Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Trigger pont terápia

Trigger pont terápia lökéshullám kezeléssel

Mi az a trigger pont?

A trigger pont olyan borsószem vagy almamag nagyságú csomó a vázizomban, amely nyomásra érzékeny, és fájdalmat sugároz ki a test többi részére. Ez a fájdalmas csomó idővel az izom megrövidüléséhez is vezethet. A trigger pontok azonban lehetnek feszültségmentesítő, kioldó gombok is izomzatában, ha megfelelő kezelést kapnak.

Ha viszont nem kapnak, akkor az izmokban kialakuló fájdalomkiváltó csomók lesznek, amelyek a legtöbbször nem nagyobbak egy borsószemnél, és jól kitapinthatók az izomzatban. Pontosabban tapintáskor almamagszerű alakot kell keresni az izomban. Ezek a trigger pontok olyan érzékeny feszültségpontok az izomban, amelyek helyüktől függően egy meghatározott területre kisugárzó fájdalmat okozhatnak teste különböző részein. Ezért lehet az, hogy fájdalma okozója nem is ott van, ahol a fájdalmat érzi. Ezzel szemben a tenderpontok – amelyek szintén izomcsomók – „csak” helyi fájdalmat okoznak.

Trigger pontokKevésbé tudományosan, és jóval közérthetőbben ezek a feszültségpontok kis almamagszerű dudorok, púpok az izomban, amelyek nyomásra fájnak. A gondot az okozza, hogy az izom vérellátása és anyagcseréje ezekben a púpokban nem megfelelő. Ezek a görcsben lévő csomók leginkább a leggyakrabban igénybevett izmok (csípő, hát, váll, nyak) közepében jelennek meg. Kialakulhatnak azonban bármely izomban teste többszáz helyén.

A jó hír az, hogy ezeket a trigger pontokat nagyon hatékonyan lehet kezelni fizioterápiás technikákkal. A kezelés gyakran azonnal észrevehető fájdalomcsillapítást eredményez.

3 féle stádiumban fordulhatnak elő trigger pontok

 1. A tenderpont még kezdetleges, kialakulóban lévő trigger pont. A mindennapi mozgást nem zavarja. Tapintása viszont már helyi fájdalmat okoz, de még nem sugárzik ki.
 2. A látens trigger pont a megszokott mozgást nem zavarja. Tapintásra fájdalmas, de a kezelt beteg által azonban korábban még nem érzékelt fájdalom, amely már kisugárzik egy adott területre.
 3. Az aktív trigger pont, aminek a fájdalmát már a páciens a vizsgálat előtt is érzékelte, és ki is sugárzik egy meghatározott területre. Az aktív triggerpontok véglegesen megváltoztathatják az izomszálakat, ezáltal az adott izmot is. Az eredmény pedig helytelen tartás kialakulása, és ebből kifolyólag az izom illetve az általa áthidaló izület kóros terhelése, mely gyakran krónikus fájdalommal jár, valamint a mozgás különféle korlátozásait okozza.

A helyi (tenderpontok) vagy kisugárzó (triggerpontok) fájdalmat okozó izomcsomók további problémája, hogy a csomó miatt rövidül az izom, ami még tovább fokozza az izomzat feszülését. Ez pedig további panaszokat okozhat. Ilyen panaszok lehetnek pl.

 • az ín túlterhelése a feszülő izom miatt,
 • meniscus és porcsérülés;
 • porckopás;
 • különféle gerincpanaszok, porckorong problémák;
 • fejfájás, fogfájás, arcfájdalmak;

Önnek ilyen panaszai vannak?

A trigger pont terápia segíthet panaszai enyhítésében.

Trigger pont terápia – mellékhatások nélküli fájdalomcsillapító és legális dopping

Miért jó ez Önnek?

 • Mellékhatások nélküli, és nincs rajta a doppinglistán.
 • A trigger terápia segítségével mérsékelheti, és akár meg is szüntetheti akut és krónikus izom és ízületi fájdalmait, és növelheti sportteljesítményét is.

A fájdalmát csökkentené?
Vagy edzéseredményeit javítaná?

Hogyan hat?

 • A kezelt, fájdalmas pontra (trigger pont, tenderpont) irányuló rányomás, amely ha a megfelelő ponton történik, akkor egy vagy néhány alkalom után oldja az izom merevségét, és csökkenti a fájdalmat.

Kezdetleges, látens vagy már aktív trigger pontja van?

 • A kezelés eredményessége szempontjából nagyon nem mindegy.
 • Ez is azt mutatja, hogy izomproblémájával minél hamarabb fordul szakemberhez, izomzata annál hamarabb, és annál könnyebben jön helyre és lesz panaszmentes.

Izomzatában trigger pontok alakulhatnak ki

 • akut vagy krónikus túlterhelésre, pihenés nélküli kifáradásra
 • az izmok gyors kihűlése miatt
 • valamilyen sérülés miatt
 • túlzott vagy állandó stressz hatására
 • ízületi gyulladás is okozhatja panaszait
 • helytelen testtartás is vezethet izomcsomók kialakulásához

Mindezek az okok csökkenthetik az izomszövet véráramlását, és ez egy trigger pont kialakulásához vezet. A kötőszöveti lerakódás ismét csökkenti a véráramlást - önfenntartó, fájdalmas, ördögi kör alakul ki.

Önnek ezek közül mi okozhatja panaszait?

Trigger pont masszázs

trigger pont masszázsA trigger pont masszázs során a terapeuta összecsomósodott, összegubancolódott, bekötött, feszülő izomrostjait igyekszik kigubancolni, kisimítani, utána pedig nyújtani. Ezzel nemcsak izomfájdalmát enyhíti, hanem izmai trigger pont előtti hosszát és rugalmasságát is visszaadja. Ezáltal jóval kisebb lesz majd az esélye egy izomsérülésnek vagy izomszakadásnak.

Fontos azonban, hogy a trigger pont nem izomgörcs, mert a görcs az izom teljes hosszúságú megfeszülése, a trigger pont pedig „csak” egy bekeményedett csomó az izmon.

A trigger pont masszázs menete

 1. A kórelőzményre vonatkozó célzott kérdésekkel a terapeuta először elemzi a kiváltó tényezőt és így a trigger pontokat. Itt kulcsfontosságú megtalálni az első triggert, mivel ez lehet az egész triggerláncolat okozója. Nyomással, illetve célzott tapintással a terapeuta észleli a megfelelő izomszövetben a fájdalmat okozó pontot. Rendkívül fontos, hogy a páciensnek fel kell ismernie a fájdalmat. Gyakran fájdalomcsillapító pontok és a tényleges fájdalomhelyek távol vannak egymástól.
 2. Ezt követően gyógymasszázzsal kilazítja az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket.
 3. Az izmok megfelelő kilazítása után a fájdalmas, vagy a fájdalmat kiváltó izom trigger pontját nyomja meg, és egyenletes nyomás alatt tartja. Ez a nyomás fájdalmas. (Ez az ára a csomó vérkeringésbe való visszakapcsolásának.) Látens és tényleges trigger pontnál ki is sugározhat a fájdalom. Egy idő után azonban azt veszi majd észre, hogy a fájdalom csökkenni kezd, majd el is múlik. Ezzel együtt az izom is lazul, simul, nyúlik. A kezelés során a trigger pont megnyomására és az izom megfeszítésére többször is sor kerül, és a fájdalom egyre csökken, majd a végén azt veszi észre, hogy megszűnik.
 4. Ezután következik az izom nyújtása, simítása.

A masszázshoz nem szükséges gyakorlott gyógymasszőr, saját maga is végezheti. A kezelés sikeressége azon fog múlni, hogy kisugárzott fájdalomnál képes lesz-e felismerni azt, és megtalálja-e a feszültség csökkentéséhez a kiváltó trigger pontot.

A siker, azaz a fájdalomcsillapítás gyors, de a teljes terápia több kezelést igényelhet,
de jelentős a terápiás siker a trigger pont terápiájának is. Kimutatták, hogy rendszeres stretching gyakorlatokkal és mérsékelt állóképességi edzéssel (például nordic walking, kerékpározás, kocogás, úszás, valamint a jóga) a fellépő trigger pontok az izmokban kialakulásuk megelőzhető és a meglévőek oldhatóak.

 • A kezelés nehézségét adja és szépségét fokozza, hogy egy-egy fájdalmat több különböző izomban kialakuló feszültségpont is táplálhat.
 • A masszázs önmagában kevés, mert a trigger pont kioldása nélkül a feszültség forrása továbbra is megmarad.

A trigger pont masszázs alkalmazása:

 • fájdalmas testartásra
 • nyaki illetve hátfájdalomra
 • ínhüvely fájdalomra
 • gerincferdülésre
 • porckorongsérvre
 • hátfájdalom kezelésére,
 • nyakfájdalomra,
 • térdfájdalomra, íngyulladásra és egyéb mozgásszervi betegségeken túl, pl.
 • fogfájásra (ha fogorvosa nem találja fájdalma okát, akkor könnyen lehet, hogy az izom csomósodása, feszülése okozza),
 • fejfájásra, szédülésre

Az izomban kialakult csomó oldása mellett a testfelismerés és testtudat képzése, a siker egyik fontos eszköze.

Extra trigger pont terápia lökéshullám kezeléssel

Emlékezzen vissza!

Az izmokban kialakuló trigger pontok fájdalmát az okozza, hogy az izom vérellátása és anyagcseréje ezekben a csomókban nem megfelelő. A vérbőség fokozásával erre nyújt hatásos megoldást a lökéshullám kezelés.

Nézze meg a videónkon, mi történik a fájdalmas terület lökéshullámmal való kezelésekor.

Hogyan erősíti fel a lökéshullám kezelés a trigger pont masszázs hatását?

 • A rossz vérellátottságú és gyenge anyagcseréjű trigger pontok kezelésében a lökéshullám kezelés hatására fokozódik a vérbőség, és felgyorsul az anyagcsere. Vagyis a kezelés a fájdalmas csomót visszakapcsolja a vérellátásba, és ez idővel meggyógyítja a fájdalmas területet.
 • A kezelés legfőbb előnye, hogy a kezelt terület vérbősége a kezelést követő hetekben, hónapokban is megmarad, és szervezete öngyógyító folyamatai (a megemelkedett vérellátása) zavartalanul dolgozhatnak tovább. Az 5-10 perces lökéshullám kezelés heteken át tartó felfokozott öngyógyulást indít be az alacsony vérellátottságú fájdalmas területen.

Most biztosan szeretné tudni, hogy az Ön fájdalmas trigger pontjára szükséges lesz-e a lökéshullám kezelés vagy elég a trigger pont masszázs is?

 • Erre a kérdésre a fájdalmas pontok kitapintása nélkül nem fogunk tudni egyértelműen válaszolni Önnek.
 • Kérdéseire azonban munkaidőben a 06-1-269-2946-os számon munkatársaink örömmel válaszolnak.

Elege van már a trigger pontok fájdalmából?

 • Rakovits Viktor gyógymasszőrKimasszíroztatná fájdalmát okozó csomóit az izmaiból?
 • Hatásosan kezeltetné triggerpont fájdalmát?
 • Tapasztalt gyógymasszőrünk előzetes bejelentkezés alapján várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a 06-1-269-2946-os számunkat. Munkatársunk válaszol kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A kezelésen gyógymasszőr kollégánk kitapintással felméri, hogy Önnek szüksége lesz-e a lökéshullám kezelésre vagy elég lesz a trigger pont masszázs fájdalma köddé válásához.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.