától, a meglévő funkciók és elvesztett karhasználati képesség mértékétől, illetve az esetleges szöveti elváltozások kiterjedtségétől.

 • Minél több tanácsot fogad meg szakembereinktől, és tartja be javallataikat, annál intenzívebb lesz a terápia, és teljesebb körű a gyógyulása.
 • Tartsa szem előtt, hogy a gyógyulásáért Önmaga a felelős, mi csak segíteni tudunk benne.
 • Nem garantálható, hogy minden mértékű sérülésnél hatásos a gyógytorna, és konzervatív terápiás kiegészítői, azonban azt javasoljuk, hogy csak a végső esetben forduljon operáló sebészorvoshoz.

Leggyakoribb krónikus vállpanaszok

Mind ugyan ott fáj, mégis más az ok és máshogy kell kezelni.

Csontokat fedő porcréteg kopása, degenerációja, a váll artrózis

váll artrózisÁltalában a vállartrózis kialakulásának oka a helytelen karhasználat, és a gyenge stabilizáló izomzat.

Vigyázzon!

 • A terheléstől, csontos súrlódástól kialakult porckopás nem visszafordítható folyamat.
 • Azonban az ízületek fájdalmának csökkentéséért még ekkor sem késő szakemberhez fordulnia.
 • Nagyon fontos, hogy szakember segítségével legalább a további romlást elkerülheti, ízületeit a jövőben képes lesz megvédeni.

Mivel lehet Önmaga segítségére a váll porcrétegének megvédésében?

 • A helyes testtartás elsajátításával
 • Azzal, hogy odafigyel karmozdulatainak kivitelezésére,
 • Napi szinten végez könnyű váll lazító gyakorlatokat,
 • Azzal, hogy megerősíti és egyensúlyba hozza ízület körüli izomzatát,
 • Ugyanakkor sohasem erőlteti a fájdalmas mozgásokat.
 • Súlyosabb, előrehaladott kopás esetén protézis műtétre is szükség lehet.

Kép: Vállízületi porcok kopása artrózisos betegségben

Meszesedés az izmokban, inakban

váll körüli meszesedésIsmeretlen okból alakul ki meszesedés a vállizmok tapadásának közelében. Előfordulása idős korban, és ismételt ínakat érő traumák esetén gyakoribb.

Amennyiben a váll elülső részének hosszan, hónapokon át fennálló fájdalmát tapasztalja, esetleg kisugárzik a nyakra, felkar oldalára, akkor gyanakodhat erre a betegségre. A fájdalom gyakorta éjszaka fokozódik, zavarva ezzel álmát; valamint a kar 70° és 110° közötti emelt helyzetében a legintenzívebb.

A meszes inak bántalmára az általános fájdalom és gyulladáscsökkentő eljárások mellett hatékony megoldást nyújthat a lökéshullám géppel történő ízületi gyulladáscsökkentő kezelés, valamint a gyógytorna.

Impingement szindróma

impingement szindrómaVállmagasságbeli, fejfölötti és törzs mögötti kitartó mozdulatok gyakori ismétlődése hozza elő ezt az ütközéses tünetcsoportot.

Mik lehetnek az impingement szindróma okai?

Az ok általában lappang, nem mutatkozik:

 • rossz tartás,
 • felborult izomegyensúly,
 • helytelen idegi izomvezérlés.
 • Akármi is áll az impingement szindróma hátterében, a felkarcsont mozgása nem a megfelelő ívet követi, s a lapockacsont nyúlványához túl közel kerül. A köztük elhelyezkedő inak, és nyáktömlő irritálttá válik, és fájdalmas jelet küld minden egyes mozdulatra. Ekkor a szövetek még nem gyulladtak és nem sérülnek. (Másodlagos instabilitás)
 • Fordított eset is előfordulhat, amikor egy meglévő porckopásos állapot, vagy egy kóros csontkinövés, egy már meglévő íngyulladás / nyáktömlő gyulladás szűkíti a teret, és az egyébként nem helytelen mozgáspályán mozgó csont mégis fájdalmat okoz. (Elsődleges instabilitás)

Impingement szindróma tesztelése

Tesztelje a leggyakrabban érintetté váló izmot: nyújtsa előre karját, és forgassa lefelé a kezét, mintha ki akarná önteni a poharából a vizet. Ha fáj, akkor valószínűleg érintett a csontos szűkületen áthaladó ín.

Rotátorköpeny gyulladása, szakadása

rotátorköpeny szindrómaRotátorköpeny betegség esetén az egyik váll izomcsoport hiányos működéséről van szó. Ez a betegség általában ütközésből, közé szorult inak gyulladásából ered, és szöveti sérüléssel jár, de akár szakadhat is az izom.

 • Például gyakran alakul ki hosszan fennálló másodlagos impingement szindróma eredményeképpen, de egy hirtelen rossz mozdulatnak is áldozatául eshet a rotátor izom.
 • A fájdalom mellett mozgásos tünetei közé a vízszint fölé emelés nehézsége, a kiforgatás, és a törzs mögé nyúlás nehezítettsége tartozik.
 • Gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, és ezt az időt lerövidítheti gyógytornával.

Befagyott váll

befagyott vállHirtelen erőteljessé váló fájdalommal és mozgás beszűkülési tünetekkel járó gyulladásos betegség. Itt már nem csak az adott izom-ín csoport gyullad be, hanem az egész váll, elsősorban az ízületi tok érintett. Ez is a legtöbbször ütközéses problémán alapul, ugyanakkor a hevességének hátterében álló ok gyakran ismeretlen.

A mozgás minden irányban fájdalmas, már vízszint alatti irányokban is, és nyugalomban is. A fájdalom nem csak hogy intenzív és mindig jelen van, de kitartó is: akár hónapokra is befagyhat a mozgásképesség az erős fájdalom és gyulladás miatt. Gyógyulása akár egy - másfél évet is igénybe vehet. Személyre szabott gyógytornával jelentősen segítheti gyógyulását.

Eljön hozzánk a Harmónia Centrumba hosszú ideje fájó válla panaszainak enyhítéséért?

60 perc gyógyító figyelem várja válla állapotfelmérő konzultációján.

 • Beszélni szeretne Heizler-Himes Eszter, vállspecialista gyógytornászunkkal már hosszú ideje tartó krónikus vállpanaszairól? Tanácsot szeretne kérni egy vállspecialista szakembertől?
 • Fájó válla állapotát felmérő konzultációra előzetes bejelentkezés alapján Eszter várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • Az állapotfelmérő konzultáción Eszterrel töviről-hegyire megbeszélik vállfájdalmát, és vállfájdalmát okozó panaszait. Az állapotát felmérő gyakorlatok alapján vállspecialistánk vállfájdalmát enyhítő gyakorlatsort állít össze Önnek.
 • A gyakorlatok még pontosabb összeállításához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.