Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...

Kérdések a sebkezelésről. Melyikre keres választ?

 1. Fájdalommentes a lábfekély kezelése lökéshullám terápiával?
 2. Hogyan hat a lökéshullám?
 3. Valóban meg fog gyógyulni a lábsebem?
 4. Milyen százalékban gyógyult az Önökhöz forduló betegek lábfekélye?
 5. Mi történik, ha az én sebem nem alkalmas a kezelésre?
 6. Hány kezelésre van szükség és milyen gyakorisággal?
 7. Mennyi ideig fog tartani a gyógyulás?
 8. Mindegy, hogy mikor kezdem el a lökéshullám terápiát a problémámra?
 9. Hány napnak kell eltelnie két lökéshullám kezelés között?
 10. Tudok-e a konzultáció előtt telefonon beszélni az orvossal?

1. Fájdalommentes a lábfekély kezelése lökéshullám terápiával?

A kezelés nem fájdalommentes. Ugyanakkor tapasztalatból elmondhatjuk Önnek, hogy a minket felkeresők szerint „néhány perces fájdalom semmiség a gyógyulásomért”. Emellett természetesen abszolút kibírható ez a néhány perces „gyógyító fájdalom”.

A fájdalom érzése a sebkezelés során attól is függ, hogy az Ön lábában milyen az idegpályák állapota. A kezelések után a betegek nagyon kis hányada panaszkodott arra, hogy maga a lökéshullám kezelés fájdalmas lenne.

A kezelésen résztvevők fájdalomtűrő képessége természetesen eltérő, ezért a kezelés paramétereinek megváltoztatásával lehetőség van az érezhető fájdalom csökkentésére, a terápia személyre szabására.

[ Laptető ]

2. Hogyan hat a lökéshullám?

A kezeléskor a kezelőfejből mechanikus hullámok jutnak a szövetekbe, amelyek radiális irányban terjednek, mint amikor egy kavicsot dobunk a vízbe. A szövetekbe jutó energiahullámok tágítják a véredényeket, és serkentik a vérkeringést a kezelt területen. A kezelés helyén kialakuló vérbőség hatására felszaporodnak a gyulladást csökkentő faktorok. Ezek jelentősen mérsékelik a gyulladást, és ezáltal a fájdalmat is. A szövetekben jobb anyagcserét biztosítanak, így a sebgyógyulás folyamata is jelentősen felgyorsul.

[ Laptető ]

3. Valóban meg fog gyógyulni a lábsebem?

Ez nagyon sok tényezőtől függ. Amikor Ön kolléganőnkkel beszél első alkalommal telefonon, ő elmondhatja eddigi tapasztalatainkat, tájékoztatja Önt a kezelés menetéről, de a fenti kérdésre semmiképpen nem tud választ adni.

A kérdés megválaszolásához az orvosnak látni kell az Ön sebét, és meg kell ismernie az előzményeket a korábbi leletek és az Ön beszámolója alapján.

 • Amennyiben a tények ismeretében orvos kollégánk úgy ítéli meg, hogy van esélye az Ön sebének lökéshullámmal történő gyógyítására, akkor a terápiát elkezdhetjük. Természetesen csak akkor, ha Ön úgy dönt, hogy ilyen segítséggel szeretne meggyógyulni.
 • A seb azonban csak akkor fog meggyógyulni, ha Ön követi kollégáink utasításait az otthonában is. A gyógyuláshoz nagymértékben hozzájárul az Ön fegyelmezett együttműködése is.

[ Laptető ]

4. Milyen százalékban gyógyult az Önökhöz forduló betegek lábfekélye?

A terápiát szakorvosaink a személyes konzultáció után csak azoknak a betegeknek ajánlják, akiknek a sebe jól reagálhat a kezelésre, és az előzetes vizsgálatok alapján alkalmas a lökéshullámmal történő gyógyításra.

 • Mi senkit nem áltatunk, és ha a kezelés előre láthatólag nem hozhat eredményt, azt is közöljük a beteggel.
 • Amennyiben a kezelés nem kezdhető meg azonnal az első vizsgálat után, mert még szükség van egyéb kezelésre vagy vizsgálatra, kollégáink erre is felkészültek, és a terápiát csak akkor kezdjük el, ha jó esély van a gyógyulásra.
 • Akik az elmúlt 2 évben lökéshullám kezelést kaptak lábfekélyükre, és megfelelően együttműködtek a gyógyítókkal, mindannyian meggyógyultak.
  • Ez jelentheti azt, hogy a seb teljesen begyógyult a kezelések hatására, vagy
  • nagy kiterjedésű sebek esetében a seb alkalmassá vált a bőrátültetésre, és a gyógyulás ilyen módon fejeződött be.
  • Nézze meg a gyógyulásokról készült fotókat.

[ Laptető ]

5. Mi történik, ha az én sebem nem alkalmas a kezelésre?

Amennyiben Ön még idejében fordul hozzánk, mi mindent megteszünk, hogy a legmodernebb technológiát az Ön gyógyulásának szolgálatába állítsuk.

 • Ha a lábában még megfelelő a vérkeringés, ha a seb nem menthetetlenül elfertőződött, akkor van esély a gyógyulásra.
 • De mindenképpen fontos, hogy a betegség minél korábbi stádiumában forduljon orvosunkhoz, így a kezelés is hatékonyabb lesz, és rövidebb idő alatt várható a javulás is.

Ha sebe nem alkalmas a lökéshullám kezelésre, akkor a konzultáció során a Honvédkórházban praktizáló orvosunk egyéb megoldást fog javasolni Önnek.

[ Laptető ]

6. Hány kezelésre van szükség és milyen gyakorisággal?

Hogy hány kezelés szükséges, az attól függ, hogy

 • milyen,
 • hol helyezkedik el és
 • mekkora a seb.

Ez csak a kezelés megkezdésekor vagy a folyamat során dől el. 2 kezelés között néhány nap szünetet kell tartani, így egy héten 1 vagy 2 alkalommal tud eljönni hozzánk kezelésre, pl. kedden és pénteken. A kezelések előtt mindenképpen időpont egyeztetésre van szükség.

[ Laptető ]

7. Mennyi ideig fog tartani a gyógyulás?

Ez függ a seb nagyságától, és attól is mennyi ideje alakult ki illetve terjeszkedik a seb. Van akinek már 3-4 alkalom kezelés is elegendő, de ha a seb nagy kiterjedésű vagy már hosszú ideje küzd vele, és nem akar gyógyulni, akkor a gyógyuláshoz akár 10 alkalom kezelés is szükséges lehet.

[ Laptető ]

8. Mindegy, hogy mikor kezdem el a lökéshullám terápiát a problémámra?

Sajnos nem, nem mindegy.

Minél hamarabb kezdjük el a kezelést, annál eredményesebb a gyógyulás. Ne akkor keressen bennünket, amikor már hónapok óta szenved. Minél később kezdjük el kezelni a sebét, annál időigényesebb lesz a gyógyítás, és több kezelésre lesz szükség. Ha későn fordul hozzánk, akkor a sebkezelés eredménye is csak jóval később és nehezebben mutatkozik meg.

Fekélyes lábsebek esetén a halogatásnak még súlyosabb következményei lehetnek. Ezek a következmények kihatnak további életminőségére és környezetére is. Önre valamint családtagjaira mind anyagilag mind fizikailag nehéz idők várhatnak.

 • Érdemes átgondolni, hogy a "drága" lökéshullám kezelés a drágább, vagy a tolókocsihoz kötött, kiszolgáltatott további élet.
 • A lökéshullám terápia ugyanis nem csodaszer, szakembereink pedig nem csodatévők. Meggyógyítani csak azokat a sebeket tudjuk, amelyekkel még idejekorán, a seb még gyógyítható stádiumában hozzánk fordulnak.

[ Laptető ]

9. Hány napnak kell eltelnie két lökéshullám kezelés között?

Két kezelés között legalább 2 napnak el kell telnie, de jobb ha 3 nap telik el, azaz hetente 2 kezelés ajánlott, de az sem probléma, ha hetente csak 1 kezelést kap.

[ Laptető ]

10. Tudok-e a konzultáció előtt telefonon beszélni az orvossal?

Erre sajnos nincs lehetőség. A rendelési időben orvosaink minden perce be van osztva. Nincs mód arra, hogy a bejelentkezett betegek idejéből vegyünk el perceket. Kolléganőink azonban telefonon ellátják Önt a lehető legtöbb információval, és azt az időpontot is velük tudják egyeztetni, amikor szakorvosunkkal személyesen beszélheti meg problémáját.

Talán nem kapott mindenre kiterjedő választ a kérdésére?

 • Vagy újabb kérdése van?
 • Munkaidőben hívja munkatársunkat a 06-1-269-2946-os telefonszámon. Részletesen válaszol Önnek minden kérdésére.
 • Munkaidőn kívül küldjön egy e-mailt, és írásban küldjük a részletes választ.

[ Laptető ]

Meggyógyíttatná lábfekélyét?
Felhív minket sebe gyógyulásáért?